Dömsöd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 8/1998. (V. 5.) önkormányzati rendelete

a gyermekvédelem helyi szabályozásáról

Hatályos: 2014. 01. 01

Dömsöd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 8/1998. (V. 5.) önkormányzati rendelete

a gyermekvédelem helyi szabályozásáról

2014.01.01.

Dömsöd Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete “a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról” szóló 1997.:XXXI.törvény (továbbiakban:Gyvt.) 18. § (2) bekezdésében, 29. § (1)-(2) bekezdésében, 131. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az önkormányzat által a gyermekek részére nyújtható pénzbeli és természetbeni ellátásokról, illetve az önkormányzat által biztosított, személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról az alábbi rendeletet alkotja.

I.

A rendelet célja, hatálya, ellátási formák

1. § E rendelet célja, hogy az önkormányzat közigazgatási területén - a Gytv.-ben, a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások és gyermekvédelmi szakellátások térítési díjáról és az igénylésükhöz felhasználható bizonyítékokról szóló 133/1997. (VII.29.) Korm.rendeletben; a gyámhatóságokról, valamint a gyermekvédelmi és gyámügyi eljárásról szóló 149/1997.(IX.10.) Korm.rendeletben foglaltakkal összhangban- megállapítsa azokat az alapvető szabályokat, amelyek szerint az önkormányzat segítséget nyújt a gyermekek törvényben foglalt jogainak és érdekeinek érvényesítéséhez, illetve gondoskodik a gyermekek veszélyeztetettségének megelőzéséről és megszüntetéséről, a hiányzó szülői gondoskodás pótlásáról, valamint a gyermekvédelmi gondoskodásból kikerült fiatal felnőttek társadalmi beilleszkedéséről.

2. §1 (1) A rendelet hatálya Dömsöd Nagyközség Közigazgatási területén állandó lakóhellyel rendelkező a Gyvt. 4. § (1) bekezdésében meghatározott személyekre, a Gyvt. 4. § (2) – (3) bekezdéseiben meghatározott eltérésekkel terjed ki.

(2)2

3. §3 A gyermekek védelmét az önkormányzat pénzbeli, természetbeni, illetve személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátásokkal biztosítja az alábbiak szerint:

a.) pénzbeli és természetbeni ellátások:
- utazási támogatás
- étkezési térítési díj kedvezmény, illetve mentesség
b) személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátás:
- gyermekjóléti szolgálat, - gyermekek napközbeni ellátása érdekében működtetett óvoda, általános iskolai napközi.

4. §

Hatásköri szabályok

(1) A Képviselő-testület a gyermekek védelmére és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben előírt feladatai ellátásának biztosítása érdekében a hatásköri szabályokat az alábbiak szerint állapítja meg:
(2) A Képviselő-testület
-évente a következő évi költségvetési koncepció jóváhagyásával egyidejűleg rendeletben szabályozza a helyi önkormányzat által fenntartott személyes gondoskodást nyújtó ellátások intézményi térítési díját[Gytv.147. § ]
-gyakorolja az intézmények fenntartójának irányítási jogkörét az önkormányzati intézmények vonatkozásában[Gytv.104. §]
(3) 4 A Képviselő-testület az Oktatási és Közművelődési Bizottságra átruházza hatáskörét az alábbi ügyekben:
a) 5
b) a gyermekek napközbeni ellátását igénybe vevő gyermek egyéni rászorultsága alapján a törvény által nyújtott normatív kedvezményen túl biztosítható további kedvezmény elbírálása[Gytv.148. § (7)]
c) utazási támogatás megállapítása
(4) 6 A Képviselő-testület a polgármesterre ruházza át a következő hatáskört:
a) dönt a gyermekjóléti, gyermekvédelmi típusú személyes gondoskodás igénybevétele iránti kérelmek elbírálásáról.
b) 7
(5) 8

II.

Pénzbeli és természetbeni ellátások

Gyermekvédelmi támogatás

5. § (1) Az önkormányzat a gyermeket gyermekvédelmi támogatásban részesíti, ha a gyermeket gondozó családban az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét, és a családban történő nevelkedés nem áll a gyermek érdekével ellentétben.

