Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 30/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

az utólagos víziközműcsatlakozások rendjéről és a fizetendő hozzájárulásról

Hatályos: 2023. 01. 19

Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 30/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.01.19.
az utólagos víziközműcsatlakozások rendjéről és a fizetendő hozzájárulásról
Végső előterjesztői indokolás
A vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény alapján a helyi önkormányzatnak és a társulatnak az e törvényben megjelölt feladatai, továbbá a tulajdonukban, illetve használatukban levő vizek és vízlétesítmények (pl. a vízi közmű, a vízi közművekkel végzett közüzemi tevékenységgel nyújtott szolgáltatás) tulajdonlásából vagy használatából eredő feladatai közfeladatnak minősülnek.
Felhatalmazást kapott a települési önkormányzat, hogy – amennyiben a beruházás műszaki átadása már megtörtént – a vízi közmű beruházással érintett területre kiterjedő hatállyal önkormányzati rendeletben állapítsa meg az utólagos csatlakozás műszaki és pénzügyi feltételeit, valamint az utólagos csatlakozásért fizetendő hozzájárulás mértékét. Az önkormányzati rendeletben fizetési kötelezettség nem irható elő abban az esetben, ha az érintett érdekeltségi egység után társulati érdekeltségi hozzájárulás már megállapításra került, de annak befizetése nem történt meg. (A vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (12) bekezdése szerint).
A rendeletalkotás szükségességét az adja, hogy megnövekedett az építkezések száma a város területén. Az ivóvízhálózat régi, elavult, a több évi karbantartás és felújítás hiánya miatt jelentős állagromlással rendelkezik.
A meglévő tolózárak, rossz állapotúak, az altalaj tűzcsap sok helyen hiányoznak, melyeket cserélni, pótolni kell a település több pontján.
Az ivóvízminőség javító program keretén belül több felújítás, csere elmaradt (víztározó medencék felújítása, vezeték szakaszok cseréje, bekötő vezetékek cseréje, megfúró elemek cseréje).
Szennyvíz hálózatot tekintve a több éves elmaradt fejlesztések, karbantartások miatt nagymértékű felújítást, fejlesztést kellene végrehajtani a folyamatos üzem biztosítása miatt. A folyamatosan bővülő rákötések számának és a jelenlegi anyagi helyzet miatt kialakult ellátási, illetve terhelhetőségi probléma napi szinten jelen van, mely fenntartását meg kell szüntetni a településen.