Tápióbicske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (II. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közterületi térfigyelő kamerarendszerről

Hatályos: 2022. 03. 01
a közterületi térfigyelő kamerarendszerről
Végső előterjesztői indokolás
A település területén működő közterületi térfigyelő kamerarendszer üzemeltetéséről szóló önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) megalkotásának szükségességét a jogalkotásról szóló 2010. CXXX. törvény (továbbiakban: Jat.) 18. §-ára figyelemmel, részletesen az alábbi okokkal és célokkal indokolom:
A településen működő régi és új térfigyelő kamerarendszer folyamatos bővítése zajlik.
Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 5. § (1) bekezdése szerint személyes adat akkor kezelhető, ha ahhoz az érintett hozzájárul, vagy azt törvény közérdeken alapuló célból elrendeli. A közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény 7. § (3) és (4) bekezdése a következők szerint rendelkezik:
(3) A felügyelet közterületen, közbiztonsági illetve bűnmegelőzési célból bárki számára nyilvánvalóan észlelhető módon képfelvevőt helyezhet el és felvételt készíthet. A képfelvevő elhelyezéséről valamint a képfelvevővel megfigyelt közterület kijelöléséről a felügyelet előterjesztésére a Képviselő-testület dönt.
(4) A képfelvevőt a felügyelet üzemelteti és kezeli. A felügyelet a képfelvevők elhelyezéséről és a képfelvevők által megfigyelt közterületről tájékoztatja a rendőrséget, valamint ezeket az adatokat a felügyeletet működtető önkormányzat polgármesteri hivatalának honlapján közzéteszi.
A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság Elnökének e tárgyban kiadott állásfoglalása szerint a közterület-felügyelet által működtetett térfigyelő rendszer létrehozásának alapjait önkormányzati rendeletben kell szabályozni, mely rendelethez kapcsolódóan rögzíteni kell, hogy - többek között - a rendszer milyen célból jön létre, hogyan működik, milyen adatfajták kezelésére, és milyen esetekben kerül sor, valamint azt, hogy a rögzített adatokat meddig lehet tárolni. Az alapvető rendelkezések mellett tehát a fentieket tartalmazó üzemeltetési és adatkezelési szabályzat a rendelet függelékét fogja képezni.
A kamerarendszer elhelyezéséről, a rendszer által közvetített képek adatkezelésének főbb szabályairól a lakosságot az önkormányzat honlapján tájékoztatjuk. A község közigazgatási területére belépő személyeket pedig a községbe vezető utaknál kihelyezésre kerülő figyelemfelhívó táblákkal tájékoztatjuk.
A képfelvevők közterületi elhelyezését, típusát és darabszámát a rendelet melléklete fogja tartalmazni, mely helyszíneket a képviselő-testületnek határozattal kell jóváhagynia