(2) A jövedelem megállapításánál a kérelem benyújtását megelőző 6 hónap havi átlagát kell figyelembe venni kivéve, ha a jövedelmi viszonyokban igazolhatóan tartós romlás következett be. Ez esetben a kérelem benyújtását megelőző 3 hónap havi átlagát kell figyelembe venni.

(3) A jövedelem számításánál a Gytv.19. § (4) bekezdésében foglaltakat kell alkalmazni.

(4) A gyermekvédelmi támogatás havi összege gyermekenként nem lehet kevesebb, mint az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 20 %-a, s nem lehet több, mint az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 40 %-a.A támogatás összegének megállapítása a gyermek szociális helyzetével összefüggő valamennyi körülmény együttes mérlegelése alapján történik, melynél kiemelkedő körülmény a szülői önhibából eredő körülmény.

(5) A támogatás az elbírálására jogosult szerv döntésétől függően természetben is nyújtható, különösen a gyermek napközbeni ellátása keretében biztosított étkezési térítési díj részbeni, vagy teljes összegű átvállalására, illetve felhasználható egyéb természetben nyújtható támogatás -így ételutalvány- formájában is.

(6) Annak a gyermeknek, akinek részére a támogatást étkezési térítési díj támogatás formájában folyósítják az óvodai, iskolai szünet időszakában, elsősorban más természetbeni juttatásként kell nyújtani.

(7) A gyermekvédelmi támogatás jogerős megállapítása esetén az a kérelem benyújtása napjától esedékes, és a folyósítás a feltételek fennállásáig tart.A jogosultság feltételeit az önkormányzat évente egyszer- a támogatás megállapítását követő 11. hónapban - felülvizsgálja.

(8) Az önkormányzat a fiatal felnőttet gyermekvédelmi támogatásban részesíti, illetve a nagykorúság elérése előtt részére megállapított támogatást tovább folyósítja, ha középfokú vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanul.Ebben az esetben a jövedelmi viszonyokon túl vizsgálandó és értékelendő, ha a kérelmező családjának egynél több lakástulajdona, üdülőingatlan tulajdona, vagy személygépkocsi tulajdona van. Ezen ellátás addig az időpontig folyósítható , ameddig a tanulói vagy hallgatói jogviszony fennáll, legfeljebb azonban a 25. életév betöltéséig.A támogatás feltételeit az önkormányzat évente egyszer -a támogatás megállapítását követő 11. hónapban- felülvizsgálja.

(9) A kérelmező köteles az arra okot adó körülmény bekövetkeztétől számított 15. napon belül bejelenteni a Polgármesteri Hivatalban, ha a jogosultság feltételeiben változás következik be.

(10) A támogatás folyósításának megszüntetéséről határozatot kell hozni.Ha a jogosultság a tárgyhónap 16. napját megelőzően szűnik meg, a megállapított ellátás összegének 50 %-át , egyéb esetben a teljes összeget kell folyósítani a megszűnés hónapjában.

Rendkívüli gyermekvédelmi támogatás

6. §9

Utazási támogatás

6/A. §10 (1)11 Utazási támogatás állapítható meg annak a gyermeknek, fiatal felnőttnek, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 170 %-át, és a gyermek más település oktatási intézményében tanul.

(2) Fiatal felnőtt részére az (1) bekezdésben foglaltak fennállása esetén is csak abban az esetben állapítható meg rendkívüli gyermekvédelmi támogatás, ha közép- vagy felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanul, ás 24. életévét még nem töltötte be.

(3) Az utazási támogatás összege havonta az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének legalább 5% -a legfeljebb 50 %-a. (4) Az utazási támogatást a tanév időszakára, legfeljebb kérelem benyújtásától a tanév végéig lehet megállapítani.

Tankönyvtámogatás

7. §12

Természetben nyújtott ellátások

8. §13

9. § (1) Az e rendeletben szabályozott pénzbeli és természetbeni ellátások megállapítása iránti kérelmet szóban vagy írásban a Polgármesteri Hivatalnál terjesztheti elő a szülő vagy más törvényes képviselő.A szóban előterjesztett kérelemről jegyzőkönyvet kell felvenni.

