Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (IV. 24.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati adóhatósági feladatokat ellátó köztisztviselők anyagi érdekeltségéről

Hatályos: 2024. 04. 26

Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (IV. 24.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati adóhatósági feladatokat ellátó köztisztviselők anyagi érdekeltségéről

2024.04.26.

Ráckeve Város Önkormányzat képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 45. §-ában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja

1. § Jelen rendelet célja, hogy a Ráckevei Polgármesteri Hivatalban adóigazgatási feladatokat ellátó köztisztviselőket ösztönözze Ráckeve Város Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) ügykörébe tartozó helyi adók hatékony beszedésére, az éves adóterv teljesítésére, az adóellenőrzési és behajtási feladatok eredményes végrehajtására, valamint az adóhátralékok hatékony beszedésére, a nem ismert adófizetésére kötelezettek felderítésére az önkormányzatot megillető adóbevételek növelése érdekében.

2. A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya kiterjed a Ráckevei Polgármesteri Hivatal (továbbiakban: Polgármesteri Hivatal)

a) jegyzőjére

b) az adóügyi feladatokat ellátó köztisztviselőkre

3. § A rendelet alkalmazásában:

a) Adóhiány: a felhívásra késedelmesen bevallott (bejelentett) adó, a kötelezés ellenére bevallani (bejelenteni) elmulasztott adó, ideértve a kötelezés alapján, valamint az adóhatóság által utólag megállapított adókülönbözetet.

b) Beszedett adótartozás: az eredményes hátralékbehajtásból (végrehajtási eljárás) befolyt adó.

c) Végrehajtási eljárás: hatósági átutalás (inkasszó), az ingatlan végrehajtás, ingóság foglalása, jövedelem letiltás, visszatartási jog érvényesítésére átadott hátralék, vagy a hátralék befizetésének igazolása, ha a befizetés a behajtási cselekményt követően történik.

d) Adóellenőrzés: a jogszabályokban előírt kötelezettségek teljesítésének ellenőrzése, adóalap felderítés.

e) Adótárgy: Az a dolog (vagyontárgy, ingatlan, áru, kereseti tevékenység, hozadék, jövedelem, jog vagy szolgáltatás), amely után adót kell fizetni.

3. Az érdekeltségi alap

4. § (1) Ráckeve Város Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) e rendelet 5. §-ában meghatározott forrásból a Polgármesteri Hivatal személyi juttatások előirányzatának részeként Érdekeltségi Alapot képez.

(2) Az Érdekeltség Alapot elkülönítetten kell kezelni. Az adóhatóság az Érdekeltségi Alapot képező bevételeket havonta folyamatosan könyveli és gondoskodik annak az Érdekeltségi Alapba való átutalásáról.

(3) Az Érdekeltségi Alap terhére történő kifizetés után járó, munkaadót terhelő közterheket az Alapból kell fedezni.

(4) Az Alapból az év végéig fel nem használt összeget a következő évre átvinni nem lehet.

5. § Az érdekeltségi alap forrása:

a) az esedékesség időpontját követően végrehajtási eljárás során beszedett adóhátralék összegének 25 %-a,

b) a feltárt és beszedett adóhiányból befolyt összeg 50%-a

c) beszedett bírság és késedelmi pótlék összegének 50 %-a.

de legfeljebb az évi teljes adóbevétel 1,5 %-a képezi.

4. Az anyagi érdekeltség jogcímei

6. § (1) Ellenőrzési érdekeltség:

a) adótárgy felderítéséhez adatszerzés,

b) adótárgy felderítése,

c) adótárgy ellenőrzése,

d) adóhiány, mulasztási bírság, késedelmi pótlék jogerős megállapítása.

(2) Végrehajtási érdekeltség: jogerősen megállapított és határidőben meg nem fizetett adóhátralékok behajtása.

5. Az érdekeltségi alapból való részesedés

7. § (1) Az Alapból történő kifizetés, illetve a megállapítás feltétele a helyi adóbevételek adóelőirányzat 90 %-os teljesítése.

(2) a 7. § (1) bekezdés szerinti teljesülés esetén 2. § b) szereplő személyek részére a kifizetéskor érvényes bruttó bérük 100 %-a kerül kifizetésre.

(3) 90 % feletti teljesítés esetén a 2. § b) szereplő személyek részére plusz jutalékként a kifizetéskor érvényes 1 havi bruttó bérüknek megfelelő összeg kerülhet kifizetésre jutalomként. Az érdekeltségi alapból való juttatás éves mértéke nem haladhatja meg a köztisztviselő havi bruttó bérének kétszeresét.

(4) A jegyző jutalékának mértékéről a polgármester dönt.

(5) Az érdekeltségi jutalék kifizetésének feltétele, hogy az adóügyi köztisztviselők többletmunkája eredményeként felderítésből, ellenőrzésből, behajtásból többletbevétel képződjön, amelyet külön tételesen nyilván kell tartani.

(6) A jutalékot az éves zárlati munkák befejezését követően 1 hónapon belül kell kifizetni.

(7) A jutalék kifizetésének szabályszerűségéért a jegyző felelős.

(8) A személyenként jutalék megállapításánál különösen figyelemmel kell lenni:

a) az elvégzett munka színvonalára, pontosságára, mennyiségére

b) az adóellenőrzések eredményességére

c) a behajtási munka eredményességére

d) a felderítési munka eredményességére

8. § Érdekeltségi jutalék kifizetésére a 5 §-ban meghatározott források jogalapjának dokumentálása és a bevételek realizálása után kerülhet sor.

9. § Az önkormányzati adóhatósági feladatokat ellátó köztisztviselők jutalékát a tárgyévben munkában töltött idejük arányában kell kifizetni. Munkában töltött időnek kell tekinteni azokat a munkanapokat, amelyeken a köztisztviselőt munkabér illeti meg, kivéve ez alól a felmentési időt. Ha tárgyévben a munkabér folyósítása 30 munkanapot meg nem haladó ideig szünetel, akkor azt munkában töltött időnek kell tekinteni. 30 munkanapot meghaladó hiányzás esetén az érdekeltségi jutalékot az év folyamán munkában töltött napok arányában kell kifizetni.

10. § (1) A tárgyévben jogviszonyát megszüntető, nyugdíjba vonuló, GYES-en, GYED-en lévő önkormányzati adóhatósági feladatokat ellátó köztisztviselő az utolsó munkában töltött napig, feladata időarányos teljesítésnek arányában kaphat jutalékot. Ezekben az esetekben a kifizetés időpontja az utolsó munkanapot követő első jutalékfizetés időpontja.

(2) Jutalék a próbaidejét töltő, fegyelmi eljárás alatt álló, valamint fegyelmi büntetés hatálya alatt álló köztisztviselő részére nem fizethető ki.

6. Záró rendelkezések

11. §1

12. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

13. § A rendelet rendelkezéseit a 2024. január 1-től befolyt adóbevételekre visszamenőleg kell alkalmazni.

7. Átmeneti rendelkezés

14. § A 3/1992.(IV.3) önkormányzati rendelet alapján képződött Érdekeltségi Alap a Polgármesteri Hivatal személyi juttatások előirányzatába kerül átvezetésre.

1

A 11. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.