Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2023. (XI. 21.) önkormányzati rendelete

a tanyagondnoki szolgáltatásról

Hatályos: 2024. 01. 02

Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2023. (XI. 21.) önkormányzati rendelete

a tanyagondnoki szolgáltatásról

2024.01.02.

Ráckeve Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 60. § (4) bekezdésében, valamint a 92. § (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § A tanyagondnoki szolgáltatás személyi hatálya kiterjed Ráckeve Város közigazgatási területén lévő Újhegy városrészben lakóhellyel, tartózkodási hellyel rendelkező vagy életvitelszerűen ott tartózkodó személyekre, illetve a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 6. §-ának megfelelő hajléktalan személyekre vonatkozik.

2. § A tanyagondnoki szolgáltatás ellátási területét a rendelet 1. melléklete határozza meg.

3. § A tanyagondnoki szolgáltatás célja a rendelet szerinti ellátási területen élő lakosok esélyegyenlőségének javítása, az intézményhiányból a közösségi közlekedés nehézségeiből adódó hátrányok enyhítése, a személyes gondoskodást nyújtó egyes alapellátások biztosítása, önkormányzati és intézményi információk továbbítása, közösségi szintű szükségletek teljesítése.

2. Hatásköri rendelkezések

4. § (1) Ráckeve Város Önkormányzatának Képviselő-testülete (továbbiakban: képviselő-testület) a rendelet szerinti cél teljesítése érdekében tanyagondnoki szolgálatot hoz létre. A tanyagondnoki szolgálat Ráckeve és Környéke Gyermekjóléti és Családsegítő Intézményfenntartó Társulás (továbbiakban: Társulás) fenntartásában lévő Ráckeve és Környéke Család- és Gyermekjóléti Központon (továbbiakban: Központ) látja el, mint önálló szolgáltatást.

(2) A tanyagondnokot a Központ vezetője (továbbiakban: intézményvezető) nevezi ki, menti fel, és gyakorolja felette a munkáltatói jogokat. A tanyagondnok munkájáról a Központ vezetője a Központ beszámolójának keretében tájékoztatja a képviselő-testületet.

3. A tanyagondnoki szolgáltatások köre

5. § (1) A tanyagondnoki szolgáltatás keretében ellátandó alapfeladatok:

a) közreműködés

aa) az étkeztetésben (szociális étkeztetés, szünidei étkeztetés),

ab) a házi segítségnyújtásban,

ac) a közösségi és szociális információk szolgáltatásában;

b) az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás biztosítása, így

ba) a háziorvosi rendelésre szállítás,

bb) az egyéb, a településen működő egészségügyi intézménybe szállítás,

bc) a gyógyszerkiváltás és a gyógyászati segédeszközökhöz való hozzájutás biztosítása;

c) az óvodáskorú, iskoláskorú gyermekek szállítása, így

ca) az óvodába, iskolába szállítás,

cb) az egyéb gyermekszállítás.

(2) A tanyagondnoki szolgáltatás keretében ellátandó közvetlen, személyes szolgáltatások körébe tartozó kiegészítő feladatok:

a) a közösségi, művelődési, sport- és szabadidős tevékenységek szervezése, segítése,

b) az egyéni hivatalos ügyek intézésének segítése, lakossági igények továbbítása,

c) az egyéb lakossági szolgáltatások, illetve egyéb alapszolgáltatások biztosításában való közreműködés.

(3) A tanyagondnoki szolgáltatás keretében ellátandó - az önkormányzati feladatok megoldását segítő -, közvetett szolgáltatások:

a) az önkormányzati információk közvetítése a lakosság részére,

b) a tanyagondnoki szolgáltatás működtetésével kapcsolatos teendők ellátása.

(4) A (3) bekezdésben megjelölt feladatok a szolgáltatásnyújtás legfeljebb 50%-át tehetik ki. A tanyagondnok elsősorban az alapellátáshoz kapcsolódó szolgáltatási feladatokat látja el, további feladatait úgy végzi, hogy az az alapellátáshoz kapcsolódó feladatokat ne akadályozza.

(5) A tanyagondnoki feladatellátásban a fő szolgáltatáselemek:

a) a szállítás,

b) a megkeresés,

c) a közösségi fejlesztés.

4. A tanyagondnoki szolgálat

6. § (1) A tanyagondnoki szolgálat kialakítása, igénybevétele és megszüntetése, valamint a szolgálat felügyelete a Központ szervezeti keretei között kerül leszabályozásra. A tanyagondnoki szolgálat által ellátandó feladatokat részletesen a szolgáltatás szakmai programja, valamint az annak megfelelően elkészített munkaköri leírás tartalmazza. A tanyagondnoknak rendelkeznie kell a munkakör betöltéséhez szükséges képesítéssel.

(2) A tanyagondnoki szolgáltatás keretében ellátandó feladatokat a tanyagondnok a szolgálat rendelkezésére álló gépjármű segítségével látja el, melyet képviselő-testület által a Központ részére biztosított. A tanyagondnok ehhez kapcsolódóan a jogszabályban és a szakmai programban rögzített dokumentációt vezet.

(3) A tanyagondnok köteles a lakosságot érintő, a szolgáltatási területen tapasztalt folyamatokat, problémákat az intézményvezető felé továbbítani.

(4) A tanyagondnok feladata a szociális alapszolgáltatások, valamint a gyermekjóléti szolgálat igénybevételéhez nyújtott segítség, az ezen intézményekkel, szakemberekkel való folyamatos kapcsolattartás, igény esetén a szakemberek szállítása.

(5) A tanyagondnok munkája során folyamatosan figyelemmel kíséri a lakosság, különösen a veszélyeztetett családok életkörülményeit.

