Szigetszentmárton Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2014.(IX.17.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezésének, az elnevezésük megváltoztatására irányuló kezdeményezés és a házszám-megállapítás szabályairól

Hatályos: 2014. 09. 18

Szigetszentmárton Község Önkormányzata Képviselő-testületének

7/2014.(IX.17.) önkormányzati rendelete a

a közterületek elnevezésének, az elnevezésük megváltoztatására irányuló kezdeményezés

és a házszám-megállapítás szabályairól


Szigetszentmárton Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban: Mötv.) 143. § (3) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja:


Általános rendelkezések

1. §

(1) A rendelet hatálya Szigetszentmárton község közigazgatási területére terjed ki.

(2) Szigetszentmárton község közigazgatási területén új közterületet elnevezni, új házszámot megállapítani, a korábban megállapított közterületnevet és házszámot megváltoztatni e rendelet szabályai szerint lehet.

Értelmező rendelkezések

2. §

E rendelet alkalmazásában:

1. Közterület: az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvényben így meghatározott fogalom.

2. Közterületnév: a magyarországi hivatalos földrajzi nevek megállapításáról és nyilvántartásáról szóló kormányrendeletben így meghatározott fogalom.

3. Házszám: olyan számmal, számmal és betűvel meghatározott azonosító jel, amely az ingatlan-nyilvántartásban helyrajzi számmal jelölt ingatlanhoz tartozik, és amely az ingatlan térbeli beazonosítását szolgálja.


A közterületek elnevezésére vonatkozó szabályok

3. §

(1) Szigetszentmárton községben minden közterületet el kell nevezni.

(2) Az újonnan létesített közterület nevét az ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzését követő egy éven belül kell megállapítani.

(3) Az elnevezett közterület természetes folytatásaként nyíló új szakasz külön elnevezési eljárás nélkül a már elnevezett közterület nevét veszi fel (meghosszabbítás).

(4) Az utcák, épületek közötti szerviz-utakat, gyalogutakat, a mezőgazdasági és egyéb a lakónépességet nem érintő dűlőutakat nem szükséges elnevezni.

4. §

(1) A közterületek nevének megállapítása és megváltoztatása Szigetszentmárton Község Önkormányzata Képviselő-testületének hatáskörébe tartozik.

(2)A közterület elnevezésénél figyelemmel kell lenni és előtérbe kell helyezni Szigetszentmárton község jellegére, történelmére, hagyományaira, földrajzi sajátosságaira, kulturális, természeti, történelmi értékeire, sajátosságaira, vagy a közterületnek a településen belüli elhelyezkedésére utaló névadást.

(3) A közterület elnevezése során törekedni kell arra, hogy az elnevezés rövid, közérthető, a magyar nyelvhelyesség szabályainak megfelelő legyen.

(4) A község közigazgatási területén több azonos elnevezésű közterület – ide nem értve az egymás folytatásában lévő, de különböző helyrajzi számon szereplő utakat, utcákat – nem lehet.

(5) Élő személyről közterületet elnevezni nem lehet. Kizárólag vezetéknevet alkalmazni csak akkor szabad, ha a névadó személyiség általánosan ismert, illetőleg az elnevezés egy családról történik.


5. §

(1)A közterület nevének megállapítását vagy megváltoztatását kezdeményezheti:

a) polgármester,

b) helyi önkormányzati képviselő,

c) Képviselő-testület bizottsága,

d) Szigetszentmárton községben bejelentett lakcímmel rendelkező állampolgár,

e) Szigetszentmárton községben ingatlannal, székhellyel, telephellyel rendelkező jogi személy.

(2) A kezdeményezésnek tartalmaznia kell:

  1. a kezdeményezés okát (mire irányul: új elnevezésre vagy elnevezés megváltoztatására),
  2. az elnevezés megváltoztatásának szükségességét,
  3. a javasolt elnevezés indokát,
  4. a javasolt elnevezés községhez kötődését,
  5. utalást a helytörténeti vagy egyéb vonatkozásra.

6. §

Új közterület nevének megállapítása vagy a már meglévő közterületnév megváltoztatása előtt a polgármester legalább 30 napra felhívást tesz közzé az önkormányzat honlapján és a község hirdetőtábláin, melyben a közterület nevére vonatkozó - indokolással ellátott - javaslatokat kér a lakosságtól, valamint a helyi gazdasági és társadalmi szervezetektől.


7. §

A közterület elnevezésével kapcsolatos döntést a helyben szokásos módon közzé kell tenni, és a döntésről értesíteni kell az Okmányirodát, a területileg illetékes földhivatalt, rend- és katasztrófavédelmi szerveket, mentőállomást, postahivatalt, valamint a közműszolgáltatókat.


