Tóalmás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2017 (XII.19.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről

Hatályos: 2017. 12. 31- 2023. 04. 28

Tóalmás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2017 (XII.19.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről

2017.12.31.

Tóalmás Önkormányzata Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdés a)-h) pontjaiban kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK

1. A rendelet célja, hatálya és értelmező rendelkezések

1. § (1) E rendelet célja a Tóalmás sajátos településképének társadalmi bevonás és konszenzus által történő védelme és alakítása, az építészeti és egyéb zöldfelületi örökségének védelme

a) a helyi építészeti örökség területi és egyedi védelem (a továbbiakban: helyi védelem) meghatározásával, a védetté nyilvánítás a védelem megszüntetés szabályozásával;

b) településképi szempontból meghatározó területek meghatározásával;

c) településképi követelmények meghatározásával

d) településkép-érvényesítési eszközök szabályozásával,

e) településképi önkormányzati támogatási és ösztönző rendszer alkalmazásával.

(2) A helyi védelem célja Tóalmás településképe és történelme szempontjából meghatározó építészeti örökség kiemelkedő értékű elemeinek védelme, a jellegzetes karakterének a jövő nemzedékek számára történő megóvása. A helyi védelem alatt álló építészeti örökség a nemzeti közös kulturális kincs része, ezért fenntartása, védelmével összhangban lévő használata és bemutatása közérdek.

(3) A településképi szempontból meghatározó területek meghatározásának célja Tóalmás egyedi karakterjegyeket hordozó területeinek egyedi településképi szabályozása.

(4) Jelen rendelet a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvényben (a továbbiakban: Tvtv.), a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendeletben (a továbbiakban: Tr.) és a reklámok, reklámhordozók elhelyezésével összefüggésben a településkép védelméről szóló törvény reklámok közzétételével kapcsolatos rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 104/2017. (IV. 28.) Korm. rendeletben (a továbbiakban: Rr.) foglalt követelményekkel együtt alkalmazható, azzal, hogy jelen rendelet ezen jogszabályok felhatalmazásával eltérő rendelkezéseket is tartalmaz.

2. § E rendelet hatálya Tóalmás teljes közigazgatási területére terjed ki.

3. § E rendelet alkalmazásában:

1. Áttört kerítés: a kerítés függőleges síkjának lábazat nélküli merőleges átláthatósága.

2. Táj jellegéhez igazodva: a táji adottságok figyelembevételével történő, funkcionális és esztétikai szempontok szerinti építmény elhelyezés és környezet alakítás az építményeknek elhelyezése

II. Fejezet

A HELYI VÉDELEM

2. A helyi védelem feladata, általános szabályai

4. § (1) A helyi védelem feladata

a) az oltalmat igénylő építészeti, örökség számbavétele és meghatározása, védetté nyilvánítása, nyilvántartása, dokumentálása, megőrzése, megőriztetése és a lakossággal történő megismertetése;

b) a helyi védelem alatt álló építészeti örökség károsodásának megelőzése, elhárítása, illetve a bekövetkezett károsodás csökkentésének vagy megszüntetésének elősegítése.

(2) Tóalmás helyi védelem alatt álló építészeti örökségeinek jegyzékét a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(3) A helyi védelem hatálya nem terjed ki az országos védelem alatt álló értékekre, valamint a természetvédelemről szóló jogszabályok rendelkezései alapján védelem alá helyezett értékekre.

3. Védetté nyilvánítás, védettség megszűntetése

5. § (1) A helyi védelem alá helyezést, illetve annak megszüntetését természetes és jogi személy kezdeményezheti írásban Tóalmás Önkormányzatának Polgármesterénél.

(2) A védelem alá helyezésre vonatkozó kezdeményezésnek tartalmaznia kell:

a) a kezdeményező nevét;

b) a védendő érték megnevezését, szükség esetén körülhatárolását;

c) a pontos hely megjelölését (utca, házszám, helyrajzi szám, épület, telek, telekrész);

d) a védelemmel kapcsolatos javaslat rövid indokolását és az erre vonatkozó dokumentumok megjelölését, vagy leírását,

e) a kezdeményezés indokolását.

(3) A védelem megszüntetésére vonatkozó kezdeményezésnek tartalmaznia kell:

a) a kezdeményező nevét/megnevezését;

b) a védett érték megnevezését, szükség esetén körülhatárolását;

c) a pontos hely megjelölését (utca, házszám, helyrajzi szám, épület, telek, telekrész);

d) a védelem megszüntetésével kapcsolatos javaslat rövid indokolását és az erre vonatkozó dokumentumok megjelölését, vagy leírását a jelenlegi állapotot bemutató fotókat,

e) a kezdeményezés indokolását.

(4) A kezdeményezésben érintett építészeti örökségről, amennyiben az nem áll rendelkezésre értékvizsgálatot kell készíttetni.

(5) A védetté nyilvánítás szakmai előkészítését a főépítész végzi.

(6) Az önkormányzat képviselő-testületi az értékvizsgálat alapján egyedileg dönt a védetté való nyilvánításról, vagy védettség törléséről.

(7) A helyi védelem alá helyezésről, illetve annak megszüntetéséről értesíteni kell az érintett ingatlan tulajdonosát és a kezdeményezőt.

4. Nyilvántartási szabályok

6. § (1) A helyi védett értékekről Tóalmás Önkormányzata nyilvántartást vezet. A nyilvántartás nyilvános, abba bárki betekinthet.

