Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2022. (XI. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

a piac- és vásártartás szabályairól

Hatályos: 2023. 01. 01

Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2022. (XI. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.01.01.
a piac- és vásártartás szabályairól
Végső előterjesztői indokolás
INDOKOLÁS
Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testülete az energiahatékonyság növelése irányába tett intézkedései körében a 297/2022.(X.20.) sz. határozatával felkérte a jegyzőt, új „Piacrendelet” megalkotására.
A rendeletet 2001. évben lépett hatályba, számos módosítást élt meg. A preambulumban hivatkozott felsőbb jogszabály hatályát veszítette.
Az új rendelet kialakításához az alábbi főbb jogszabályok irányelveit és kötelezéseit alapulvételével készült: A kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény (továbbiakban: Törvény), a vásárokról, a piacokról, és a bevásárlóközpontokról szóló 55/2009.(III.13.) Kormányrendelet (továbbiakban: Korm.rend.), a vásári, piaci és vásárcsarnoki árusítás közegészségügyi szabályairól szóló 59/1999. (XI. 26.) EüM rendelet (továbbiakban: EüM rendelet). Az új rendelet a piactartás helyi sajátosságai szerint került kialakításra. A hatályon kívül helyezendő rendelet alapvető rendelkezései megtartottak, ahol szükséges volt kiegészítésre kerül, a nem életszerű rendelkezéseket kikerültek. A szankció lehetősége nem szerepelt az előző rendeletben, ebben közterület-felügyelő által kiszabható közigazgatási bírság, illetve szabálysértési eljárás kezdeményezése bekerült.
A vásár és piactartás szabályozása azon célból készült, hogy Ráckeve lakosságának élelmiszerekkel és közszükségleti cikkekkel történő jobb ellátása biztosított legyen.
Ráckeve, 2022. november 10.
Dr. Jambrik Anna
jegyző