Tóalmás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés szabályairól

Hatályos: 2023. 09. 01- 2023. 09. 01

Tóalmás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés szabályairól

2023.09.01.

Tóalmás Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott hatáskörében eljárva, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján a közösségi együttélés alapvető szabályait az alábbiak szerinti rendeletben alkotja meg, egyben meghatározza ezek elmulasztásának jogkövetkezményeit:

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed minden nagykorú természetes személyre, jogi személyre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, aki, vagy amely Tóalmás község közigazgatási területén e rendeletben meghatározott közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el.

(2) E rendelet alkalmazásában közösségi együttélés szabályait sértő magatartás az a tevékenység vagy mulasztás, jogellenes állapot fenntartásában megnyilvánuló magatartás, amelyet magasabb rendű jogszabály nem minősít szabálysértésnek vagy bűncselekménynek, magasabb rendű jogszabály nem minősít közigazgatási bírság kiszabása alapjául szolgáló cselekménynek, ugyanakkor a közösségi együttélés szabályait sérti vagy veszélyezteti, és amelyet Tóalmás Község Önkormányzat Képviselő-testülete e rendeletében ilyen magatartásnak minősít.

2. § (1) A közösségi együttélés alapvetői szabályait sértő magatartás miatt indult eljárás lefolytatása a 3. § a) pontja a polgármester hatáskörébe tartozik.

(2) A 3. § b) - d) pontjában meghatározott, valamint a 4.§-ban meghatározott magatartási szabályok megszegése miatti indult eljárások lefolytatása a jegyző hatáskörébe tartozik.

(3) Az eljárás lefolytatására az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni.

(4) Az e rendeletben meghatározott közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartások elkövetőivel szemben közigazgatási bírság szabható ki.

(5) A közigazgatási bírság megfizetésének határideje az arról szóló döntés közlésétől számított harminc nap.

3. § A közösségi együttélés szabályait sértő magatartást tanúsít az a személy, aki vagy amely megszegi Tóalmás Község Önkormányzat Képviselő-testületének:

a) a helyi címer és zászló alapításáról és használatának rendjéről szóló 3/1993.(II.12.) önkormányzati rendelet 4. § (1), (5) bekezdésében

b) a köztemetőről és a temetkezésről szóló 14/2023.(VIII.31.) önkormányzati rendelet 11. §-ában,

c) a közterületek elnevezésének, az elnevezések megváltoztatásának és a házszámozás szabályainak megállapításáról szóló 11/2014. (IX. 01.) önkormányzati rendelet 15. § -ában,

d) a Környezetvédelem és közösségi együttélés egyes szabályairól és annak megszegése jogkövetkezményeiről szóló 17/2022.(VIII.26.) önkormányzati rendelet 10-29. §§-ban foglaltakat.

4. § A közösségi együttélés szabályait sértő magatartást tanúsít az, aki vagy amely

a) közterületen olyan tevékenységet folytat, vagy olyan magatartást tanúsít, amely mások nyugalmát, pihenését zavarja,

b) a közterületen ültetett lágy szárú növényeket letépi, fák, cserjék ágait, gallyait letöri, fás szárú növényeket engedély nélkül kivág.

c) közterületet engedély nélkül, vagy az engedélyben foglaltaktól eltérően használ.

5. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás miatt közigazgatási hatósági eljárást hivatalból, a hatóság észlelése alapján indul, ide értve azt az esetet is, ha valamely szervezet vagy személy bejelentése alapján szerez tudomást a hatóság a jogsértő magatartásról.

(2) Nem indítható közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás megállapítására eljárás, ha a jogsértő magatartásnak az eljáró hatóság tudomására jutásától számított hatvan nap, vagy az elkövetéstől számított hat hónap eltelt. A hat hónapos határidő kezdő napja

a) az a nap, amikor a jogsértő magatartás megvalósul,

b) jogellenes állapot fenntartása esetén az a nap, amikor ez az állapot megszűnik.

6. § (1) Az e rendeletben meghatározott a közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartást tanúsító természetes személlyel szemben százezer forintig, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetén egymillió forintig terjedő bírság kiszabásának van helye.

(2) Újbóli elkövetés, illetve a bírsággal sújtott magatartás abbahagyásának elmaradása esetén a közigazgatási bírság ismételten kiszabható.

(3) A közigazgatási bírság mértékét a jogsértés jellegével arányban kell megállapítani. A bírság kiszabásakor az eset összes körülményét mérlegelni kell.

7. § Hatályát veszti a közösségi együttélés szabályairól szóló 8/2019 (IV.5.) önkormányzati rendelet.

8. § Ez a rendelet 2023. szeptember 1-jén lép hatályba.