Dömsöd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2015. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

Az idegenforgalmi adóról

Hatályos: 2016. 01. 01- 2016. 02. 29

Dömsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2015 (XI.30.) önkormányzati rendelete

Az idegenforgalmi adóról

2016.01.01.

Dömsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében és a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) és h) pontjában, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 13. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § (1) Dömsöd Nagyközségi Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) – a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Htv.) alapján - illetékességi területén idegenforgalmi adót vezet be.

(2) Adókötelezettség terheli azt a magánszemélyt, aki nem állandó lakosként az Önkormányzat illetékességi területén legalább egy vendégéjszakát eltölt.

Az adó alapja, mértéke és mentességek

2. § (1) Az adó alapja a megkezdett vendégéjszakák száma.

(2) Az adó mértéke személyenként és vendégéjszakánként 250-forint.

3. § Az 1. § (2) bekezdése szerinti adókötelezettség alól a Htv.-ben meghatározott személyek mentesek.

Az adó beszedése és megfizetése

4. § (1) A fizetendő adót

a) a szálláshely ellenérték fejében történő átengedése esetén a szállásdíjjal együtt a szállásadó

b) a szálláshely vagy bármely más ingatlan ingyenesen történő átengedése esetén a szálláshellyel, ingatlannal rendelkezni jogosult

az ott tartózkodás utolsó napján szedi be.

(2) Az adóbeszedésre kötelezettnek az általa beszedett idegenforgalmi adóról a tárgyhónapot követő hó 15. napjáig bevallást kell tennie és a beszedett adót be kell fizetnie az Önkormányzat idegenforgalmi adó számlájára.

(3) A fizetendő idegenforgalmi adót az adóbeszedésre kötelezett akkor is befizetni tartozik, ha annak beszedését elmulasztotta.

Idegenforgalmi adó nyilvántartás

5. § (1) Az adó beszedésére kötelezett köteles olyan nyilvántartást (vendégkönyvet) vezetni, ami tartalmazza a vendég nevét, címét, az eltöltött vendégéjszakák számát, a beszedett adó összegét, adómentesség jogcímét, munkavégzés miatti mentesség esetén a munkáltató adatait.

(2) A nyilvántartást az abban szereplő adatok alapján megállapítható adókötelezettség elévülési idejéig az adóbeszedésre kötelezettnek meg kell őriznie.

Záró rendelkezések

6. § (1) Ez a rendelet 2015. január 1-jén lép hatályba.