Ráckeve Város Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2018. (XI.28.) önkormányzati rendelete

a fizető parkolóhelyek működésének és igénybevételének rendjéről

Hatályos: 2024. 01. 01

Ráckeve Város Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2018. (XI.28.) önkormányzati rendelete

a fizető parkolóhelyek működésének és igénybevételének rendjéről

2024.01.01.

Ráckeve Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (2) bekezdésében és a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § Ráckeve város közigazgatási területén kijelölt fizető parkolóhelyeket a rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza.

2. §1 A fizető parkolóhelyek üzemeltetője a Ráckevei Városüzemeltetési és Szolgáltató (RÁVÜSZ) Nonprofit Kft. (2300 Ráckeve, Bajcsy-Zsilinszky u. 66.) /továbbiakban: Üzemeltető/

3. § A fizető parkolóhelyek üzemeltetése, mint szolgáltatás a parkoló gépjárművek őrzésére nem terjed ki.

4. § E rendelet alkalmazásában:

Közérdekből történő veszély-, vagy hibaelhárítás: olyan elhárító tevékenység, amely az emberi életet, testi épséget, egészséget, vagyoni javakat, emberi környezetet közvetlenül fenyegető veszély elhárítására, vagy a közbiztonság, a közüzemi, közterületi létesítmények kárelhárítására irányul.

A fizető parkolóhelyek igénybevételének szabályai

5. § A fizető parkolóhelyeken az üzemeltető információs táblákat helyez ki, amelyek jelzik az adott parkolóhelyek zóna szerinti besorolását, tájékoztatást nyújtanak a fizető parkolás rendszeréréről, a díjfizetés köteles időszakról, a díjfizetés mértékéről, módjairól, valamint a parkoló szelvényt, parkolási bérletet elárusító helyekről. A jegykiadó automatán fel kell tüntetni a parkolási üzemeltető nevét, címét, telefonos elérhetőségét.

6. § (1)2 A fizető parkolóhelyek az 1. és 2. zónában hétköznapokon 7.00-17.00 óráig, szombaton 7.00-14.00 óráig, a 3. zónában minden nap 8.00-18.00 óráig, az adott parkolóhelyi zónára előírt, a parkolás időtartamának megfelelő mértékű parkolási díj megfizetése ellenében, vagy az e rendeletben meghatározott, díjmentességet biztosító parkolási engedéllyel vehetők igénybe.

(2) Vasárnap és munkaszüneti napokon az 1. és 2. zónában lévő parkolóhelyek parkolási díj fizetése nélkül vehetők igénybe

(3)3 Az 1., 2., és 4. zónában kizárólag a 3,5 tonna alatti önsúlyú gépjárművek parkolhatnak, kivéve a 8. § c.) pontjában foglalt, az áruszállítás, rakodás idejéhez szükséges várakozást. A 3. zónában kizárólag autóbuszok parkolhatnak.

7. §4 Nem kell parkolási díjat fizetni:

a) a gépjárművön elhelyezett figyelmeztető vagy megkülönböztető jelzést jogosan használó üzembentartóknak,

b) közérdekből történő veszély-, vagy hibaelhárítást végző személyeket szállító üzembentartóknak

c) az áruszállítás miatt várakozó gépjárművek üzembentartóinak a tényleges rakodás időtartama alatt az alábbiak szerint:

- 3,5 tonnát elérő és meghaladó önsúlyú gépjárművek esetén kizárólag csak 18.00 óra és 6.00 óra közötti időszakban
- 3,5 tonna alatti önsúlyú gépjárművek bármely napszakban
d) diplomáciai mentességet élvező üzembentartóknak,
e) orvosi ügyeleti vagy háziorvosi ellátást végző egészségügyi szolgáltató üzembentartóknak az ellátás időtartamára, a jogosultságot a gépjárműben az első szélvédő mögötti műszerfalon elhelyezett, Üzemeltető által kiadott, gépjármű rendszámát is tartalmazó kártyával szükséges igazolni (a kártyát az Üzemeltetőtől kell az üzembentartónak igényelni),
f) minden év december 20. és január 1. napok közötti időtartamban, valamint jogszabályban meghatározott ünnepnapokon, amennyiben azok hétköznapra esnek.
g) kizárólag a 2. számú parkolási zónában a zöld alapszínű különleges rendszámtáblával rendelkező, környezetkímélő gépkocsinak.

8. § (1) Parkolási bérlet kizárólag az 1. és a 2. számú zóna parkolóhelyeire váltható.