(2) A Nyilvántartás tartalmazza a védett értékre

- a megnevezését, védelmi nyilvántartási számát,
- a védelem típusát,
- területhatárát (utca, tér, közterület, vagy telek helyrajzi száma),
- a védelem rövid indokolását,
- a védelem elrendelésére vonatkozó képviselőtestületi előterjesztés és döntés másolatát,
- a lehatárolást bemutató térképmásolatot,
- a tulajdonos, kezelő, használó nevét, címét,
- a védett értéket érintő beavatkozások, hatósági intézkedések jegyzékét (iktatószámát).
(3) A nyilvántartás vezetéséről a polgármester gondoskodik.

7. § A védelem alá helyezés vagy a védettség megszüntetésének tényét az önkormányzat jegyzője ingatlanügyi hatóságnál kezdeményezi a védelem jogi jellegként való feljegyzését vagy törlését, a magasabb szintű jogszabályokban rögzítettek szerint.

5. A helyi védelem alatt álló érték megjelölése

8. § (1) A védett értéket az önkormányzat az e célra rendszeresített egységes táblával jelöli meg.

(2) A tábla elhelyezéséről, karbantartásáról, pótlásáról - előzetes értesítés mellett – az Önkormányzat gondoskodik. A tulajdonos és a használó a tábla elhelyezését és fenntartását tűrni köteles.

6. A területi védelem meghatározása, a kapcsolódó területi építészeti, a sajátos építményfajtákkal és reklámhordozókkal kapcsolatos követelmények

9. § A területi védelem az 1.a mellékletben meghatározott területére irányul.

7. Az egyedi védelem meghatározása

10. § (1) Az egyedi védelem a település jellegzetes, értékes, illetve hagyományt őrző építészeti arculatát, településkarakterét meghatározó 1.b mellékletben meghatározott elemeire terjed ki.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott egyedi védelem az érintett földrészlet, telek egészére vagy részére az 1.b. mellékletben meghatározottak szerint terjed ki.

8. Az egyedi védelem alatt álló építészeti örökségre vonatkozó településképi követelmények

11. § (1) Az egyedi védelem alatt álló építészeti örökségre vonatkozó településképi követelményeket a (2) – (4) bekezdés tartalmazza.

(2) A tetőzet kialakítására során

a) lapostető nem építhető

b) a tetőhéjazat anyagaként nád, cserép vagy fazsindely alkalmazható, építési tevékenységgel érintett palatető nem tartható fenn.

(3) A homlokzat

a) színezése során

aa) jellemzően tört fehér, illetve a színek világos árnyalatai alkalmazhatóak, valamint az építőanyagok természetes színei;

ab) rikító, élénk színek, valamint a piros, kék, lila színek alkalmazása tilos,

b) anyaghasználatában

ba) természetes - vakolt felületek, tégla, kő, fa, fém és beton - anyag alkalmazható,

bb) vakolt felület fa vagy tégla, mészkő-tégla homlokzati elemmel kombinálható,

bc) műanyag nyílászáró nem alkalmazható.

(4) A homlokzat eredeti tagolása, a homlokzat architektúráját, a hagyományos tömegarányokat, homlokzati arányokat, a párkány- és gerincmagasságokat, a nyílásrendeket és a nyílások méretét és osztását, valamint a homlokzati tagozatokat meg kell őrizni.

9. A helyi védelemhez kapcsolódó kötelezettségek

12. § (1) A helyi egyedi védelem alatt álló

a) építészeti örökség elemeinek veszélyeztetése, megrongálása, megsemmisítése;

b) építészeti örökséget a tulajdonos köteles jól karbantartani, állapotát megóvni, a használata nem veszélyeztetheti az adott építészei örökség fennmaradását.

(2) A helyi védelem alatt álló elemet nem veszélyeztetheti, településképi vagy műszaki szempontból károsan nem befolyásolhatja az adott építészeti örökségen vagy közvetlen környezetében végzett építési tevékenység, területhasználat.

(3) A helyi védelem nem zárja ki az érintett építészeti örökség korszerűsítését, átalakítását, bővítését vagy részleges bontását amennyiben a védett elemei – a jelen rendeletben foglalt követelményekkel összhangban - nem változnak meg.

(4) A helyi egyedi védelem alatt álló építmény, építményrész, egyéb elem - az (5) bekezdésben meghatározottak kivételével - nem bontható el.

(5) A helyi egyedi védelem alatt álló építmény részlegesen elbontható, amennyiben

a) a bontani kívánt építményrész – az értékvizsgálat alapján - építészeti értéket nem hordoz,

b) a bontás az építmény rendeltetésszerű használata érdekében történik, és a védelem alá helyezést megalapozó érték nem sérül.

(6) A helyi területi védelem alatt álló területen, a helyi egyedi védelem alatt nem álló építmény elbontható.

(7) A fennmaradási engedély megadása előtt amennyiben nem az eredeti állapot visszaállítása került elrendelésre településképi véleményezési eljárást kell lefolytatni az Étv. 33/A. §-ban meghatározott estek kivételével.

III. Fejezet

A TELEPÜLÉSKÉPI SZEMPONTBÓL MEGHATÁROZÓ TERÜLETEK

10. A településképi szempontból meghatározó területek meghatározása

13. § (1) A településképi szempontból meghatározó területeket a 2. melléklet tartalmazza táblázatban és rajzban.

(2) A helyi területi és településképi szempontból nem meghatározó területtel érintett terület egyéb területnek tekinthető.