(2)14 Az e rendeletben meghatározott támogatásokra vonatkozó jogosultság megállapítására vonatkozó kérelemhez csatolni kell:

a)15 a 149/1997.(IX.10.) Korm. rendelet 3. számú mellékletében foglalt nyilatkozatot, a jövedelmi adatokra vonatkozó igazolásokkal együtt

b) a gyermek elhelyezése, vagy ideiglenes hatályú elhelyezése és a gyámrendelés tárgyában hozott bírósági és gyámhatósági határozatot, illetőleg a szülői felügyeleti jog egyik szülő általi gyakorlása esetén az erre vonatkozó - az illetékes gyámhivatal által készített - megállapodást tartalmazó jegyzőkönyvet,

c) a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermek egészségi állapotára vonatkozó igazolást,

d) közép-vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanuló esetében - ha nagykorúság után is folyósítják vagy akkor állapítják meg a támogatást - az oktatási intézmény igazolását a tanulói, illetve hallgatói jogviszony fennállásáról, továbbá e rendelet 1. számú mellékletét képező vagyonnyilatkozatot.

e) a rendelet 15. § (4) bekezdésében szabályozott ellátási forma esetében a rendelet 1. számú mellékletét képező jövedelemnyilatkozatot.

(3)16

(4)17 E rendelet alkalmazása során a jövedelem számításánál irányadó időszak számítására a Gyvt. 131. § (2) bekezdésében meghatározott módon kell eljárni.

(5)18

11. §19

III.

Személyes gondoskodást nyújtó ellátások

Általános szabályok

12. § (1) A személyes gondoskodás igénybevétele - a (2) bekezdésben foglaltak kivételével - önkéntes, az ellátást igénylő, vagy törvényes képviselője (továbbiakban:kérelmező) kérelmére történik.

(2) Ha a gyermek védelme a személyes gondoskodást nyújtó ellátás önkéntes igénybevételével nem biztosított, a jegyző a védelembevétel során az ellátás kötelezővé tételét rendelheti el.

(3)20 Az önkormányzat a következő gyermekjóléti alapellátásokat biztosítja:

- gyermekjóléti szolgálat
- gyermekek napközbeni ellátása keretében
- óvoda,
- iskolai napközis foglalkozás, - gyermekek átmeneti gondozása.

Gyermekjóléti szolgálat

13. § (1) A gyermekjóléti szolgáltatást az önkormányzat családgondozó foglalkoztatásával biztosítja.

(2) A gyermekjóléti szolgáltatás térítésmentes. A szolgáltatást a szülő, más törvényes képviselő kérelme, illetve a Gytv. 17. § (1) bekezdésében felsoroltak, valamint a jegyző, a gyámhivatal vagy bármely állampolgár - a gyermek veszélyeztetettségére utaló - jelzése alapján végzi.A kérelmet előterjeszteni, illetve a jelzést tenni közvetlenül a családgondozónál lehet.

(3) Az ellátás biztosítását a családgondozó intézkedése alapozza meg.

(4) A gyermekjóléti szolgálat feladatait a Gytv. 39-40 §-ai határozzák meg.

Bölcsődei ellátás, Óvodai ellátás, iskolai napközis foglalkozás,

gyermekek átmeneti gondozása

14. § (1)21

(2)22 Az óvodai ellátás, iskolai napközis foglalkozás igénybevételére a közoktatásról szóló - többször módosított- 1993. évi LXXIX. tv. rendelkezéseit kell alkalmazni.

(3) Az átmenetileg gondozás nélkül maradt gyermekek elhelyezése helyettes szülő megbízása útján történik.Ennek igénybevételénél a Gytv.45. § és 49. §-a rendelkezéseit kell alkalmazni.

Térítési díj

15. § (1) Az óvodai ellátás, illetve az iskolai napközis foglalkozás keretében biztosított ellátások közül csak az étkezésért kell térítési díjat fizetni.

