Dömsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2017 (XII.21.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék égetésének szabályairól

Hatályos: 2018. 01. 01- 2018. 08. 20

Dömsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2017 (XII.21.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék égetésének szabályairól

2018.01.01.

Dömsöd Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában, a 48. § (1)-(2) bekezdésben, a 48. § (4) bekezdés b) pontjában foglalt felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A lakóházakban a megfelelően karbantartott tüzelőberendezésekben csak arra a berendezésre engedélyezett tüzelőanyagot lehet égetni.

(2) A fűtőberendezésben egészségre káros égésterméket kibocsátó anyagot égetni tilos.

(3) A szabadban háztartási szemét égetése tilos.

(4) A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni, a tűz helyszínén olyan eszközöket, illetőleg felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható.

Az égetést végzőnek ügyelnie kell arra, hogy az égetésből visszamaradó parázs őrizetlenül ne maradjon, az égetést követően erről meg kell győződni, illetve a parazsat vízzel le kell önteni.

2. § (1) Avar és kerti hulladék megsemmisítése elsősorban komposztálással történhet. Az összegyűjtött, de nem komposztált falevelet, gazt, gallyakat a hulladékszállítást végző közszolgáltató az általa meghatározott rend szerint elszállítja.

(2) Amennyiben a nem komposztálható, illetve nem komposztálandó kerti hulladék, avar elégetésére kerül sor, akkor az égetést a (3) bekezdés szerinti kivétellel minden szerdai és pénteki napon 12 óra és 19 óra között kell végrehajtani.

(3) Az égetés tilos minden év június 1. és augusztus 31. között, és december 15-től január 15-ig terjedő időszakban.

(4) A tűzgyújtás folyamán a tűzgyújtásra vonatkozó szabályokat be kell tartani.

3. § E rendelet 2018. január 1. napján lép hatályba.