Dömsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 18/1999 (XII.8.) önkormányzati rendelete

A község közigazgatási területén lévő viziállások létesítésének és fennmaradásának szabályozásáról

Hatályos: 1999. 12. 08- 2005. 04. 30

Dömsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 18/1999 (XII.8.) önkormányzati rendelete

A község közigazgatási területén lévő viziállások létesítésének és fennmaradásának szabályozásáról

1999.12.08.

Dömsöd Nagyközség Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló többször módosított 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésében biztosított jogkörémben eljárva , a 2/1985 (III.28.) OVH rendelkezés, a 4/1981(IV.4.) OVH rendelkezés, és a 72/1996.(V.22.) Korm.rendelet alapján, a település rendezési tervével összhangban az alábbi rendeletet alkotja .

1. §

A rendelet célja

A község közigazgatási területén a viziállások létesítésének (átalakításának), fennmaradásának szabályozása oly módon, hogy a település üdülő és rekreációs funkcióját , így a horgászsport, egyéb vizisportok érdekeit összehangolja a település természeti és épített környezetének védelmére és fejlesztésére irányuló önkormányzati tevékenységgel, figyelembe véve a tulajdonhoz fűződő jogok és jogos érdekek védelmét.

2. §

A rendelet hatálya

(1) A rendelet területi hatálya Dömsöd Nagyközség közigazgatási területére terjed ki.
(2) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed a területen lévő és létesítendő valamennyi viziállásra.
(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed a viziállás kezelőkre (tulajdonosokra).

3. §

Értelmező rendelkezések

Viziállás( cölöpállás, horgászállás, horgászpad, általában stég jellegű építmény ) : a meder talajába beépített, vagy a meder talajára támaszkodó tartókra ( cölöpökre, talpakra ) rögzített padozat, amely a víz területnek nem vízgazdálkodási célú ( pld. horgászat, fürdőzés, napozás, tudományos megfigyelés, munkavégzés ) használatát teszi lehetővé.
Magán viziállások: amelyet a parti tulajdonos (tartós használó, haszonélvező) magánszemély a parti ingatlannal összekötve, saját használatára vagy a saját rendelkezése szerint korlátozott körű magánhasználatra létesít, továbbá azon viziállások, melyeket az előzőektől eltérően a közterület kezelőjének hozzájárulásával hatósági engedéllyel létesítettek.
Közhasználatú viziállás: amelyet a vizek és vízterületek, valamint partok erre kijelölt szakaszain (helyein) a helyi önkormányzat vagy egyesület bárki által - korlátozás nélkül, vagy meghatározott feltételekkel - történő közhasználatra létesít, továbbá amelyet jogi személy (gazdálkodó szervezet) a saját rendelkezése szerinti korlátozott körben többek közös használatára létesít.
Gazdátlan viziállás: Az a viziállás, melynek tulajdonosa nem deríthető fel.

Viziállás felépítménye: A padozatra emelt zárt terű, illetve fedett vagy oldalfalakkal ellátó felépítményt hordozó padozat.

4. §

Viziállások telepítése

(1) Dömsöd közigazgatási területén e rendelet hatálybalépését követően csak olyan közhasználatú viziállás létesíthető (átalakítható) , melynek engedélyese és tulajdonosa Dömsöd Nagyközség Önkormányzata, horgász egyesület, vagy vizisport egyesület lehet.
(2) A Kis - Dunaágban viziállás nem építhető, meglévő viziállásra fennmaradási engedély nem adható.
(3) Új közhasználatú viziállás mérete minimum 25 m2, maximum 60 m2 lehet, a bejáró területe nélkül.
(4) Új közhasználatú viziállások telepítésénél a figyelembe veendő védőtávolságok ( a viziállás padozata közötti távolság ):
- korlátozottan közhasználatú viziálástól minimum 8 m
- közhasználatú viziállástól 20 m
(5) Felépítményes viziállás nem telepíthető, viziállásra felépítmény nem építhető.
(6) A viziállásnak a partszakaszról a kezelő (tulajdonos) távollétében is mindenkor megközelíthetőnek kell lennie. A viziállás környezete nem keríthető el. A viziállás bejáratát csak fixen szabad építeni, kapu rajta nem létesíthető, semmilyen módon nem zárható le.

5. §

Meglévő viziállások fennmaradása

(1) Viziállás felépítményének fennmaradása nem engedélyezhető.
(2) Viziállás fennmaradási engedélye a felépítményre vonatkozó jogerős hatósági határozatban megállapított bontási kötelezettség teljesítéséig nem adható ki.
(3) A hatósági engedély nélkül (jogellenesen) létesített viziállásokra új fennmaradási engedély nem adható.
(4) Jogellenesen létesítettnek kell tekinteni azt a viziállást is, amelynek fennmaradásához a hozzájárulást, illetőleg annak megújítását, valamint a létesítéséhez átalakításához szükséges hatósági engedélyt az előírt határidőig nem kérték.
(5) Nem adható ki fennmaradási engedély a nyilvánvalóan elhanyagolt, rossz állapotú, balesetveszélyes, rendeltetésszerű használatra alkalmatlan viziállásokra.
(6) Fennmaradási engedély - a viziállás lezárására szolgáló szerkezet, valamint a viziállás környezetében lévő kerítés elbontásáig - nem adható ki.
1(7) Meglévő viziállás fennmaradása legfeljebb 2010. december 31. napjáig engedélyezhető.

6. §

Viziállások használata

(1) A viziállás kezelője (tulajdonosa) jogosult a viziállást a létesítési,ill. fennmaradási engedélynek megfelelően, rendeltetésszerűen használni és másnak időleges használatra átengedni.
1 Módosította a 13/2004.(X.28.) önk.sz. rendelet. Hatályos 2004. november 1-től.
(2) A viziállás kezelője (tulajdonosa) személyében bekövetkezett változást (pl. elidegenítés, öröklés stb.) az új kezelő (tulajdonos) köteles bejelenteni az engedélyező hatóságnak, és kérnie kell az engedély átírását.
(3) A viziállás kezelője (tulajdonosa) köteles a viziálláson jóllátható helyen feltüntetni a fennmaradási engedély számát és a mederbérleti szerződésben meghatározott folyam km. számát.
(4) A viziállás kezelője (tulajdonosa) köteles a viziállás felújításáról az engedélyező hatóságot előzetesen értesíteni.

7. §

Eljárási szabályok

Az e rendeletben meghatározott eljárásban az államigazgatási eljárás általános szabályairól szóló többsz. mód. 1957.évi IV.törvény szabályait kell alkalmazni a 72/1996.(V.22.) korm. rendeletben, továbbá a 2/1985.(III.28.) OVH rendelkezésben megállapított eltérésekkel.

8. §

Záró endelkezések

(1) Jelen rendelet 2000. január 1. napján lép hatályba, alkalmazása a folyamatban lévő ügyeknél is kötelező.
(2) A rendeletben nem szabályozott kérdésekben a 4/1981.(IV.4.) OVH rendelkezés és a 2/1985.(III.28.) OVH rendelkezés szabályai az irányadók.
(3) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.