Szigetszentmárton Község Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2000.(XI.28.) önkormányzati rendelete

a közterület rendeltetésétől eltérő célú használatának általános szabályairól

Hatályos: 2013. 08. 29- 2020. 04. 28

Szerkesztés...

Szigetszentmárton Község Önkormányzat Képviselő-testületének

 23/2000. (XI. 28.) rendelete

a közterület rendeltetésétől eltérő célú használatának általános szabályairól

a 9/2007. (VI.22.), a 8/2008.(VI.20.), a 12/2012.(V.22.) és a 10/2013.(VIII.28.) számú módosító rendeletekkel egységes szerkezetben.



Szigetszentmárton Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV tv. 16. § (1) bekezdésében foglaltak alapján az alábbi rendeletet alkotja


Általános és értelmező rendelkezések


  1. 1.§


(1) A rendelet célja településképi, kereskedelmi, idegenforgalmi, közegészségügyi, köztisztasági valamint közlekedés-biztonsági szempontok figyelembevételével meghatározni a közterület rendeltetésétől eltérő célú használatának szabályait.

(2) E rendelet alkalmazásában:

  1. közterület: közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet a rendeltetésének megfelelően bárki használhat, és az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván. Egyéb ingatlanoknak a közhasználat céljára átadott területrészére – az erről szóló külön szerződésben foglaltak keretei között – a közterületre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni. Közterület rendeltetése különösen: a közlekedés biztosítása (utak, terek), a pihenő és emlékhelyek kialakítása (parkok, köztéri szobrok stb.) a közművek elhelyezése.
  2. mozgóbolt: önjáró vagy gépjárművel vontatott árusító hely,
  3. mozgóárusítás: a kereskedő vagy megbízottja olyan eszköz segítségével viszi magával az eladásra kínált árut, amely nem minősül mozgóboltnak,
  4. vásár: országos vagy helyi jelleggel rendezett olyan adásvételi lehetőség, ahol az áruk kínálatát kirakodással mutatják be,
  5. rendezvény: a külön jogszabályban meghatározott szabályok szerint megtartott békés összejövetel, felvonulás és tüntetés.


  1. 2.§


(1)A rendelet hatálya kiterjed Szigetszentmárton közigazgatási területén

a) a közterületre

b) minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságra

(2)A közútnak minősülő közterületek nem közlekedési célú igénybevételének szabályait és díjtételeit a közutak igazgatásáról szóló 19/1994.(V.31.) KHVM rendelet határozza meg. Az abban nem szabályozott részletkérdésekben e helyi rendelet alapján kell eljárni.

(3)(4) Az önkormányzat tulajdonában lévő közterületek filmforgatási célú használatával összefüggő feltételeket e rendelet 6/A. § és 6/B. §-a tartalmazza.



A közterület rendeltetésétől eltérő célú használata


  1. 3.§


Rendeltetésétől eltérő célú a közterület használata, ha a használat a közterület vagy annak meghatározott része mások általi rendeltetésszerű igénybevételét az e rendeletben megfogalmazott módon akadályozza.

  1. 4.§


Közterületet rendeltetésétől eltérő célra használni csak Szigetszentmárton Önkormányzatának közterület-használati hozzájárulása, valamint e rendelet 1. sz. mellékletében meghatározott közterület-használati díj fizetése alapján lehet.


  1. 5.§


Szigetszentmárton Község Önkormányzat Képviselő-testülete a közterület-használati hozzájárulás kiadásának jogával a polgármestert bízza meg.


  1. 6.§


Közterület-használati hozzájárulást kell beszerezni,

(1)  közterületbe 10 cm-en túl benyúló üzlethomlokzat (portál), kirakatszekrény, üzleti védőtető (előtető), ernyőszerkezet, hirdetőberendezés (fényreklám), cég és árutábla elhelyezésére,

(2) árusító és egyéb fülke (pl. élelmiszer, cukorka, gyümölcs, virág, könyv, hírlap, dohány árusítására szolgáló pavilon) elhelyezésére,

(3) az egyes létesítményekhez a közút területén kívül szükséges gépjármű várakozóhelyek céljára, teher és különleges gépjárművek, valamint ezek vontatmányai gépjárművenként és vontatmányonként,

