Tápióbicske KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ TESTÜLETÉNEK 22/2020(X.9..)önkormányzati rendelete a szociális célú tüzelőanyag támogatásróljának indokolása

Tápióbicske Község Önkormányzata képviselő-testületének 22/2020.(X.09.) önkormányzati rendelete a szociális célú tüzelőanyag támogatásról

Hatályos: 2020. 10. 10
Tápióbicske Község Önkormányzata képviselő-testületének 22/2020.(X.09.) önkormányzati rendelete a szociális célú tüzelőanyag támogatásról
Általános indokolás
A Belügyminiszter pályázatot hirdetett a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatására.
Az előző évek lakossági igényeit figyelembe véve csak tűzifa vásárlásra nyújtunk be igényt.
A pályázati kiírás szerint a 2018. évi átlagos közfoglalkoztatási létszám adatának, a 2019. január 1-jei lakosságszámból a 80 év feletti korcsoportos lakosságszám adatának, a 2017. évi OSAP statisztika alapján aktív korúak ellátásában részesülők, illetve gyermekvédelmi támogatásban részesülők száma adja az igényelhető összeg mutatóját. Ez alapján legfeljebb 2 m3/ fő tüzifa mennyiséget igényelhetünk.
Az igényelt összeg: 200 m3.
Elnyert támogatás: 114 m3
A támogatás mértéke kemény lombos fafajta esetében 18.000,-Ft/erdei m3+ áfa, ebből a kötelezően vállalandó önrész 1.000,- Ft/erdei köbméter + Áfa. A tűzifa szállításából származó költségek a települési önkormányzatot terhelik.
A támogatást 2020. február 17-ig kell kiosztani és 2020. március 31-ig a Magyar Államkincstár felé elszámolni.
A tüzifa csak bejegyzett erdőgazdálkodótól vásárolható, melyet az elszámoláskor a nébih által kiadott igazolással kell alátámasztani.
A támogatás feltétele, hogy az önkormányzat képviselő-testülete rendeletben határozza meg a szociális rászorultság szabályait és az igénylés részletes feltételeit (megállapítás, kifizetés, folyósítás, valamint ellenőrzés) szabályait a rendelet iránymutatásai szerint. A jogosultsági feltételek megállapításának kedvező jogi környezetet nyújt a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény és a pályázati kiírás.
A jogosultsági feltételek kidolgozásakor kikértük a polgármesteri hivatal szociális ügyintézőjének a véleményét, valamint támaszkodtunk az előző évi tapasztalatokra.
Javasoljuk a támogatásra való jogosultság megállapítását az önkormányzat hatásköréből a Szociális Bizottság hatáskörébe adni. Javasoljuk továbbá a Szociális Bizottságot felhatalmazni arra, hogy a keret erejéig a jogosultsági feltételek alól rendkívül indokolt esetben felmentést adjon.
A miniszter a benyújtott pályázatokról a pályázat beérkezését követő 15 napon belül dönt, de legkésőbb 2019. augusztus 30-ig.
A támogatás iránti kérelem benyújtási idejét javaslom a hirdetmény közzétételétől 30 napban meghatározni.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz és a 2. §-hoz
Tartalmazza az önkormányzati rendelet hatályát és célját.
A 3. §-hoz
rögzíti a jogosultak körét.
A 4. §-hoz
Támogatás mértékét határozza meg.
Az 5. §-hoz
Az igénylésre, elbírálásra, kiosztásra vonatkozó eljárási szabályokat rögzíti.
A 6. §-hoz
A hatályba lépésről intézkedik.