Dömsöd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (I. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

a telekadóról

Hatályos: 2023. 07. 01

Dömsöd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (I. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.07.01.
a telekadóról
Végső előterjesztői indokolás
Tisztelt Képviselő-testület!
A már bevezetett helyi adókkal kapcsolatos gyakorlatban felmerült, hogy egyre több üresen álló ingatlan tulajdonjogával nem magánszemélyek rendelkeznek. Így ezek az ingatlanok kiesnek a kommunális adó hatálya alól, mivel az csak magánszemélyre vonatkozik.
Így az önkormányzat a főként ingatlanfejlesztők és közvetítők felvásárlásai miatt adóbevételtől esik el.
Erre lehet megoldás a telekadó bevezetése, amelyről szóló rendelet-tervezet terjesztettük a tisztet Képviselő-testület elé.
A rendelet-tervezet megalkotása során figyelembe vettük a kommunális adó, valamint a termőföldekre megállapított települési adó szabályait is, hogy a kettős adóztatást elkerüljön.
Így a törvényi mentességeken felül a magánszemélyek tulajdonában lévő telkeket (amelyek után kommunális adót fizetnek), valamint a külterületi, mezőgazdasági művelés alatti területeket is mentessé tenni javasoljuk. Ezen felül a helyi adókról szóló törvény rendelkezései szerint Mentes az adó alól:
a) az épület, épületrész hasznos alapterületével egyező nagyságú telekrész,
b) a mezőgazdasági művelés alatt álló belterületi telek,
c) az építési tilalom alatt álló telek adóköteles területének 50 %-a,
d) az adóalany termék-előállító üzeméhez tartozó, jogszabályban vagy hatósági előírásban megállapított védő-biztonsági terület (övezet), feltéve, ha az adóalany adóévet megelőző adóévi, évesített nettó árbevétele legalább 50%-ban saját előállítású termék értékesítéséből származik.
A törvény már lehetővé teszi, hogy az önkormányzat év közben is adót vezessen be, pusztán annyit ír elő, hogy a kihirdetés és a hatályba lépés között 30 napnak el kell telnie. Így a többi adónemmel kapcsolatos munkára is tekintettel a július 1-i időpontot javasoljuk a bevezetés idejének.
Kelt: Dömsöd, 2023. január 18.
dr. Bencze Zoltán sk.
jegyző