Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (III. 28.) önkormányzati rendelete

a partnerségi egyeztetés helyi szabályairól

Hatályos: 2023. 03. 29

Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (III. 28.) önkormányzati rendelete

a partnerségi egyeztetés helyi szabályairól

2023.03.29.

Ráckeve Város Önkormányzatának Képviselőtestülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 5. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Ráckeve Város településtervének (településfejlesztési terv és településrendezési terv), a településképi arculati kézikönyvének és a településképi rendeletének készítése és módosítása során a 2. § szerinti partnerekre, valamint a partnerségi egyeztetés szabályaira terjed ki.

2. A partnerek meghatározása

2. § A partnerségi egyeztetésben

a) Ráckeve Város közigazgatási területén lakóhellyel, tartózkodási hellyel vagy ingatlantulajdonnal rendelkező természetes személy,

b) a Ráckeve Város székhellyel, telephellyel, ingatlantulajdonnal rendelkező jogi személy,

c) a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 98. § (2) bekezdés c) pontja alapján a településrendezési eszközök véleményezési eljárásába - a partnerségi egyeztetés megkezdése előtt legalább 30 napnál korábban - a polgármesternél írásban bejelentkező szervezet (a továbbiakban együtt: partnerek) vehet részt.

3. A partnerek tájékoztatásának módja és eszközei

3. § (1) Településterv, készítése és módosítása esetén a partnerek tájékoztatása

a) a Ráckeve Város Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján,

b) az E-TÉR által biztosított digitális egyeztetőfelületen,

c) az önkormányzat hivatalos honlapján közzétett hirdetmény útján történik.

(2) Településterv készítése vagy módosítása esetén a partnereket az eljárás megindulásáról előzetesen tájékoztatni kell az (1) bekezdés a) és c) pontjaiban rögzített módon. Programalkotás során a partnerek számára az előzetes észrevételek írásban, vagy elektronikus úton történő benyújtására az előzetes tájékoztató hirdetmény közzétételétől számított 8 nap áll rendelkezésre.

(3) Településterv készítése vagy módosítása esetén a településterv tervezetének partnerségi egyeztetése az (1) bekezdés b) pontjában rögzített módon és felületen történik, a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII.15.) sz. Korm. rendeletben (a továbbiakban: Korm. rendelet) rögzített szabályok és határidők szerint.

4. § (1) A településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet készítése, módosítása esetén a partnerek tájékoztatása

a) a Ráckeve Város Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján,

b) az E-TÉR által biztosított digitális egyeztetőfelületen,

c) az önkormányzat hivatalos honlapján közzétett hirdetmény útján, valamint

d) lakossági fórum keretén belül szóban történik.

(2) A településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet készítése, módosítása esetén a partnereket az eljárás megindulásáról előzetesen tájékoztatni kell az (1) bekezdés a) és c) pontjaiban rögzített módon. Programalkotás során a partnerek számára az előzetes észrevételek írásban, vagy elektronikus úton történő benyújtására az előzetes tájékoztató hirdetmény közzétételétől számított 8 nap áll rendelkezésre.

(3) A településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet készítése, módosítása esetén a dokumentumok tervezetének partnerségi egyeztetése az (1) bekezdés b) és d) pontjaiban rögzített módon és felületen történik

a) az (1) bekezdés b) pontja szerinti esetben a Korm. rendeletben rögzített szabályok és határidők szerint.

b) az (1) bekezdés d) pontja szerinti esetben a partnerek - a lakossági fórumon - szóban észrevételt tehetnek, amelyet jegyzőkönyvbe kell foglalni, illetve a észrevételeiket írásban, vagy elektronikus úton is benyújthatják a lakossági fórum megtartásától számított 8 napon belül.

4. A helyi partnerségi egyeztetés lezárásának módja

5. § (1) A településterv, településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet készítése és módosítása során a 3. § (1) b) pontja és a 4. § (1) b) pontja szerint beérkezett partnerségi vélemények alapján a főépítész a vélemények elfogadására, vagy el nem fogadására vonatkozó döntéstervezetet készít. A vélemény el nem fogadása esetén a döntéstervezetnek indokolást is kell tartalmaznia.

(2) A beérkezett vélemények elfogadásáról vagy el nem fogadásáról a Képviselő-testület dönt.

5. Záró rendelkezések

6. § E rendelet rendelkezéseit a hatálybalépését követően indult - Ráckeve Város településtervének, a településképi arculati kézikönyvének és a településképi rendeletének készítésére, módosítására irányuló - eljárásokban kell alkalmazni.

7. § Hatályát veszti a településfejlesztéssel, településrendezéssel és településkép-érvényesítéssel összefüggő partnerségi egyeztetés helyi szabályairól szóló 6/2017. (III.24.) önkormányzati rendelet.

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Vereckei Zoltán
polgármester

dr. Jambrik Anna
jegyző