Tápióbicske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (VII. 3.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális célú tüzelőanyag támogatásról

Hatályos: 2024. 07. 06

Tápióbicske Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (VII. 3.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.07.06.
a szociális célú tüzelőanyag támogatásról
Végső előterjesztői indokolás
A Belügyminisztérium pályázatot hirdetett a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatására.
Az előző évek lakossági igényeit figyelembe véve csak tűzifa vásárlásra nyújtottunk be igényt.
A támogatás feltétele, hogy az önkormányzat képviselő-testülete rendeletben határozza meg a szociális rászorultság szabályait és az igénylés részletes feltételeit (megállapítás, kifizetés, folyósítás, valamint ellenőrzés) szabályait a rendelet iránymutatásai szerint. A jogosultsági feltételek megállapításának kedvező jogi környezetet nyújt a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény és a pályázati kiírás.
A jogosultsági feltételek kidolgozásakor kikértük a polgármesteri hivatal szociális ügyintézőjének a véleményét, valamint támaszkodtunk az előző évi tapasztalatokra.
Javasoljuk a támogatásra való jogosultság megállapítását az önkormányzat hatásköréből a Szociális Bizottság hatáskörébe adni. Javasoljuk továbbá a Szociális Bizottságot felhatalmazni arra, hogy a keret erejéig a jogosultsági feltételek alól rendkívül indokolt esetben felmentést adjon.
A támogatás iránti kérelem benyújtási idejét javaslom a hirdetmény közzétételétől 30 napban meghatározni.