Dömsöd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (III. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat és intézményei 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 03. 16

Dömsöd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (III. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.03.16.
az önkormányzat és intézményei 2023. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
Tisztelt Képviselő-testület!
ÁLTALÁNOS INDOKLÁS
A jogszabályi előírások, egyéb információk, a Képviselő-testület előzetes kötelezettségvállalásai, a Magyar Államkincstár által közzétett adatok, tájékoztatók, valamint az intézmények bevonásával a Polgármesteri Hivatal által elkészített intézményi költségvetés-egyeztetések alapján állítottuk össze az Önkormányzat 2023. évi költségvetésének tervezetét.
Az Országgyűlés által elfogadott Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvény szabályozza, illetve rögzíti az önkormányzatokat 2023. évre megillető központi források mértékét és arányát.
Az önkormányzati feladatellátásban az előző évhez képest változás nem várható. Összességében a központi költségvetésből származó források elosztása hasonló az előző évihez, fenntartva a feladatalapú finanszírozás rendszerét.
A gazdasági helyzet, az infláció, valamint a közüzemi díjak és nyersanyagköltségek nagymértékű növekedésének ellentételezésére Dömsöd Önkormányzata részére kiegészítő támogatás került megállapításra a központi költségvetésből. Az eredeti tervezett finanszírozáshoz képest 132.197.473 Ft plusz támogatás került meghatározásra, amely 12 hónapra elosztva kerül utalásra minden hónap végén. Általános működési támogatásra összességében 40.207.785 Ft-tal több forrás áll az önkormányzat rendelkezésére, amelyből 36.900.000 Ft a közvilágítást érinti. Köznevelési feladatok ellátására 39.498.430 Ft-tal, kulturális feladatokra 6.171.405 Ft-ot, gyermekétkeztetésre pedig 45.227.246 Ft-tal több forrást fogunk kapni. Ugyanakkor szociális ellátásokra 3.932.002 Ft-tal kevesebb kerül majd folyósításra. A közművelődési terület a plusz forrás ellenére erősen alulfinanszírozott, általánosságban elmondható hogy a támogatás éves szinten 25-40 %-át fedezi a tényleges kiadásoknak. Pályázati támogatások nélkül ez a feladat nagyon szerényen látható el. Ebben az évben a települési támogatásokra (segélyekre) fordítható keret csökkenése is érzékenyen érinti ezt a területet.
A fentiek függvényében a javaslat összeállítása során kiemelt szempont volt a takarékos gazdálkodás. Ezt szem előtt tartva kerültek az intézmények költségvetés-tervezetei előkészítésre.
Kizárólag azok a várható kiadások szerepelnek benne, amelyek a zökkenőmentes és folyamatos működés, valamint a kötelező feladataik ellátáshoz szükségesek.
Tovább nehezítette a helyzetet a minimálbér és a garantált bérminimum 14-16 %-os emelése, amely ugyanakkor szükséges az infláció alakulása és a munkavállalók megtartása érdekében.
Figyelembe véve a testület által korábban meghatározott célokat és terveket, felhalmozási, fejlesztési kiadásként ezek a tételek megjelenítésre kerültek, továbbá azok, amelyekről egyedi kötelezettségvállalás történt a korábbiakban a Képviselő-testület részéről.
Az előttünk álló évek kiemelt feladata lesz a Strandfejlesztés beruházásának a megvalósítása, valamint a Kunszentmiklósi út felújítása, emellett a Petőfi Emlékház és kiállítótér beruházása is ebben az évben fog megvalósulni. Az „Önkormányzati tulajdonú bölcsődei ellátást nyújtó intézmények fejlesztésének támogatása Pest Megyében” pályázat keretében a beruházás 2022. évben befejeződött és ez év február 1-jétől megkezdte működését a Bölcsőde.
A Strandfejlesztésre 400.000.000 Ft-ot, a Kunszentmiklósi út felújítására 149.818.725 Ft-ot nyert el az önkormányzat. A Petőfi Emlékház felújítására 49 millió Ft fordítható.
A kötelező és nem kötelező feladatokon belül a civil szervezetek támogatása is szerepel a javaslatban. A Dömsödi tűzoltó egyesület támogatása a tavalyi év szintjén került megtervezésre, ezzel szemben Ráckeve Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság részére a támogatás nagymértékben megnövekedett, a költségvetés-tervezetben 10.550 ezer Ft szerepel.
