Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2022. (XI. 24.) önkormányzati rendelete

a piac- és vásártartás szabályairól

Hatályos: 2023. 01. 11- 2023. 01. 30

Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2022. (XI. 24.) önkormányzati rendelete

a piac- és vásártartás szabályairól

2023.01.11.

Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló, 2011. évi CLXXXIX. tv. 13. § (1) bekezdés 14. pontjában és 42. §-ában kapott felhatalmazás alapján, figyelemmel a vásárokról, a piacokról, és a bevásárlóközpontokról szóló 55/2009.(III.13.) Kormányrendeletben (továbbiakban: korm.rend.) foglaltakra a piac- és vásártartás szabályairól a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § E rendelet célja Ráckeve város lakosságának élelmiszerekkel és közszükségleti cikkekkel történő jobb ellátása, melynek érdekében Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testülete piacot és vásárteret biztosít.

2. § (1) E rendelet tárgyi hatálya kiterjed Ráckeve városban, önkormányzati tulajdonú területen tartandó

a) országos állat- és kirakodó vásárra (továbbiakban: vásár)

b) helyi piacra (továbbiakban: piac)

(2) E rendelet területi hatálya kiterjed:

a) Ráckeve város területén piactartásra kijelölt Ráckeve Város Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában lévő területre: Ráckeve 15 hrsz-on a következő lehatárolással: Duna parti sétány az Árpád hídtól a Molnár utca végénél lévő lejáróig, továbbá a Református templom melletti lejáró. Rövid elnevezése: „Csónakos piac”.

b) Ráckeve város területén vásártartásra kijelölt önkormányzati tulajdonú területre: Ráckeve, Újtelep városrész 4964/2 hrsz-ú közterület, rövid elnevezése: „Vásártér”.

(3) E rendelet személyi hatálya kiterjed:

a) az adószámmal rendelkező magánszemélyekre, egyéni vállalkozókra, őstermelőkre, kistermelőkre, jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre, akik a piacon értékesítési tevékenységet folytatnak (továbbiakban: kereskedő).

b) a vásár, piac területén tartózkodókra,

c) a piac, vásár üzemeltetőjére,

d) a vásár rendezőjére.

(4) A rendelet hatálya nem terjed ki az üzletek előtti kitelepülésekre és az üzleti árusításra, még abban az esetben sem, amikor azt vásár elnevezéssel szervezik.

II. Fejezet

Részletes rendelkezések

1. A vásár- és piactartás rendje

3. § (1) Országos állat és kirakodó vásár évente három alkalommal szervezhető, április, július és november hónap első hétfőjén 6.00 és 14.00 óra között.

(2) Piac hetente szerdán és szombaton tartható 6.00 és 14.00 óra között, kivéve a nemzeti és állami ünnepeket.

(3) Amennyiben a piac (1) bekezdés szerinti napokra esik, úgy az ünnepet megelőző napon kell megtartani.

4. § A vásár rendezője a vásár megszervezésére vonatkozóan a korm.rend-ben előírtak szerint köteles eljárni.

2. A vásár, piac fenntartása, üzemeltetése, az üzemeltető feladatai

5. § (1) A piac fenntartója az Önkormányzat.

(2) A fenntartó e rendelet rendelkezéseit évente felülvizsgálja.

6. § A vásár és piac üzemeltetését a Ráckeve Városüzemeltetési és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság (továbbiakban: Üzemeltető) látja el.