7. § (1) A szállítási és az önellátási feladatok közül azokat kell ellátni, amelyeket az igénybevevő önállóan nem tud megoldani, vagy az aránytalanul hosszú időt venne igénybe, továbbá aránytalanul nagy költséget róna rá.

(2) A tanyagondnoknak feladatellátása során a gazdaságosság szempontjait is figyelembe veszi, ezért az egyedi szállítási igényeket lehetőség szerint csoportosan végezi el, és azokat egyéb feladatellátással is társítja.

(3) Amennyiben a szállítási igények meghaladják a szállítási kapacitást, vagy ütköznek más feladatokkal, a tanyagondnok a beérkező igényeket a következő szempontok szerint rangsorolja:

a) rendszeres szállítási feladatok, amelyek más intézmények munkarendjéhez igazítandók (különösen orvosi rendelési idő, hivatali ügyfélfogadási idők),

b) mindennapi életvitelhez szükséges szolgáltatások elérésének segítése (különösen: gyógyszerkiváltás, bevásárlás),

c) egyéb lakossági szolgáltatások (különösen: egyéb árubeszerzés, háztartási eszközök javítása), egyéb eseti igények (különösen: családi rendezvényekre, közösségi eseményekre való eljutás) kielégítése.

5. A szolgáltatás igénybevételére és megszüntetésére vonatkozó szabályok

8. § (1) A szolgáltatás igénybevétele önkéntes, az ellátást igénylőnek, illetve törvényes képviselőjének írásbeli vagy szóbeli kérelmére történik. A szóbeli kérelmet annak előterjesztésétől számított 15 napon belül írásba kell foglalni.

(2) A szolgáltatások igénybevétele iránti igényeket a tanyagondnoknál, vagy a Központ ügyfélfogadásán kell bejelenteni személyesen, telefonon vagy írásban. Az igények elbírálása fontossági szempont alapján történik, előnyben kell részesíteni a szociális alapellátási feladatokhoz kapcsolódó igényeket.

(3) A szolgáltatás igénybevétele esetén jövedelmi viszonyok nem kerülnek vizsgálatra, az ellátottak rászorultságát személyes élethelyzetük indokolja.

(4) A tanyagondnoki szolgáltatást igénybe vevő az ellátással kapcsolatban panasszal, kifogással élhet, amelyet személyesen vagy írásban az intézményvezetőnek nyújthat be. A személyes panasztételt annak előadásakor az intézményvezető írásban rögzíti. A panaszt az intézményvezető kivizsgálja, amelynek eredményéről 15 napon belül értesíti az ellátottat. Amennyiben az intézményvezető határidőben nem intézkedik, vagy a panasztevő nem ért egyet az intézkedéssel, az intézkedés elmaradásától, vagy a döntés kézhezvételétől számított nyolc napon belül a Társulási Tanácshoz fordulhat jogorvoslattal.

(5) Az igénybe vevő panasszal az ellátottjogi képviselőhöz közvetlenül is fordulhat, akinek az elérhetőségét a Központ az ügyfélfogadásán kifüggeszti, honlapján elérhetővé teszi.

9. § (1) A tanyagondnoki szolgáltatás megszűnik:

a) a kérelmező/ellátott halálával,

b) ha a kérelmező/ellátott a szolgáltatást lemondja,

c) ha az ellátásban részesülő személy a szolgáltatásra nem szorul rá.

(2) A szolgáltatást igénybe vevője, illetve törvényes képviselője indokolás nélkül írásban bármikor kérheti a szolgáltatás megszüntetését.

(3) Az intézményvezető a szolgáltatást írásban szünteti meg, ha:

a) az ellátott a szolgáltatási rendet súlyosan megsérti,

b) az ellátott jogosultsága megszűnik.

(4) A szolgáltatás a (3) bekezdés szerinti esetekben a megszüntetéséről szóló írásbeli intézményvezetői döntés kézbesítését követő 15. napon szűnik meg.

(5) Ha az ellátás megszüntetésének jogszerűségét az ellátott vagy törvényes képviselője vitatja, az arról szóló döntés kézhezvételétől számított 8 napon belül a Társulási Tanácshoz fordulhat. Ebben az esetben a fenntartó dönt az ellátás iránti kérelemről. A Tanács döntésének felülvizsgálata bíróságtól kérhető.

6. A tanyagondnoki szolgáltatás térítési díja

10. § (1) A tanyagondnoki szolgáltatás alapellátási feladataihoz kapcsolódó szolgáltatások térítésmentesek.

(2) A tanyagondnoki szolgáltatás alapellátási feladatain felül a szolgáltatásokhoz kapcsolódó minden más szolgáltatásért a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló helyi önkormányzati rendelet szerinti térítési díjat kell fizetni.

11. §1

12. § Ez a rendelet 2024. január 1-jén lép hatályba.

1. melléklet a 22/2023. (XI. 21.) önkormányzati rendelethez

A tanyagondnoki szolgáltatás ellátási területe

1. Újhegy Alsó utca

2. Újhegy Cseresznyés utca

3. Újhegy Cukorka utca

4. Újhegy Dió utca

5. Újhegy Fácán utca

6. Újhegy Fő utca

7. Újhegy Herceg köz

8. Újhegy Magán utca

9. Újhegy Pázler dűlő

10. Újhegy Sereg dűlő

11. Újhegy Struccos dűlő

12. Újhegy Szilvás sor

13. Újhegy Vadász köz

14. Újhegy Vízmű utca

15. Sillingi erdő erdészház

16. Öreghegy

17. Öreghegy Varga tanya

1

A 11. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.