Újszilvás Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2012 (VI.15.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati rendeletek előkészítésében való társadalmi részvételről

Hatályos: 2012. 06. 15

Újszilvás község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949.évi XX. törvény 44/A §  (2) bekezdésében, a jogalkotásról szóló 2010 évi CXXX. törvény alapján valamint a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 103/B § -a alapján a helyi rendeletek előkészítésében való társadalmi részvételről az alábbi rendeletet alkotja meg:

I. Fejezet


Általános rendelkezések

1.§.


 (1) Az önkormányzati rendelet-tervezetek előkészítése során biztosítani kell, hogy a társadalmi egyeztetés keretében az önkormányzat közigazgatási területén a természetes és jogi személyek, valamint a jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek

a) a rendelet-tervezeteket megismerjék,

b) véleményüket kialakíthassák és

c) kialakított véleményüket az erre biztosított csatornán keresztül eljuttassák a jogszabály előkészítőjéhez, valamint a döntéshozóhoz.


(2) A társadalmi egyeztetés során az abban részt vevők kölcsönösen együttműködve kötelesek eljárni.

II. Fejezet

Részletes rendelkezések


1. A társadalmi egyeztetésre vonatkozó közös rendelkezések

2.§.


 (1) Társadalmi egyeztetésre kell bocsátani – a (2) bekezdésben meghatározottak kivételével - minden önkormányzati rendelet-tervezetet és a tervezet indokolását.


(2) Nem kell társadalmi egyeztetésre bocsátani:

  1. a költségvetésről, annak módosításáról,
  2. a helyi adóról, annak módosításáról,
  3. a költségvetés végrehajtásáról,
  4. az önkormányzat vagyonáról,
  5. önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról,
  6. annak a rendeletnek a tervezetét, amelynek esetében a rendelet megalkotására magasabb szintű jogszabály határidőt határoz meg, és a társadalmi egyeztetés lefolytatása mellett a határidő betartása nem biztosítható vagy magasabb szintű jogszabály módosítása miatt szükséges rendelkezéseket tartalmaz,
  7. a hivatal köztisztviselőinek közszolgálati jogviszonyával kapcsolatos rendeletek, továbbá
  8. annak a rendeletnek a tervezetét, amelynek sürgős elfogadásához kiemelkedő közérdek fűződik.


(3) Nem bocsátható társadalmi egyeztetésre a tervezet, koncepció, ha az egyeztetés Újszilvás község Önkormányzatának különösen fontos pénzügyi, természetvédelmi, környezetvédelmi vagy örökségvédelmi érdekeinek védelmét veszélyeztetné.


(4) Nem kell társadalmi egyeztetésre bocsátani az önkormányzati rendelet tervezetét, ha annak sürgős elfogadásához kiemelkedő közérdek fűződik.


(5) Kiemelkedő közérdek az olyan körülmény, amelynek bekövetkezése esetén az önkormányzatot jelentős anyagi hátrány érné.


(6) A társadalmi egyeztetésre bocsátásáért, annak lefolytatásáért és a beérkezett vélemények feldolgozásáért az önkormányzati rendelet előkészítéséért a jegyző tartozik felelősséggel.


(7) Ha a közzétett önkormányzati rendelet-tervezet más önkormányzati rendelet szakaszai több, mint egyötödének módosítására irányul, a módosítani kívánt hatályos normaszöveget az önkormányzat hivatalos honlapján a tervezett módosításokkal egységes szerkezetben, a tervezett módosításokat külön is megjelölve kell közzétenni.


2. A társadalmi egyeztetés formái

3..§.


(1) A társadalmi egyeztetés történhet

a)     az önkormányzat honlapján megadott elektronikus elérhetőségen keresztül,

b)     postai úton vagy

c)     a polgármester vagy a rendelet-tervezet előkészítéséért felelős jegyző által összehívott személyes egyeztetésen.


(2) A honlapon a rendelet-tervezetet, valamint a módosítani kívánt rendelet szövegét egységes szerkezetben kell közzétenni.


(3) A tervezettel együtt annak indokolását, valamint a hatástanulmányt is közzé kell tenni a honlapon.


