Ráckeve Város Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2019. (III.5.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól

Hatályos: 2020. 04. 27- 2020. 04. 30

a közösségi együttélés alapvető szabályairól,

valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről a 11/2019.(IV.29.), a 8/2020.(IV.10.), a 9/2020.(IV.10.), a 10/2020.(IV.17.) és a 11/2020.(IV.24.) módosító rendeletekkel


egységes szerkezetben



Ráckeve Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a.) pontjában, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 8. § (2) bekezdésében, a 143. § (4) bekezdés d.) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:


I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet hatálya


1. § (1) E rendelet hatálya, a közösségi együttélés alapvető szabályaiba ütköző magatartások és azok fűződő felelősségrendszer.

(2) A rendelet hatálya kiterjed Ráckeve Város közigazgatási területén e rendeletben meghatározott magatartást tanúsító, vagy e rendeletbe ütköző cselekmény, mulasztás valamelyikét elkövető természetes személyre, jogi személyre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre.

(3) Nem alkalmazható e rendelet olyan magatartásokra, mellyel bűncselekmény vagy szabálysértés valósul meg, továbbá, ha törvény vagy korányrendelet az adott magatartás tekintetében közigazgatási bírság kiszabását rendeli el.

(4) E rendelet alkalmazásában közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás az a tevékenység, mulasztás vagy jogellenes állapot fenntartása, amely a társadalomra nem veszélyes, ezért az szabálysértésnek, bűncselekmények nem minősül, de az a közösségi együttélés szabályaival ellentétes.


II. Fejezet

Közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartásokra alkalmazható

eljárási szabályok és azokhoz fűződő felelősségrendszer

2. Eljárási szabályok


2. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértése esetében alkalmazható elsőfokú eljárásokban gyakorolható hatáskört a Képviselő-testület a jegyzőre ruházza át, míg a jegyző döntése elleni jogorvoslati eljárást másodfokon a Jogi, Közbiztonsági és Mezőgazdasági Bizottságra ruházza át. 

(2) Az lefolytatására az általános közigazgatási rendtartásról 2016. évi CL. törvény (továbbiakban: Ákr.) rendelkezéseit, illetve a közigazgatási szabályszegések szankcióinak átmeneti szabályairól, valamint a közigazgatási eljárásjog reformjával összefügésben egyes törvények módosításáról és egyes jogszabályok hatályon kívül helyezéséről szóló 2017. évi CLXXIX. törvény (továbbiakban: Kszsz törvény) előírásait kell alkalmazni az e §-ban foglalt eltérésekkel.

(3) A közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértése miatti hatósági eljárás bejelentés alapján, vagy hivatalból indulhat.


3. A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartásokhoz

fűződő felelősségrendszer


3. § A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magaratás elkövetőjével szemben alkalmazandó szankciók:

  1. figyelmeztetés,
  2. közigazgatási bírság,
  3. helyszíni bírság


4. § Figyelmeztetés alkalmazható közigazgatási bírság helyett, ha a cselekmény vagy mulasztás csekély mértékben sérti a közösségi együttélés alapvető szabályait és a figyelmeztetéstől kellő visszatartó hatás várható, továbbá az elkövetést megelőző egy évben közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás miatt nem került felelősségre vonásra.


         5. § A közigazgatási bírság

  1. alsó határa 5.000, - forint, azaz ötezer forint
  2. felső határa természetes személy esetében 200.000, -, azaz kettőszázezer forint, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetében 2 millió forint, azaz kettőmillió forint


6. § (1) E rendeletben meghatározott bizonyos szabályszegések elkövetése esetében helyszíni bírság kiszabására van lehetőség, melynek

a.) legalacsonyabb összege 5.000, - forint, azaz ötezer forint,

b.) legmagasabb összege 50.000, - forint, azaz ötvenezer forint.

 (2) A helyszíni bírság kiszabásának alkalmazására, és meg nem fizetésének jogkövetkezményeire a Kszsz törvény előírásai az irányadók.

 (3) E rendelet alkalmazásában a helyszíni bírságot a ráckevei Közterület-felügyelet szabja ki.


7. § (1) E rendelet alkalmazásában kiszabott közigazgatási bírság lerovására postai befizetés útján, vagy átutalás formájában lehetséges, a döntés véglegessé válásától számított 15 napon belül.

 (2) A helyszíni bírság kiszabása esetében a bírságot a kiszabást követő 15 napon belül lehet leróni, postai befizetés vagy átutalás formájában.

 (3) Ha a kötelezett a kirótt közigazgatási bírságot, helyszíni bírságot az (1) és (2) bekezdésben meghatározott határidőben nem fizeti meg, a végrehajtást a jegyző foganatosítja.


8. § (1) A jogkövetkezmények alkalmazása során figyelemmel kell lenni – Kszsz törvény előírásan felül:

  1. a jogsértés súlyára,
  2. az elkövető személyi körülményére,
  3. az elkövető vagyoni helyzetére (amennyiben az erre vonatkozó felhívásra az önkéntes igazolás megtörténik).

