KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ TESTÜLETÉNEK 6/2019(IV.11..)jének indokolása

Az önkormányzat helyi építési szabályairól

Hatályos: 2019. 04. 11

KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ TESTÜLETÉNEK 6/2019(IV.11..)jének indokolása

2019.04.11.
Az önkormányzat helyi építési szabályairól
Végső előterjesztői indokolás
A helyi építési szabályzat tartalmi követelményeit a 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 5. melléklete határozza meg.
A helyi építési szabályzat városrendezési, közlekedési, közműellátási és környezetvédelmi szempontok alapján, a jelenlegi építési jogok figyelembevételével összeállított, a jelenleg hatályos jogszabályi környezethez igazodó rendelettervezet.
A szabályozási terv meghatározza az építési övezetek, övezetek rendszerét, illetve az infrastruktúra helyszükségletét. Tartalmazza a javasolt telekalakítások, építési helyek, védő és védett területek területi lehatárolását. A hatályos szabályozási tervek figyelembevételével, egységes jelmagyarázattal készülnek a teljes közigazgatási területre kiterjedően.
A helyi építési szabályzat mellékleteként szereplő, szabályozási tervek a szabályozási tartalomnak megfelelő, választható méretarányban és részletezettséggel készülnek digitálisan.
Helyi építési szabályzat: az építés rendjét a helyi sajátosságoknak megfelelően megállapító és
biztosító települési önkormányzati rendelet. Az építés helyi rendjének biztosítása érdekében a
települési önkormányzatnak az országos szabályoknak megfelelően, illetve az azokban megengedett eltérésekkel a település közigazgatási területének felhasználásával és beépítésével, továbbá a környezet természeti, táji és épített értékeinek védelmével kapcsolatos, a telkekhez fűződő sajátos helyi követelményeket, jogokat és kötelezettségeket helyi építési szabályzatban kell megállapítani.