Tóalmás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2009. (IV. 20.) önkormányzati rendelete

a helyi sportról

Hatályos: 2009. 04. 20

Tóalmás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2009. (IV. 20.) önkormányzati rendelete

a helyi sportról

2009.04.20.

Tóalmás Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a sportról szóló 2004. évi I. törvény (a továbbiakban: sporttörvény) 55. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás, az Európai Sport Chartával összhangban az 1990. évi LXV. törvény (a továbbiakban: önkormányzati törvény) 16. §. (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

ALAPELVEK

1. § (1) Tóalmás Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: önkormányzat) a testnevelés és sporttevékenység feltételeinek szabályozása során arra törekszik, hogy biztosítsa a Magyar Köztársaság Alkotmánya 70/D. §-ában emberi alapjogként rögzített alapelvek szerint a közigazgatási területén lakó állampolgárok jogát a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez. Ezt a jogot az óvodai és iskolai mindennapos testedzés biztosításával valósítja meg, és lehetőségeihez mérten mindent elkövet, hogy a község állampolgárai e jogukat minél szélesebb körben gyakorolhassák.

(2) A testnevelés és sport az önkormányzat által közszolgáltatásként működtetett humánszolgáltatási rendszer része, annak a többi alrendszerrel (népjólét, oktatás, közművelődés stb.) egyenrangú eleme. Az önkormányzat a sport fejlesztésének és támogatásának hatékonysága és koordinációja érdekében figyelembe veszi az oktatás, az egészségügy, a szociális, a településfejlesztési, környezetvédelmi, a közművelődési és más szabadidős ágazatokat és biztosítja a sport integráns helyét a társadalmi kultúra fejlődésében.

(3) Az önkormányzat a testnevelés és sport rendszerét úgy működteti, hogy értékei a lakosság minél szélesebb körében érvényesüljenek, hozzájárulva a lakosság egészségi állapotának megőrzéséhez, illetve javításához, továbbá a szabadidő hasznos eltöltéséhez.

(4) A testnevelés és sport részterületei - az óvodai és iskolai testnevelés, a verseny-, illetve a lakossági szabadidősport, egymással összefüggő, egymással kölcsönhatásban álló egészet képeznek.

(5) Az önkormányzat sporttal kapcsolatos tevékenysége során védeni és fejleszteni kívánja a sport erkölcsi és etikai alapjait.

2. § Az önkormányzat sportintézménye, sportlétesítménye nem lehet elkötelezett egyetlen vallás, világnézet vagy politikai irányzat mellett sem. A testnevelés és sporttevékenység gyakorlása során tilos bármilyen hátrányos megkülönböztetés, e rendeletben rögzített jogok megilletnek minden személyt nem, kor, vallás, politikai, nemzeti vagy társadalmi származás, vagyoni, születési vagy egyéb különbségtétel nélkül.

3. § E rendelet hatálya kiterjed

a) a helyi testnevelési és sporttevékenység megvalósulásában részt vevő, az önkormányzat közigazgatási területén lakó állampolgárokra,

b) az önkormányzat által fenntartott és működtetett sportintézményekre, sportlétesítményekre, sportszervezetekre,

c) az önkormányzat által támogatott testneveléssel és sporttal foglalkozó szervezetekre,

d) a Képviselő-testületre.

II. Fejezet

Az önkormányzat sport feladatai

4. § (1) Az önkormányzat – figyelemmel a sport hosszú távú fejlesztési koncepciójára –

a) meghatározza a helyi sportfejlesztési koncepciót, és gondoskodik annak megvalósításáról (1. sz. Melléklet)

b) az a) pontban foglalt célkitűzéseivel összhangban együttműködik a helyi sportszervezettel,

c) fenntartja és működteti a tulajdonát képező sportlétesítményeket,

d) megteremti az önkormányzati iskolai testnevelés a sporttevékenység gyakorlásának feltételeit.

(2) Az önkormányzat az (1) bekezdésben foglaltakon kívül biztosítja az önkormányzati iskolai sportkörök működéséhez szükséges feltételeket.

(3) Az önkormányzat a törvényekkel összhangban a helyi sporttevékenység támogatása során hangsúlyos feladatának tekinti:

a) a lakosság minden rétegének ösztönzését a sportolásra,

b) az egészséges, mozgás-gazdag életmód iránti állampolgári igény felkeltését, az egészségmegőrzés fontosságának elismerésére irányuló szemléletformálást, továbbá a szabadidősport helyi feltételeinek javítását,

c) a fejlett sportélet alapját képező óvodai, iskolai testnevelés és sport személyi és tárgyi feltételeinek fejlesztését,

d) az óvodai és iskolai sport versenyrendszer működtetését, fejlesztését,

e) az utánpótlás-nevelés támogatását, fejlesztését,

f) a tulajdonát képező sportlétesítmények, sportintézmények működtetését, fenntartását,

g) a gondoskodást a sportlétesítmények védelméről, sportfunkciójuk megőrzéséről,

h) a hátrányos helyzetűek, a fizikailag vagy szellemileg fogyatékosok számára a sportlétesítmények használatának biztosítását,

i) a célkitűzéseivel összhangban a községben tevékenykedő, testneveléssel és sporttal foglalkozó egyesületek támogatását,

j) a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi sportéletének segítését,

k) a szabadidő sport célú eltöltéséhez a feltételek biztosítását,

l) egyéb sportot segítő lehetőségek biztosítását.