(2) A szankciók kiszabásakor a fokozatosság elvének érvényesülni kell.

(3) Az ismételt és folyamatos jogsértés esetén a közigazgatási bírság, helyszíni bírság ismételten is kiszabható.


9. § Fiatalkorú személlyel szemben közigazgatási bírságot vagy helyszíni bírságot csak abban az esetben lehet kiszabni, ha önálló jövedelemmel vagy vagyonnal rendelkezik, kivéve, ha az önálló jövedelemmel vagy vagyonnal nem rendelkező fiatalkorú vagy törvényes képviselője a bírság megfizetését vállalja.




10. § (1) Nem indítható eljárás, ha a jogsértő magatartás tanúsításának a hatóság tudomására jutásától számított egy év eltelt (elévülés).

    (2) Az egy éves határidő kezdő napja

  1. az a nap, amikor a jogsértő magatartás megvalósult,
  2. jogellenes állapot fenntartása esetén az a nap, amikor ez az állapot megszűnt.

    (3) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás megvalósítása óta öt év eltelt, nincs helye felelősségre vonásnak (abszolút elévülési határidő).


III. fejezet

A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartások

4. Ráckeve jelképeivel kapcsolatos szabályszegés


11. § Aki a Ráckeve Város címerét, zászlóját, a „Ráckeve” kifejezést jogtalanul, az engedélytől, illetve a város jelképeiről „Ráckeve” név felvételéről és azok használatáról szóló 28/2011.(XI.21.) önkormányzati rendelettől eltérő, önkormányzati érdeket vagy közösséget sértő módon használja fel, vagy azokat tiltás ellenére használja, az közösségi együttélés alapvető szabályait sértő szabályszegést követ el.


5. Az ingatlanok és közterületek tisztántartásával kapcsolatos magatartások


12. § Aki a köztisztasággal, a település szilárd hulladékkal kapcsolatos hulladékkezelési helyi közszolgáltatásról, a szervezett köztisztasági közszolgáltatás kötelező igénybevételéről, valamint a közterületek tisztántartásáról szóló 4/2011.(I.24.) önkormányzati rendelet 7. § - 13. §-ban foglalt kötelezettségeket nem teljesíti, vagy azt ott meghatározott előírásokat megszegi, az a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő szabályszegést követ el.


6. Fás szárú növények telepítésével kapcsolatos magatartások


13. § (1) Aki belterületen, valamint külterületnek a mezőgazdasági kerten belül eső részén úgy telepít fás szárú növényt, hogy annak az ingatlanhatártól, vagy használatában megosztott közös tulajdon esetén a használati határtól mért legkisebb telepítési távolsága – ha jogszabály másként nem rendelkezik – nem éri el: 

a) 3 méternél magasabbra nem nővő gyümölcs- és egyéb fa esetében az 1,00 métert, 

b) 3 méternél magasabbra nővő gyümölcs- és egyéb cserje (bokor, élősövény), valamint    oszlopos fenyőfélék esetében a 3,00 métert, 

c) 3 méternél magasabbra nővő önállóan ültetett cserje, bokor, sövény esetében a 3,00 métert, 

d) 3 méternél magasabbra nővő gyümölcs- és egyéb fa esetében az 5,00 métert, 

e) nyírt sövény, valamint 1,00 métert meg nem haladó magasságúra nővő cserje (bokor, élősövény, díszfű) és fenyő esetében a 0,5 métert 

        az a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást valósít meg. 

(2) Aki az (1) bekezdés szerinti növények esetében az ingatlanhatártól számított ültetési távolságon belül a növények magasságát rendszeres metszéssel az ültetési távolságnak megfelelő méterre nem korlátozza, az a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást valósít meg.


7. Közterületi emlék – és utcatáblával,

valamint házszámmal kapcsolatos szabályszegés


14. § (1) Aki közterületi emléktáblát, utcanévtáblát, házszámot

  1. beszennyez, eltakar, vagy bármely más módon annak tájékoztató jellegét megváltoztatja, megszünteti,
  2. azt jogtalanul kihelyez, vagy eltávolít,
  3. kihelyezését és azzal járó munkálatokat akadályozza

az közösségi együttélés alapvető szabályait sértő szabályszegést követ el.


(2) Közösségi együttélés alapvető szabályait sértő szabályszegést követ el az is, aki

  1. a házszámtábla pótlását legkésőbb az esemény bekövetkezésétől számított 30 napon belül nem tesz eleget,
  2. címváltozásánál az új lakcímkártya kiadásától számított 30 napon belül nem gondoskodik az új címnek megfelelő házszámtábla jól látható kihelyezéséről.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott cselekmény elkövetőjével szemben a közterület-felügyelő helyszíni bírságot szabhat ki.


8. Temetői rend megsértésének szabályszegése


15. § Aki a temető üzemeltetője által, illetve a temetőkről és a temetkezésről szóló 21/2006.(IX.18.) számú önkormányzati rendeletben meghatározott temetői rendet megsérti, az közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el.


