Tóalmás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2019 (IX.5.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról

Hatályos: 2021. 01. 01- 2022. 03. 22

Tóalmás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2019 (IX.5.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról

2021.01.01.

Tóalmás Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/C. § (2) bekezdésében és 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában és a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 4. § (2) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében az alábbi rendeletet alkotja.

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet személyi hatálya azon tóalmási ingatlan tulajdonosra, vagyonkezelőre vagy egyéb jogcímen használójára (továbbiakban együtt: Ingatlantulajdonos) terjed ki, akinek az ingatlanán háztartási szennyvíz keletkezik, továbbá a szennyvíz begyűjtését, szállítását és ártalmatlanító helyre történő elhelyezését végző közszolgáltatóra.

(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya a veszélyes és radioaktív hulladékokra, a települési

hulladékokra, valamint az ezekkel összefüggő tevékenységekre.

A közszolgáltatás meghatározása

2. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére, szállítására és ártalmatlanító helyen történő elhelyezésére Tóalmás Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) helyi közszolgáltatást szervez és tart fenn (továbbiakban:

Közszolgáltatás).
(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését, szállítását és ártalmatlanító helyre történő elhelyezését végző közszolgáltató a Szekeres Ferenc
(továbbiakban: Közszolgáltató)
(3) A begyűjtött, elszállított nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ürítési helye: Szentlőrinckáta, külterület 091/3 hrsz.

A közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó szerződés

3. § (1) A közszolgáltatást igénybe vevő Ingatlantulajdonos és a Közszolgáltató között a Ptk. szerinti szerződéses jogviszony jön létre.

(2) A helyi közszolgáltatás körében az Ingatlantulajdonos és a Közszolgáltató közötti jogviszonyt az a tény hozza létre, hogy a Közszolgáltató az Ingatlantulajdonos számára a közszolgáltatást felajánlja, illetve a közszolgáltatás teljesítésére rendelkezésre áll (kötelező közszolgáltatás).

(3) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos helyi közszolgáltatás igénybevételére megkötendő szerződésben meg kell jelölni:

a) a közszolgáltatás igénybevételének kezdő napját,

b) a teljesítés helyét,

c) a begyűjtési gyakoriságot,

d) a felek jogait és kötelezettségeit.

(4) A szerződésben rendelkezni kell továbbá:

a) a közszolgáltatási díjról és alkalmazásának feltételeiről,

b) a közszolgáltatási díj megfizetésének módjáról,

c) a szerződés módosításának, felmondásának feltételeiről,

d) az irányadó jogszabályok meghatározásáról.

A közszolgáltató jogai és kötelezettségei

4. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szállítása kizárólag erre a célra

rendszeresített, zárt rendszerű olyan járművel és úgy végezhető, hogy az teljes mértékben megfeleljen a mindenkor érvényes jogszabályoknak.
(2) Közszolgáltató a közszolgáltatást a hatályos vízgazdálkodási, környezetvédelmi és
közegészségügyi jogszabályi előírások szerint köteles ellátni.
(3) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szállítását úgy kell végezni, hogy az szennyezést, elcsorgást ne okozzon. Elcsorgás esetén a szennyezést megszüntetni, az
elcsorgott szennyvizet összegyűjteni, a szennyezett terület fertőtlenítését elvégezni vagy
elvégeztetni, a kárelhárítást, a környezet eredeti állapotát helyreállítani a szennyezést
okozó vállalkozó kötelessége, melynek haladéktalanul köteles eleget tenni.
(4) Közszolgáltató heti 5 munkanapos munkarendben látja el a feladatát. A szennyvizet
telefonon történő megrendelés alapján mennyiségtől függetlenül a lehető legrövidebb
időn belül, de legkésőbb 48 órán belül köteles az Ingatlantulajdonossal egyeztetett időpontban begyűjteni és végleges ártalommentes elhelyezésre a kijelölt átadási helyre szállítani.
(5) Közszolgáltató a munkarendre vonatkozóan a (3) bekezdésben foglaltaktól eltérő
lakossági igény felmerülése esetén, szükség szerint rendkívüli szolgáltatást szervez.
(6) A Közszolgáltató az Ingatlantulajdonostól a nem közművel összegyűjtött háztartási
szennyvizet az Ingatlantulajdonos előzetes bejelentése alapján veszi át, és gondoskodik az elszállításáról.
(7) Közszolgáltató köteles az elszállított háztartási szennyvízről folyamatosan nyilvántartást vezetni (cím, elszállított mennyiség), és annak havi összesítését a következő hónap 8. napjáig az Önkormányzat részére megküldeni.
(8) A Közszolgáltatót a Vgt. 44/H. § (1) bekezdés szerinti beszámolási kötelezettség is
terheli az Önkormányzat felé.

Az ingatlantulajdonos jogai és kötelezettségei

5. § (1) Az Ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán keletkező és közcsatornába vagy tisztítás utáni befogadóba nem vezetett háztartási szennyvizet külön jogszabályban meghatározott módon gyűjteni.

(2) Az Ingatlantulajdonos köteles az (1) bekezdés szerint gyűjtött, nem közművel elvezetett háztartási szennyvízre vonatkozó, az önkormányzat által szervezett kötelező közszolgáltatást igénybe venni.

(3) Az Ingatlantulajdonos a nem közművel elvezetett háztartási szennyvizet a jelen rendeletben megjelölt Közszolgáltatónak köteles átadni, és részére a jelen rendelet szerinti közszolgáltatási díjat megfizetni.

(4) Az Ingatlantulajdonos köteles a gyűjtőhelynek gépjárművel történő megközelíthetőségéről gondoskodni, valamint eljárni annak érdekében, hogy a gyűjtés során mások életét, testi épségét, egészségét és jó közérzetét ne veszélyeztesse, a község természetes és épített környezetét ne szennyezze, a növény- és állatvilágot ne károsítsa, a közrendet és a közbiztonságot ne zavarja.