(4) építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag és törmelék elhelyezésére,

(5) alkalmi és mozgóárusításra, javító-szolgáltató tevékenységre,

(6) (2) (4) filmforgatási célú használat esetén,

(7) vendéglátóipari előkert céljára, üzleti szállítás vagy rakodás alkalmával göngyölegek elhelyezésére, árukirakodásra,

(8) kiállítás, vásár, alkalmi vásár, sport és kulturális rendezvények, egyéb rendezvények, mutatványos tevékenység céljára,

(9) (2)

(10) közterület felbontásához

(11) önkormányzati kezelésben lévő közutak építésével, javításával, fenntartásával kapcsolatban a közút területének elfoglalásához jelen rendelet és a közutak igazgatásáról szóló 19/1994. (V.31.) KHVM rendelet szabályai szerint.



6/A. § (4)


(1) Az önkormányzat tulajdonát képező közterületek filmforgatási célú igénybevételéért jelen rendelet 1. sz. mellékletének g) pontjában meghatározott mértékű díjat kell megfizetni.

(2) A melléklet g) pontja szerinti Településközponton a helyi településrendezési tervben ezen elnevezéssel meghatározott területet kell érteni.

(3) A közterület használatáért hatósági szerződésben megállapított díjat a közterület használatát kérelmező az önkormányzat részére a közterület használatának megkezdéséig vagy sürgős szükség esetén a használat megkezdését követő munkanap végéig banki átutalással köteles megfizetni.

(4) A közterület filmforgatási célú használatának engedélyezésére irányuló kérelmeket a Pest Megyei Kormányhivatalnál, legalább 5 munkanappal, sürgős eljárás esetén legalább 2 munkanappal a filmforgatás tervezett megkezdése előtt kell benyújtani. A Pest Megyei Kormányhivatal a kérelmezővel a közterület-használatról hatósági szerződésben állapodik meg. A hatósági szerződés a települési képviselő-testület jóváhagyásával válik érvényessé.

(5) A képviselő-testület a filmforgatási célú közterület használathoz kapcsolódó hatáskörei gyakorlására a  polgármestert jelöli ki.


6/B. § (4)


(1) A település területén lévő templomoktól és közintézményektől számított 100 méteres körzeten belül tilos politikai tartalmú kampányfilmek forgatása.

(2) A közterület filmforgatási célú használata során a környező lakóingatlanok használatának, a közintézmények és üzletek működésének minél kisebb zavarásával kell eljárni. Így különösen tekintettel kell lenni a lakók éjszakai pihenésének biztosítására. Ennek biztosítása céljából este 20 óra és reggel 6 óra között jelentős hanghatással vagy fényhatással járó tevékenység nem végezhető, ha a forgatási helyszín 200 méteres körzetében lakó vagy üdülő ingatlanok találhatóak.

(3) A közterület filmforgatási célú használata a stáb technikai kiszolgáláshoz és parkolásához kapcsolódó közterület használat a közlekedést nem akadályozhatja, valamint az üzletek és intézmények működéséhez kapcsolódó parkolást csak az adott intézmény vagy üzlet működését nem zavaró módon és terjedelemben befolyásolhatja.

(4) Amennyiben a filmforgatást a közterület használatát kérelmezőnek fel nem róható esemény akadályozza, úgy ezt a közterület használatát kérelmező haladéktalanul köteles bejelenteni az önkormányzatnak. Az önkormányzat a bejelentést követően haladéktalanul, de legkésőbb egy munkanapon belül köteles a filmforgatást akadályozó körülményt megvizsgálni, és annak elhárítását megkezdeni. Az elhárítás megkezdésének minősül, ha az érintett közterületen az akadály elhárításához szükséges bontási, építési, szerelési munka megrendelése is. Az önkormányzat ezt követően az akadályoztatás várható időtartamáról a közterület használatát kérelmezőt tájékoztatja. Az önkormányzat az akadály elhárítását követő napon köteles a közterület használatát közterület használatát kérelmezőnek ismételten biztosítani.

(5) Amennyiben vis maior esemény akadályozza a közterület használatát, úgy a vis maior esemény megszűnését követően akkor köteles a közterület filmforgatási célú további használatát az eredeti kérelemnek megfelelően biztosítani, ha a közterület a filmforgatás céljára biztonságosan használható, továbbá a közterület használata a településen folyó védekezési vagy helyreállítási munkákat nem akadályozza.

