Dömsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 18/1999 (XII.8.) önkormányzati rendelete

A község közigazgatási területén lévő viziállások létesítésének és fennmaradásának szabályozásáról

Hatályos: 2014. 12. 19

Dömsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 18/1999 (XII.8.) önkormányzati rendelete

A község közigazgatási területén lévő viziállások létesítésének és fennmaradásának szabályozásáról

2014.12.19.

Dömsöd Nagyközség Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló többször módosított 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésében biztosított jogkörémben eljárva , a 2/1985 (III.28.) OVH rendelkezés, a 4/1981(IV.4.) OVH rendelkezés, és a 72/1996.(V.22.) Korm.rendelet alapján, a település rendezési tervével összhangban az alábbi rendeletet alkotja .

1. §

A rendelet célja

A község közigazgatási területén a viziállások létesítésének (átalakításának), fennmaradásának szabályozása oly módon, hogy a település üdülő és rekreációs funkcióját , így a horgászsport, egyéb vizisportok érdekeit összehangolja a település természeti és épített környezetének védelmére és fejlesztésére irányuló önkormányzati tevékenységgel, figyelembe véve a tulajdonhoz fűződő jogok és jogos érdekek védelmét.

2. §

A rendelet hatálya

(1) A rendelet területi hatálya Dömsöd Nagyközség közigazgatási területére terjed ki.
(2) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed a területen lévő és létesítendő valamennyi viziállásra.
(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed a viziállás kezelőkre (tulajdonosokra).

3. §

Értelmező rendelkezések

Viziállás( cölöpállás, horgászállás, horgászpad, általában stég jellegű építmény ) : a meder talajába beépített, vagy a meder talajára támaszkodó tartókra ( cölöpökre, talpakra ) rögzített padozat, amely a víz területnek nem vízgazdálkodási célú ( pld. horgászat, fürdőzés, napozás, tudományos megfigyelés, munkavégzés ) használatát teszi lehetővé.
Magán viziállások: amelyet a parti tulajdonos (tartós használó, haszonélvező) magánszemély a parti ingatlannal összekötve, saját használatára vagy a saját rendelkezése szerint korlátozott körű magánhasználatra létesít, továbbá azon viziállások, melyeket az előzőektől eltérően a közterület kezelőjének hozzájárulásával hatósági engedéllyel létesítettek.
Közhasználatú viziállás: amelyet a vizek és vízterületek, valamint partok erre kijelölt szakaszain (helyein) a helyi önkormányzat vagy egyesület bárki által - korlátozás nélkül, vagy meghatározott feltételekkel - történő közhasználatra létesít, továbbá amelyet jogi személy (gazdálkodó szervezet) a saját rendelkezése szerinti korlátozott körben többek közös használatára létesít.
Gazdátlan viziállás: Az a viziállás, melynek tulajdonosa nem deríthető fel.

Viziállás felépítménye: A padozatra emelt zárt terű, illetve fedett vagy oldalfalakkal ellátó felépítményt hordozó padozat.

4. §

Viziállások telepítése

(1) 1 Dömsöd közigazgatási területén e rendelet hatálybalépését követően csak olyan közhasználatú viziállás létesíthető (átalakítható), melynek engedélyese és tulajdonosa Dömsöd Nagyközség Önkormányzata, horgász egyesület, vagy vizisport egyesület lehet. Az önkormányzat közösségi cél esetén hozzájárulhat ahhoz, hogy közhasználatú víziállás engedélyese és tulajdonosa más személy legyen.
(2) A Kis - Dunaágban viziállás nem építhető, meglévő viziállásra fennmaradási engedély nem adható.
(3) Új közhasználatú viziállás mérete minimum 25 m2, maximum 60 m2 lehet, a bejáró területe nélkül.
(4) Új közhasználatú viziállások telepítésénél a figyelembe veendő védőtávolságok ( a viziállás padozata közötti távolság ):
- korlátozottan közhasználatú viziálástól minimum 8 m
- közhasználatú viziállástól 20 m
(5) Felépítményes viziállás nem telepíthető, viziállásra felépítmény nem építhető.
(6) A viziállásnak a partszakaszról a kezelő (tulajdonos) távollétében is mindenkor megközelíthetőnek kell lennie. A viziállás környezete nem keríthető el. A viziállás bejáratát csak fixen szabad építeni, kapu rajta nem létesíthető, semmilyen módon nem zárható le.