IV. Fejezet

A TELEPÜLÉSKÉPI KÖVETELMÉNYEK

11. Építmények anyaghasználatára vonatkozó követelmények a településképi szempontból meghatározó és az egyéb területekre

14. § (1) A tetőzet anyaghasználatára vonatkozó követelmények a településképi szempontból meghatározó (a továbbiakban: TSZM) és az egyéb területeken (a továbbiakban ET) , hogy a magastetős épületek tetőhéjalásnál a következőkben felsorolt anyagok alkalmazhatók

- hagyományos cserép,
- betoncserép,
- bitumenes zsindely,
- fémlemezfedés (horganyzott natúr, csak szürke, zöld, barna színekkel,)
(2) A TSZM és az ET területeken a tetőzet színhasználata során nem alkalmazható kék, fekete és rikító szín.
(3) A TSZM és az ET területeken a homlokzat anyaghasználata során
- a következőkben felsorolt szín alkalmazható
aa) a fehér, a tört-fehér szín, a halvány és ezek árnyalatai,
ab) a földszínek, pasztellszínek,
- nem alkalmazhatók
ba) a fekete,
bb) a rikító
bc) a kék, a lila, a piros és a rózsaszín
és ezen színek hatását keltő színek.
(2) A TSZM és az ET területeken a homlokzat részleges felújítása során eltérő vakolatszínezés nem alkalmazható.

12. A településképi szempontból meghatározó területekre vonatkozó egyedi építészeti követelmények

15. § A TSZM lapostető kizárólag az intézményi vagy gazdásági rendeltetésű épületeken létesíthető.

13. Sajátos építmények elhelyezésére, egyéb műszaki berendezések és kerítésekkel kapcsolatos követelmények

16. § (1) A teljes település ellátását biztosító felszíni energiaellátási és elektronikus hírközlési sajátos építmények, műtárgyak elhelyezésére elsősorban alkalmas területek az egyéb területek. Helyi területi védelemmel érintett terület nem került meghatározásra így vonatkozó anyaghasználati követelményt a rendelet nem tartalmaz.

(2) A település igazgatási területén antenna és egyéb gépészeti berendezés elhelyezése az utcai homlokzaton tilos. Antenna nem helyezhető el:

- műemléki épületen és a hozzá tartozó telek területén,
- műemléki környezet területén,
- helyi értékvédelmi területen,
- helyi védelem alatt álló épületen, építményen.
(3) Antennatorony nem helyezhető el
- az állandó emberi tartózkodásra szolgáló épülettől 100 m-en belül,
- helyi természeti érték, helyi tájérték 100 méteres környezetében, valamint
- természeti területen, „ex lege” (a természetvédelemi törvény értelmében) védett területen és országos védettségű területen és 100 méteres környezetében.
(4) A tervezett gáznyomás-szabályozók az épületek utcai homlokzatára nem helyezhetőek el. A berendezés a telkek előkertjében, udvarán, vagy az épület alárendeltebb
homlokzatára szerelhetőek.
(5) A településen új villamosenergia (közép- és kisfeszültségű, közvilágítási) hálózatokat illetve a meglévő hálózat rekonstrukcióját kizárólag térszín alatt földkábelbe fektetve lehet megvalósítani.
(6) A településen törekedni kell a légvezetékes kábelhálózatok egy tartószerkezeten történő elhelyezésére.
(7) A település közigazgatási területén új távközlési hálózatot létesíteni illetve meglévő hálózat rekonstrukcióját megvalósítani vagy föld alatti (földkábel, alépítmény), vagy más légkábeles - kisfeszültségű és közvilágítási, kábel TV-hálózatokkal egy tartószerkezeten történő elhelyezéssel szabad.
(8) Természeti területen épületeket, építményeket, nyomvonalas létesítményeket és berendezéseket, azok elhelyezését, méretét, formáját és funkcióját, (amennyiben arról külön kezelési és fenntartási útmutató nem rendelkezik) a természeti értékek megóvása mellett a táj jellegéhez is igazodva kell kialakítani.
(9) A település lakóterületein csak áttört kerítés alakítható ki.
(10) Lábazatos áttört kerítés kialakítása esetén a lábazatot 1/3, az áttört kerítésrészt 2/3 aránnyal kell kialakítani.
(11) Az áttört kerítés mellé belátás elleni védelemként őshonos fajokból kialakított sövény vagy cserjesor telepítése alkalmazható a 3. és 4. mellékletben felsorolt növényfajok figyelembe vételével.
(12) A kerítés anyaghasználata során
a) a következőkben felsorolt anyag alkalmazható:
aa) vas,
ab) fa,
ac) kő,
ad) tégla,
b) a kerítés lábazat esetén a következőkben felsorolt anyag alkalmazható:
ba) kő,
bb) tégla,
bc) beton.
(13) A kerítés színezése során
a) a természetesség hatását keltő földszínek, fehér, szürke és azok világos árnyalatai alkalmazhatóak, valamint az építőanyagok természetes színei;
b) rikító, élénk színek, valamint a piros, kék, lila színek alkalmazása tilos.

