Ráckeve Város Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2006. (IX.18.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2006. 10. 01- 2008. 12. 31

Ráckeve Város Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2006. (IX.18.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

2006.10.01.
Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Ráckeve Város közigazgatási területén fekvő azon felekezeti temetőkre, melyekben az önkormányzat a tulajdonossal 2006. március 8-án kötött megállapodás alapján ellátja a temetkezési közszolgáltatási kötelezettségét, valamint ezek fenntartásával és a temetéssel kapcsolatos összes tevékenységre.

(2) Ráckeve Városban az alábbi temetőkbe lehet temetkezni:

Katolikus Temető 740 hrsz-ú 2 ha 1892 m 2
(2232 hrsz-ú 5122 m 2 régi temető, nem használt
2234 hrsz-ú 1 ha 4093 m 2 régi temető, nem használt)
tulajdonos: Ráckeve Római Katolikus Egyházközség (2300 Ráckeve, Szent István tér 20.) 1/1 tulajdoni arányban
Református Temető 2229 hrsz-ú 4622 m 2
2231 hrsz-ú 2 ha 522 m 2
2230 m2 631 m 2
tulajdonos: Ráckevei Református Egyházközség (2300 Ráckeve, Kossuth L. u. 8. ) 1/1 tulajdoni arányban
(3) Ráckeve városban található még a Magyar Zsidó Hitközség Szövetségének tulajdonában lévő 1956 hrsz-ú, valamint a Szerb Ortodox Egyház tulajdonában lévő 2185/1 és 2185/2 hrsz-ú lezárt temető, melyben temetkezés nincs.
(4) A működő temetők fenntartásáról, üzemeltetéséről a tulajdonos egyházak gondoskodnak.
(5) 1 Ráckeve Város Önkormányzata tulajdonában álló, a Ráckevei Református Temetőben lévő kegyeleti hűtő üzemeltetése a Ráckevei Református Temető mindenkori üzemeltetőjének a kötelezettsége. Az önkormányzat a kegyeleti hűtő fenntartásával összefüggésben felmerülő minden részletkérdést -így a szolgáltatási igénybevételének feltételeit, rendjét, költségek viselését - a református temető mindenkori üzemeltetőjével megkötendő megállapodás keretében rögzíti.
(6) 2 Ráckeve Város Önkormányzata köteles az (5) bekezdésben körülírt megállapodást a Református Egyházközség által a temető üzemeltetésére kiírt pályázaton győztes, a temető üzemeltetését végző személlyel megkötni.
(7) 3 A Református Temető mindenkori üzemeltetője köteles a kegyeleti hűtőt a (6) bekezdésben körülírt megállapodás keretein belül üzemeltetni. Az üzemeltetés körében köteles gondoskodni a kegyeleti hűtő, valamint környezetének a hatályos jogszabályok szerinti tisztán tartásáról, fertőtlenítéséről.
Temetkezési szabályok

2. § (1) A halottat eltemetni, az elhamvasztott halott maradványait elhelyezni – a működő temetőkben lehet.

(2) A temetőkben koporsós, hamvasztásos temetkezésre és az emberi maradványok méltó elhelyezésére van lehetőség.

(3) A temetőkben a temetkezési helyek elhelyezkedését a temetők tulajdonosainak birtokában lévő térképek mutatják.

(4) A temetkezési tevékenységet az üzemeltető a kegyeleti elvárásokhoz illő módon tartozik megszervezni (ruházat, magatartás, eszközök).

(5) Az üzemeltető az etnikai, vagy vallási eredetű temetkezési szokásokat – amennyiben azok más jogszabállyal nem ellentétesek – köteles figyelembe venni.

Temetési helyek

3. § (1) A temetőket sírhelytáblákra, urnasírhely-táblákra lehet felosztani, a sírhelytáblákon belül kell kijelölni a sírboltokat és a gyermek sírhelyeket.

(2) A sírhelytáblák olyan temetőrészeket jelölnek, amelyeket a nyugvási idő elteltével – szabályszerű eljárás mellett – fel kell számolni, és újabb temetések céljára igénybe lehet venni.

(3) Betelt sírhelytáblákat az utolsó temetés napjával le kell zárni. A lezárt sírhelytáblákba koporsós temetés csak sírboltba, vagy sírhelybe rátemetéssel engedélyezhető.

(4) A temetőkben már korábban elhelyezett urnák kérelemre történő kiadásáról az üzemeltető gondoskodik.

4. § (1) A temetőben lévő sírhelyek méreteinél a 145/1999.(X.1.) Korm. rendelet előírásait be kell tartani.

