Ráckeve Város Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2012. (III.26.) önkormányzati rendelete

a sporttevékenységgel kapcsolatos részletes feladatairól, kötelezettségeiről, valamint a sporttevékenység költségvetési támogatásáról

Hatályos: 2012. 03. 26

Ráckeve Város Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2012. (III.26.) önkormányzati rendelete

a sporttevékenységgel kapcsolatos részletes feladatairól, kötelezettségeiről, valamint a sporttevékenység költségvetési támogatásáról

2012.03.26.

Ráckeve Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a sportról szóló 2004. évi I. törvény 55. § (6) bekezdése felhatalmazása alapján, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 8. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet célja

1. § (1) A rendelet célja, hogy a helyi adottságoknak megfelelően fogalmazza meg Ráckeve Város Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) sporttal kapcsolatos feladatait és kötelezettségeit, valamint biztosítsa a sportkoncepcióban foglaltak megvalósításához szükséges feltételrendszert, és az Önkormányzat költségvetéséből a sport támogatására rendelt összegek felosztási kereteit.

(2) A képviselő-testület a ráckevei polgárok számára – lehetőségeihez mérten – biztosítani kívánja a sport, mint önszerveződésre épülő autonóm civil tevékenység alapvető feltételeit, a sporttal foglalkozó helyi szervezetekkel való együttműködést, az Önkormányzat tulajdonában álló sportlétesítmények fenntartását, működését, az önkormányzati oktatási, nevelési intézmény sporttevékenység feltételeinek megteremtését.

(3) A képviselő-testület lehetővé kívánja tenni, hogy a testnevelés és a sport valamennyi hasznos funkciója érvényesülhessen Ráckevén, különösen az egészségmegőrzés, a mozgáskultúra fejlesztése, a közösségi magatartás kialakítása, a szabadidő kulturált eltöltése, a szórakozás és szórakoztatás.

A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya kiterjed az Önkormányzat által a sport területén kötelezően ellátandó és önként vállalt feladatokra, valamint a sport támogatására rendelt pénzeszközök felhasználására, továbbá

a) a helyi sportszervezetekre, társadalmi és civil szervezetekre, társulásokra, vállalkozásokra és magánszemélyekre, amelyekkel, illetve akikkel a sportfeladatok ellátásáról vagy támogatásáról az Önkormányzat megállapodást köt;

b) nevelési-oktatási intézményekre, sportkörökre;

c) az Önkormányzat által fenntartott és működtetett sportlétesítményekre, testnevelési és sporttevékenységet végző önkormányzati költségvetési szervekre;

d) a képviselő-testületre és szerveire, valamint a Polgármesteri Hivatalra.

Az önkormányzat sporttevékenységgel kapcsolatos feladatai

3. § (1) A sportról szóló 2004. évi I. törvény 55. § (1)-(2) bekezdésében meghatározott kötelező települési önkormányzati feladatok ellátása mellett az Önkormányzat kiemelt figyelmet fordít:

a) az önkormányzati tulajdonú sportlétesítmények üzemeltetésére, fejlesztésére;

b) a szabadidősport feltételeinek fejlesztésére, a napi mozgást biztosító játszóterek, közparkok kialakítására, biztosítására;

c) a gyermek-, ifjúsági sport, utánpótlás-nevelés, tömegsport rendezvényeinek segítésére, támogatására;

d) az önszerveződő sportegyesületek, társadalmi szervezetek támogatására;

e) versenysport, élsport támogatására;

f) fogyatékosok sportjának támogatására.

(2) A kiemelten verseny- és tömegsport szerűen oktatni és támogatni kívánt sportágakat a város sportkoncepciója határozza meg.

A sportfeladatok ellátásának szervezeti keretei

4. § (1) Az Önkormányzat feladatai ellátása érdekében az alábbi létesítményeket tartja fenn és működteti:

a) a Sipos Ferenc Városi Sporttelep és a hozzá tartozó létesítmények a Ráckevei Amatőr Futball Klubbal közösen együttműködési szerződéssel

b) az Önkormányzat intézményeiben lévő tornatermek, sportpályák

c) A dunai strandon lévő volt MHSZ épülete és a hozzá tartozó terület

(2) Az Önkormányzat e rendeletben meghatározott feladatai végrehajtásában részt vállalhatnak a nevelési-oktatási intézmények, valamint civil szervezetek, egyesületek is.

(3) Az Önkormányzat a sportegyesületek, civil szervezetek számára – lehetőségeihez mérten – az általa fenntartott sportlétesítmények használatát biztosítja, azok tartós és rendszeres használatára megállapodásokat köthet.

Az önkormányzat sport feladatainak finanszírozási formái

5. § (1) Az Önkormányzat az e rendeletben meghatározott sportfeladatainak ellátásához az éves költségvetési rendeletében biztosítja a szükséges pénzeszközöket. Ennek forrásai az Önkormányzat saját bevétele, a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulás, és az állami pénzalapokból pályázati úton elnyerhető támogatás.

(2) Az adott évben a sportcélra fordítható összeget a mindenkori városi költségvetési rendelet határozza meg.

(3) Az Önkormányzat törekszik arra, hogy az oktatási intézményekben folytatott tanórán kívüli sporttevékenység, a mindennapos testedzés és az iskolai diáksport éves pénzügyi feltételeit az intézményi költségvetésben biztosítsa.

6. § (1) E rendeletben meghatározott sportfeladatok ellátásában közreműködő nem önkormányzati szervezeteket az Önkormányzat a tárgyévi költségvetési rendeletében foglaltak szerint pénzügyi támogatásban részesítheti.

(2) Az önszerveződő sport közösségek (egyesületek, szakosztályok, sportkörök) részére az Önkormányzat a tárgyévi költségvetésében sportkeretet különíthet el, melyből pályázat útján részesülhetnek a közösségek. A pályázati feltételekről, továbbá a benyújtott pályázatokról a sport ügyekkel foglalkozó bizottság - az e célra elkülönített keret terhére - átruházott hatáskörben dönt.

(3) A sportkeret felosztása a város sportkoncepciójában meghatározott alapelvek alapján történik.

(4) A támogatott szervezet, személy a számára megítélt támogatást kizárólag a támogatási szerződésben meghatározott célokra használhatja fel, melyről határidőre el kell számolni.

7. § E rendelet 2012. március 26-án lép hatályba.