Tóalmás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/1993. (XI. 5.) önkormányzati rendelete

a Díszpolgári Cím, valamint a Tóalmásért Emlékérem alapításáról és adományozásának rendjéről

Hatályos: 2009. 09. 28

Tóalmás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/1993. (XI. 5.) önkormányzati rendelete

a Díszpolgári Cím, valamint a Tóalmásért Emlékérem alapításáról és adományozásának rendjéről

2009.09.28.

Tóalmás Községi Önkormányzat attól a céltól vezérelve, hogy a Tóalmás szolgálatában kiemelkedő érdemeket szerzett személyeket és szervezeteket méltó elismerésben részesíthesse, valamint életműveket, személyüket és cselekedeteiket megfelelőképpen értékelve állíthassa példaként a jelen és az utókor elé

TÓALMÁS DÍSZPOLGÁRA CÍMET

valamint

TÓALMÁSÉRT EMLÉKÉRMET

alapít, s ezen elismerések adományozásának feltételeit és az eljárás rendjét a következő rendeletben szabályozza:

TÓALMÁS DÍSZPOLGÁRA CÍM

1. § (1)1 „TÓALMÁS DÍSZPOLGÁRA” cím adományozható annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak, aki valamely jelentős eredményt hozó munkájával, vagy egész életművével tóalmási viszonylatban olyan általános elismerést szerzett, amely hozzájárul Tóalmás jó hírnevének öregbítéséhez, maradandó értéket teremtő munkájával jelentősen hozzájárult Tóalmás fejlődéséhez és példamutató emberi magatartása miatt egyébként köztiszteletben áll.

(2)2 A DÍSZPOLGÁRI CÍMMEL külön erre a célra készített díszoklevél emlékplakett és tárgyjutalom jár, melynek értékéről a Képviselő-testület dönt. Az emlékplakett formáját, és a díszoklevél tartalmát a rendelet melléklete tartalmazza.

(3) DÍSZPOLGÁRI CÍM évente adományozható.

2. § (1) Tóalmás Díszpolgára az adományozástól kezdve viselheti a kitüntető címet, valamint élvezheti azokat a kiváltságokat, amelyek e rendelet szerint a díszpolgárokat megilleti.

(2) Tóalmás Díszpolgára

a) tanácskozási joggal részt vehet a Képviselő-testület ülésein,

b) Tóalmás Önkormányzata által rendezett minden ünnepségre hivatalos és a lehetőségek szerint ezeken megkülönböztetett hely illeti meg,

c) díjtalanul látogathatja a Tóalmás Önkormányzata által szervezett művelődési és művészeti jellegű rendezvényeket,

d) díjtalanul megkapja a Tóalmási Figyelő című időszaki lapot,

e) elhalálozás esetén – családja a beleegyezésével - Tóalmás Önkormányzata saját halottjának tekinti, és ingyenes díszsírhelyet biztosít számára,

f) a községi Önkormányzat a díszpolgár nevét és az adományozás évét egy márványtáblán feltünteti és azt a Polgármesteri Hivatal falán elhelyezi.

TÓALMÁSÉRT EMLÉKÉREM

3. § (1)3 A Tóalmásért emlékérem adományozható azoknak a személyeknek, csoportoknak, társadalmi vagy gazdasági szervezeteknek, akik, vagy amelyek a község fejlesztésében, a társadalmi, szociális, kulturális, közoktatási, egészségügyi, szociális, közigazgatási, településfejlesztési, sport vagy egyéb, a gazdasági élet bármely ágazatában kiemelkedően hasznos munkát végeztek, és ennek révén Tóalmás értékeit növelő, maradandó eredményt értek el.

(2)4 Tóalmásért emlékérem mellé díszoklevél és tárgyjutalom jár. A tárgyjutalom értékéről az elismerés odaítélésekor a képviselő-testület dönt. Az emlékérem leírását e rendelet melléklete tartalmazza.

AZ ELISMERÉSEK ADOMÁNYOZÁSÁNAK RENDJE

4. § (1)5 A Díszpolgári cím és a Tóalmásért Emlékérem odaítéléséről minden év utolsó negyedévében dönt a Képviselő-testület. Az elismeréseket az önkormányzat által szervezett rendezvényen, ünnepélyes keretek között kell átadni. A díjazottak nevét és az adományozás indoklását a Tóalmási Figyelő lapban és Tóalmás Község internetes honlapján közzé kell tenni.