9. Játszóterek használatával kapcsolatos szabályszegés


16. § (1) Aki az önkormányzat tulajdonában, vagy fenntartásában álló játszótéren

  1. dohányzik, szeszes italt fogyaszt, szemetel, ebet bevisz,
  2. a játszótéri eszközöket nem a rendeltetésüknek megfelelően használja

           az közösségi együttélés alapvető szabályait sértő szabályszegést követ el.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott cselekmény elkövetőjével szemben a közterület-felügyelő helyszíni bírságot szabhat ki.


10. Állattartási szabályszegés


17. § (1) Aki

  1. a felügyelete alatt álló ebet bármely közösségi használatú területen póráz nélkül bevisz vagy beenged,
  2. a felügyelet alatt álló állattól bármely közösségi használatú területen okozott szennyezés megszüntetéséről nem gondoskodik,
  3. állatot úgy etet, itat, hogy azzal más ingatlanát beszennyezi

           az közösségi együttélés alapvető szabályait sértő szabályszegést követ el.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott cselekmény elkövetőjével szemben a közterület-felügyelő helyszíni bírságot szabhat ki.


11. Társasházi együttélési szabályszegés


18. § (1) Aki többlakásos lakóépület nem lakás céljára szolgáló közös használatú helyiségeiben és közös tulajdonban álló területén

a) állatot felügyelet nélkül hagy,

b) az állat által okozott szennyeződést nem távolítja el,

c) gazdátlan állatot másokat zavaró vagy környezetet szennyező módon etet, állatot az épületbe szoktat, az közösségi együttélés alapvető szabályait sértő szabályszegést követ el.

(2) Aki a lakóépület házirendjének előírásait nem tartja be, az a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő szabályszegést követ el.


11./A. Zöldfelület, zöldterület védelmével kapcsolatos szabályok[1]


18/A. § (1) Aki közparkban vagy más zöldfelületen, zöldterületen arra ki nem jelölt helyen járművel parkol, a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő szabályszegést követ el.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott cselekmény elkövetőjével szemben a közterület-felügyelő helyszíni bírságot szabhat ki.


11./B. Ráckevei „Csónakos” piac látogatásnak korlátozással kapcsolatos szabályok [2],[3],[4]


18/B. § (1) Aki Ráckevei „Csónakos” piac veszélyhelyzet idején történő látogatásának korlátozásáról szóló 9/2020.(IV.14.) számú önkormányzati rendeletben foglalt szabályokat megszegi, a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő szabályszegést követ el.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott cselekmény elkövetőjével szemben a közterület-felügyelő helyszíni bírságot szabhat ki.


11./C. Kijárási korlátozással kapcsolatos helyi szabályok[5],[6],[7],[8]


18/C. § (1) Aki a kijárási korlátozás helyi szabályairól szóló 10/2020.(IV.17.) számú polgármesteri rendeletben foglalt szabályokat megszegi, a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő szabályszegést követ el.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott cselekmény elkövetőjével szemben a közterület-felügyelő helyszíni bírságot szabhat ki.


IV. Fejezet
12. Záró rendelkezések


19. § (1) E rendelet 2019. április 1. napján lép hatályba.

  (2) E rendeletet a hatályba lépését követően elkövetett jogsértésekre kell alkalmazni.

  (3) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti:

     a.) a város jelképeiről „Ráckeve” név felvételéről és azok használatáról szóló 28/2011.(XI.21.) önkormányzati rendelet 13. § -a,

     b.) Ráckeve játszóterein történő dohányzás tilalmáról szóló 11/2010.(VI.28.) önkormányzati rendelet.


Ráckeve, 2019. február 28.


     Szadai József s.k.                                                                     dr. Kereszturi Zita s.k.

       polgármester                                                                                        jegyző


A rendelet egységes szerkezetbe foglalása, kihirdetése megtörtént:

2020. április 27.



                                               dr. Jambrik Anna

                                                          jegyző

[1]

Hatályba helyezte a 11/2019.(IV.29.) sz. önk. rendelet 1§-a, hatályos: 2019. május 14-étől

[2]

Hatályba helyezte a 8/2020.(IV.10.) sz. önk. rendelet 2. §-a, hatályos: 2020. április 11-től

[3]

Hatályon kívül helyezte a 8/2020.(IV.10.) sz. önk. rendelet 3. §-a, hatályos: 2020. április 14-től

[4]

Hatályba helyezte a 9/2020.(IV.14.) sz. önk. rendelet 2. §-a, hatályos: 2020. április 16-tól

[5]

Hatályba helyezte a 10/2020.(IV.17.) sz. önk. rendelet 3. §-a, hatályos: 2020. április 17-től

[6]

Hatályon kívül helyezte a 10/2020.(IV.17.) sz. önk. rendelet 4. §-a, hatályos: 2020. április 19-től

[7]

Hatályba helyezte a 11/2020.(IV.24.) sz. önk. rendelet 3. §-a, hatályos: 2020. április 25-től

[8]

Hatályon kívül helyezte a 11/2020.(IV.24.) sz. önk. rendelet 4. §-a, hatályos: 2020. április 26-tól