(2) A gyermekek napközbeni ellátása keretében biztosított étkeztetések térítési díjának mértékét a képviselő-testület külön rendeletben szabályozza.

(3) A külön rendeletben megállapított intézményi térítési díj alapján, illetve a Gytv.148. § (5) bekezdésében szabályozott normatív kedvezmények figyelembevételével a személyi térítési díjat az intézmény vezetője állapítja meg, s erről az ellátás megkezdésekor , de legkésőbb az ellátás igénybevételétől számított 30 napon belül értesíti a kötelezettet.

(4) Az Oktatási és Művelődési bizottság -függetlenül attól, hogy a gyermek normatív kedvezményre jogosult, vagy sem- egyéni rászorultság alapján - így különösen, ha a gyermek tartósan beteg; a szülő, gondozó a gyermeket egyedül neveli;mindkét szülő munkanélküli és a család a létfenntartáshoz szükséges vagyonon kívül egyéb vagyonnal nem rendelkezik, továbbá a teljes összegű díjfizetés a család létfenntartását veszélyezteti - az intézményvezető által megállapított térítési díjat legfeljebb 50 %-kal csökkentheti, vagy a díj megfizetése alól a kötelezettet mentesítheti.

(5) Az Oktatási és Művelődési Bizottság a térítési díj megfizetése alól mentesítheti a kötelezettet, amennyiben a gyermek napközbeni ellátásának igénybevételére védelembevételi eljárás során kötelezték a szülőt vagy más törvényes képviselőt és a (4) bekezdésben foglalt feltételek fennállnak.

IV.

Záró rendelkezések

16. § (1) E rendelet 1998. junius 1. napján lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

(2) E rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Gytv., továbbá “ a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások és gyermekvédelmi szakellátások térítési díjáról és az igénylésükkor felhasználható bizonyítékokról “ szóló 133/1997. (VII.29.)Korm.rendeletben foglaltakat kell alkalmazni.

(3) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a többször módosított

10/ 1997.(IV.1.) Önk.sz. rendelet 2. § (3);3. §-ból a “rendszeres gyermekvédelmi támogatás és a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás” szövegrész;12. § (2) (3) bekezdése;13. §-a;21. §-a
1

Módosította a 16/2010. (XII.17.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2010. december 17-től.

2

Hatályon kívül helyezte a 15/2013. (XII.31.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan: 2014. január 1-től.

3

Módosította a 15/2013. (XII.31.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2014. január 1-től.

4

Módosította a 16/2010. (XII.17.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2010. december 17-től.

5

Hatályon kívül helyezte a 15/2013. (XII.31.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan: 2014. január 1-től.

6

Módosította a 16/2010. (XII.17.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2010. december 17-től.

7

Hatályon kívül helyezte a 15/2013. (XII.31.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan: 2014. január 1-től.

8

Hatályon kívül helyezte a 15/2013. (XII.31.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan: 2014. január 1-től.

9

Hatályon kívül helyezte a 15/2013. (XII.31.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan: 2014. január 1-től.

10

Módosította a 16/2010. (XII.17.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2010. december 17-től.

11

Módosította a 11/2011. (V.20.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2011. május 20-tól.

12

Hatályon kívül helyezte a 8/2004. (VII.1.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan: 2004. július 1-től.

13

Hatályon kívül helyezte a 15/2013. (XII.31.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan: 2014. január 1-től.

14

Módosította a 8/2006. (VI.1.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2006. június 1-től.

15

Módosította a 16/2010. (XII.17.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2010. december 17-től.

16

Hatályon kívül helyezte a 15/2013. (XII.31.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan: 2014. január 1-től.

17

Módosította a 16/2010. (XII.17.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2010. december 17-től.

18

Hatályon kívül helyezte a 15/2013. (XII.31.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan: 2014. január 1-től.

19

Hatályon kívül helyezte a 8/2006. (VI.1.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan: 2006. június 1-től.

20

Módosította a 8/2004. (VII.1.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2004. július 1-től.

21

Hatályon kívül helyezte a 8/2004. (VII.1.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan: 2004. július 1-től.

22

Módosította a 16/2010. (XII.17.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2010. december 17-től.