5. §

Meglévő viziállások fennmaradása

(1) Viziállás felépítményének fennmaradása nem engedélyezhető.
(2) Viziállás fennmaradási engedélye a felépítményre vonatkozó jogerős hatósági határozatban megállapított bontási kötelezettség teljesítéséig nem adható ki.
(3) A hatósági engedély nélkül (jogellenesen) létesített viziállásokra új fennmaradási engedély nem adható.
(4) Jogellenesen létesítettnek kell tekinteni azt a viziállást is, amelynek fennmaradásához a hozzájárulást, illetőleg annak megújítását, valamint a létesítéséhez átalakításához szükséges hatósági engedélyt az előírt határidőig nem kérték.
(5) Nem adható ki fennmaradási engedély a nyilvánvalóan elhanyagolt, rossz állapotú, balesetveszélyes, rendeltetésszerű használatra alkalmatlan viziállásokra.
(6) Fennmaradási engedély - a viziállás lezárására szolgáló szerkezet, valamint a viziállás környezetében lévő kerítés elbontásáig - nem adható ki.
(7) 2 10 m2-nél nagyobb alapterületű magán víziállás alapterületének megtartása engedélyezhető abban az esetben, ha a 15 m2-t nem haladja meg, a szomszédos víziállásoktól számított 6- 6 m védőtávolságokat kielégíti, és a víziállás visszabontása műszakilag nem, vagy csak igen magas költséggel oldható meg. A 10 m2-en felüli rész visszabontását a következő felújításig, vagy legkésőbb a következő fennmaradási engedély megújításáig kell (ismételten) kikötni.
(8) 3 Meglévő viziállás fennmaradása legfeljebb 2009.december 31. napjáig engedélyezhető.

6. §

Viziállások használata

(1) A viziállás kezelője (tulajdonosa) jogosult a viziállást a létesítési,ill. fennmaradási engedélynek megfelelően, rendeltetésszerűen használni és másnak időleges használatra átengedni.
1 Módosította a 13/2004.(X.28.) önk.sz. rendelet. Hatályos 2004. november 1-től.
(2) A viziállás kezelője (tulajdonosa) személyében bekövetkezett változást (pl. elidegenítés, öröklés stb.) az új kezelő (tulajdonos) köteles bejelenteni az engedélyező hatóságnak, és kérnie kell az engedély átírását.
(3) A viziállás kezelője (tulajdonosa) köteles a viziálláson jóllátható helyen feltüntetni a fennmaradási engedély számát és a mederbérleti szerződésben meghatározott folyam km. számát.
(4) A viziállás kezelője (tulajdonosa) köteles a viziállás felújításáról az engedélyező hatóságot előzetesen értesíteni.

7. §

Eljárási szabályok

Az e rendeletben meghatározott eljárásban az államigazgatási eljárás általános szabályairól szóló többsz. mód. 1957.évi IV.törvény szabályait kell alkalmazni a 72/1996.(V.22.) korm. rendeletben, továbbá a 2/1985.(III.28.) OVH rendelkezésben megállapított eltérésekkel.

8. §

Záró endelkezések

(1) Jelen rendelet 2000. január 1. napján lép hatályba, alkalmazása a folyamatban lévő ügyeknél is kötelező.
(2) A rendeletben nem szabályozott kérdésekben a 4/1981.(IV.4.) OVH rendelkezés és a 2/1985.(III.28.) OVH rendelkezés szabályai az irányadók.
(3) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.
1

Módosította a 15/2014. (XII.19.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2014. december 19-től.

2

Módosította a 17/2007. (XI.5.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2007. november 6-tól.

3

Módosította a 17/2007. (XI.5.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2007. november 6-tól.