Tápióbicske Község Önkormányzat Képviselő-testülete 29/2020. (XII. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

Tápióbicske Község Önkormányzat Képviselő-testületének 29/2020. (XII.16.) önkormányzati rendelete a közterület felügyeletről

Hatályos: 2021. 01. 01

Tápióbicske Község Önkormányzat Képviselő-testületének 29/2020. (XII.16.) önkormányzati rendelete a közterület felügyeletről

Általános indokolás

Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban: Mötv.) 13. § (1) bekezdés 17. pontja alapján a települési önkormányzat köteles közreműködni a település közbiztonságának biztosításában. Az Mötv. 17. § (1) bekezdése alapján a települési önkormányzat a helyi közbiztonságról, vagyonának, más értékének védelméről kényszerítő eszköz alkalmazására törvény alapján jogosult szervezet létrehozásával is gondoskodhat. Ezen tevékenységet a települési önkormányzat területe szerint illetékes megyei rendőr-főkapitánysággal kötött írásbeli együttműködési megállapodás alapján, a rendőrség szakmai felügyeletével végzi.

Az önkormányzati közbiztonsági feladatokat, az alkalmazható kényszerítő eszközöket, az együttműködési megállapodásra, valamint a szervezet működésére vonatkozó szabályokat, továbbá az e feladatokat ellátókkal szemben támasztott személyi feltételeket az egyes rendészeti feladatokat ellátó személyek tevékenységéről, valamint egyes törvényeknek az iskolakerülés elleni fellépést biztosító módosításáról szóló 2012. évi CXX. törvény (továbbiakban: Rendészeti tv.) határozza meg. A Rendészeti tv.-ben foglaltakat kell alkalmazni a közterület-felügyelőre is. Az önkormányzati rendészeti szervet a polgármesteri hivatal belső szervezeti egységként, önálló költségvetési szervként vagy költségvetési szerv belső szervezeti egységeként hozhat létre [ Rendészeti tv. 3. § (1) bekezdés].

A közterület-felügyelet létrehozásával kapcsolatos jogszabályi rendelkezések:

a közterületfelügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény (a továbbiakban: Törvény)

Rendészeti törvény

a rendészeti feladatokat ellátó személyek, a segédfelügyelők, valamint a személyés vagyonőrök képzéséről és vizsgáztatásáról szóló 68/2012. (XII. 14.) BM rendelet,

a rendészeti feladatokat ellátó személyek szolgálati igazolványának és a szolgálati jelvények kiadásához kapcsolódó igazgatási szolgáltatási díjról szóló 69/2012. (XII. 14.) BM rendelet

a rendészeti feladatokat ellátó személyek, valamint a fegyveres biztonsági őrök ruházati ellátására vonatkozó részletes szabályokról szóló 70/2012. (XII. 14.) BM rendelet

a rendészeti feladatokat ellátó személyek és a segédfelügyelők által alkalmazható kényszerítő eszközök igénylésének, átvételének és visszavételének szabályairól, a térítés módjáról, a kényszerítő eszközök típusaira, fajtáira és az alkalmazásukra, valamint a jelentéstétel és a kivizsgálás rendjére vonatkozó részletes szabályokról szóló 86/2012. (XII. 28.) BM rendelet

A közterület-felügyelő jogállása, feladata:

A Törvény 1. § (1) bekezdése értelmében a közterületi rend és tisztaság védelméről, az önkormányzati vagyon védelméről a települési önkormányzat közterület-felügyelő útján gondoskodhat. A Törvény 1. § (4) bekezdése rögzíti a közterület-felügyelet feladatait, így:

1. a közterületek jogszerű használatának, a közterületen folytatott engedélyhez, illetve útkezelői hozzájáruláshoz kötött tevékenység szabályszerűségének ellenőrzése;

2. a közterület rendjére és tisztaságára vonatkozó jogszabály által tiltott tevékenység megelőzése, megakadályozása, megszakítása, megszüntetése, illetve szankcionálása;

3. közreműködés a közterület, az épített és a természeti környezet védelmében;

4. közreműködés a társadalmi bűnmegelőzési feladatok megvalósításában, a közbiztonság és a közrend védelmében;

5. közreműködés az önkormányzati vagyon védelmében;