(2) Az elismerések odaítélését és átadását megelőző eljárás lefolytatására a Képviselő-testület előkészítő bizottságot jelöl ki.

(3) Az előkészítő bizottság javaslatát, a közvéleményt is figyelembe véve alakítja ki. Egyetértés hiányában rangsor szerinti alternatív javaslatot terjeszt a Képviselő-testület elé.

(4)6 Az elismerések posztumusz is odaítélhetőek. Ebben az esetben az elismerés átvételére a legközelebbi hozzátartozó, vagy annak törvényes képviselője jogosult.

(5)7 A Képviselő-testület az elismerések odaítéléséről egyszerű többséggel, zárt ülésen dönt

AZ ELISMERÉSEK VISSZAVONÁSA

5. § (1) A Díszpolgári Cím visszavonható, ha az elismerésben részesített személy arra érdemtelenné válik.

(2) Érdemtelen különösen az, akit a bíróság a közügyek gyakorlásáról jogerősen eltiltott. Ebben az esetben az elismerést vissza kell vonni.

(38)

VEGYES RENDELKEZÉSEK

6. § (1) Az elismerésben részesített személyekről és szervezetekről a Polgármesteri Hivatal nyilvántartást vezet, és gondoskodik a 2. §. (2) bekezdésben foglaltak érvényesüléséről.

(2)9 Az elismerések és juttatások költségeinek fedezetét az önkormányzat éves költségvetésében kell biztosítani.

7. § E rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.

8 §10 E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlamenti és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.

1. melléklet

Díszpolgári Cím, valamint a Tóalmásért Emlékérem alapításáról és adományozásának rendjéről szóló önkormányzati rendelethez

1. Díszoklevél leírása:

1.1. -címer nyomatos -éremtartó tokkal azonos színű - mappában

1.2. -díszes szegélyű

1.3. -az elismerés megnevezése

1.4. -adományozó neve

1.5. -képviselő-testületi határozat száma

1.6. -adományozott neve

1.7. -az adományozás rövid indoklása

1.8. -polgármester és jegyző aláírása

1.9. -önkormányzat hivatalos pecsétje

2. Tóalmás Díszpolgára Emlékplakett leíerása:

2.1. -bársony éremtartó tokban

2.2. -9,5 cm átmérőjű bronz plakett

2.3. -előlapján: belső 6,7 cm átmérőjű körben Tóalmás címere felirat nélkül, körben felül TÓALMÁS, alul 1406 felirat, kétoldalt babérlevél mintázat.

2.4. -hátlapján: belső 6,7 cm átmérőjjű körben Szent András templom körben TÓALMÁS DÍSZPOLGÁRA felirat, alul-oldalt babérlevél mintázat.

3. Tóalmásért Emlékérem leírása:

3.1. -bársony éremtartó tokban

3.2. -9,5 cm átmérőjű bronz plakett

3.3. -előlapján: belső 6,7 cm átmérőjű körben Tóalmás címere, felirat nélkül, körben felül TÓALMÁS, alul 1406 felirat, kétoldalt babérlevél mintázat

3.4. -hátlapján: belső 6,7 cm átmárőjű körben Szent András templom, körben TÓALMÁSÉRT EMLÉKÉREM felirat, alul-oldalt babérlevél mintázat.

1

Módosította a 18/2007. (XI.26.) Önkormányzati rendelet 1.§ (1) bek

2

Módosította a 18/2007. (XI.26.) Önkormányzati rendelet 1.§ (2) bek.

3

Módosította a 18/2007. (XI.26.) Önkormányzati rendelet 2.§ (1) bek.

4

Módosította a 18/2007. (XI.26.) Önkormányzati rendelet 2.§ (2) bek

5

Módosította a 18/2007. (XI.26.) Önkormányzati rendelet 3.§ (1) bek

6

Módosította a 18/2007. (XI.26.) Önkormányzati rendelet 3.§ (2) bek

7

Módosította a 18/2007. (XI.26.) Önkormányzati rendelet 3.§ (3) bek.

8

Hatályon kívül helyezte a 18/2007. (XI.26.) Önkormányzati rendelet 4.§ (2) bek.

9

Módosította a 18/2007. (XI.26.) Önkormányzati rendelet 5.§ (1) bek

10

Szövegét megállapította a 16/2009.(IX.28.) önkormányzati rendelet 1.§-a