Újszilvás Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2018 (VIII.9.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó kötelező helyi közszolgáltatásról

Hatályos: 2018. 09. 01

Újszilvás Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45.§ (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/C. § (2) bekezdés és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. és 19. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet célja és hatálya

1.§

E rendelet célja azon helyi szabályok megállapítása, melyek meghatározzák Újszilvás Község közigazgatási területén keletkezett háztartási szennyvíz elhelyezésével kapcsolatos közszolgáltatás ellátásának és igénybevételének rendjét, ezzel összefüggő feladatok eredményes végrehajtását a község termőtalajának és ivóvízkészletének védelme érdekében.

2.§

 (1) A rendelet személyi hatálya kiterjed Újszilvás község közigazgatási területén minden olyan közcsatornával ellátott, de közcsatornára rá nem kötött, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény IX/A. fejezet alkalmazásában meghatározott ingatlantulajdonosra (a továbbiakban együtt: ingatlantulajdonos).

(2) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed az (1) bekezdés szerinti ingatlantulajdonosnál keletkező, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizek begyűjtésére, kezelésére valamint az erre vonatkozó közszolgáltatás ellátására.

(3) A rendelet hatálya nem terjed ki a mezőgazdasági és ipari szennyvízre és a veszélyes hulladékokra, valamint az ezzel összefüggő tevékenységekre.

(4) Gazdálkodó szervezet akkor köteles a közszolgáltatás igénybevételére, ha a gazdasági tevékenységével összefüggésben keletkezett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíznek a kezeléséről, a vízgazdálkodásról szóló törvényben foglaltaknak megfelelően nem gondoskodik.

A közszolgáltató és az ártalmatlanító hely megnevezése

3.§

 (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésével, elszállításával és ártalmatlanító helyre történő elhelyezésével kapcsolatos közszolgáltatás teljes körét a Lázár és neje Kft (2768 Tápiószele, Temető út 18.) jogosult és köteles ellátni, Újszilvás Község Önkormányzatával 5 évre kötött közszolgáltatási szerződés alapján.

(2) A Lázár és neje Kft. (a továbbiakban: közszolgáltató) által a nem közművel szállított, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet a közszolgáltató által a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. tápiószelei szennyvíztisztító telep szennyvízfogadó műtárgyába kell elhelyezni.


A közszolgáltatás ellátásának rendje és módja

4.§

 (1) Az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni az ingatlanán keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szakszerű gyűjtéséről.

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtését, rendszeres elszállítását annak begyűjtésére feljogosított közszolgáltatónak történő átadással az ingatlantulajdonosnak kell biztosítani.

5.§

 (1) A szennyvíz ideiglenes tárolására szolgáló létesítmény kiürítését, a folyékony hulladék összegyűjtését, szállítását és ártalommentes elhelyezését az önkormányzat kötelező helyi közszolgáltatás útján látja el.

(2) A 2. § (1) bekezdés hatálya alá tartozó ingatlan valamennyi tulajdonosa a keletkező szennyvíz gyűjtéséről, tárolásáról, elhelyezéséről az e rendeletben meghatározott módon, a szolgáltatás igénybevétele útján köteles gondoskodni.

(3) A tulajdonos köteles a közszolgáltató által nyújtott közszolgáltatást igénybe venni.

(4) A kötelező szolgáltatással kapcsolatos szerződéses jogviszonyt a közszolgáltató és a tulajdonos között a szolgáltatás igénybevételének ténye hozza létre.

A közszolgáltató és az ingatlantulajdonos jogai és kötelezettségei

6.§

 (1) A közszolgáltató a közszolgáltatást a települési szilárd és folyékony hulladékkal kapcsolatos közegészségügyi követelményekről szóló 16/2002. (IV.10.) EüM rendelet 6. §-ában foglalt eszközökkel és az ott meghatározott feltételek szerint köteles ellátni.

