Szigetszentmárton Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2014.(XI.18.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa juttatásáról

Hatályos: 2014. 11. 19- 2015. 03. 30

Szigetszentmárton Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Sztv.) 32. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, valamint a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásáról szóló 46/2014. (IX.25.) BM rendelet alapján biztosított támogatás felhasználásáról az alábbi rendeletet alkotja.

1. §

A rendelet hatálya kiterjed a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 4/2011.(III.22.) önkormányzati rendeletben meghatározott személyekre.

2. §

A rendeletben szabályozott támogatás megállapítására a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 4/2011.(III.22.) önkormányzati rendeletben foglalt eljárási rendelkezéseket kell alkalmazni.

3. §

  1. A szociálisan rászorulók részére a téli fűtéshez szükséges tűzifa biztosításához természetbeni ellátás formájában támogatás nyújtható a 46/2014. (IX.25.) BM rendelet szerint támogatott összmennyiség –  49 m3 – erejéig.
  2. Az a személy részesíthető szociális célú tűzifa támogatásban, aki a 4/2011(III.22.) önkormányzati rendelet 11. §-ában foglalt feltételeknek megfelel és lakásának fűtését fatüzelésre alkalmas tüzelő berendezéssel biztosítja.
  3. Az elbírálás során előnyt élvez, aki

a)   a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti aktív korúak ellátására, időskorúak járadékára, lakásfenntartási támogatásra jogosult;

b)   a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család.

  1. (1)A szociális célú tűzifa támogatás mértéke családonként  0,5 - 1,5 m3
  2. A támogatási igényeket 2014. december 5. napjáig lehet benyújtani.
  3. A támogatás iránti kérelmet az átmeneti segélyre vonatkozó formanyomtatványon lehet
    benyújtani.
  4. A természetbeni támogatás jogosult részére történő kiszállításáról az önkormányzat gondoskodik, a szociális célú tűzifában részesülőtől ellenszolgáltatást nem kér.
  5. A szociális célú tűzifa támogatásról, méltányossági jogkör gyakorlásáról, a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybevett ellátás visszatérítésének elrendeléséről, illetve méltányosságból történő elengedéséről a Pénzügyi és Szociális Bizottság jogosult dönteni. A bizottság döntése a támogatási keret mértékéig terjedhet.
  6. Szociális célú tűzifa támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.




4. §


(1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) Ez a rendelet 2015. március 31. napján hatályát veszti.



             Lerner Henrik                                                                       Gécs Józsefné

             polgármester                                                                               jegyző


(1) 11/2014.(XII.16.)Önkormányzati rendelettel módosítva. Hatályos 2014.december 17-től.


A rendelet egységes szerkezetbe foglalva: 

Szigetszentmárton, 2014.december 17.


                                               Gécs Józsefné

                                                    jegyző