14. Közterületi zöldfelületekre vonatkozó követelmények

17. § (1) A településen fásítás a 3. mellékletben meghatározott – őshonos - fafajokkal végezhető. Fasor 14/16 cm törzskörméretű, kétszer iskolázott, nagy vagy közepes lombkoronát növelő egyedekből alakítandó ki, a telepítés tőtávolságát, a telepítésre kerülő faj habitusára tekintettel szükséges meghatározni, a tőtávolság 6 méternél nem lehet nagyobb. A növényalkalmazás során az ökológiai igényeknek megfelelő őshonos fa- és cserjefajok telepítendők, a 4. mellékletben meghatározott növényfajok telepítése tilos.

(2) A védőzöld sávok telepítésénél több szintű növényállományt (fák és cserjék) kell kialakítani. A telepítéshez elsősorban a tájra jellemző őshonos fa- és cserjefajok használhatók.

(3) Közparkot, közkertet, díszteret közterület-alakítási terv alapján kell kialakítani.

(4) Felhagyott, feleslegessé vált közműhálózatokat és közműlétesítményeket el kell bontani, funkciót vesztett vezeték-létesítmény nem maradhat sem terepszint felett, sem terepszint alatt.

(5) Közművezetékek, járulékos közműlétesítmények elhelyezésénél a településképi megjelenésre, esztétikai követelmények betartására is figyelemmel kell lenni.

(6) A közművezetékek telepítésénél (átépítéskor és új vezeték létesítésekor) a gazdaságos és takarékos területhasználatra figyelmet kell fordítani. Utak alatt a közművek elrendezésénél mindig a távlati összes közmű elhelyezési lehetőségét kell figyelembe venni. A csak távlatban várható közmű számára is a legkedvezőbb nyomvonal fektetési helyet szabadon kell hagyni, azt nem szabad elépíteni.

(7) A Béke út, a Kossuth út, a Fő út, a Dózsa György út, a Rákóczi úton létesítendő járdák, kapubehajtók, térburkolatok területét alábetonozás nélkül, díszburkolattal kell kialakítani.

(8) Közterületi megvilágítás tekintetében hideg fehér fényű világítást nem alkalmazható.

15. A reklámhordozókra vonatkozó követelmények

18. § (1) A reklám közzététele közterületen, köztulajdonban álló ingatlanon, valamint a magánterületen jelen rendeletben foglalt előírások és az Rr.-ben foglalt előírások együttes alkalmazásával történhet.

(2) Reklám közterületen utcabútoron, funkcionális utcabútoron vagy közművelődési hirdetőoszlopon helyezhető el.

(3) Reklámhordozók elhelyezése a hagyományosan kialakult településképet nem változtathatja meg hátrányosan.

(4) Reklámhordozó az épületek utcai homlokzatán – építési reklámháló kivételével – nem helyezhető el. Egy épületen legfeljebb egy építési reklámháló helyezhető el.

(5) Magántulajdonban álló ingatlanon elhelyezett reklámhordozó a telekhatárt nem keresztezheti és közvetlenül a telekhatáron nem helyezhető el.

(6) Reklám analóg és digitális felületen, állandó és változó tartalommal is közzétehető.

(7) A közérdekű molinó, az építési reklámháló és a közterület fölé nyúló árnyékoló berendezés kivételével molinó, ponyva vagy háló reklámhordozóként, reklámhordozót tartó berendezésként nem alkalmazható.

16. Reklám közzététele a településszerkezeti terv alapján meghatározott egyes területeken

19. § (1) Reklámot közzétenni, reklámhordozót, reklámhordozót tartó berendezést elhelyezni a mindenkor hatályos településszerkezeti tervben foglalt területfelhasználási egységek figyelembevételével lehet.

(2) Reklámot közzétenni, reklámhordozót, reklámhordozót tartó berendezést elhelyezni – a (3) bekezdésben foglalt kivételekkel – a mindenkor hatályos településszerkezeti terv azon területfelhasználású területein lehet, ahol azt az Rr. lehetővé teszi.

(3) Nem tehető közzé reklám, nem helyezhető el reklámhordozó, reklámhordozót tartó berendezés az oktatási intézmények 200 méteres környezetében.

20. § (1) Utcabútor a településképet és a terület rendeltetésszerű használatát hátrányosan nem befolyásolhatja.

(2) Funkcionális célokat szolgáló utcabútor kialakítása a településképi megjelenést hátrányosan nem befolyásolhatja.

(3) Az utasváró és a kioszk kivételével funkcionális célú utcabútoron reklámhordozót tartó berendezés nem helyezhető el.

(4) A más célú berendezés reklámcélra nem használható, kivéve a közterület fölé nyúló árnyékoló berendezést, amelynek egész felülete hasznosítható reklámcélra.

21. § (1) Közművelődési célú hirdetőoszlop az Rr.-ben meghatározott területeken létesíthető, a közművelődési intézményekkel megegyező számban, az a biztonságos gyalogosközlekedést nem akadályozó módon helyezhető el.

(2) Információs célú berendezés a következő gazdasági reklámnak nem minősülő közérdekű információ közlésére létesíthető:

- az önkormányzati működés körébe tartozó információk;
- a település szempontjából jelentős eseményekkel kapcsolatos információk;
- a településen elérhető szolgáltatásokkal, ügyintézési lehetőségekkel kapcsolatos tájékoztatás nyújtása;
- idegenforgalmi és közlekedési információk;
- a társadalom egészét vagy széles rétegeit érintő, elsősorban állami információk;
- az a) – e) pontokba nem tartozó gazdasági reklámnak nem minősülő közérdekű információk.

