Tóalmás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete

A köztemetőről és a temetkezésről

Hatályos: 2023. 09. 02

Tóalmás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete

A köztemetőről és a temetkezésről

2023.09.02.

Tóalmás község Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

1. § (1) rendelet területi hatálya a Tóalmás község közigazgatási területén lévő, az önkormányzat tulajdonát képező tóalmási 49/2 helyrajzi számú temetőre terjed ki, amelyben az Önkormányzat a köztemető fenntartására vonatkozó kötelezettségét teljesíti.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed a köztemető tulajdonosára, fenntartójára, üzemeltetőjére, a köztemetőben temetkezési szolgáltatást végzőkre, illetve mindazokra a természetes és jogi személyekre, akiket a köztemetőben végzett tevékenységük, vagy a köztemető használata, a szolgáltatások igénybevétele során jogok illetnek meg, vagy kötelezettségek terhelnek.

Temetési helyek és szabályok

2. § (1) Az urnafalat sorokra, a sorokat pedig temetési helyekre kell osztani.

(2) Az urnahelyek nyilvántartásba vétele sorok és fülkeszám szerint történik.

3. § (1) egyes urnahely alapterülete: 30x30x30 cm

(2) kettős urnahely alapterülete: 60x30x30 cm

A temetési helyek feletti rendelkezési jog

4. § (1) A temetési hely felett az rendelkezik, aki megváltotta.

(2) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama az urnafalba helyezés napjától számított 10 év.

(3) A temetési hely feletti rendelkezési jog meghosszabbítható (újraváltható), kivéve, ha a temető tulajdonosa bizonyítja, hogy a területet átalakítja, vagy más célra kívánja felhasználni.

Díjmegállapítások

5. § (1) Az egyes temetési helyeket a temetési hely felett rendelkező személynek meg kell váltani, azért díjat kell fizetni. A temetési hely feletti rendelkezési jog a megváltás napjával kezdődik.

(2) A temetési helyek feletti rendelkezési jog adásvétel, csere, vagy más jogügylet tárgyát nem képezheti. Az igénybe nem vett, vagy újonnan meg nem váltott sírhelyek felett a köztemető fenntartója rendelkezik.

(3) A temetési hely megváltási és újraváltási díjak mértékét az Önkormányzat évente felülvizsgálja.

(4) Ha a rendelkezési jog azért szűnik meg, mert a jogosult a hamvakat más temetési helyen kívánja eltemetni, a jogosult részére a megváltási díj időarányos részét vissza kell téríteni.

(5) A fizetendő díjakról szóló tájékoztatót a temetőben is ki kell függeszteni.

(6) Temetőfenntartási hozzájárulási díjat, illetve a létesítmények vállalkozó általi igénybevételére díjat nem állapít meg.

6. § (1) Azt az elhunytat, akinek eltemettetéséről a Tt. 20. § (2) bekezdése alapján az Önkormányzat gondoskodik (közköltségen történő eltemettetés) elsősorban a köztemetőben kell eltemetni.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt szabálytól akkor lehet eltérni, ha az elhunytnak korábban meghalt közeli hozzátartozója a községben működő egyházi temetőben van eltemetve, és az oda történő eltemetést az elhunyt hozzátartozója kéri.

Sírjel elhelyezés szabályai

7. § (1) A köztemetőben a temetési helyek megjelölésére az urnahelyet lezáró egységes tábla használható.

(2) A tábla tulajdonosa köteles gondoskodni annak állagmegóvásáról.

(3) Az elhunytat – ha az eltemettetőnek nincs meglévő temetési hely felett rendelkezési joga – az elhalálozás ideje szerint sorrendben következő temetési helyre kell temetni.

A köztemető üzemeltetése

8. § (1) A köztemető üzemeltetésével és fenntartásával kapcsolatos feladatokat a Reménysugár Bt.-vel kötött megállapodás alapján látja el.

(2) Az Önkormányzat biztosítja a temető fenntartásához szükséges közműcsatlakozásokat, a csapadékvíz elvezetését.