7. § (1) Az üzemeltető feladatai:

a) Biztosítja a vásár és piactartás feladat ellátáshoz szükséges személyzetet.

b) Elkészíti a piac területére vonatkozó helyszínrajzot, és azt a lejáratoknál elhelyezi.

c) Ellenőrzi a piac működési rendjét, a helyfoglalás szabályait.

d) Kivizsgálja a tevékenységével kapcsolatosan beérkező írásbeli panaszokat a korm. rendelet szerinti eljárási rendben.

e) A piacon kereskedelmi tevékenységet végzőkről, bérlőkről az adatvédelmi jogszabályok betartása mellett nyilvántartást vezet a korm. rendelet 7. § (3) bekezdése szerint.

f) Biztosítja a piac rendjét, az árusítás zavartalanságát.

g) Kijelöli az árusító helyeket, beszedi a helypénzeket és a tartós helyhasználati díjakat, ezekről számlát bocsát ki.

h) Gondoskodik a piac takaríttatásáról és a keletkezett kommunális szilárd hulladék piaci, vásári napon történő elszállíttatásáról.

(2) Az üzemeltető évente – e rendelet felülvizsgálatakor - beszámol a piac üzemeltetéséről.

3. A piaci árusítás rendje

8. § (1) Az árusítás történhet:

a) elárusító helyekről (sátor, asztal, üzletként engedélyezett mozgó jármű)

b) élőállat árusítás a kijelölt helyen ketrecből, járműről

c) zöldség, gyümölcs: kosárból, ládából, gyékényről.

(2) Az árusok a vásár, piac időtartamára sátrat, standot létesíthetnek.

9. § (1) A kereskedő köteles az általa árusított árucikkek egységárát a vásárlók számára jól látható helyen és módon feltüntetni.

(2) A kereskedő köteles az árusításhoz szükséges engedélyeket, igazolásokat az árusítás teljes ideje alatt magánál tartani és ezeket felhívásra az ellenőrzést végzőnek bemutatni.

4. Forgalomba hozható áruk és az azokra vonatkozó előírások

10. § (1) A rendelet hatálya alá tartozó vásáron, piacon a vásár, a piac jellegének megfelelő olyan termék hozható forgalomba:

a) amely forgalomba hozatalát jogszabály nem tiltja,

b) amely forgalomba hozatalát jogszabály állandó vagy ideiglenes jelleggel a vásári, piaci forgalomból nem zárja ki,

c) amely forgalomba hozatalára vonatkozó jogszabályi előírásokat a forgalmazó betartja.

(2) Gyűjtött, szedett gomba csak akkor árusítható, ha a gombaértékesítési engedély kiadására és az értékesítés ellenőrzésére a piac területén a teljes nyitvatartási idő alatt gombavizsgáló szakellenőr működik, a gyűjtött, szedett gombát a gombavizsgáló szakellenőr bevizsgálta és a gombaértékesítési engedélyt kiadta.

(3) Az árusítás során maradéktalanul be kell tartani az adott termék tárolására, csomagolására és forgalmazására vonatkozó jogszabályokat.

(4) A rendelet nem érinti azoknak a jogszabályoknak a rendelkezéseit, amelyek az egyes termékek értékesítéséhez külön feltételeket állapítanak meg.

11. § Az állati eredetű élelmiszerek árusítását és piaci tárolásának higiéniai rendjét az állategészségügyi és élelmiszer ellenőrző állomás szakállatorvosa rendszeresen és folyamatosan ellenőrzi, szükség esetén az élelmiszerekből mintát vesz és a jogszabályokban előírt módon eljár.

5. Helyhasználat, helypénz

12. § (1) A vásár rendezője, a piac fenntartója az árusítást helyhasználati díj, valamint az igénybe vett elektromos energia megfizetéséhez köti.

(2) A helyhasználati díj megállapítása zónánként és négyzetméter alapon történik, melyet e rendelet 1. melléklete tartalmaz.

(3) A zónák területének kijelölése a piac területén az Árpád-híd felől déli irányban 0 métertől indul a rendelet mellékletében meghatározottak szerint.

(4) A piac területén hosszanti irányban 3 méter széles közlekedő utat kell biztosítani a vásárlók részére, amely területre áru és elárusító bútor nem helyezhető el még ideiglenesen sem.

(5) A zónák területi meghatározását és a helyhasználati díj összegét a képviselő-testület határozza meg.

