Újszilvás Község Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2013 (XI.19..) önkormányzati rendelete

A szociális célú tűzifa támogatási ellátás helyi szabályairól

Hatályos: 2013. 11. 19- 2014. 04. 30

Újszilvás Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország alaptörvénye 32. cikk. (1) bekezdése, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló, többször módosított 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 10. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:


I. Fejezet


A rendelet célja

1. §


(1) E rendelet célja, hogy az önkormányzat által – a helyi önkormányzatok szociális célú tűzifavásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásról szóló 57/2013. (X.4.) BM rendelet alapján – biztosított szociális célú tűzifa támogatási ellátás igénybevételének helyi szabályait megállapítsa, rendelkezzék az ellátás mértékéről, a jogosultság feltételeiről, ellenőrzéséről és igénybevételük céljáról.


A rendelet hatálya

2. §


(1) E rendelet területi hatálya kiterjed Újszilvás község közigazgatási területére.

(2) E rendelet személyi hatálya Újszilvás Község közigazgatási területén élő, a Szt. 3. § (1)bekezdésében meghatározott személyekre terjed ki.


II. Fejezet


Szociális célú tűzifa támogatás

3.§


(1)A helyi önkormányzatok szociális célú tűzifavásárlás költségéhez előzetes igény bejelentés alapján a központi költségvetés vissza nem térítendő támogatást biztosít, melyet az önkormányzat az erdőgazdálkodó által biztosított tűzifa vásárlására fordíthat a szociálisan rászoruló helyi lakosság természetbeni támogatása céljából.


 (2) Az önkormányzat a Belügyminisztérium felé jelzett igény alapján 12.000 Ft/erdei m3 + Áfa összegű támogatásban részesül, mely összeg az erdőgazdálkodók által szabott kedvezményes ár részbeni fedezetéül szolgál, melyet az önkormányzat 2000 Ft/m3 + Áfa összeggel, valamint a szállítási költség  + Áfa összegével egészít ki. A szociális célú tüzifa rászorulókhoz való eljuttatásának költsége is a települési önkormányzatot terheli.



(3) Az önkormányzat képviselő-testülete szociális célú tűzifa támogatást nyújthat annak az Újszilvás község közigazgatási területén lévő lakás tulajdonosának, bérlőjének vagy albérlőjének a helyiség téli fűtésével kapcsolatos kiadásai viseléséhez, ha a kérelmező háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg:

a.)  egyedül élő, illetve gyermekét egyedül nevelő esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át,  57.000,-Ft

b ) kettő vagy több együtt élő személy esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át, 42.750,-Ft

c) téli fűtését tűzifával oldja meg, és

d) vállalja az életvitelszerűen lakott lakás vagy ház és annak udvara, kertje, a kerítéssel kívül határos terület, járda tisztán tartását, valamint biztosítja az életvitelszerűen lakott lakás vagy ház higiénikus állapotát.


(4) A szociális rászorultság szempontjai akként kerül meghatározásra, hogy a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerint az

a) aktív korúak ellátására,

b) időskorúak járadékára,

c) adósságkezelési támogatáshoz kapcsolódó adósságcsökkentési támogatásra vagy

d) lakásfenntartási támogatásra jogosult előnyt élvezzen, valamint

e) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család élvezzen előnyt.


(5) A kérelmek elbírálásánál a képviselő-testület figyelembe veszi a kérelmező életvitelét és életkörülményeit is. A Polgármester a szociális tűzifa ellátást, életet, testi épséget veszélyeztető állapot elhárítása céljából a (3) és (4) bekezdésen túl is megállapíthatja a rendkivüli élethelyzetbe került személynek.


(6) A kérelemhez mellékelni kell:

- jövedelemigazolást,

- a lakásban tartózkodás jogcímét igazoló iratot, vagy annak másolatát (tulajdoni lap, adásvételi szerződés, lakásbérleti szerződés, albérleti szerződés stb.)

- nyilatkozatot a fűtés módjáról és költségeiről.


(7) A szociális célú tűzifa támogatás iránti kérelem 2013. december 15. napjáig nyújtható be.


(8) A szociális célú tűzifa támogatást természetbeni ellátásként kell megállapítani, tűzifa formájában.


(9) A természetben nyújtott szociális célú tűzifa támogatás mennyisége legalább 0,7 m3 háztartásonként.


(10) Ha ugyanazon lakásban, vagy nem lakás céljára szolgáló helyiségben több háztartás is van, azt a kérelmező közüzemi számlák bemutatásával köteles igazolni.


III. Fejezet

Hatásköri és eljárási rendelkezések

4. §.


E rendeletben meghatározott szociális célú tűzifa támogatási ellátásról Újszilvás Község Önkormányzat Polgármestere átruházott hatáskörben dönt.


5.§


(1) Az ellátás iránti kérelmet a Polgármesteri Hivatalba lehet előterjeszteni.


(2) A kérelem jelen rendelet 1. sz. mellékletében szereplő formanyomtatványon nyújtható be.


(3) A kérelem az e rendeletben meghatározott dokumentumokkal együtt nyújtható be.


(4) A kérelmező részére megítélt tűzifa elszállításáról Újszilvás község Önkormányzata  gondoskodik.


IV. Fejezet

Egyéb rendelkezések

6. §.


(1) E rendelet alkalmazásában vagyonként a Sztv. 4.§ b) pontjában foglaltakat kell figyelembe venni.

(2) A rendelet alapján benyújtandó kérelmek esetében is alkalmazni kell a Sztv. jövedelemszámítási, és vagyonnyilatkozat-tételi szabályait.


V. Fejezet

Záró rendelkezések

7.§.


(1) Jelen rendelet kihirdetése napján lép hatályba, rendelkezéseit a helyi önkormányzatok szociális célú tűzifavásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásról szóló 57/2013. (X.4.) BM rendelet alapján megítélt tűzifa-támogatásokra kell alkalmazni.


(2) Jelen rendelet 2014. május 1. napján hatályát veszti.


(3) A rendelet kihirdetése napján lép hatályba.


Újszilvás, 2013. november 18.



                        Dr. Petrányi Csaba                              Penczi Ildikó

                               polgármester                                       jegyző



A rendelet kihirdetve:


Újszilvás, 2013. november 19.

                                                          

Penczi Ildikó

                                                     jegyző

Mellékletek