KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ TESTÜLETÉNEK 19/2018(XI.15..)jének indokolása

Tápióbicske Önkormányzata képviselő testületének 19/2018. (XI.15.) önkormányzati rendelete a településkép védelméről

Hatályos: 2018. 11. 15

Tápióbicske Önkormányzata képviselő testületének 19/2018. (XI.15.) önkormányzati rendelete a településkép védelméről

Általános indokolás

A Tápióbicske Község számára elkészített Településképi Arculati Kézikönyv (TAK) és a Településképi Rendelet (TKR) elsődleges célja, hogy a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény alapján a település épített - és táji értékeit – a korábbi örökségvédelmi hatástanulmány(ok) és értékvédelmi előzményanyagok felhasználásával - bemutassa és az arra érdemes elemek helyi védelem alá vonását, valamint a kialakult jellegzetes településkép megőrzését és annak tervszerű, harmonikus továbbfejlesztését, szakmailag előkészítse, megalapozza.

A rendelet helyi értékvédelmi előírásainak célja a település történelme, településképe szempontjából meghatározó, hagyományt őrző, sajátos megjelenésű építészeti örökség megőrzése. Rendelkezik a helyi védelem alá helyezés, valamint megszüntetés szabályairól, a helyi egyedi és területi védelem alatt álló értékekről, a védett érték megjelöléséről, megőrzésével, használatával kapcsolatos előírásokról. A rendelet szabályozza a helyi védelemmel összefüggő tulajdonosi- és önkormányzati feladatok végrehajtását, valamint a helyi védelem alatt álló területen vagy értéken elhelyezett egyéb műszaki berendezésekre és műtárgyakra vonatkozó anyaghasználati követelményeket.

A rendelet lehatárolta a településképi szempontból meghatározó területeket és azokra szabályokat fogalmazott meg.

A rendelet a településképi követelmények meghatározása mellett szabályozza az egyes sajátos berendezések (pl. reklámok, reklámhordozók), műtárgyak elhelyezésének feltételeit is.

A rendelet szabályozza a településkép-védelmi tájékoztatást, a szakmai konzultációt és a településképi bejelentés eljárását is.

A településképi bejelentési eljárás megindításához a rendelet 3. számú mellékletét kell benyújtani.

A rendelet előírásainak betartását településkép érvényesítési eszközök segítik. A településképi kötelezettség megszegése, valamint a településképi kötelezésben foglaltak végre nem hajtása esetén a polgármester önkormányzati településképi bírságot szab ki.

A rendelet rendelkezéseit a hatálybalépését követően indult eljárások során kell alkalmazni.