Dömsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2016 (XI.10.) önkormányzati rendelete

a fás szárú növények védelméről

Hatályos: 2016. 11. 10

Dömsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2016 (XI.10.) önkormányzati rendelete

a fás szárú növények védelméről

2016.11.10.

Dömsöd Nagyközség Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) Képviselő-testülete a Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdése, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdésének c) pontjában és 48. §-ban kapott felhatalmazás alapján, a 346/2008. (XII. 30.) Korm. rendelettel összhangban az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – a Dömsöd nagyközség közigazgatási határán belül minden önálló ingatlanra, azok teljes fás szárú növényállományára, függetlenül attól, hogy tulajdonosa – üzemeltetője, bérlője, haszonélvezője, használója – természetes személy, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet (a továbbiakban: használó).

(2) E rendelet hatálya nem terjed ki

a) az erdőről és az erdő védelméről szóló 1996. évi LIV. törvény hatálya alá tartozó külterületen lévő erdőterületnek tekintendő földrészletekre,

b) a szaporítóanyag termelését szolgáló csemetekertek, faiskolák fáira,

c) a természetvédelmi oltalom alatt álló területekre,

d) a 346/2008. (XII. 30.) Korm. rendeletben szabályozott közterületi fakivágásra, valamint az élet-, egészség- vagy vagyonvédelmi okból történő kivágásra,

e) a gyümölcsfákra (kivéve szelídgesztenye és dió),

f) az energetikai célból termesztett, fás szárú növényekből álló, külön jogszabály szerint létesített ültetvényekre,

g) a szennyvíz, szennyvíziszap és hígtrágya elhelyezésére, hasznosítására szolgáló fával borított területekre,

i) az üzemi területek fásítására, üzemi területek fás szárú növényeire,

j) a gyomfákra.

A rendelet célja

2. § A rendelet célja, hogy Dömsöd nagyközség közigazgatási területén a zöldterületek és zöldfelületek, valamint az emberi környezet védelme érdekében az 1. §-ban megjelölt területeken:

a) az élő növényzet rongálását, pusztítását, értékük csökkentését megakadályozza,

b) a meglévő fás szárú növények védelmét biztosítsa, kivágásuk és pótlásuk követelményeit szabályozza,

c) a megszűnő zöldfelület, illetve növényállomány pótlásáról rendelkezzen,

d) a biológiai aktivitás értéknövelését elősegítse.

Értelmező rendelkezések

3. § E rendelet alkalmazásában:

a) fás szárú növény: lombhullató és örökzöld fák, bokorfák együttes megnevezése,
b) inváziós faj és gyomfa: az e rendelet 3. sz. mellékletében felsorolt fajok,
c) törzskörméret: a földfelszíntől számított 1 m magasságban mérendő törzskerület,
d) össztörzskörméret: az egyedek törzskörméretének összege,
e) fakivágás: fakivágásnak minősül minden olyan fás szárú növény kivágása, melynek törzskörmérete a 30 cm-t meghaladja, illetve a fapótlási kötelezettségként elültetett fák kivágása törzskörmérettől függetlenül; nem tartozik ide az ifjító metszés, csonkolás,
f) fakivágási kérelem: fás szárú növények kivágására vonatkozó, az e rendelet 1. sz. mellékletében szereplő tartalommal benyújtott kérelem,
g) gyümölcsfa: gyümölcstermesztésre alkalmas kertészeti fajták,
h) építési tevékenység: az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény hatálya alá tartozó, engedélyköteles tevékenység,
i) közterület: közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet a rendeltetésének megfelelően bárki használhat, és az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván,
j) kertészeti szakvélemény: meghatározott végzettséggel (kertészeti, erdészeti, tájépítészeti, növényvédelmi) rendelkező szakember által kiállított olyan dokumentum, melyben a szakember által elvégzett vizsgálat kiterjed a vizsgált fák korára, méretére, fajára, térbeli elhelyezkedésére, részletes egészségi állapotára, és tartalmaz a vizsgálat eredményén alapuló javaslatot a fa fenntartásával, megóvásával vagy kivágásával, kertészeti kezelésével kapcsolatban, mindezt fotókkal dokumentálva, alátámasztva,

Fás szárú növények védelme

4. § (1) A Dömsöd nagyközség közigazgatási területén a fás szárú növények védelme, gondozása, ápolása a mindenkori ingatlanhasználó kötelessége.

(2) A Dömsöd nagyközség közigazgatási területén álló – a 346/2008. (XII. 30.) Korm. rendeletben nem szabályozott esetekben – egészséges fás szárú növényt kivágni csak indokolt esetben, kérelem benyújtásával és fakivágási engedély birtokában, a jelen rendeletben meghatározott – a kivágott fás szárú növény jellegének és értékének megfelelő – pótlási kötelezettség teljesítése mellett szabad.

(3) Építési tevékenységgel összefüggésben fás szárú növényt kivágni csak indokolt esetben és az építési engedélyben foglaltaknak megfelelően szabad.

(4) Az e rendelet 3. sz. mellékletében felsorolt telepítésre nem javasolt és egyéb jogszabályban inváziósként megjelölt fás szárú növényfajok és gyomfák kivágására nem kell engedélyt kérni.

(5) A (2) bekezdésben szereplő fás szárú növény kivágásának engedélyezéséhez az e rendelet 1. sz. mellékletében szereplő kérelmet kell a Polgármesterhez benyújtani a tervezett kivágás előtt legalább 21 nappal.