(2) A sírok egymástól való oldaltávolságának lehetőleg 60 cm-nek, a gyermek síroknál pedig 30 cm-nek kell lennie. A sírdombok magassága legfeljebb 50 cm lehet.

(3) Mélyített felnőtt sírhelybe ( 2,20 m ) a városi ÁNTSZ engedélye alapján még egy koporsó temethető.

(4) Felnőtt sírba elhelyezett két koporsón kívül még két urna is elhelyezhető. Koporsóban történő rátemetés alkalmazása nélkül a sírban még négy urna helyezhető el, ez azonban a sírhely használati idejét nem hosszabbítja meg.

(5) Felnőtt sírhely díj befizetése mellett a felnőtt sírhelytáblába 10 éven aluli gyermek is temethető. Ilyen esetben azonban a sír méreteinek a felnőtt sír méreteivel azonosnak kell lenni.

(6) Az egyes sírhelytáblákban lévő sírhelyek sírdombokkal, vagy anélkül alakíthatók ki. A sírhelyet annak kiváltója, illetve jogosult fenntartója azonosításra alkalmas módon köteles megjelölni.

Temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama

5. § (1) Az egyes temetési helyekért, azok újraváltásáért, továbbá a közszolgáltatás igénybe vételéért az elhunyt hozzátartozójának, illetve az eltemetésre kötelezettnek díjat kell fizetni. A díj mértékét e rendelet 1. és 2. számú függeléke tartalmazza. A díj mértéke évente felülvizsgálandó.

(2) A rendelkezési jogosultság kezdési időpontja a megváltás napja, időtartama:

a.) egyes sírhely esetén 25 év, illetőleg az utolsó koporsós rátemetés napjától számított 25 év,
b.) kettős, vagy többes sírhely esetén az utolsó koporsós rátemetés napjától számított 25 év,
c.) sírbolt esetén 100 év,
d.) urnafülke és urnasírhely esetén 10 év,
e.) urnasírbolt esetén 25 év.
(3) A temetési helyek használatának joga – sírbolt kivételével - magánszemélyek között nem ruházható át, nem örökölhető.
(4) Kiürítés során a temetőben felállított síremlék lebontása, áthelyezése előtt a munkálatokat az üzemeltetőnek be kell jelenteni.
(5) Az urnakiadásra vonatkozóan a Kormányrendeletben meghatározott eseteken túl az exhumálás szabályait kell alkalmazni.
(6) Ha rátemetés miatt a sírhely használati ideje meghosszabbodik, a használati díj időarányos részét meg kell fizetni.

Síremlékek, sírboltok

6. § (1) Sírboltot (kriptát) csak kiviteli terv alapján, építési engedéllyel lehet építeni. A tervhez a fenntartó/üzemeltető hozzájárulását - az építéshatósághoz történő benyújtás előtt - be kell szerezni. A sírbolt építési munkák végzésének várható időpontját a fenntartónak/ üzemeltetőnek be kell jelenteni.

(2) A sírbolt felett rendelkezőnek azt kell tekinteni, aki a használati díjat megfizette.

(3) Arra nézve, hogy a sírboltba kik temetkezhetnek, a létesítőnek a sírboltkönyvbe bejegyzett rendelkezései az irányadók.

(4) A sírboltba koporsóban csak annyi elhunyt személy temethető, ahány férőhelyre azt építették. Ezen kívül két férőhelyes sírboltba további hat urna, négyszemélyes sírboltba további tizenkét urna helyezhető el. Amennyiben a sírbolt tulajdonosa a temetkezési jogosultságról a sírboltkönyvben, vagy végrendeletileg nem tett rendelkezést, úgy a sírboltba az elhalt hozzátartozói az elhalálozás sorrendjében temethetők. A sírbolt tulajdonosának kérelmére a sírboltban elhelyezett koporsókban lévő porladáson túli csontmaradványokat össze kell gyűjteni és hamvasztás után urnában, illetőleg gyermekkoporsóban a sírboltba vissza kell helyezni. Ebben az esetben a maradványok csak urnahelynek számítanak.

(5) Síremlék építését biztonságos alapozással lehet csak engedélyezni, melyhez a fenntartótól előzetes engedélyt kell kérni. A síremlék nem foglalhat el a sírhelynél nagyobb területet.

(6) A síremléknek meg kell felelnie a temető arculatának. Közízlést sértő formájú és felírással ellátott síremléket felállítani nem szabad.

(7) A temetői létesítményeket (síremlék, sírbolt stb.) elkészültük után a temető fenntartójának/gondnokának be kell mutatni.

