Szigetszentmárton Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2017.(IV.27.) önkormányzati rendelete

az anyakönyvi szertartások engedélyezésének szabályairól és díjairól

Hatályos: 2017. 04. 28- 2017. 05. 29

Szigetszentmárton Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében, illetve az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján a házasságkötés engedélyezéséről és a szolgáltatási díjakról az alábbi rendeletet alkotja:


A rendelet hatálya


1. §


E rendelet hatálya Szigetszentmárton Község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) közigazgatási területen történő házasságkötés kapcsán az e rendeletben megjelölt szolgáltatások igénybe vevőire terjed ki.



A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés engedélyezésének szabályai


2. §


(1) Szigetszentmárton Polgármesteri Hivatal hivatalos házasságkötési helyszíne (továbbiakban: hivatali helyiség): Polgármesteri Hivatal Tanácsterme (2318 Szigetszentmárton, Telkes u. 10.).


(2) Hivatali helyiségen kívüli házasságkötésnek minősül minden olyan házasságkötés, melynek helyszíne a fentiektől eltér.


3. §


(1) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés engedélyezését e rendelet 1. sz. melléklete szerinti nyomtatványon kell kérni a bejelentkezési szándékkal egyidőben.


(2) A kérelemről a jegyző – az anyakönyvvezető javaslatának figyelembe vételével – dönt.


(3) A 3. §-ban megjelölt kérelem elbírálása előtt az eljáró anyakönyvvezető a házasulandók által megjelölt helyszínen szemlét tart, annak megállapítása érdekében, hogy a jogszabályi feltételek fennállnak-e, és a szemléről feljegyzést készít.


(4) A jegyző a szemléről készült feljegyzés alapján bírálja el a hivatali helyiségen kívüli házasságkötésre irányuló kérelmet.


(5) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés engedélyezéséhez szükséges, hogy a hivatali helyiségen kívüli helyszín a munkabiztonsági és közegészségügyi követelményeknek megfeleljen.


(6) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés engedélyezésének további feltétele, hogy a kérelmezők az anyakönyvvezető és annak őrizetében lévő anyakönyvnek a helyszínre való szállításáról és a polgármesteri hivatalba történő visszaszállításáról gondoskodjanak.




A hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés engedélyezésének szabályai


4. §


(1) Hivatali munkaidőn kívülinek minősül az a házasságkötés, mely jogszabályban meghatározott munkarendtől eltérően történik.

Nem engedélyezhető házasságkötés 10 óra előtt, illetve 18 óra után, valamint vasárnap és ünnepnap (munkaszüneti napokon).


(2) A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezését e rendelet 2. sz. melléklete szerinti nyomtatványon kell kérni a bejelentkezéssel egyidejűleg.


(3) A kérelemről a jegyző – az anyakönyvvezető javaslatának figyelembe vételével – dönt.




Díjfizetési kötelezettség


5. §


(1) A hivatali helyiségen kívüli és hivatali munkaidőn kívüli házasságkötésért fizetendő díjakat e rendelet 3. sz. melléklete tartalmazza.


(2) Mentesülnek a díjfizetési kötelezettség alól a kérelmezők, ha a hivatalos helyiségen kívüli házasságkötésre, rendkívüli körülmény miatt kerül sor.


(3) Rendkívüli körülménynek tekintendő, ha a kérelmező közeli halállal fenyegető állapotban van, vagy ha egészségi állapota, kora miatt különös erőfeszítés lenne számára a hivatali helyiségben megjelenni. E körülmény fennállását a kérelmezőknek a kérelmükben megjelölni és igazolni kötelesek.


(4) A díj megfizetése a hivatali helyiségen kívüli és hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés jegyzői engedélyezésének előfeltétele.


(5) A kérelmezőknek az anyakönyvi eseményért e rendelet mellékletében meghatározott díjakat kötelesek megfizetni a Polgármesteri Hivatal házipénztárába, kivéve, ha a hivatalos helyiségen kívüli házasságkötésre, rendkívüli körülmény miatt kerül sor.




Az anyakönyvvezető díjazása


6. §


(1) A hivatali munkaidőn és a hivatali helyiségen kívüli házasságkötésért az anyakönyvi esemény lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt díjazás illeti meg.


(2) A díjazás mértékét e rendelet 4. sz. melléklete tartalmazza.




Záró rendelkezések


7. §


(1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit az ezt követően megrendezésre kerülő anyakönyvi események esetében kell alkalmazni.


(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti az anyakönyvi szertartások engedélyezésének szabályairól és díjairól szóló 7/2011. (VI.21.) Önkormányzati rendelet.





                  Lerner Henrik                                                                   Gécs Józsefné

                  polgármester                                                                          jegyző