KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ TESTÜLETÉNEK 9/2016(IV.29..)jének indokolása

Tápióbicske Község Önkormányzat képviselő-testületének 9/2016.(IV.29.) önkormányzati rendelete a talajterhelési díjról

Hatályos: 2016. 04. 30
Tápióbicske Község Önkormányzat képviselő-testületének 9/2016.(IV.29.) önkormányzati rendelete a talajterhelési díjról
Végső előterjesztői indokolás
1. Általános indokolás
A környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX. törvény 21/A §-nak (2) bekezdésében, és a 26. §. (4) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján a helyi önkormányzatnak rendeletalkotási kötelezettsége van.
2. Részletes indokolás
Az önkormányzat illetékességi területén azon kibocsátók száma, akik nem kötöttek rá működő szennyvízrendszerre a Tápiómenti Települések Csatornamű Vízgazdálkodási Társulata adatszolgáltatása alapján 2016. március 1. napján ……. fő. A település területén meghaladja a 90 %-os mértéket a szennyvízcsatorna hálózat kiépítettsége.
A rendelet megalkotása várhatóan ösztönzőleg hat a szennyvízcsatornára való rákötésre, ez által csökkentve a talajba szivárgó szennyvíz által okozott környezeti károkat.
Azon kibocsátók, akiknek anyagi lehetőségeik nem teszik lehetővé a szennyvízcsatornára történő rákötés egyszeri jelentősebb összegű kiadásának finanszírozását, azoknak a talajterhelési díj fizetési kötelezettsége jelent majd anyagi problémát. Az önkormányzatnak nincs ráhatása a díj mértékére, kizárólag díjmentességről, és a kedvezményekről dönthet.
Így többek között lehetősége van a bevallási, befizetési, ellenőrzési adatszolgáltatási szabályokról és a díjkedvezményekről, és mentességekről dönteni.