7. § (1) A holttest elhamvasztásához - a (2) bekezdésben foglaltak kivételével – a városi ÁNTSZ engedélye szükséges.

(2) A kórházban elhunyt személy, valamint rendőri intézkedéssel boncolásra szállított holttest elhamvasztását a kórboncnok orvos engedélyezi.

Temetkezési szolgáltatások

8. § (1) A köztemetőkben szolgáltatásokat végző vállalkozók tevékenységének összehangolásáról az üzemeltető gondoskodik.

9. § (1) A felravatalozott koporsót – az eltemettető kívánságára – a búcsúztatás (szertartás) megkezdéséig nyitva lehet tartani.

Nem lehet nyitva tartani az oszlásnak indult, vagy roncsolt állapotban lévő holttest koporsóját.
(2) A fertőző betegségben elhunytak a városi ÁNTSZ egyedi előírásainak megtartásával temethetők.

Nyilvántartások vezetése

10. § A temető fenntartója az új sírhely táblák megnyitása előtt köteles gondoskodni a sírnyilvántartási térkép elkészítéséről és annak a jegyző által történő jóváhagyásáról. A temetőtérképet a temető nyilvántartó könyvvel összhangban az üzemeltető köteles vezetni. A kijelölt temetési helyek rendjének megváltoztatása (sírok átminősítése) csak a jegyző engedélyével történhet a térkép módosításával. A temető dokumentációkat a temető kiürítésének elrendeléséig az üzemeltetőnek meg kell őriznie.

A temetők üzemeltetése

11. § (1) A temető üzemeltetője biztosítja az eltemetés, urna elhelyezés feltételeit.

(2) A temető területéről sírkövet, síremléket, fejfát – vagyonvédelmi okokból – csak a temető fenntartó engedélyével szabad kivinni.

(3) A temetői munkák – különösen rátemetés, exhumálás, áthelyezés – során talált értéktárgyakról – ékszer, nemesfémből készített protézis –, és a megtalálás körülményeiről az üzemeltető jegyzőkönyvet köteles felvenni.

(4) A talált értékek biztonságos megőrzéséről az üzemeltető gondoskodik a jogosultnak történő átadásig.

(5) A sírásási tevékenység a temető üzemeltetőjének joga és kötelessége.

A temetők rendje

12. § (1) A nyitvatartás rendjét a temető tulajdonosának Temetőszabályzata tartalmazza.

(2) Vasárnap és ünnepnapokon a temetőben síremlék állítás, és az ezzel kapcsolatos célszállítás nem végezhető. Ugyanez a rendelkezés vonatkozik a halottak napja előtti időszakra is, melyről konkrétan a fenntartó rendelkezik.

(3) A temetőkbe járművel behajtani és azzal közlekedni csak az üzemeltető engedélyével szabad. A mozgássérülteket parkolási engedélyük feljogosítja a temetőbe való behajtásra, egyéb jármű közlekedésére az üzemeltető jogosult díjat megállapítani.

(4) A temetőkben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani. A temetési szertartás ideje alatt anyagszállítás és zajjal járó munka a temetőben nem végezhető.

13. § (1) A temetőbe való belépés és az öntözővíz használata díjtalan.

(2) A temető útjainak, közterületeinek és ravatalozójának tisztántartása az üzemeltető feladata.

(3) A sírok rendben tartásáról azok váltója, annak elhunytával az eltemettetője vagy a sír újraváltója tartozik gondoskodni.

(4) A balesetveszélyessé váló síremlék tárgyában a fenntartó intézkedni köteles. Amennyiben a sírhely kiváltója vagy jog szerinti fenntartója a temető fenntartó felszólítására tíz napon belül nem intézkedik, a fenntartó a belátása szerinti módon a baleseti veszélyt megszüntetni köteles a sírhely megváltója költségére.

(5) A temetőkben a kegyeleti tárgyakat, a sírok díszítésére szolgáló anyagokat rongálni, beszennyezni tilos.

(6) A temetőben tűzveszélyes tevékenységet végezni csak a tűzvédelmi előírások betartásával lehet.

(7) A sírokra fát ültetni tilos. A temető közterületén (utak stb.) csak és kizárólag a fenntartó ültethet fát.

14. § A temetőkben nyugvó, városunk kiemelt megbecsülésének örvendő polgárainak síremlékéről a fenntartók és a város közösen gondoskodik.

15. § (1) A temetőben keletkezett hulladékot csak az arra kijelölt helyen lehet lerakni. Az elszállításról az üzemeltető szükség szerint intézkedik.