(2) A közszolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet az ingatlantulajdonos megrendelése alapján, az ingatlantulajdonos megrendelésétől számított 72 órán belül köteles begyűjteni és végleges ártalommentes elhelyezés végett a 3. § (2) bekezdésben megjelölt szennyvíztelepre szállítani. Megrendeléskor a közszolgáltató köteles a szállítás napját és várható időpontját (maximum 3 órás időintervallumban) megjelölni.

(3) Az ingatlantulajdonos köteles megfelelő rendszerességgel és időben elvégeztetni a közszolgáltatást, és biztosítani a szolgáltatás elvégzéséhez szükséges feltételeket.

(4) Az üdülőingatlanok és az időlegesen használt ingatlanok tulajdonosai a közszolgáltatást szükség szerint kötelesek igénybe venni.

A közszolgáltatási szerződés

7.§

 A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére irányuló közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó szerződésben meg kell határozni:

a) a szerződő felek megnevezését és azonosító adatait,

b) a szerződés tárgyát,

c) a közszolgáltatás teljesítésének kezdő napját,

d) a teljesítés helyét,

e) a begyűjtésre vonatkozó szabályokat,

f) a felek jogait és kötelezettségeit,

g) a közszolgáltatási díj megállapításának módját,

h) a szerződés módosításának, felmondásának feltételeit.

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésével és

 elszállításával kapcsolatos kötelezettségek, a közszolgáltatás

igénybevételének módja és feltételei

8.§

 (1) Az ingatlantulajdonos köteles a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet az ingatlana területén belül zárt, vízzáró kivitelű közműpótló létesítményben összegyűjteni.

(2) A közműpótló létesítménybe csak háztartási szennyvíz vezethető. Tilos a közműpótló létesítménybe mérgező, tűz- és robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet vagy egyéb olyan anyagot elhelyezni, amely veszélyezteti a begyűjtést végző vagy más személyek életét és testi épségét, egészségét, valamint a szennyvíztisztító telep rendeltetésszerű működését és műtárgyainak állagát.

(3) Ismeretlen összetételű szennyvizet veszélytelenségének vagy veszélyességének megállapításáig veszélyes hulladéknak kell tekinteni, amely esetekben a közszolgáltató – a jogszabályi előírások figyelembe vételével, megfelelő intézkedések mellett – megtagadhatja annak elszállítását.

(4) A közszolgáltató a háztartási szennyvíz elszállítását nem tagadhatja meg, kivéve a (3) bekezdésben foglaltakat, és azt az esetet, ha a szennyvíz az arra kijelölt átadási helyen szennyvízelvezető törzshálózatba vagy szennyvízelvezető műbe jogszabály alapján nem helyezhető el.

A közszolgáltatási díj

9.§

 (1) Az ingatlantulajdonos a közszolgáltatásért közszolgáltatási díjat köteles fizetni, melynek mértékét az 1. sz. melléklet tartalmazza.

(2) Az ingatlantulajdonos által fizetendő közszolgáltatási díjról a közszolgáltató számlát bocsát ki, melyet a közszolgáltatás teljesítésével egyidejűleg készpénzben, vagy átutalással a számla keltétől számított 15 napon belül kell kiegyenlíteni.

Személyes adatok kezelésére vonatkozó rendelkezések

10.§

 A közszolgáltató a közszolgáltatással összefüggő személyes adatokat (természetes személyazonosító adatok, valamint lakcím) kizárólag a közszolgáltatás végzéséhez tartja nyilván és kezeli az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény rendelkezéseinek megfelelően.

Záró rendelkezések


11.§


(1) Ezen rendelet 2018. szeptember 1. napján lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszíti a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos helyi közszolgáltatásról szóló 17/2013. (XII.06.) számú önkormányzati rendelet.


Újszilvás, 2018. augusztus 8.


           dr. Petrányi Csaba                          Penczi Ildikó
            polgármester                                     jegyző



A rendelet kihirdetve: 2018. augusztus 9.

 


      Penczi Ildikó
             jegyző

Mellékletek