(4) A honlapon megadott elektronikus levélcímen keresztül beérkezett véleményekre visszaigazolást kell küldeni, ki kell nyomtatni, és az iratkezelési szabályzatnak megfelelően kell kezelni.


(5) A honlapon megadott menü alatt a társadalmi egyeztetésre bocsátás céljából közzétett tervezetről, koncepcióról bárki véleményt nyilváníthat, amely véleményeket a megadott elektronikus elérhetőségre kell megküldeni.


(6) A Képviselő-testület által tárgyalandó rendelet-tervezetet a testületi ülést megelőző … héttel a honlapon publikálni kell, és egyidejűleg felhívást kell közzétenni a társadalmi véleményezés lehetőségére, valamint annak naptár szerinti határidejére.


(7) A rendelet-tervezetek véleményezésére nyitva álló határidő a testületi ülést megelőző … nap 16.00 óra.


(8) A névtelenül érkezett véleményeket azok figyelembe vétele nélkül törölni kell.


(9) A postai úton érkezett véleményeket érkeztetni és iktatni kell.


(10) A postai úton érkezett véleményeket a honlapon keresztül érkezett véleményekkel azonos módon kell kezelni.


(11) A névtelenül küldött véleményeket azok figyelembe vétele nélkül törölni kell. 


(12) A rendelet-tervezethez beérkezett véleményeket a tervezetet tárgyaló önkormányzati bizottság és a képviselő-testület tagjai részére hozzáférhetővé kell tenni.


(13) A honlapon a rendelet hatálybalépését követően 60 napon keresztül biztosítani kell, hogy a rendelet hatályosulásával kapcsolatban észrevételt, illetve annak módosítására javaslatot tehessenek.

3. Adatkezelés


4.§.

(1) A rendelet előkészítője vezeti a tervezetet véleményezők listáját. A véleményező nevét, elektronikus levélcímét, postai küldemény esetén nevét és lakcímét tartja nyilván.


(2) A véleményező adatait érintő adatkezelés szabályaira a tervezet közzétételével egyidejűleg felhívást kell közzétenni a honlapon.


(3) A véleményezők adatait a rendelet előkészítője a véleménnyel érintett rendelet hatálybalépését követő egy évig kezeli.


4. Közvetlen egyeztetés


5.§.

(1) A polgármester vagy a jegyző a rendelet-tervezetek személyes véleményezését elrendelő képviselő-testületi döntés végrehajtására


a)     az önkormányzati bizottsággal,

b)     a bejegyzett civil szervezetekkel,

c)     az egyházakkal,

d)     a költségvetési szervek, intézmények vezetőivel vagy

e)     a településen működő érdekképviseleti szervekkel személyes egyeztetést hív össze.


(2) A képviselő-testület a személyes egyeztetést elrendelő határozatában határozza meg, hogy az (1) bekezdésben felsoroltak közül az adott rendelet-tervezet személyes egyeztetésében melyek vesznek részt.


(3) A polgármester vagy a jegyző az (1) bekezdésben foglaltakon kívül más személyeket, szervezeteket is bevonhat a rendelet-tervezet véleményezésével kapcsolatos részvételbe.


(4) A személyes részvétel összehívása esetén az összehívó a tárgyalás előtt legalább 8 nappal előbb értesíti az érintetteket a találkozó időpontjáról.


(5) A személyes egyeztetésről a rendelet előkészítésért felelős személy összefoglalót készít, amelyet a döntéshozókkal ismertetni kell. Az összefoglaló tartalmazza valamennyi tárgyaló fél véleményét.


(6) Társadalmi vitára kell bocsátani az alábbi tárgyköröket szabályozó rendelet-tervezeteket:

o   Helyi építési szabályzat,

o   Szociális ellátások helyi szabályai,

o   Állattartás helyi szabályai stb


III. Fejezet


6.§.


Záró rendelkezések


 (1) A rendelet kihirdetése napján hatályba. 



Újszilvás, 2012. június 14.



            Dr. Petrányi Csaba                                                    Penczi Ildikó

            Polgármester                                                                  jegyző




Kihirdetve:


Újszilvás, 2012. június 15.



                                                           Penczi Ildikó

                                                              jegyző