(2) A sírok és a sírboltok – beleértve az urnák elhelyezésére szolgálókat is - kerítéssel nem határolhatók körül.

(3) A temetők területére kutyát bevinni – a vakvezető kutyák kivételével – tilos.

(4) Építőanyagnak a temetőbe való beszállításához, építési, vagy bontási munkák elvégzéséhez a fenntartó/gondnok előzetes engedélye szükséges.

16. § (1) E rendelet 2006. október 1–jén lép hatályba.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a temetőkről és a temetkezés rendjéről szóló 1/1981. számú tanácsrendelet, valamint az azt módosító 7/1984. számú tanácsrendelet hatályát veszti.

17. §4 E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és Tanács 2006/123/EK irányelveknek való megfelelést szolgálja.

1. függelék a 21/2006. (IX. 18.) önkormányzati rendelethez

A Ráckevei Református Egyházközség fenntartásában (tulajdonában) lévő temető sírhely-árai
I. parcella díszsírhely 40.000 Ft/sírhely
I. parcella sorokban 30.000 Ft/sírhely

II. parcella 1-20 sor 25.000 Ft/sírhely

II. parcella 21. sortól 20.000 Ft/sírhely

III. parcella díszsírhely 30.000 Ft/sírhely

III. parcella 2. sortól 25.000 Ft/sírhely

IV. parcella díszsírhely 30.000 Ft/sírhely

IV. parcella 2. sortól 25.000 Ft/sírhely
Urnasírhely 20.000 Ft/sírhely
A dupla sírok esetében az alapár duplája fizetendő.
A sírhelyek változtatására a fenntartó – a gazdasági és egyéb körülmények változásának függvényében - magának jogot formál. A sírhelyek váltása, újraváltása a fenntartó hivatalában, a meghirdetett nyitva tartás idejében történik. A ravatalozással, sírásással, hantolással, exhumálással stb. kapcsolatos szolgáltatások díjtételeit a temető üzemeltetője állapítja meg. Ezen szolgáltatások ügyfélszolgálati irodáján rendelhetők meg.

2. függelék a 21/2006. (IX. 18.) önkormányzati rendelethez

A Római Katolikus Egyházközség fenntartásában (tulajdonában) lévő (Szent Domonkos) temető sírhely-árai
Sírhely nem változtatható szorzójának értéke az elhelyezkedéstől függ, és koporsós sírhely esetén:
1,00 és 2,00 közötti
Alap ár: 1.555,- Ft/év/sírhely
Egyes sírhely ára minimum 25 év x 1.555 Ft x 1 = 38.875,- Ft
maximum 25 év x 1.555 Ft x 2 = 77.750,- Ft
A nagyobb területű sírhelyek esetében az ár a sírhely területének arányában többszöröződik.
Urna sírhely nem változtatható szorzójának értéke az elhelyezkedéstől függően 0,50 és 1,00 közötti.
Urna sírhely ára minimum 10 év x 1.555 Ft x 0,50 = 7.775,- Ft
maximum 10 év x 1.555 Ft x 1,00 = 15.550,- Ft
Bérleti meghosszabbítás esetén a meghosszabbítási évek számával történik a szorzat képzése a sírhelyek és urna sírhelyek esetében egyaránt.
Sírboltok esetén az ár: alapár x 100 év x helyfüggő szorzó x elfoglalt sírhely terület (amely a tervek alapján állapítható meg)

3. függelék a 21/2006. (IX. 18.) önkormányzati rendelethez

Ráckeve Város Önkormányzatának tulajdonában álló kegyeleti hűtő használatáért fizetendő díj

Lakóhely

Díj

Ráckevei lakos elhunyt

Bruttó 2.000.-Ft/nap/fő

Ráckevei lakos eltemettető

Bruttó 2.000.-Ft/nap/fő

Nem ráckevei lakos elhunyt,
amennyiben az eltemettető sem ráckevei

Bruttó 3.500.-Ft/nap/fő

1

Beiktatta a 17/2013.(IX.24.) önkormányzati rendelet 1.§-a, hatályos: 2014. január 1-jétől

2

Beiktatta a 17/2013.(IX.24.) önkormányzati rendelet 1.§-a, hatályos: 2014. január 1-jétől

3

Beiktatta a 17/2013.(IX.24.) önkormányzati rendelet 1.§-a, hatályos: 2014. január 1-jétől

4

Beiktatta a 34/2008.(XII.22) rendelet. Hatályos: 2009. október 1-jétől