(6) Az engedély iránti kérelemhez közölni, illetve mellékelni kell:

- a kivágás indokát,
- a kivágandó fás szárú növény helyét (pl. vázlatrajzzal), darabszámát, faját, törzskörméretét (cm-ben),
- a kivágandó fás szárú növénnyel való rendelkezési jogosultságot bizonyító nyilatkozatot (használó hozzájárulását).
(7) A Polgármester 21 napon belül
a) a kivágást megtiltja, ha a rendelet által előírt követelmények nem teljesülnek, nem igazoltak, illetve a fás szárú növény további fenntartása indokolt, vagy
b) a kivágást engedélyezi és egyidejűleg az 5. § szerinti pótlásra, vagy pénzbeni megváltásra kötelezi a kérelmezőt.

A pótlás mértéke és módja

5. § (1) A fakivágási engedélyben megállapított mértékben és módon, az előírt határidőn belül az engedélyes köteles gondoskodni a pótlásról.

(2) Aki engedély nélkül vágott ki e rendelet hatálya alá tartozó fás szárú növényt, azt a (3) bekezdés c) pontjában és a (4) bekezdésben meghatározott mértékű pótlásra kell kötelezni.

(3) A pótlás mértéke:

a) fás szárú növények magánérdekből történő kivágása esetén a pótlás (a pótolt fás szárú növények össztörzskörmérete) a kivágott növények össztörzskörméretének másfélszerese;

b) A pótlás mértékének megállapításánál figyelembe kell venni az engedélykérelem benyújtása napját megelőző 5 évben elültetett fák össztörzskörméretét is. A 2016. 2016. november 10. után elültetett fák csak azon esetben számíthatók be a pótlás mértékébe, amennyiben azok elültetését az ültetést követő 30 napon belül bejelentik.

c) engedély nélküli fakivágás esetén a kivágott fás szárú növények össztörzskörméretének háromszorosa.

(4) A fás szárú növények pótlásának módja:

a) a kivágott fás szárú növényeket saját telken vagy az Önkormányzat által megjelölt közterületen kell pótolni,

b) amennyiben a pótlandó fás szárú növények a fakivágás által érintett ingatlanon, vagy közterületi sávban nem vagy csak részben helyezhetők el, a vissza nem pótolt fák helyett pénzbeni megváltást kell előírni.

A pótlás módjáról a polgármester dönt.

(5) Amennyiben az engedély nélkül kivágott fás szárú növények darabszáma vagy törzskörmérete utólag nem állapítható meg, akkor a vélelmezhető számú fákat 60 cm törzskörmérettel kell figyelembe venni a (3) bekezdés c) pontja szerinti fapótlás előírásánál.

(6) A pénzbeni megváltás mértékének meghatározásánál az előző évben az Önkormányzat által közterületen elültetett a 10/12 cm törzskörméretű (3,5 törzsátmérőjű) legalább kétszer iskolázott, sorfa minőségű faiskolai áru ültetési költséggel és 5 év gondozási költséggel növelt – az Önkormányzat által minden év március 1-jéig a helyben szokásos módon közzétett – évi átlagárát kell alapul venni.

(7) A (4) bekezdés b) pontjában meghatározott pénzbeli megváltás esetén az Önkormányzat a befolyt összeget az Önkormányzat tulajdonában vagy fenntartásában lévő közparkok, közterek, sportpályák vagy játszóterek növénytelepítésére, fenntartására használja fel.

(8) A fapótlás legalább 50%-ának – az e rendelet 2. sz. mellékletében megadott – telepítésre javasolt fafajokból vagy azok termesztett fajtáiból kell kikerülnie.

(9) Az e rendelet 3. sz. mellékletében felsorolt telepítésre nem javasolt, továbbá az egyéb jogszabályban inváziósként meghatározott fás szárú fajok és gyomfák, valamint a Populus nemzetség minden faja és fajtája – beleértve a kertészeti változatokat is – telepítése tilos.

(10) A pótolt fa életképességét, fenntartását az engedélyesnek a telepítéstől számított 5 évig biztosítani kell. Ezen idő alatt esetlegesen kipusztult facsemetét a használó pótolni köteles. Amennyiben ez nem lehetséges, pénzbeni megváltásnak van helye.

(11) Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető fa (pl. kiszáradt fa) kivágásáról és eltávolításáról tulajdonosa köteles haladéktalanul gondoskodni, és a Polgármesternek az élet- és vagyonveszélyeztetés tényét bejelenteni.

Építési tevékenységgel összefüggő fakivágás esetén

a pótlás mértéke

6. § A 4. § (3) bekezdés szerinti építési tevékenységgel összefüggő - magántulajdonon szükséges - fás szárú növénykivágások esetén a pótlás mértéke a kivágott növények össztörzskörméretének másfélszerese. A pótlás mennyiségéről és módjáról az építési engedélyben kell határozni.

A legkisebb telepítési (ültetési) távolságok az ingatlan határától vagy a szomszédos ingatlan épületeitől:

7. § (1) A legkisebb telepítési (ültetési) távolságok az ingatlan határától vagy a szomszédos ingatlan épületeitől:

a) 2 m-nél magasabbra nem növő gyümölcsfa, egyéb oszlopos örökzöld, lombhullató fafaj és cserje (bokor), valamint élő sövény telepítése esetén 1 m ,

b) 2 m-nél magasabbra növő gyümölcs-és egyéb fa, cserje esetén legalább 3 m , de:

c) az 5- 6 m növekedési magasságot elérő fa esetén 5 m ,

d) 6 m-nél magasabbra növő gyümölcs- és egyéb, terebélyes fa esetén 6 m , kivéve a diófa, melynél 8 m a minimális telepítési távolság.

Záró rendelkezések

Hatályba lépés

8. § (1) E rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.

(2) Jelen rendelet rendelkezéseit a hatályba lépését követően indult ügyekben kell alkalmazni.

1. melléklet a 11/2016. (XI. 10.) önkormányzati rendelethez

2. melléklet a 11/2016. (XI. 10.) önkormányzati rendelethez