(6) A huzamosabb időre szóló helyhasználati engedély (továbbiakban: bérlet) az állandó árusítóhely biztosítását szolgálja, mely minimum egy hónapra, maximum három hónapra váltható a tárgyéven belül az alábbi szabályok figyelembe vételével:

a) A bérlet ára a tárgy időszak valamennyi piaci napjára számolt helypénz 25 %-ának, valamint a tárgy időszak árusítással töltött piaci napjaira számolt helypénz 75 %-ának az összege.

b) Az a) pontban meghatározott 25 %-ot a tárgy időszakot megelőzően kell kifizetni, mely összeg vissza nem követelhető. Azokon a piaci napokon, amikor az árus a piacon árusítás céljából megjelenik, a napi helypénz 75 %-át a helyszínen fizeti ki.

c) Amennyiben a bérlettel rendelkező árus a bérleti időszakban a piac napján 7.00 óráig árusítás céljából a piacon nem jelenik meg, a piacfelügyelő az árusítási helyet másnak – helypénz fizetése ellenében – átadhatja.

(7) Az őstermelők - a részükre fenntartott árusítási helyeken - a bérleti jogviszonyt maximum négy hónapig - amely hónapok november, december, január, február - szüneteltethetik.

13. § (1) Vásáron, piacon árusítani csak a helyhasználati díj megfizetése, illetve bérlet birtokában lehet, az üzemeltető által kijelölt helyen.

(2) A kijelölt hely a kereskedő által nem változtatható meg, nem cserélhető fel.

14. § (1) Az 1. zónán kívül a piaci árusítóhely legkisebb mérete 2 m2 (1 m széles, 2 m mély).

(2) Az árusítóhelyen felül, amennyiben a piac területe engedi, rakodó terület vehető igénybe, melyért a kereskedő az. 1. melléklet 2. pontjában meghatározott díjat köteles megfizetni. Az 1. zóna árusítóhelyen belül a legkisebb mérete 6 m2 (3 m széles és 2 m mély).

(3) Azon kereskedő, akinek a gépjárműve nem minősül üzletként engedélyezett mozgó járműnek, de az árusításhoz igénybe veszi a piac ideje alatt, gépjárműve részére a melléklet 3. pontjában meghatározott díjat köteles megfizetni.

15. § A helyhasználati díjakról az üzemeltető tájékoztatót függeszt ki a piac területén.

6. Vásári és piaci rendszabályok

16. § (1) A vásárra és piacra érkezők kerékpárjukat, gépjárműveiket az erre kijelölt helyen kötelesek elhelyezni úgy, hogy mások érkezését és távozását ne akadályozzák.

(2) A biztonságos üzemeltetés érdekében tilos a piac területén:

a) a kereskedőknek, vásárlóknak a vásár és piac területére kerékpárt, motorkerékpárt, személygépkocsit és munkagépet bevinni - kivéve azon kereskedőket, akik áruikat, felszereléseiket gép- és egyéb járművekkel szállítják a helyszínre, annak odaszállítás és elszállítás ideje alatt, továbbá azon kereskedők akik, az árusítást járműről végzik.

b) az építményeket, berendezéseket rendeltetésétől eltérő módon használni, rongálni,

c) a kedvtelésből tartott állatot - a vakvezető, és a rendőrkutya kivételével – bevinni,

d) romlott, vagy romlásnak indult anyagot a vásár, illetve a piac területére bevinni,

e) hitelesítéssel nem rendelkező mérőeszközt és súlyt használni,

f) az elárusító asztalok közé gépjárművel, kerékpárral behajtani,

g) piaci napokon a piac területén a nyitvatartási idő alatt kerékpárral közlekedni,

h) a közrend megzavarására alkalmas viselkedést tanúsítani,

i) kitiltás ellenére a piac területén tartózkodni,

j) tiltott szerencsejátékot űzni.

(3) Az el nem adott árut az árusítási idő befejezésével a piac területéről el kell szállítani.