Továbbra is kiemelt figyelmet kívánunk fordítani a közbiztonsági helyzet javítására, ennek keretében forrást biztosítunk a polgári védelem ellátásához. Ezen felül két megkeresés érkezett a Képviselő-testület felé, a Dömsödi Települési Értéktár (200.000 Ft) és a dr. Bakonyi Mária Emlékalapítvány részéről. Ez utóbbi szervezet részére 50.000 Ft támogatás került betervezésre. A SzabAdy Alapítvány Ráckevéről ugyancsak minden évben megkeresi az Önkormányzatot támogatási kérelmével. A Majosházai Hospice Ház 100.000 Ft támogatás megállapítását kérte.
2023-ban is folytatódik a közfoglalkoztatási program, amelyhez kapcsolódóan a bérkifizetések biztosítására előirányzat került megtervezésre. Jelenleg még nincs információnk a dologi kiadások támogatása tekintetében.
A javaslat összeállításakor természetesen figyelembe vettük az Önkormányzat különböző társulásokban való részvételéből adódó kötelezettségeit és az egyes vagyontárgyak üzemeltetéséből eredő feladatokat.
A bevételek tervezésénél a központi költségvetésből származó források esetében a Költségvetési törvény előírásait vettük alapul, az Önkormányzat döntésétől függő bevételek esetében pedig a korábban elfogadott rendeletek (adó, bérleti díjak) képezték a tervezés bázisát, valamint a veszélyhelyzetre tekintettel hozott kormányzati döntések. Figyelembe lettek véve a Képviselő-testület előző év második felében hozott döntései, amelyek az adók és a bérleti díjak emelésére vonatkoztak.
A költségvetési javaslat megfelel annak a jogszabályi előírásnak, amely szerint a szennyvíz- és az ivóvíz-vagyon hasznosítása kapcsán kapott használati díj kizárólag a szennyvíz, illetve ivóvízágazat fejlesztésére és felújítására használható fel. A bérleti díj terhére végzett munkák fedezetére a DAKÖV Kft önkormányzatunk felé 2022. december 31-én fennálló tartozását terveztük be.
PÁLYÁZATI FORRÁSBÓL MEGVALÓSÍTANI KÍVÁNT FELADATOK
Tekintettel arra, hogy ebben az évben is kiemelt feladataink vannak a pályázati forrásból megvalósítani kívánt beruházások tekintetében, ezért ezeket a könnyebb áttekinthetőség érdekében, összefoglaló jelleggel az Ingatlanok karbantartás, felújítás, beruházás táblázatban mutatjuk be az egyéb felhalmozási kiadásokkal együtt. A táblázat jelenleg még nem tartalmazza részletesen a Strandfejlesztés és a Kunszentmiklósi út projekteket, mivel még nem áll rendelkezésünkre támogatási okirat. Emiatt a bevételek között sem szerepelnek ezek a források.
I. BEVÉTELEK
1. MŰKÖDÉSI CÉLÚ TÁMOGATÁSOK
A javaslat működési célú támogatásként összesen 749.951.705 Ft bevételt tartalmaz, a következőkben bemutatott részletezés szerint.
1.1. állami támogatások
Az Önkormányzat 2023. évi költségvetésében összesen 584.716.489 Ft állami támogatással számolhat.
1.1.1. Normatív állami támogatások
A Költségvetési Törvény az elmúlt években kialakított feladatfinanszírozás rendszerét tartja fenn, és a települések jövedelem-kiegyenlítő mechanizmusát is az előző évihez hasonlóan beépítette a rendszerbe.
Az önkormányzati feladatok általános támogatása továbbra is a klasszikus értelemben vett önkormányzati feladatok finanszírozását célozza. Ezen belül külön jogcímként jelenik meg az önkormányzati hivatal működésének és a település-üzemeltetéssel kapcsolatos feladatok ellátásának támogatása (zöldterület-gazdálkodás, közvilágítás, köztemetők és közutak fenntartása). A támogatás különböző feladatmutatóktól, illetve a település jövedelem-termelő képességétől (iparűzési adóerő-képességétől) is függ, amely kiegészítésre 2023-ban sem számíthat az önkormányzat. A támogatás összege 208.843.725 Ft.