III. Fejezet

AZ ÖNKORMÁNYZAT SPORT FELADATELLÁTÁSÁNAK STRUKTÚRÁJA ÉS INTÉZMÉNYEI

5. § Az önkormányzat a testnevelés és sport feladatai ellátása érdekében sportintézményt, sportlétesítményt tart fenn és sport-egyesületet támogat.

AZ ÖNKORMÁNYZAT SPORTINTÉZMÉNYEI ÉS SPORTLÉTESÍTMÉNYEI

6. § Az önkormányzat az alábbi sportlétesítményt tartja fenn és működteti:

Sporttelep és kiszolgáló épülete, labdarugó pálya,
Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola területén lévő Tornacsarnok ( 1080 m2 ).
IV. Fejezet

A SPORT TEVÉKENYSÉG IRÁNYÍTÁSA ÉS ELLENŐRZÉSE

9. § (1) A jogszabályok és a jelen rendelet által meghatározott sport feladatokkal kapcsolatos fenntartói, felügyeleti és más jogköröket a képviselő-testület, gyakorolja.

(2) Az sport tevékenységgel összefüggő feladatai:

a) kidolgozza a sportolási lehetőségek, a szabadidő kulturált eltöltésének, az egészségmegőrzés és a rekreáció formáit, valamint javaslatot tesz a lehetőségek megteremtésére.

b) Koncepciót dolgoz ki az Önkormányzat által támogatott sportolás és a szabadidő aktív eltöltésének lehetőségeire,

c) Javaslatot tesz az egyesület és civil szervezetek támogatására, véleményezi a támogatott sportlétesítmény és intézmény költségvetését és gazdálkodását

d) Felméri a kisebbségi léttel kapcsolatos sportigényeket és javaslatot tesz támogatásukra

e) Tevékenyen részt vesz a helyi kiemelt sportrendezvénnyel kapcsolatos feladatok szervezésében

f) Javaslatot dolgoz ki a sport hosszú távú fejlesztési céljainak megfelelő helyi sportkoncepcióra

g) Javaslatot készít az Önkormányzati iskolai sporttevékenység feltételeinek megteremtésére

h) Kidolgozza az Önkormányzat tulajdonában álló sportlétesítmény fenntartására és működtetésére vonatkozó elképzeléseit.

10. § (1) Az önkormányzat sportintézményének, sportlétesítményének szakmai ellenőrzését és a sportkoncepcióban meghatározott feladatok tejesítését a képviselő-testület látja el.

(2) A községi sportrendezvények szervezésével és lebonyolításával kapcsolatos feladatokat az Önkormányzat az SK Tóalmás Egyesület és az Általános Iskola DSK közreműködésével látja el.

V. Fejezet

A SPORTTEVÉKENYSGÉG FINANSZÍROZTÁSA

11. § (1) Az önkormányzat továbbra is intézményi költségvetésen keresztül biztosítja a nevelési-oktatási intézményekben az óvodai, iskolai testnevelést és a mindennapi testedzést, valamint az iskolai diáksportkörök működését.

(2) Az önkormányzat az intézményi költségvetésben meghatározott mértékű támogatásból biztosítja az óvodai és iskolai sportrendezvények működtetéséhez szükséges pénzeszközöket.

(3) Az önkormányzat sportfeladatainak ellátása érdekében biztosítja a sportintézményei fenntartásához szükséges személyi és tárgyi feltételeket, valamint a sporttal kapcsolatos együttműködési megállapodásokban rögzített feladatok finanszírozását.

(4) Az önkormányzat évente a sportfeladatainak finanszírozására legalább az állami támogatás összegét fordítja.

12. § A 6. §. -ban felsorolt létesítményeken felül a sportszervezeteket a vállalt sportfeladatok arányában az önkormányzat a költségvetésében meghatározott mértékig pénzügyi támogatásban részesíti. A pénzügyi támogatás nem veszélyeztetheti a magasabb szintű jogszabályokban, illetve az intézmények alapító okiratában, szervezetek alapszabályában rögzített alapfeladatok megvalósítását.

VI. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

13. § (1) A jelen önkormányzati rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.

(2) A rendeletben használt fogalmak értelmezése során alkalmazni kell a sporttörvény, a közoktatási törvény és az önkormányzati törvény meghatározásait.

(3) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.