22. § Építmény, épületegyüttes építése, átalakítása, felújítása érdekében végzett építési, vagy bontási munka során, az építési tevékenység idejére, amennyiben építési napló-bejegyzés igazolja a munka megkezdését, a közterület felőli építési állványzaton építési reklámháló elhelyezése az alábbi feltételekkel lehet:

a) az építési reklámhálót csak közterületre helyezett építési állványzatra lehet feltenni, kizárólag a tényleges építés ideje alatt, és

b) azon csak a tervezett építmény építészeti kialakítása jeleníthető meg, és az építési tevékenységgel kapcsolatos egyéb információk.

V. Fejezet

KÖTELEZŐ SZAKMAI KONZULTÁCIÓ

17. Rendelkezés a szakmai konzultációról

23. § (1) A polgármester a településkép védelme érdekében tájékoztatást ad és a szakmai konzultációt biztosítja a településképi követelményekről és a településrendezési eszközökben található követelményekről.

(2) Szakmai konzultáció kötelező az Étv. 33/A. § szerinti egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység esetében.

(3) A szakmai konzultáció kérelemre indul, lefolytatható írásban és személyesen.

(4) A kérelemhez mellékelni kell – amennyiben rendelkezésre áll - a tervezett építési tevékenység építészeti-műszaki dokumentációját.

(5) Írásban történő szakmai konzultáció esetén a polgármester az írásban rögzített javaslatait és nyilatkozatait a kérelem beérkezésétől számított 8 napon belül megküldi kérelmező részére, amelynek melléklete a benyújtott tervdokumentáció.

VI. Fejezet

TELEPÜLÉSKÉPI VÉLEMÉNYEZÉSI ELJÁRÁS

18. A véleményezési eljárással érintett építmények köre

24. § (1) A jelen rendelet előírásai szerint Tóalmás közigazgatási területén – Tóalmás Önkormányzatának tulajdonában álló ingatlanok kivételével - végzett, építési engedélyköteles építési tevékenységek és fennmaradási engedélyekkel kapcsolatos építésügyi eljárások vonatkozásában településképi véleményezési eljárást kell lefolytatni.

(2) A polgármester a településképi véleményét

a) az önkormányzati főépítész szakmai álláspontjára

b) a tervtanács működéséről szóló külön rendeletben foglalt feltételek teljesülése esetén a tervtanács véleményére

alapozza.

19. A véleményezési eljárás részletes szabályai

25. § (1) A településképi véleményezési eljárás az építtető, illetve az általa megbízott tervező (a továbbiakban együtt: kérelmező) által a polgármesterhez benyújtott papíralapú kérelemre indul, mely kérelemhez a véleményezendő építészeti-műszaki tervdokumentációt papíralapon 1 példányban csatolni kell.

(2) Kérelmező fentiekkel egyidejűleg az építészeti-műszaki dokumentációt elektronikus formában az építésügyi hatósági eljáráshoz biztosított elektronikus tárhelyre feltölti, melyhez a polgármesternek hozzáférést biztosít.

(3) A polgármester a településképi véleményét az önkormányzati főépítész szakmai álláspontjára alapozza.

(4) A településképi véleményben a polgármester a tervezett építési tevékenységet engedélyezésre

a) javasolja,
b) feltétellel javasolja, illetve
c) nem javasolja.
1. A településképi véleményt a kérelem beérkezésétől számított legfeljebb 15 napon belül meg kell küldeni a kérelmezőnek.

20. Településképi véleményezési eljárási szempontjai

26. § (1) A településképi véleményezési eljárás során vizsgálni kell, hogy az építészeti-műszaki tervdokumentáció

a) megfelel–e a jelen rendeletben foglalt településképi követelményeknek;

b) figyelembe veszi-e az előzetes tájékoztatás, illetve szakmai konzultáció során írásba foglalt javaslatot, véleményt.

c) figyelembe veszi-e a településképhez történő építészeti illeszkedésre vonatkozó – javaslatokat.

(2) A telepítéssel kapcsolatban vizsgálni kell, hogy a beépítés módja – az (1) bekezdés a) pontjában foglaltakon túl – megfelel-e a környezetbe illeszkedés követelményének.

(3) Az alaprajzi elrendezéssel kapcsolatban vizsgálni kell, hogy

a) az építmény alaprajzi kialakításai – a tervezett rendeltetés, illetve az azzal összefüggő használat sajátosságaiból eredően – nem korlátozzák-, illetve zavarják-e indokolatlan mértékben a szomszédos ingatlanok rendeltetésszerű használatát,

b) az alaprajzi megoldások nem eredményezik-e az épület tömegének, illetve homlokzatainak településképi szempontból kedvezőtlen megjelenését.

(4) Az épület homlokzatának és tetőzetének kialakításával kapcsolatban vizsgálni kell, hogy

a) azok építészeti megoldásai megfelelően illeszkednek-e a kialakult épített környezethez,

b) a terv javaslatot ad-e a rendeltetéssel összefüggő reklám- és információs berendezések elhelyezésére és kialakítására,

c) a terv településképi szempontból kedvező megoldást tartalmaz-e az épület gépészeti és egyéb berendezései, tartozékai elhelyezésére.