(6) Azon időszak alatt, amely alatt a közterület filmforgatási célú használatára engedéllyel rendelkező a közterület használatában neki fel nem róható okokból akadályozva van nem köteles díjat fizetni.

(7) Amennyiben a filmforgatást akadályozó körülmény megszüntetése az önkormányzat tájékoztatása szerint olyan időt vesz igénybe, amely következtében közterület használatát kérelmező a közterület további használatára nem tart igényt, úgy az általa már kifizetett közterület használati díj és a közterület használat tényleges időtartamára számított díj különbözetét az önkormányzat köteles számára a közterület használat megszűnését követő 8 napon belül visszafizetni.


Közterület-használati hozzájárulás iránti kérelem

7. §



(1) Közterület-használati hozzájárulás kiadása kérelemre indul. Kérelmet annak kell előterjesztenie, aki a közterületet használni kívánja. A kérelmet a szükséges szakhatósági

engedélyekkel együtt – kivételes esetektől eltekintve – a közterület igénybe vétele előtt legalább 15 nappal kell benyújtani.

(2) Ha a közterület igénybevétele építési munka végzésével kapcsolatos állvány, építőanyag, törmelék elhelyezése céljából szükséges, a közterület-használati hozzájárulást a kivitelezést megrendelő ingatlan tulajdonosának a kivitelező vállalkozó megjelölésével, vagy a kivitelezőnek kell kérnie. A közterület igénybevételének befejezése után az eredeti állapot helyreállításáért az érintett ingatlan tulajdonosa és a kivitelező egyetemlegesen felelős.

(3) Ha a közterület állandó jellegű használata építési engedélyhez kötött épület, vagy más építmény elhelyezése céljából szükséges, az engedélyt az építési engedély iránti kérelem alapján az építtetőnek kell kérnie.


  1. 8.§


A közterület-használati hozzájárulás iránti kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a kérelmező nevét, lakóhelyének, székhelyének címét, adóazonosító számát,

b) a közterület igénybevételének célját és időtartamát,

c) a mezőgazdasági kistermelők és őstermelők esetében az őstermelő igazolvány másolatát, vállalkozó esetén a vállalkozási engedélyt, cégbírósági végzés másolatát (a folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okirat másolatát),

d) a közterület nagyságát, helyének és a használat módjának, a napi árusítás időtartamának pontos meghatározását,

e) a folytatni kívánt tevékenységhez szükséges hatósági engedélyeket,

f) rendezvény, vásár esetén a terület takarítására vonatkozó megrendelést vagy nyilatkozatot,

g ) azon berendezési tárgyak felállítása és üzemeltetése esetén, melyeknek időszakos felülvizsgálata szükséges, az utolsó érvényes felülvizsgálati szakvéleményt.


A közterület-használati hozzájárulás


  1. 9.§


A közterület-használati hozzájárulásnak tartalmaznia kell:

a) a közterület használójának nevét, lakóhelyének, székhelyének címét, adóazonosító számát,

b) a közterület igénybevételének célját és időtartamát, vagy azt, hogy a hozzájárulás milyen feltételek bekövetkezéséig érvényes,

c) a közterület-igénybevétel helyének, módjának, mértékének és feltételeinek pontos meghatározását,

d) a hozzájárulás érvényének megszűnése esetére az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kötelezettség előírását,

e) közterület-használati díj fizetési kötelezettség esetében a díj mértékét és fizetésének módját, a díjfizetés elmulasztásának esetén annak jogkövetkezményeit,

f) az anyagok és szerkezetek tárolásával kapcsolatosan ki kell kötni, hogy a tárolás csak a munka-, baleset-és egészségvédelmi óvórendszabályokban előírt módon történhet.

g) a közterület-használati hozzájárulás a 7. § (2) bekezdésében említett esetben csak az építési munka végzésének tartamára adható.


A hozzájárulás érvénye


  1. 10.§


(1) A hozzájárulás

a) a meghatározott idő elteltéig,

b) a megállapított feltétel bekövetkeztéig,

c) visszavonásig

érvényes.