(5) Az Ingatlantulajdonos köteles a Közszolgáltatónak bejelenteni, ha tulajdonosváltozás vagy egyéb ok folytán a közszolgáltatás igénybevételére kötelezetté válik.

6. § (1) Az Ingatlantulajdonos mentesül a közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó kötelezettsége alól, ha a nem használt ingatlanán vízhasználat sem közüzemi, sem egyedi vízkivétel révén nem történik, ezért ott szennyvíz nem keletkezik, és ennek tényét írásban bejelenti a Közszolgáltatónak.

(2) Az ingatlantulajdonos szintén mentesül a közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó kötelezettsége alól, amennyiben a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló 72/1996. (V.22.) Korm. rendelet 3. § (12) bekezdése szerinti szennyvíz tisztításához szükséges berendezése üzemeltetéséhez a Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség engedélyével rendelkezik.

(3) A (2) bekezdés szerinti engedély birtokában az ingatlantulajdonos a berendezés üzembe helyezésétől számított 15 napon belül köteles a Közszolgáltató felé bejelentéssel élni.

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésével és elszállításával kapcsolatos kötelezettségek, a közszolgáltatás igénybevételének módja és feltételei

7. § (1) Az Ingatlantulajdonos a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet az ingatlana területén belül, zárt, vízzáró kivitelű közműpótló létesítményben köteles gyűjteni.

(2) A közműpótló létesítménybe csak háztartási szennyvíz vezethető. Tilos a közműpótló

létesítménybe mérgező-, tűz és robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet, vagy egyéb
olyan anyagot elhelyezni, amely veszélyeztetheti a begyűjtést, ürítést végző, vagy más
személyek élet- és testi épségét, egészségét, valamint a szennyvíztisztító telep rendeltetésszerű működését és a műtárgyainak állagát.
(3) Az ismeretlen összetételű szennyvizet veszélytelenségének, vagy veszélyességének
megállapításáig veszélyes hulladéknak kell tekinteni, amely esetekben a közszolgáltató a mindenkori jogszabályi előírások figyelembevételével megfelelő intézkedések mellett megtagadhatja annak elszállítását.
(4) A közszolgáltató a háztartási szennyvíz elszállítását nem tagadhatja meg, kivéve az (3)bekezdésben foglaltakat és azt az esetet, ha a szennyvíz az önkormányzat által kijelölt
átadási helyen szennyvízelvezető törzshálózatba vagy szennyvízelvezető műbe a külön
jogszabályok szerint nem helyezhető el.

A közszolgáltatás díja

8. § (1) A közszolgáltatás igénybevételéért az Ingatlantulajdonos az 1. sz. melléklet szerinti

egységnyi díjtétel alapján meghatározott díjat köteles a Közszolgáltató részére megfizetni.
(2) A közszolgáltatási díj fizetendő összegét a Közszolgáltató állapítja meg az egységnyi
díjtétel és az elszállított háztartási szennyvíz mennyiségének a szorzata alapján. Az elszállított háztartási szennyvíz mennyiségét a Közszolgáltató szállító gépjárművébe gyárilag beépített szintmérő (szintjelző) alapján kell meghatározni. A legkisebb számlázható mennyiség 1 m3 , a Közszolgáltató az 1 m3 alatti mért mennyiség esetén is az 1 m3-hez tartozó díjtételt jogosult kiszámlázni.
(3) Az Ingatlantulajdonos a közszolgáltatási díjat a Közszolgáltatás elvégzését követően kiállított számla alapján magánszemélyek esetében a teljesítéssel egyidejűleg a helyszínen készpénzben, intézmények és vállalkozások esetén a teljesítéssel egyidejűleg a helyszínen készpénzben vagy utólag, a számla kézhezvételétől számított 15 napon belül banki átutalással köteles Közszolgáltató részére megfizetni.
(4) A Közszolgáltató a 4. § (4) bekezdésében foglaltak szerinti rendkívüli szolgáltatás nyújtásáért a (2) bekezdés szerint meghatározott díj 20%-ának megfelelő felárat jogosult kiszámlázni a szolgáltatást megrendelő Ingatlantulajdonos részére.

Személyes adatok kezelésére vonatkozó rendelkezések

9. § (1) A Közszolgáltató a tevékenysége végzése során a birtokába jutott, a közszolgáltatással összefüggő személyes adatokat (a természetes személyazonosító adatok, lakcím) köteles az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvénynek megfelelően kezelni.

(2) A Közszolgáltató rögzíti, hogy az információs önrendelkezési jogról és az információ-szabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény szerint a közszolgáltatási szerződésre vonatkozó adatok közérdekű adatnak minősülnek, ezért az Önkormányzatnak és a Közszolgáltatónak lehetővé kell tennie, hogy a kezelésében lévő közérdekű adatot és közérdekből nyilvános adatot – erre irányuló igény alapján – bárki megismerhesse.

(3) Egyebekben az üzleti titok megismerésére a Polgári Törvénykönyvben foglaltak az irányadóak.

Záró rendelkezések

10. § E rendelet 2019. szeptember 05 napján lép hatályba.

1. melléklet

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi Közszolgáltatásról szóló 22/2019.(IX.5.) önkormányzati rendelethez
A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatás egységnyi díjtétele 2021. január 1-jétől
A szolgáltatási díjtétel: 2.500.-Ft/m3-ben (ÁFA mentes), mely tartalmazza a begyűjtés és szállítás költségét.
A leürítési díj: bruttó 417,85.-Ft/m3 (ÁFA mentes) összegben kerül meghatározásra.