A köznevelési feladatok közül az önkormányzat fő feladata továbbra is az óvodai ellátás biztosítása, amely ez évtől kiegészül a bölcsődei szolgáltatással. Ennek keretében a központi költségvetés 3 csatornán keresztül finanszírozza a feladatellátást. Ezen belül továbbra is külön jogcímet képez az elismert létszám alapján az óvodapedagógusok, illetve az ő munkájukat segítők bértámogatása – ideértve a pedagógus életpálya előmeneteli rendszeréből, illetve az óvodapedagógusok minősítéséből fakadó többletkiadás elismerését –, valamint az óvoda működtetésének támogatása. Ezen a jogcímen összesen 192.484.830 Ft támogatással számolhatunk. A bölcsőde tevékenységének támogatására leghamarabb május hónapban tudunk igényt benyújtani, amelyre a támogatás várhatóan júliusban kerül megállapításra. Az önkormányzat likviditási helyzetét ez nagyon megnehezíti.
Az egyes szociális és gyermekjóléti ellátórendszerben az önkormányzatok szerepe alapvetően 2023-ban is az alapellátások biztosítása lesz. A segélyezési rendszerben az önkormányzati feladatok a helyi rendeletben meghatározott ellátási formákra szűkültek, s ez tükröződik a pénzbeli ellátások támogatásában is. A központi költségvetés a települési önkormányzatok szociális feladatainak támogatását az adott település jövedelem-termelő képességéhez mérten biztosítja. Ez évben a szociális feladataink támogatására 44.837.958 Ft összegben számíthatunk, amely kevesebb az előző évhez képest.
Továbbra is kiemelt feladat a család- és gyermekjóléti szolgálat működtetése, a szociális étkeztetés biztosítása és a házi segítségnyújtás. Önkormányzati feladatként a gyermekétkeztetés támogatása – amely magában foglalja az óvodás és az általános iskolás gyermekeket – továbbra is kétcsatornás, amelyen belül külön jogcím a finanszírozás szempontjából elismert dolgozók bértámogatása, illetve a nyersanyag és dologi kiadások térítési díjából származó elvárt bevétel figyelembevételével megállapított üzemeltetési támogatás. Összességében ezekre a feladatokra 118.735.426 Ft támogatást kap az Önkormányzat.
A kulturális feladatokon belül az önkormányzat a könyvtári és közművelődési feladatok általános támogatására jogosult az állandó lakosok száma alapján, amely jogcímen 19.814.550 Ft kötött felhasználású támogatást kapunk.
1.1.2. egyéb állami támogatások
Ezen a jogcímen előirányzatot nem tartalmaz a javaslat, de továbbra is alapvető cél és az Önkormányzat működőképességének feltétele, hogy 2023. évben is élni tudjunk minden olyan lehetőséggel, amelynek révén hozzájuthatunk kiegészítő támogatásokhoz, valamint működési célú átvett pénzeszközökhöz.
A Költségvetési Törvény az önkormányzatok egyéb kiegészítő támogatásának rendszerét is fenntartja, s ezen belül pályázati úton lesz lehetőség rendkívüli és egyedi helyzetek megoldását segítő források igénylésére. Amennyiben lehetőségünk lesz rá, vissza nem fizetendő állami támogatásra fogunk pályázni a rendkívüli támogatás keretében.
1.2. Egyéb Működési támogatások
Ezen a jogcímen összesen 165.235.216 Ft támogatást tartalmaz a javaslat. Az egyéb működési támogatásokon belül kerül finanszírozásra a közfoglalkoztatásban résztvevők, az ifjúsági orvosi ellátás és védőnői tevékenység, a gyermek- és háziorvosi alapellátás működtetése, valamint itt szerepelnek a várható kiegészítő támogatások is, többek között az iparűzési adó csökkentését kompenzáló támogatás.
2. Felhalmozási Célú Támogatások
Ezen a címen került megtervezésre a Nagy-Tanyai út és a Petőfi Emlékház és kiállítás felújításához elnyert még nem folyósított 62.525.448 Ft támogatás összege.
3. Közhatalmi Bevételek
A javaslatban közhatalmi bevételként összesen 244.060.635 Ft-ot terveztünk meg.