6. közreműködés a köztisztaságra vonatkozó jogszabályok végrehajtásának ellenőrzésében;

7. közreműködés állat-egészségügyi és ebrendészeti feladatok ellátásában;

8. a mozgásában korlátozott személy parkolási igazolvány jogszerű használatának és birtoklásának az ellenőrzése;

9. a helyi közutakon, a helyi önkormányzat tulajdonában álló közforgalom elől el nem zárt magánutakon, valamint tereken, parkokban és egyéb közterületen a közúti járművel történő várakozási közszolgáltatás biztosítása, valamint a parkolásért járó ellenérték megfizetésének ellenőrzése és a fizetés elmaradása esetére előírt jogkövetkezmények alkalmazása.

A feladatkörében eljáró felügyelő hivatalos személy. A felügyelő feladatkörében eljárva jogosult és köteles a közterületen ellenőrizni a jogszabályban előírt kötelezettségek megtartását, jogszabálysértés esetén eljárást kezdeményezni vagy a Rendészeti törvényben meghatározott intézkedést megtenni (úgymint: épület, létesítmény és egyéb vagyontárgy őrzése, jogellenes cselekmény folytatásának megakadályozása, a tetten ért személy visszatartása, dolog ideiglenes elvétele, igazoltatás, ruházat, csomag és jármű átvizsgálása, valamint jármű feltartóztatása, a tetten ért személy előállítása, kényszerítő eszközök használata).

A Törvény rendelkezik a felügyelői intézkedésekről is (felvilágosítás kérés, helyszíni bírság, közigazgatási bírságkiszabása, jármű elszállíttatása, feltartóztatás, vagyonvédelem,kép-és hangfelvételt készítése).

A felügyelőnek a Törvényben meghatározott tevékenység folytatására, valamint az intézkedésre jogosultságát a rendőrség által kiadott szolgálati igazolvány igazolja.

A felügyelőnek feladatot törvény, kormányrendelet, az önkormányzat rendelete állapíthat meg. Az önkormányzat rendelete olyan feladatot állapíthat meg, melyet törvény vagy kormányrendelet nem utal más szerv hatáskörébe.

A képviselő-testület csak önkormányzati rendeletben határozhatja meg a felügyelet szervezeti formáját, a felügyelő feladatait.

Közterület felügyelő csak olyan büntetlen előéletű, magyar állampolgár lehet, aki a 18. életévét betöltötte, cselekvőképes, legalább érettségivel rendelkezik, a feladata ellátáshoz a jogszabályokban előírt egészségügyi és képesítési feltételekkel rendelkezik[ Rendészeti tv. 5. § (1) bekezdés]. A képesítési feltételeket a közszolgálati tisztviselők képesítési előírásairól szóló 29/2012. (III. 7.) Korm. rendelet 1. melléklet 30. pontja rögzíti.

A felügyelőnek - a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározottakon túl –vizsgát kell tennie a Törvény és a végrehajtására kiadott, valamint a Rendészeti törvényben meghatározott rendelkezések ismeretéből.

A felügyelő feladatait – törvény vagy kormányrendelet eltérő rendelkezése hiányában - az önkormányzat illetékességi területén lévő közterületen, az önkormányzat intézményeinek, gazdasági szervezeteinek területén, látja el. A Képviselő-testület által meghatározottak szerint együttműködik a rendőrséggel, a hivatásos katasztrófavédelmi szervvel, a Nemzeti Adó-és Vámhivatallal, az egyéb állami ellenőrző és önkormányzati szervekkel, társadalmi szervezettel, így különösen a helyi polgárőr szervezettel, valamint a feladatai ellátásához segítséget nyújtó egyéb szervezettel.

A közterület-felügyelő alkalmazása az intézkedési jogosultságok biztosítása érdekében szükséges, foglakoztatása köztisztviselői jogviszony keretében történhet.

Tápióbicske Község Önkormányzat Képviselő-testületének egy fő közterület felügyelői státuszt biztosításáról döntött.

A munkakör betöltése céljából pályázati kiírás került közzétételre, mely pályázati eljárásban - közterület-felügyelő kiválasztásra került. Egy fő közterület-felügyelő közszolgálati jogviszonyba történő kinevezése fog megtörténni 2021. január 1-től.