KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ TESTÜLETÉNEK 10/2020(V.5..)jének indokolása

Tápióbicske Község Önkormányzat képviselő-testületének 10/2020.(V.5.) számú önkormányzati rendelete A település egészségügyi alapellátási körzeteiről

Hatályos: 2020. 05. 05
Tápióbicske Község Önkormányzat képviselő-testületének 10/2020.(V.5.) számú önkormányzati rendelete A település egészségügyi alapellátási körzeteiről
Végső előterjesztői indokolás
Az egészségügyi alapellátásról szóló 2015. évi CXXIII. törvény (továbbiakban: Alapellátási tv.) 5. § (1) bekezdése értelmében a települési önkormányzat az egészségügyi alapellátás körében gondoskodik a háziorvosi, házi gyermekorvosi ellátásról, a fogorvosi alapellátásról, az alapellátáshoz kapcsolódó háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi ügyeleti ellátásról, a védőnői ellátásról és az iskola-egészségügyi ellátásról.
Önkormányzatunk eddig nem rendelkezett rendelettel a körzetek felosztásáról, egy régebbi (11/2000.(03.28.) és a 23/2009.(IV.29.)) határozatok alapján történt a lakosság utcák szerinti felosztása körzetekre, mely az OEP-pel és a szolgáltatókkal kötött Megállapodások melléklete volt, és folyamatosan aktualizálásra került.
A 2015. évi CXXIII. törvény az egészségügyi alapellátásról alapján: 6. § (1) A települési önkormányzat képviselő-testülete - a Kormány által kijelölt praxiskezelő által megadott szempontokat figyelembe véve - rendeletben megállapítja és kialakítja az egészségügyi alapellátások körzeteit.
A területi védőnői ellátásról szóló 49/2004. (V.21.) ESzCsM rendelet (továbbiakban:Rendelet) 2. § (3) bekezdése meghatározza, hogy „a védőnő ellátási területe az Alapellátási tv. 6. §-ának (1) bekezdésében foglaltak szerint megállapított védőnői körzetre terjed ki.” Az Alapellátási tv. 6. § (1) bekezdése értelmében a települési önkormányzat képviselő-testülete megállapítja és kialakítja az egészségügyi alapellátások körzeteit.
A védőnői helyiség a Rákóczi út 79. sz. alatti 2020-ban felújított védőnői tanácsadóként működő, a családsegítő szolgálattal egy ingatlanban, de külön bejárattal és infrastruktúrával ellátva került kialakításra.
Fogorvosi alapellátás egy körzetként működik. A tevékenység egészségügyi vállalkozás keretében, iskola és óvodai fogászati feladatok területi ellátási kötelezettséggel történik.
Az önkormányzat döntése szerint vegyes házi orvosi körzetek kerültek kialakításra. Háziorvosi körzetek kialakításánál figyelemmel kell lenni az arányosságra, azaz a lakosságszám két körzet közötti megoszlása kb létszámmal kell, hogy történjen.