(5) A határoló közterülettel való kapcsolatot illetően vizsgálni kell, hogy

a) a közterülethez közvetlenül kapcsolódó szint alaprajzi kialakítása, illetve ebből eredő használata

aa) korlátozza-e a közúti közlekedést és annak biztonságát,

ab) korlátozza-, illetve zavarja-e a gyalogos és a kerékpáros közlekedést és annak biztonságát,

ac) megfelelően veszi-e figyelembe a közterület adottságait és esetleges berendezéseit, műtárgyait, valamint növényzetét, illetve ebből eredően

ad) a terv megfelelő javaslatokat ad-e az esetleg szükségessé váló – a közterületet érintő – beavatkozásokra,

b) az esetleg a közterület fölé benyúló építmény-részek, illetve szerkezetek és berendezések milyen módon befolyásolják a közterület használatát, különös tekintettel a meglévő, illetve a telepítendő fákra, fasorokra.

VII. Fejezet

TELEPÜLÉSKÉPI BEJELENTÉSI ELJÁRÁS

21. A bejelentési eljárással érintett építmények, reklámhordozók, rendeltetésváltozások köre

27. § (1) Településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló 312/2012. (XI.8.) Korm. rendeletben (a továbbiakban: Ér.) meghatározott építési engedélyhez nem kötött építési tevékenységek közül:

a) helyi védelem alatt álló építmény esetében az Ér. 1. mellékletében meghatározott építési tevékenységek esetén;

b) az a) pontba nem tartozó meglévő építmény utólagos hőszigetelése, közterületről látható homlokzati nyílászáró cseréje, a homlokzatfelület színezése, a homlokzat felületképzésének megváltoztatása esetén, amennyiben az épület a Béke út, a Kossuth út, a Fő út, a Dózsa György út és a Rákóczi utak telkével közvetlenül határos építési telkeken található;

c) Ér. 1. melléklet 7. pontja szerinti nettó 20,0 m2 alapterületet az építési tevékenységet követően sem meghaladó méretű kereskedelmi, szolgáltató, illetve vendéglátó rendeltetésű épület építése, bővítése esetén;

d) nettó 100 m3 térfogatot és 4,5 m gerincmagasságot az építési tevékenységet követően sem meghaladó méretű, nem emberi tartózkodásra szolgáló, falakkal határolt építmény építése, bővítése esetén;

e) Közterületi kerítés építése, meglévő kerítés építése, meglévő felújítása, helyreállítása, átalakítása, korszerűsítése, bővítése esetén.

22. A bejelentési eljárással érintett reklám-elhelyezések

28. § (1) A polgármester településképi bejelentési eljárást folytat le a településkép védelméről szóló törvény reklámok közzétételével kapcsolatos rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 104/2017. (IV. 28.) kormányrendeletben szereplő általános településképi követelmények és jelen rendelet reklámok közzétételével összefüggő településképi követelményeinek tekintetében a reklámok és reklámhordozók elhelyezésénél.

23. A bejelentési eljárás részletes szabályai

29. § (1) A településképi bejelentési eljárás a kérelmező által a polgármesterhez benyújtott – papíralapú - bejelentésre indul.

(2) A polgármester a településképi bejelentési eljárást a Tr. 26/B. §, 26/C. § és 26/D. §-ban foglaltak szerint folytatja le.

VIII. Fejezet

TELEPÜLÉSKÉPI KÖTELEZÉS

30. § A reklám, reklámhordozó elhelyezése esetén a Polgármester a Tvtv. 11/G. § (2) – (6) bekezdésében foglalt előírások megsértése esetén az e szakasz (7) – (8) és (10) bekezdése szerint jár el, amennyiben a reklámok és reklámhordozók elhelyezésével kapcsolatosan a településképi bejelentési eljárásban előírtak terén kerül sor jogszabálysértésre, a Tr. 26/D. § és 26/E. § - ainak figyelembevételével a Polgármester kötelezési eljárást folytat le.

IX. Fejezet

ZÁRÓ ÉS ÁTMENETI RENDELKEZÉSEK

24. Hatálybalépés

31. § Ez a rendelet 2017. december 31-én lép hatályba.

32. § E rendeletet a hatályba lépését követően indult eljárásokban kell alkalmazni.

1. melléklet a 7/2017. (XII. 19.) önkormányzati rendelethez

A település helyi védelem alatt álló építészeti örökségeinek jegyzéke

1.a. melléklet: A település helyi területi védelem alatt álló területei

-

1.b. melléklet: A település helyi egyedi védelem alatt álló „elemei”
-

2. melléklet a 7/2017. (XII. 19.) önkormányzati rendelethez

Településképi szempontból meghatározó területek lehatárolása
Településképi szempontból meghatározó területe a település beépítésre szánt területeinek az összessége az alábbi rajz szerint:

ELNEVEZÉS

LEHATÁROLÁS

Településképi szempontból meghatározó terület

Lakóövezetek

Kertvárosias lakóövezet

Lke

Falusias lakóövezet

Lf-1, Lf-2, Lf-3, Lf-4

Vegyes építési övezetek

Településközpont vegyes építési övezet

Vt-1, Vt-2

Gazdasági övezetek

Kereskedelmi-szolgáltató építési övezet

Gksz-1, Gksz-2, Gksz-3

Üdülőterületek

Üdülőházas övezet

Üü

Hétvégiházas övezet

Üh

3. melléklet a 7/2017. (XII. 19.) önkormányzati rendelethez

A LEGFONTOSABB MAGYARORSZÁGI ŐSHONOS FA ÉS CSERJEFAJOK TÁJÉKOZTATÓ JEGYZÉKE
A következő felsorolás összefoglalóan tartalmazza a legfontosabb magyarországi őshonos fa és cserjefajok jegyzékét, melyet az adott tájra jellemző társulásoknak, valamint a termőhelyi adottságoknak megfelelően kell alkalmazni.