(2) 5

9. § A parkolási jogosultságot igazoló szelvényt, bérletet a várakozás időtartama alatt a gépjárműben jól látható helyen az első szélvédő mögötti műszerfalon kell elhelyezni oly módon, hogy a rajta szereplő adatok a gépjárművön kívülről ellenőrizhetők legyenek.

10. § A jogosulatlanul parkolók a parkolási díjon felül pótdíjat kötelesek fizetni.

11. § A parkolási díjak, pótdíjak mértékét a rendelet 2. sz. melléklete tartalmazza.

A díjfizetés módjai

12. §6 (1)7 A parkolási díj megfizetése az alábbi módok egyikén történik:

a) a parkoló automatánál kézpénzes fizetés ellenében megváltott parkoló jegy.

b) mobiltelefonos SMS küldés a parkoló automatákon feltüntette mobilszámok egyikére.

c) mobil app-on keresztül indított fizetési tranzakció.

d) a parkoló bérlet megvásárlásával az Üzemeltető irodájában

(2) A 3. parkolási zónában kizárólag mobiltelefonos díjfizetéssel van lehetőség parkolásra.

13. §8 (1) A mobil parkolójegy a mobilfizetési szolgáltató eredményes vásárlásról történő visszaigazolásának időpontjától érvényes. A mobilparkolás percdíjas.

(2) A parkolás megkezdésekor és a megváltott parkolási idő letelte után 10 perc türelmi idő áll rendelkezésre a további parkolás díjának rendezésére.

Mentességek, kedvezmények

14. § (1) A parkolási fizetési kötelezettséggel terhelt 1. és 2. zóna területén ingatlanonként 1 db gépjárműre - a (2) -(4) bekezdésekben foglaltak figyelembevételével – ingyenes parkolási jegy illeti meg a gépjármű tulajdonosát, üzemeltetőjét, amennyiben az adott ingatlanban állandó bejelentett lakcímmel rendelkezik. A jegyet az üzemeltetőtől kell igényelni.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott ingyenes parkolási jegy kizárólag az adott ingatlan helye szerinti zónára érvényes.

(3) Az ingyenes parkolási jegy kezelési költségeként bruttó 2.500 Ft/év összeget kell az üzemeltető részére megfizetni.

(4) Az állandó bejelentett lakcímet lakcímkártyával, a tulajdonosi, üzemben tartási jogosultságot forgalmi engedéllyel kell igazolni.

(5)9 Amennyiben a gépjármű tulajdonjogában év közben változás áll be, a mentességre, kedvezményre jogosult személy köteles a változást hitelt érdemlően igazolni az Üzemeltetőnél.

15. §10 (1) Az 1. és 2. számú parkolási zóna területén lévő üzletek, vállalkozások tulajdonosai, üzemeltetői – amennyiben előbbiek székhelye telephelye ezekben a zónákban található – 1 parkolóhelyre ingyenes parkolási bérletre jogosultak az adott zónán belül.

(2) Az 1. és 2. számú parkolási zóna területén lévő üzletek, vállalkozások tulajdonosai, üzemeltetői – amennyiben előbbiek székhelye telephelye ezekben a zónákban található – 1 parkolóhelyre kedvezményes parkolási bérletre jogosultak a 2. parkolási zónában a 2. sz. melléklet 5. pontja szerint.

(3) Az (1) - (2) bekezdésben foglalt bérletek kezelési költségeinek megtérítésére a 14. § (3) bekezdésében foglaltak irányadók.

(4) Amennyiben a gépjármű tulajdonjogában év közben változás áll be, a mentességre, kedvezményre jogosult köteles a változást hitelt érdemlően igazolni az Üzemeltetőnél.

16. §11 (1) A város közigazgatási területén székhellyel vagy telephellyel/kirendeltséggel rendelkező, közfeladatot ellátó szervezetek dolgozói, képviselői, külsős bizottsági tagok részére – kérelmükre - a pénzügyekkel foglalkozó bizottság egyedi elbírálás alapján a fizetőparkoló használatára díjmentességet, vagy kedvezményes bérleti lehetőséget adhat. A mentesség időtartamát, és a mentességgel igénybe vehető parkoló zónát a bizottság határozza meg.

(2) Ráckeve Város Önkormányzata érdekkörében meghívásra érkező vendégeket mentesít a parkolási díj megfizetése alól a meghívásban szereplő időtartamra. A meghívottak gépkocsi rendszámát a parkolás megkezdése után a Polgármesteri Hivatal Titkársága e-mailben jelenti az Üzemeltető részére.