A házszám megállapítására vonatkozó szabályok

8. §

(1) A névvel ellátott közterület mentén lévő lakóházakat, egyéb épületeket és az építési telkeket (a továbbiakban: ingatlan) házszámmal kell ellátni. Külterületi ingatlan házszámmal ellátható, a házszámmal el nem látott külterületi ingatlant helyrajzi számmal kell jelölni.

(2) A már megállapított házszámok megváltoztatására csak indokolt esetben, olyan rendezetlen állapot megszüntetése érdekében kerülhet sor, amely az ingatlanok azonosítását akadályozza.

(3) A házszámozásnál figyelemmel kell lenni azon beépítetlen telkekre is, melyek a későbbi beépítéskor a közbenső házszámot kapják.

(4) Ingatlan megosztása esetén, amennyiben az újonnan kialakuló telek ugyanarra a közterületre nyílik, a házszámot az ABC nagybetűivel kell megkülönböztetni.

(5) Telekegyesítéskor a házszámokat össze kell vonni.

(6) Amennyiben egy ingatlan több közterülettel, utcával is érintkezik, a házszámot arról a közterületről kell megállapítani, amely felől az ingatlan megközelíthető, amely közterületre az ingatlan bejárata esik. Amennyiben ez több közterület esetében is igaz, akkor az ingatlannak a szélesebb közterület soron következő házszámát kell kapnia.

9. §

 (1)  Meglévő közterületen lévő ingatlanok házszámának megállapításakor a kialakult számozást kell figyelembe venni.

(2) Új közterület házszám-megállapítását úgy kell elvégezni, hogy

a) a házszámok 1-től kezdődően növekedjenek,

b) a házszámok a településközponttól kivezető utcák esetében a településközponttól kezdődően, míg a településközponttól távolabb eső utcákban lévő ingatlanokat a magasabb rangú utca torkolatától kezdve legyen számozva,

c) az utca bal oldalán a páratlan, jobb oldalán a páros számok legyenek,

d) a földrajzi okokból csak az egyik oldalán beépíthető utcák házszámozása arab számozással 1-től kezdődően folyamatos,

e) terek esetén a házszám-megállapítás az óramutató járásával megegyezően alakítandó ki.

10. §

(1) Egy helyrajzi számú ingatlanon álló több épület esetén, továbbá telekmegosztás során keletkező új helyrajzi számú ingatlan esetén a magyar ABC sorrend szerinti nagybetűivel történő megkülönböztetés alkalmazható, szám/betűjel formátumban, a kettős, hármas és ékezetes betűk alkalmazása nélkül.

(2) A kialakult házszámozást követően egyesített ingatlan az egyesített ingatlanok legkisebb sorszámát tartja meg.

(3) Egy közterületre nyíló ingatlanok azonos számmal nem jelölhetők.

11. §

(1) A házszámok megállapítását címmegállapítás keretében a jegyző végzi el.

(2) A házszám megállapításáról szóló döntést az érintett ingatlannal rendelkezni jogosultakon túl közölni kell a 7. §-ban meghatározott szervekkel.


Névtáblák és házszámtáblák elhelyezése

12. §

 (1) A közterületek nevét jól látható módon, névtáblán kell feltüntetni.

(2) A közterületek névtábláit a saroktelek kerítésén, ennek hiányában a saroképületen, vagy külön tartószerkezeten kell elhelyezni.

(3) A névtábla kihelyezésével érintett ingatlan tulajdonosa vagy használója a névtábla kihelyezését tűrni köteles.

(4) A névtáblák kihelyezéséről, karbantartásáról, szükség esetén cseréjéről, pótlásáról az önkormányzat gondoskodik.

13. §

 (1) A házszámot jelző táblát (a továbbiakban: házszámtábla) az ingatlan utcafronti kerítésére vagy házfalára, az utcáról jól látható módon kell az ingatlan használójának, kezelőjének, ennek hiányában a tulajdonosának elhelyezni.

(2) A házszámtábla beszerzéséről, kihelyezéséről, olvasható állapotban tartásáról, szükség szerint cseréjéről, pótlásáról az (1) bekezdés szerinti kötelezettnek kell gondoskodnia.


Záró rendelkezések

14. §

(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésekor meglévő közterületi elnevezéseket és házszámokat a hatályba lépés nem érinti.



                         Lerner Henrik                                             Gécs Józsefné

                         polgármester                                                     jegyző


Záradék:


Jelen rendelet a mai napon kihirdetésre került, folyamatos megtekintését biztosítom.


Szigetszentmárton, 2014. szeptember  17.


                                                                                  Gécs Józsefné

                                                                                        jegyző