3.1. ÖNKORMÁNYZAT KÖZHATALMI BEVÉTELEI
3.1.1. Helyi adók
Az Önkormányzat helyi adókból származó bevétele 227.460.635 Ft összegben került megtervezésre.
Összetétele:
építményadó 88.963.665 Ft
helyi iparűzési adó 137.617.970 Ft
idegenforgalmi adó 879.000 Ft
Valamennyi adónem esetében továbbra is hangsúlyt kell fektetni az adótárgyak teljes körű felderítésére, az adóbevételek beszedésére, a végrehajtási tevékenység hatékonyságának növelésével a hátralék csökkentésére.
3.1.2. Gépjármű Adó
Gépjármű adót már nem tervezhettünk, az teljes mértékben elvonásra került.
3.1.3. Egyéb Közhatalmi Bevételek
Egyéb közhatalmi bevételként 16.600.000 Ft került tervezésre, mint települési adó, talajterhelési díj, illetve bírság, pótlék címen.
4. Működési Bevételek
Ezen a jogcímen 80.571.176 Ft bevételt terveztünk, amely többségét a tulajdonosi bevételek teszik ki.
4.1. Önkormányzat Intézményeinek Működési Bevételei
Az önkormányzat intézményeinek működési bevételei nem számottevőek, amelyet az élelmezési bevételek átkerülése is érintett. A Hivatalban igazgatási bevételek, az Óvodában a bölcsődei térítési díjakkal kapcsolatos bevételek jelennek meg. Az OMK esetében a bevételek pedig nagyban függnek a különböző rendezvényektől.
4.2. Önkormányzat Működési bevételei
Tárgyi eszköz bérbeadásból, valamint egyéb szolgáltatásokból (pl. étkezési térítési díjak) 66.302.176 Ft, közvetített szolgáltatásra 14.186.000 Ft, valamint egyéb működési bevételre 83.000 Ft került megtervezésre.
A lakás és nem lakás célú bérlemények tekintetében a tervezés a 2022. decemberi ingatlanállomány és bérleti szerződések figyelembevételével készült.
5. FELHALMOZÁSI BEVÉTELEK
Az Önkormányzat felhalmozási bevételei nem számottevők. Kizárólag a volt rendőrautó és szántó értékesítés (adás-vételi szerződés alapján) került megtervezésre.
6. KÖLTSÉGVETÉSI HIÁNY
A jelenlegi tervezet működési hiányt nem tartalmaz.
7. FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK
Finanszírozási bevételként összesen 417.032.581 Ft került betervezésre.
7.1. HITEL, KÖLCSÖN
Ezen a jogcímen bevételt nem terveztünk. Az önkormányzat kimerítette a hitelfelvételi lehetőségét. Kizárólag folyószámlahitel felvételével tudunk élni, ami biztosítja a likviditást.
7.2 MARADVÁNY IGÉNYBEVÉTELE
Az önkormányzat intézményeivel együtt a 2022. évet összesen 137.032.581 Ft maradvánnyal zárta, amely nagyrészt a rezsiköltségek és az iparűzési adó kiegészítés visszamenőleges támogatásának köszönhető, amelyet decemberben kapott meg az önkormányzat.
7.3. IRÁNYÍTÓSZERVI TÁMOGATÁS
A hatályos költségvetési számviteli előírások alapján az egyes intézmények részére az önkormányzat által a saját bevételek, illetve a működési kiadások egyensúlyának biztosítása érdekében nyújtott támogatást finanszírozási bevételként meg kell tervezni a támogatást kapó intézménynél. Mivel a normatív állami támogatás jogosultja az önkormányzat, így az önkormányzat saját forrásai terhére nyújtott támogatáson kívül az intézmények működtetéséhez megigényelt normatív állami támogatást is csak irányítószervi támogatásként tudja átadni az intézmény számára. Ezen a jogcímen összesen 514.930.768 Ft szerepel a költségvetésbe, ami 26.276.002 Ft-tal kevesebb, mint az előző előterjesztésben. Ugyanakkor az előző évhez képest növekedés történt, aminek a fő oka a bölcsőde, mint plusz feladat megjelenése.