(2) A hozzájárulás érvényét veszti, ha a tevékenységre jogosító okirat érvénye megszűnik.

(3) A meghatározott időre szóló hozzájárulás érvénye az engedélyesnek az engedélyezett időtartam lejárta előtt legalább 15 nappal benyújtott kérelmére meghosszabbítható, illetve meghatározott időszakra szüneteltethető.

(4) A közterület-használati hozzájárulás másra át nem ruházható.


A közterület használat módja


  1. 11.§


(1) A közterület igénybevevőjének a közterületet úgy kell használnia, hogy ne zavarja sem a közterület más részeinek, sem a szomszédos ingatlanoknak a rendeltetésszerű használatát.

(2)  A közterület használója  köteles a közterületen elhelyezett tárgyakat az árusítási időn túl a közterületről eltávolítani, valamint az általa használat közterületet rendben és tisztán tartani.

(3) Vissza kell vonni a közterület-használati hozzájárulást,  ha a közterület használója a közterületet nem a hozzájárulásban meghatározott célra, módon és feltételekkel használja vagy a díjfizetési kötelezettségének az esedékesség időpontjáig nem tesz eleget.

(4) Ha a hozzájárulás érvényessége lejár a közterület használója saját költségén az eredeti állapotot a meghatározott határidőre nem állítja helyre, a közterület-használati hozzájárulás megléte esetén az Önkormányzat a használó felelősségére és anyagi terhére az eredeti állapotot helyreállítja.

(5) Ha a közterület igénybevétel az (3) bekezdésben említett módon szűnt meg, a már esedékessé vált és befizetett közterület-használati díjat visszakövetelni nem lehet.

(6) A közterület-használati hozzájáruláshoz kötött, de közterület-használati hozzájárulás nélküli közterület-igénybevétel esetén a használó az Önkormányzat felhívására köteles a használatot megszüntetni, és a közterület eredeti állapotát a saját költségén – minden kártalanítási igény nélkül – helyreállítani. Ennek elmulasztása esetén az Önkormányzat a használó költségére a közterületet helyreállítja.

(7) Abban az esetben, ha a közterület igénybevétel során közvetlen veszély, a közlekedés zavarása áll fenn, az Önkormányzat közterület igénybevételét azonnali hatállyal, kártalanítás nélkül megszünteti.

(8) Amennyiben ellenőrzés során megállapítható, hogy a közterület igénybevétele hozzájárulás nélkül történik, úgy amennyiben e rendeletben foglaltakkal nem ellentétes, a közterület használatára hozzájárulást kérhet. Ez esetben a közterület használója köteles a  közterület-használati díjat a hozzájárulás nélküli közterület igénybevételének időtartamára is megfizetni.


A közterület-használati díj


  1. 12.§


(1) A közterület használatáért a ténylegesen igénybevett terület nagyságának megfelelően e rendelet 1. számú mellékletében meghatározott díjat kell fizetni. A használati díj meghatározásakor minden megkezdett négyzetméter egésznek számít.

(2) A közterület használati díjat 6 havi, illetve ennél rövidebb ideig tartó hozzájárulás esetén a hozzájárulás kézhezvételekor egyösszegben készpénzben vagy átutalással kell megfizetni. A 6 havi időtartamot meghaladó hozzájárulás esetén a használati díjat félévente előre a tárgyi félév 5. napjáig kell megfizetni. A használati díj meg nem fizetése esetén a közterület igénybevétele jogosulatlannak minősül, és annak jogkövetkezményeit vonja maga után.

(3) A naptári éven átnyúló közterület használat esetén a hozzájárulást a mindenkor hatályban lévő díjszabás szerint kell módosítani.

(4) Amennyiben a terület használatára nem kerül sor és azt az igénybevevő a hozzájárulás érvénybe lépése előtt legalább 3 nappal írásban jelzi, úgy a befizetett összeg 30 napon belül visszafizetésre kerül. Egyéb esetekben, ha a közterület-használati hozzájárulásban meghatározott időtartam alatt az érintett saját hibájából nem veszi igénybe a kért közterületet, úgy a használati díjat nem követelheti vissza.

(5) Az 1. számú mellékletet – mely a közterület-használati díjat tartalmazza -  a Képviselő-testület tartja karban évenkénti módosítással.


