Tápióbicske Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2021. (IX. 10.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális célú tüzelőanyag támogatásról

Hatályos: 2021. 09. 11

a szociális célú tüzelőanyag támogatásról

Általános indokolás

A Belügyminiszter pályázatot hirdetett a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatására.

Az előző évek lakossági igényeit figyelembe véve csak tűzifa vásárlásra nyújtunk be igényt.

A pályázati kiírás szerint a 2020. évi átlagos közfoglalkoztatási létszám adatának, a 2020. január 1-jei lakosságszámból a 80 év feletti korcsoportos lakosságszám adatának, a 2019. évi OSAP statisztika alapján aktív korúak ellátásában részesülők, illetve rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülők száma adja az igényelhető összeg mutatóját. Ez alapján legfeljebb 2 m3/ fő tüzifa mennyiség igényelhető.

Az igényelt összeg: 250 m3.

Elnyert támogatás: döntés szeptember 30-ig várható

A támogatás mértéke kemény lombos fafajta esetében 16.000,-Ft/erdei m3+ áfa, ebből a kötelezően vállalandó önrész 1.000,- Ft/erdei köbméter + Áfa. A tűzifa szállításából származó költségek a települési önkormányzatot terhelik.

A támogatást 2022. február 15-ig kell kiosztani és 2022. április 15-ig a Magyar Államkincstár felé elszámolni.

A tüzifa csak bejegyzett erdőgazdálkodótól vásárolható, melyet az elszámoláskor a nébih által kiadott igazolással kell alátámasztani.

A támogatás feltétele, hogy az önkormányzat képviselő-testülete rendeletben határozza meg a szociális rászorultság szabályait és az igénylés részletes feltételeit (megállapítás, kifizetés, folyósítás, valamint ellenőrzés) szabályait a rendelet iránymutatásai szerint. A jogosultsági feltételek megállapításának kedvező jogi környezetet nyújt a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény és a pályázati kiírás.

A jogosultsági feltételek kidolgozásakor kikértük a polgármesteri hivatal szociális ügyintézőjének a véleményét, valamint támaszkodtunk az előző évi tapasztalatokra.

Javasoljuk a támogatásra való jogosultság megállapítását az önkormányzat hatásköréből a Szociális Bizottság hatáskörébe adni. Javasoljuk továbbá a Szociális Bizottságot felhatalmazni arra, hogy a keret erejéig a jogosultsági feltételek alól rendkívül indokolt esetben felmentést adjon.

A miniszter a benyújtott pályázatokról a pályázat beérkezését követő 15 napon belül dönt, de legkésőbb 2021. szeptember 30-ig.

A támogatás iránti kérelem benyújtási idejét javaslom a hirdetmény közzétételétől 30 napban meghatározni.

Részletes indokolás

1.-2. §-hoz Tartalmazza az önkormányzati rendelet hatályát és célját

3. §-hoz rögzíti a jogosultak körét.

4. §-hoz Támogatás mértékét határozza meg

4/A. §-hoz Az igényelt tüzelőanyag fajtáját rögzíti

5. §-hoz Az igénylésre, elbírálásra, kiosztásra vonatkozó eljárási szabályokat rögzíti.

6. § -hoz A hatályba lépésről intézkedik.