tudományos (latin) elnevezés

magyar elnevezés

lombos fák

Acer campestre

mezei juhar

Acer platanoides

korai juhar

Acer pseudoplatanus

hegyi juhar

Acer tataricum

tatár juhar, feketegyűrű juhar

Alnus glutinosa

enyves éger, mézgás éger

Alnus incana

hamvas éger

Betula pendula

közönséges nyír, bibircses nyír

Betula pubescens

szőrös nyír, pelyhes nyír

Carpinus betulus

közönséges gyertyán

Carpinus orientalis

keleti gyertyán

Castanea sativa

szelídgesztenye

Cerasus avium (Prunus avium)

vadcseresznye, madárcseresznye

Cerasus mahaleb (Prunus mahaleb)

sajmeggy

Fagus sylvatica

közönséges bükk

Fraxinus angustifolia ssp. pannonica

magyar kőris

Fraxinus excelsior

magas kőris

Fraxinus ornus

virágos kőris, mannakőris

Juglans regia

közönséges dió

Malus sylvestris

vadalma

Padus avium

zelnicemeggy, májusfa

Populus alba

fehér nyár

Populus canescens

szürke nyár

Populus nigra

fekete nyár

Populus tremula

rezgő nyár

Pyrus pyraster

vadkörte, vackor

Quercus cerris

csertölgy, cserfa

Quercus farnetto (Q. frainetto, Q. conferta)

magyar tölgy

Quercus petraea (Q. sessiliflora)

kocsánytalan tölgy

Quercus pubescens

molyhos tölgy

Quercus robur (Q. pedunculata)

kocsányos tölgy

Salix alba

fehér fűz

Sorbus aria

lisztes berkenye

Sorbus aucuparia

madárberkenye

Sorbus dégenii

-

Sorbus domestica

házi berkenye

Sorbus pseudolatifolia

-

Sorbus rédliana

-

Sorbus semiincisa

budai berkenye

Sorbus torminalis

barkóca berkenye

Tilia cordata (T. parviflora)

kislevelű hárs

Tilia platyphyllos (T. grandifolia)

nagylevelű hárs

Tilia tomentosa (T. argentea)

ezüst hárs

Ulmus glabra (Ulmus montana, Ulmus scabra)

hegyi szil

Ulmus laevis

vénic szil

Ulmus minor (Ulmus campestris)

mezei szil

tűlevelű fajok (fenyők)

Abies alba

jegenyefenyő

Juniperus communis

közönséges boróka, gyalogfenyő

Larix decidua

vörösfenyő

Picea abies (Picea excelsa)

lucfenyő

Pinus sylvestris

erdei fenyő

Taxus baccata

közönséges tiszafa

lombos

cserjék

Alnus viridis

havasi éger, zöld éger

Amelanchier ovalis

közönséges fanyarka

Amygdalus nana (Prunus tenella)

törpe mandula

Artemisia alba

sziklai üröm

Berberis vulgaris

közönséges borbolya, sóskafa

Calluna vulgaris (Erica vulgaris)

csarab

Cerasus fruticosa (Prunus fruticosa)

csepleszmeggy

Clematis vitalba

erdei iszalag

Colutea arborescens

pukkanó dudafürt

Cornus mas

húsos som

Cornus sanguinea

veresgyűrű som

Coronilla emerus

-

Corylus avellana

közönséges mogyoró

Cotinus coggygria

cserszömörce

Cotoneaster integerrimus (C. vulgaris)

szirti madárbirs

Cotoneaster nigrum (C. melanocarpa)

fekete madárbirs

Cotoneaster nebrodensis (C. tomentosa, C. orientalis)

nagylevelű madárbirs, gyapjas madárbirs

Crataegus laevigata (C. oxyacantha)

kétbibés galagonya

Crataegus monogyna

egybibés galagonya

Crataegus nigra

fekete galagonya

Crataegus pentagyna

ötbibés galagonya

Cytisus ausrtiacus

buglyos zanót

Cytisus hirsutus

borzas zanót

Cytisus nigricans

fürtös zanót

Cytisus decumbens (C. procumbens)

-

Cytisus supinus (C. capitalus)

gombos zanót

Daphne cneorum

henyeboroszlán

Daphne laureola

babérboroszlán

Daphne mezereum

farkasboroszlán

Erica carnea

alpesi erika

Euonymus europaeus

csíkos kecskerágó

Euonymus verrucosus

bibircses kecskerágó

Frangula alnus (Rhamnusfrangula)

kutyabenge

Genista tinctoria

festő rekettye

Hedera helix

közönséges borostyán

Helianthemum numullarium

napvirág

Hippophae rhamnoides

homoktövis

Laburnum anagyroides

közönséges sárgaakác, aranyeső

Ligustrum vulgare

közönséges fagyal

Lonicera caprifolium

jerikói lonc

Lonicera xylosteum

ükörke lonc, ükörke

Prunus spinosa

kökény

Rhamnus catharticus

varjútövis (benge)