II. KIADÁSOK
Az Önkormányzat 2023. évi költségvetési kiadásait 720.247.531 Ft-ban, ezen belül a működési kiadásokat 633.099.579 Ft-ban, a felhalmozási kiadásokat pedig 87.147.952 Ft-ban terveztük meg az alábbi pontokban foglaltak szerint. Az intézmények kiadásait a mellékelt táblázatok részletezik.
1. Személyi juttatás és járulékai
A személyi juttatások tekintetében minden intézménynél növekedés tapasztalható. Ez abból adódik, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum január 1-jétől emelésre került, amely többek között az ágazati pótlék emelését is magával vonta. Az önkormányzatnál és intézményeinél dolgozok zömének olyan alacsony az illetménye, ill. munkabére, hogy szinte kivétel nélkül érinteti őket évről-évre a kötelező béremelés. A munkavállalók zöménél a garantált bérminimum 260.000 Ft-ról 296.400 Ft-ra történő emelése 14 %-os bérnövekedést eredményezett.
Mind a köztisztviselők, mind a közalkalmazottak esetében a 2023. január 1-jén hatályos előírások alapján terveztünk. A köztisztviselői illetményalap, a közalkalmazotti illetménytábla bértételei és a pótlékalap tekintetében az előző évhez viszonyítva nincs változás. Ugyanakkor a minimálbér és a garantált bérminimum összegében történt változás béremelkedést okozott a közalkalmazottaknál is. Számításaink szerint a béremeléshez 2023-ban is fogunk kapni kiegészítő támogatást.
A közfoglalkoztatottak tekintetében ebben az évben is folytatódik a foglalkoztatás, a jelenlegi támogatási szerződés 2023. február 28-ig szól. Az előirányzatok pontosítására a további támogatás megállapítása után kerülhet sor.
2. Dologi és felhalmozási kiadások
Az önkormányzat és intézményei tekintetében a kiadásokat a mellékelt táblázatok részletesen tartalmazzák. Az önkormányzatnál ezek feladatonként (kormányzati funkciónként) kimutatásra kerültek, az intézményeknél szerződésenként. Az alábbiakban néhány kiadás kiemelésre kerül.
Az anyagbeszerzéseknél (főleg üzemanyag, építési anyagok) 2030 %-os emelkedéssel kell számolnunk, míg a közüzemi szolgáltatóknál ez az emelkedés eléri a 3-4-szerest. Az elmúlt évben nagymértékű drágulás volt megfigyelhető a fentiek tekintetében.
2023. évben a felhalmozási hitel kamatok nélkül 4.797.344 Ft fizetési kötelezettséget jelent. A jegybanki alapkamat emelése többletkiadásokat eredményezett, függetlenül az adósságállomány csökkenésétől. 2023. évben ez várhatóan 9.300.000 Ft, ami négyszerese a 2021. évinek.
Az OMK költségvetésében betervezésre került pályázati önrész a Képviselőtestület döntése alapján.
A települési támogatás forrása nagyon alacsony, ezért első körben segélyre 9 millió forintban került az előirányzata meghatározva.
Előirányzat került megállapításra az intézmények érintés, villám és tűzvédelmi felülvizsgálatára, amelyet kétévente el kell végezni, ennek hiányában jelentős összegű bírságra számíthat az önkormányzat.
A civil szervezetek működési támogatása a tavalyi mértéket jelentősen meghaladóan került megállapításra az ráckevei Önkormányzati Tűzóltóság miatt.
A Nagytanyai út felújításához kapcsolódó utolsó két számla kifizetésre került, ami fontos volt az adósságrendezési eljárás elkerülése miatt. Jelenleg az önkormányzatnak 49.725.448 Ft forrása áll a pályázatban, amely szintén likviditási nehézségeket fog okozni.
Tovább rontja a likviditási helyzetet, hogy a Strandfejlesztéshez visszaigényelhető ÁFA kapcsolódik, amelyet meg kell előlegezni a NAV visszatérítéséig. Az ÁFA összege várhatóan 108 millió Ft lesz. Egy az Országgyűlés felé benyújtott törvényjavaslat alapján még nem tudjuk, hogy a beruházás tényleges lebonyolítója ki lesz (Önkormányzatunk vagy az állam által erre a célra kijelölt szerv). Erről a legutóbbi testületi ülésen Jegyző Úr tájékoztatást adott.
Dömsöd, 2023. február 8.
Bencze István
polgármester