17. §1213 (1) A város közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel rendelkező személyek, valamint a város közigazgatási területén székhellyel, vagy telephellyel rendelkező vállalkozások tulajdonában álló gépjárművek parkolása a város valamennyi fizetős parkoló zónájában napi 60 perc időtartamra napi egy alkalomra és egy helyszínen– a (2) bekezdésben foglalt feltételek teljesülése esetén - ingyenes.

(2)14

(3) A parkolási idő méréséhez szükséges órát a gépjármű tulajdonosa a parkolóhelyek üzemeltetését ellátó RÁVÜSZ Kft.-től igényelheti évente január 31-ig 1000.- Ft regisztrációs díj ellenében. A regisztráció egy naptári évre érvényes.

(4)15

(5) Amennyiben a gépjármű tulajdonjogában év közben változás áll be, a mentességre jogosult személy köteles a változást hitelt érdemlően igazolni az Üzemeltetőnél.

(6) A parkolási időt mérő órát a gépjárműben jól látható helyen kell elhelyezni annak érdekében, hogy ellenőrizhető legyen. A parkoló órán a parkolási idő kezdetét pontosan kell beállítani.

(7) Az egy óra kedvezményes parkolás letelte után 10 perc türelmi idő áll rendelkezésre a további parkolási díj rendezésére: A türelmi idő letelte után pótdíj fizetési kötelezettség keletkezik.

(8)16 Az ingyenes parkolás szabályainak betartását az Üzemeltető által megbízott személy rendszeresen ellenőrzi.

(9) A parkolási idő mérésére szolgáló óra használatával történő visszaélés - a 10. § és 11. §-ban meghatározott pótdíj fizetési kötelezettségen túl - a mentesség biztosításából történő kizárással jár.

Hatályba lépés és átmeneti rendelkezések

18. § (1)17

(2)18

(3)19

1. melléklet

2. melléklet

A parkolási díj mértéke

1. Parkolási jegy díja

Zóna

Díjtétel (bruttó összeg)

1. zóna

Szent István téren lévő parkolók

280 Ft/óra
70 Ft/15 perc (minimum díjtétel)

Kossuth L. u. mentén lévő parkolók a Szent István tértől
az Árpád hídig, és a Galenus gyógyszertár előtti parkoló 20

Móricz Zs. utca mentén lévő parkolók a Szerb köztől a
Bajcsy Zs. útig 21

2. zóna 22

József Attila utcai parkoló

280 Ft/óra
70 Ft/15 perc (minimum díjtétel)

Ady Endre utcai I. parkoló (Régi Városháza mögött)

Ady Endre utcai II. parkoló (Skarica Máté Városi Könyvtár mögött)

Ady Endre u. mentén lévő parkolók a Gábor Áron utcától a Móricz Zs. utcáig

Városház utcai parkoló
Szent János tér

3. zóna

Ady Endre utca-József Attila utca kereszteződésében lévő parkoló

600 Ft/óra

4. zóna

Vadkacsa Szabadstrand melletti Dömsödi úti parkoló

ingyenes

2. Parkolási bérlet díja

Bérlet típusa

Bérlet díja (bruttó összeg)

1. zóna

havi

8.400 Ft

éves

45.000 Ft

2. zóna

heti

1.500 Ft

havi

5.500 Ft

éves

37.000 Ft

3. Kedvezményes parkolási bérlet díja (kizárólag ráckevei lakóhellyel rendelkezők számára)

2. zóna

Bérlet típusa

Bérlet díja (bruttó összeg)

23

heti

770 Ft

24

havi

2.750 Ft

25

negyedéves

7.700 Ft

26

féléves

14.300 Ft

27

éves

26.400 Ft

28

tárgyév éves bérlet, kizárólag tárgyévet megelőző év
november 1. -december 15. napjai közötti vásárlás esetén
(2. zóna)

9.900 Ft

4. Kedvezményes parkolási bérlet díja a R. 16. § -ában meghatározott személyek részére

2. zóna 29

Bérlet típusa

Bérlet díja (bruttó összeg/év)

30

tárgyév éves bérlet, kizárólag a R. 16. § -ában
meghatározott személyek részére
(2. zóna)

9.900 Ft

5. Kedvezményes parkolási bérlet díja a R. 15. § -ában foglalt gazdasági szereplők részére 31

2. zóna 32

Bérlet típusa

Bérlet díja (bruttó összeg/év)