(3) A köztemető üzemeltetője:

a) meghatározza a temetkezési szolgáltatás, és a temetőben végzett egyéb vállalkozási tevékenység ellátásának temetői rendjét;

b) biztosítja az eltemetés feltételeit;

c) megállapítja a temetőlátogatók kegyeletgyakorlásának feltételeit;

d) gondoskodik a temetőbe kiszállított hamvak átvételéről;

e) vezeti és megőrzi a köztemető, illetve a temetési helyek adatait tartalmazó nyilvántartásokat;

f) tájékoztatja a temetőlátogatókat;

g) kijelöli a temetési helyeket;

h) gondoskodik az utak tisztántartásáról, síkosság-mentesítéséről, a hóeltakarításról;

i) összegyűjti és elszállítja a hulladékot;

j) gondoskodik a köztemető rendjének betartásáról és betartatásáról;

k) összehangolja a temetői létesítmények, így különösen a ravatalozó használatával kapcsolatos temetkezési szolgáltatói tevékenységeket, szervezési intézkedésekkel elősegíti a temetés és az urnaelhelyezés zökkenőmentes lefolytatását;

l) gondoskodik az ügyfélfogadásról.

(4) A köztemető üzemeltetője a temetkezési szolgáltatók tekintetében köteles megtartani az egyenlő bánásmód követelményét.

A köztemető használatának szabályai

9. § A köztemetőben temetkezési szolgáltatást jogszabály által meghatározott feltételeknek megfelelő és a temetkezési szolgáltatást engedélyező hatóság engedélyével rendelkező szolgáltató végezhet. A kegyeleti közszolgáltatási szerződésben foglaltak maradéktalan teljesítését a temetkezési szolgáltatást engedélyező hatóság ellenőrzi.

10. § A köztemetőben csak a kegyeleti megemlékezést szolgáló tárgyak (virágok, koszorúk, vázák, mécsesek gyertyák stb.) helyezhetők el.

11. § (1) A köztemető használata során mindenki köteles a hely méltóságának megfelelően viselkedni, a hozzátartozók gyászát, a szertartások rendjét, a kegyeleti érzéseket zavaró cselekményektől tartózkodni.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltak megvalósulása érdekében tilos

a) a köztemetőbe vakvezető és rendőrségi kutya kivételével állatot bevinni,

b) kegyeletet sértő módon hangoskodni, zenét hallgatni,

c) olyan magatartást tanúsítani, tevékenységet végezni, amely sérti a kegyeletet és megbotránkozást válthat ki a temetőhasználók körében.

(3) Tilos a köztemetőben bármilyen reklámtevékenységet folytatni.

(4) Tilos a köztemetőben tüzet rakni, szemetet, elszáradt koszorúkat meggyújtani.

(5) A köztemetőben tilos gépkocsival közlekedni, kivéve

a) mozgássérültet szállító jármű,

b) temetkezési szolgáltató gépjárműve,

c) egyéb, temetőgondnoki engedéllyel rendelkező gépjármű (pl: sírköves, kertész stb) esetén.

Vegyes-, és értelmező rendelkezések

12. § (1) A köztemető rendeltetésszerű használata során, az itt nem szabályozott további kérdésekben a temetőszabályzatában foglaltak az irányadóak.

(2) E rendelet alkalmazásában:

a) temető: a település igazgatási területén belüli, beépítésre szánt, építési használata szerinti zöldfelületi jellegű különleges terület, amely kegyeleti célokat szolgál, közegészségügyi rendeltetésű, és amelyet az elhunytak eltemetésére, a hamvak elhelyezésére létesítettek és használnak, vagy használtak;

b) köztemető: az az önkormányzati tulajdonban lévő temető, amelyben az önkormányzat a köztemető fenntartására vonatkozó kötelezettségét teljesíti;

c) temetési hely: a temetőben létesített urnafülke;

d) a temetési hely felett rendelkező személy: a temetési helyet megváltó személy

e) köztemető fenntartása: a köztemető rendeltetésszerű használatához szükséges tárgyi és infrastrukturális létesítmények működtetése, és az igénybevételhez szükséges egyéb feltételek biztosítása;

f) temetkezési szolgáltatás: a temetésfelvétel, az elhunytnak a kegyeleti igényeknek megfelelő temetésre való előkészítése, a temetéshez szükséges kellékekkel való ellátás, a ravatalozás, a búcsúztatás, az urnakiadás, az urnaelhelyezés.

13. §1

14. § Ez a rendelet 2023. szeptember 1-jén lép hatályba.

1

A 13. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.