(4) A tűzrendészeti követelmények betartása a piac területén mindenkire nézve kötelező.

(5) Az árusító helyet mindenki köteles az árusítás befejeztével megtisztítani.

17. § (1) Az árusítás során keletkezett göngyöleget az árusítási idő végeztével a kereskedőnek el kell szállítania.

(2) Az árusítás során keletkezett kommunális hulladékot megfelelő, zárt, hulladékgyűjtésre alkalmas eszközbe (zsák) kell gyűjteni, azt az árusítási idő végeztével a piac területén elhelyezett hulladékgyűjtő edényhez kell helyezni.

18. § (1) A rendszabályok megsértése, annak jellege alapján közterület-felügyelő által kiszabott közigazgatási bírsággal, illetve szabálysértési eljárás kezdeményezését vonja maga után.

(2) A vásár, piac területén kárt okozó az általa okozott kárért a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény szabályai szerint tartozik felelősséggel az Üzemeltető felé.

(3) A kereskedőknek, vásárlóknak, illetve a piacra, vásárra látogatóknak felróható okból keletkezett károkért az Üzemeltetőt és a Fenntartót felelősség nem terheli. A piac, vásár területén elhelyezett árukban, vagyontárgyakban bekövetkezett károkért Üzemeltetőt és Fenntartót felelősség nem terheli.

19. §1

20. § Ez a rendelet 2023. január 1-jén lép hatályba.

1. melléklet a 20/2022. (XI. 24.) önkormányzati rendelethez

1. Piac helyhasználati díj (helypénz)

Zónák

Terület

Kereskedő

Áru fajta

Fizetendő díj
Ft/m2+ÁFA

1. 2

107- 238 m

Őstermelők

Bármely engedélyezett termék


118,-

Kereskedők 3

Tej, tejtermék, sütőipari termék, gyümölcs, zöldség, csomagolt élelmiszer


290.-

452- 526 m 4

Kereskedők

Bármely engedélyezett termék



290.-

2. 5

0- 106 m

Őstermelők

Bármely engedélyezett termék


110.-

Kereskedők 6

Tej, tejtermék, sütőipari termék, gyümölcs, zöldség, csomagolt élelmiszer


272.-

239- 451 m
7

Kereskedők

Bármely engedélyezett termék


272.-

3. 8

526 m-től délre

Kereskedők

Bármely engedélyezett termék


254.-

2.9 A rakodóterületekre megállapított díj egységesen: 110,-Ft/m2

3.10 Gépjármű helyfoglalási díj:

a) Személygépkocsi (6m²): 630 Ft

b) Kis tehergépkocsi(8m²): 880 Ft

c) Tehergépkocsi (13m²): 1400 Ft

4.11 Kedvezmények január, február hónapban:

a) az 1. pontban meghatározott helyhasználati díjakból egységesen 10 %

b) a rakodóterületek díjából a 20 m2 feletti területet elfoglaló kereskedőknek a 20 m2 feletti rakodóterületnek csak a fele után kell a 3. pontban meghatározott díjat megfizetni.

1

A 19. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

2

Az 1. melléklet 1. pontjában foglalt táblázat 1. sora a Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 10.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

Az 1. melléklet 1. pontjában foglalt táblázat 2. sora a Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 10.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

4

Az 1. melléklet 1. pontjában foglalt táblázat 3. sora a Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 10.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

5

Az 1. melléklet 1. pontjában foglalt táblázat 2. sora a Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 10.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

6

Az 1. melléklet 1. pontjában foglalt táblázat 5. sora a Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 10.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

7

Az 1. melléklet 1. pontjában foglalt táblázat 6. sora a Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 10.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

8

Az 1. melléklet 1. pontjában foglalt táblázat 3. sora a Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 10.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

9

Az 1. melléklet 2. pontja a Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 10.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

10

Az 1. melléklet 3. pontja a Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 10.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

11

Az 1. melléklet 4. pontját a Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 10.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.