33

tárgyév éves bérlet, kizárólag a R.
15. § -ában meghatározottak részére
(2. zóna)

9.900 Ft

5. Pótdíjak (bruttó összeg)

15 napon belüli fizetés esetén

15 napon túli fizetés esetén

valamennyi zónában

alap óradíj 10-szerese

alap óradíj 20-szorosa

1

Módosította a 23/2020.(VII.17.) sz. önk. rendelet 1. §-a, hatályos:2020.07.18-tól A 2. § a Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2023. (XII. 18.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Módosította a 23/2020.(VII.17.) sz. önk. rendelet 2. §-a, hatályos:2020.07.18-tól

3

Módosította a 23/2020.(VII.17.) sz. önk. rendelet 9. §-a, hatályos:2020.07.18-tól

4

Módosította a 23/2020.(VII.17.) sz. önk. rendelet 3. §-a, hatályos:2020.07.18-tól

5

Hatályon kívül helyezte a 23/2020.(VII.17.) sz. önk. rendelet 12. §-a 2020.07.18-ai hatállyal

6

Módosította a 23/2020.(VII.17.) sz. önk. rendelet 4. §-a, hatályos:2020.07.18-tól

7

A 12. § (1) bekezdése a Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2022. (XI. 24.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

8

Módosította a 23/2020.(VII.17.) sz. önk. rendelet 5. §-a, hatályos:2020.07.18-tól

9

A 14. § (5) bekezdését a Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2023. (XII. 18.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

10

Módosította a 23/2020.(VII.17.) sz. önk. rendelet 6. §-a, hatályos:2020.07.18-tól A 15. § a Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2023. (XII. 18.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

11

Módosította a 23/2020.(VII.17.) sz. önk. rendelet 7. §-a, hatályos:2020.07.18-tól

12

Módosította a 23/2020.(VII.17.) sz. önk. rendelet 8. §-a, hatályos:2020.07.18-tól

13

Módosította a 23/2020.(VII.17.) sz. önk. rendelet 10. §-a, hatályos:2020.07.18-tól A 17. § a Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2022. (XI. 24.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

14

A 17. § (2) bekezdését a Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2023. (XII. 18.) önkormányzati rendelete 6. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

15

A 17. § (4) bekezdését a Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2023. (XII. 18.) önkormányzati rendelete 6. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

16

A 17. § (8) bekezdése a Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2023. (XII. 18.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

17

A 18. § (1) bekezdését a Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2023. (XII. 18.) önkormányzati rendelete 6. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

18

A 18. § (2) bekezdését a Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2023. (XII. 18.) önkormányzati rendelete 6. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

19

A 18. § (3) bekezdését a Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2023. (XII. 18.) önkormányzati rendelete 6. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

20

A 2. mellékletben foglalt táblázat 1. sora a Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2023. (XII. 18.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

21

A 2. mellékletben foglalt táblázat 2. sora a Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2023. (XII. 18.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

22

A 2. mellékletben foglalt táblázat 2. zóna. sora a Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2022. (XI. 24.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

23

A 2. mellékletben foglalt táblázat fejléce a Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2022. (XI. 24.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

24

A 2. mellékletben foglalt táblázat fejléce a Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2022. (XI. 24.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

25

A 2. mellékletben foglalt táblázat fejléce a Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2022. (XI. 24.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

26

A 2. mellékletben foglalt táblázat fejléce a Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2022. (XI. 24.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

27

A 2. mellékletben foglalt táblázat fejléce a Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2022. (XI. 24.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

28

A 2. mellékletben foglalt táblázat fejléce a Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2022. (XI. 24.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg. A 2. mellékletben foglalt táblázat fejléce a Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2023. (XII. 18.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

30

A 2. mellékletben foglalt táblázat fejléce a Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2023. (XII. 18.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

31

A 2. mellékletben foglalt táblázat fejlécét a Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2023. (XII. 18.) önkormányzati rendelete 5. §-a iktatta be.

33

A 2. mellékletben foglalt táblázat fejlécét a Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2023. (XII. 18.) önkormányzati rendelete 5. §-a iktatta be.

32

A 2. mellékletben foglalt táblázat fejlécét a Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2023. (XII. 18.) önkormányzati rendelete 5. §-a iktatta be.

29

A 2. mellékletben foglalt táblázat fejlécét a Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2023. (XII. 18.) önkormányzati rendelete 5. §-a iktatta be.