Mentesség közterület-használati díj fizetése alól


  1. 13.§


(1) Nem kell közterület-használati díjat fizetni

a) a fegyveres erők, a fegyveres testületek, a rendészeti szervek, a mentők, a tűzoltók, továbbá a vízügyi szolgálat műtárgyainak, mobíliáinak alaptevékenységük céljára és idejére történő elhelyezése után,

b) a külön rendelet szerint megkötött szerződés alapján a szilárd hulladékgyűjtő edényzet közterületi elhelyezésekor.

(2) Az Önkormányzat a jelen rendelet 1. sz. mellékletében meghatározott díjaknál alacsonyabb összegű használati díjat is meghatározhat, illetve a használati díj fizetésétől eltekinthet, ha

a) a közterület használat különösen fontos önkormányzati érdeket szolgál,

b) önkormányzati intézmény a közterület használó,

c) a közterület használó a szerződésben olyan módon ellentételezi a használati díjat, amellyel az Önkormányzat tulajdonában vagyonnövekedést eredményez.

(3) Nem adható díjfizetési mentesség az (1)-(2) bekezdésekben említett esetekben, ha a közterület használata kereskedelmi-vagy reklámtevékenységgel párosul.


Közterület felbontásának és helyreállításának szabályai


  1. 14.§


(1) Közterületen bontási munkát közterület-bontási hozzájárulás alapján lehet végezni.

Jelen rendelet és a 19/l994. (V.31.) KHVM rendelet szabályai szerint.

(2) Közterület felbontásához hozzájárulást új közmű létesítése, közmű rekonstrukciója esetén a beruházó kérelmére lehet kiadni.

(3) Közműjavítás esetén a bontási hozzájárulást a közmű kezelője is kérelmezheti.

(4) A közterület-bontási hozzájárulás kiadására kérelem alapján kerül sor.

A közterület bontásához szükséges hozzájárulás iráni kérelemnek tartalmaznia kell a fenti KHVM rendeletben foglaltakon túlmenően

a) a felbontást kérő nevét és címét,

b) az igénybevétel céljának és módjának leírását,

c) az igénybevett közterület jellegét (közút, járda, padka, zöldsáv, parkoló stb.),

d) az elfoglalni kívánt terület pontos nagyságát m2-ben és fontos paramétereit (hosszúság, szélesség, mélység stb.)

e) az igénybevételért és szakszerű helyreállításért felelős személy nevét és címét,

(5) A közterület-használati díjat az igénybevevőnek a hozzájárulás átvétele előtt kell a Polgármesteri Hivatal számlájára befizetni.

(6) Indokolt esetben az Önkormányzat a díj fizetésétől eltekinthet.


(7) A közterület-felbontási hozzájárulásnak tartalmaznia kell:

a) a fizetendő díjat,

b) a közterület helyreállítására vonatkozó minőségi követelményeket,

c) a helyreállítás határidejét,

d) a helyreállításért felelős személy nevét, címét

e) nemteljesítés esetén az Önkormányzat általi közterület-helyreállítás jogát és a helyreállítás költségének azonnali beszedési megbízással, vagy más ezzel egyenértékű pénzügyi garanciával történő érvényesítési lehetőségét.

(8) A felbontott közterületek helyreállításának folyamatos ellenőrzéséről a műszaki előadó gondoskodik.


  1. 15.§ (2) (3)


Záró rendelkezés


  1. 16.§


(1)E rendelet 2000. november 28-án lép hatályba.

(2)A rendelet hatályba lépésével a 7/1994. ÖK. Sz. rendelet hatályát veszti.



                         Lerner Henrik sk.                                              Tóth Teréz sk.

                           polgármester                                                     körjegyző




(1) 9/2007. (VI.22.) sz. rendelettel módosítva, hatályos 2007. július 1-től

(2) 8/2008.(VI.20.) sz. rendelettel módosítva, hatályos 2008. június 20-tól

(3) 12/2012.(V.22.) sz. rendelettel módosítva, hatályos 2012. május 23-tól

(4) 10/2013.(VIII.28.) sz. rendelettel módosítva, hatályos 2013. augusztus 29-től




Mellékletek