Ribes alpinum

havasi ribiszke

Ribes uva-crispa

-

Rosa canina

gyepűrózsa

Salix caprea

kecskefűz

Salix cinerea

rekettyefűz, hamvas fűz

Salix eleagnos

ciglefűz, parti fűz

Salix fragilis

törékeny fűz csőrege fűz

Salix pentandra

babérfűz

Salix purpurea

csigolyafűz

Salix rosmarinifolia

serevényfűz

Salix triandra

mandulalevelű fűz

Salix viminalis

kosárkötő fűz

Sambucus nigra

fekete bodza

Sambucus racemosa

fürtös bodza

Sarothamnus scoparius (Cytisus scoparius)

seprőzanót

Spiraea media

szirti gyöngyvessző

Spiraea salicifolia

fűzlevelű gyöngyvessző

Staphylea pinnata

mogyorós hólyagfa

Viburnum lantana

ostorménfa

Viburnum opulus

kányabangita

Vitis sylvestris

ligeti szőlő

4. melléklet a 7/2017. (XII. 19.) önkormányzati rendelethez

AZ ŐSHONOS FA- ÉS CSERJEFAJOK VÉDELME ÉRDEKÉBEN NEM ALKALMAZHATÓ NÖVÉNYFAJOK TÁJÉKOZTATÓ JEGYZÉKE
A következő felsorolás összefoglalóan tartalmazza az idegenhonos invazív fajok jegyzékét azok betelepítésének vagy behurcolásának és terjedésének megelőzése érdekében, melyek a növényalkalmazás, fásítás során nem alkalmazhatóak.

tudományos (latin) elnevezés

magyar elnevezés

Robinia pseudoacacia

fehér akác

Ailanthus altissima

mirigyes bálványfa

Eleagnus angustifolia

keskenylevelű ezüstfa

Acer negundo

zöld juhar

Fraxinus pennsylvanica

amerikai kőris

Prunus serotina

kései meggy

Populus x canadensis

kanadai nyár

Celtis occidentalis

nyugati ostorfa

Amorpha fruticosa

cserjés gyalogakác

Impatiens parviflora

kisvirágú nebáncsvirág

Impatiens grandiflora

bíbor nebáncsvirág

Fallopia spp.

japánkeserűfű-fajok

Solidago gigantea

magas aranyvessző

Solidago canadensis

kanadai aranyvessző

Asclepias syriaca

közönséges selyemkóró

Ambrosia artemisiiflora

ürömlevelű parlagfű

Ribes aureum

arany ribiszke

Vitis-hibridek

adventív szőlőfajok

Parthenocissus spp.

vadszőlőfajok

Echinocystis lobata

süntök

Aster spp.

észak-amerikai őszirózsák

Xanthium strumaium subsp. italicum

olasz szerbtövis

Phytolacca americana

amerikai karmazsinbogyó/amerikai alkörmös

Phytolacca esculenta

kínai karmazsinbogyó/kínai alkörmös

Humulus japonicus

japán komló

Cenchrus incertus

átoktüske

Elodea canadensis

kanadai átokhínár

Elodea nuttallii

aprólevelű átokhínár/vékonylevelű átokhínár

Azolla mexicana, Azolla filiculoides

moszatpáfrányfajok

Baccharis halimifolia

borfa/tengerparti seprűcserje

Cabomba caroliniana

karolinai tündérhínár

Eichhornia crassipes

közönséges vízijácint

Heracleum persicum

perzsa medvetalp

Heracleum mantegazzianum

kaukázusi medvetalp

Heracleum sosnowsky

Szosznovszkij-medvetalp

Hydrocotyle ranunculoides

hévízi gázló

Lagarosiphon major

nagy fodros-átokhínár

Ludwigia grandiflora

nagyvirágú tóalma

Ludwigia peploides

sárgavirágú tóalma

Lysichiton americanus

sárga lápbuzogány

Myriophyllum aquaticum

közönséges süllőhínár

Myriophyllum heterophyllum

felemáslevelű süllőhínár

Parthenium hysterophorus

keserű hamisüröm

Persicaria perfoliata

ördögfarok keserűfű

Pueraria montana

kudzu nyílgyökér

Alternanthera philoxeroides

aligátorfű

Gunnera tinctoria

óriásrebarbara

Pennisetum setaceum

tollborzfű

Microstegium vimineum

-

1. függelék a 7/2017. (XII. 19.) önkormányzati rendelethez a 7/2017. (XII. 19.) önkormányzati rendelethez

A HELYI ÉRTÉKVÉDELMI VIZSGÁLATRA JAVASOLT ÉPÜLETEK, ÉPÜLETEGYÜTTESEK JEGYZÉKE
Helyi értékvédelmi vizsgálatra javasolt épületek és építmények Tóalmás igazgatási területén:
- Ady Endre u. 27.
- Attila utca 13, 18, 22, 23.
- Árpád u. 25, 76, 78, 88, 94, 102.
- Bajcsy Zsilinszky u. 28.
- Béke u. 46, 63, 64, 66, 79, 85, 89.
- Deák Ferenc u. 1, 2.
- Dózsa György u. 13, 24.
- Fő u. 8, 27, 33, 39, 44, 50, 52, 53, 54, 60, 90, 95, 108.
- Dózsa György utca és Fő utca sarkán álló, 1823-ban emelt kereszt,
- Kókai u. 15.
- Kossuth u. 72, 80, 101.
- Petőfi u. 23, 26.
- Árpád u. 1., Beretvás kúria
- Rét u. 20, 27.
- Szabadság u. 23, 34.
- Széchenyi u. 30.
Helyi értékvédelmi vizsgálatra javasolt épületegyüttesek Tóalmás igazgatási területén:
- Árpád u. 6-10, 52-78, 88-94.
- Béke u. 85-89.
- Dózsa György u. 13-23.
- Fő u. 33-41.
- Kossuth u. 55-59.