Szigetszentmárton Község Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2020.(XII.30.) önkormányzati rendelete

a közterület-felügyeletről

Hatályos: 2021. 01. 01

Szigetszentmárton Község Önkormányzatának Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény 1. § (6) bekezdésben, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 12. § (2) bekezdésében foglaltak alapján, a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény 1. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében el járva a következő rendeletet alkotja:


1. Általános rendelkezések


1. §


A rendelet célja Szigetszentmárton település közterületi rendjének és tisztaságának, valamint Szigetszentmárton Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) vagyonának védelme, amelyről az Önkormányzat a Szigetszentmártoni Polgármesteri Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) szervezetén belül foglalkoztatott közterület-felügyelők (a továbbiakban: felügyelő) útján gondoskodik.


2. §


E rendelet alkalmazásában:

  1. közterület: a közhasználatra szolgáló minden olyan állami, vagy önkormányzati tulajdonban álló terület, amelyet rendeltetésének megfelelően bárki használhat, ideértve a közterületnek közútként szolgáló, és a magánterületnek a közforgalom számára a tulajdonos (használó) által megnyitott és kijelölt részét, továbbá az a magánterület, amelyet azonos feltételekkel bárki használhat;
  2. közterületi rend: a közterület rendeltetésszerű használatára, igénybevételére vonatkozó jogszabályok megtartása;
  3. feltartóztatás: a felügyelőnek az a tevékenysége, amelynek során azt a személyt, aki a személyazonosságának igazolását megtagadja, vagy az igazolásra történő felszólításnak nem engedelmeskedik, továbbá, akitől felvilágosítást kér a felvilágosítás megadásának idejére, valamint a szabálysértés elkövetésén tetten ért személyt, illetőleg a feltartóztatott jármű vezetőjét az intézkedés idejére, vagy a további intézkedés megtételéig a helyszín elhagyásában korlátozza, vagy a helyszín elhagyásában megakadályozza.


2. A felügyelet illetékességi területe


3. §


A rendelet hatálya kiterjed Szigetszentmárton település közigazgatási területén lévő közterületekre, az Önkormányzat fenntartásában működő intézményekre, az Önkormányzat tulajdonában, valamint használatában lévő vagyontárgyakra.


3. A felügyelet feladata és együttműködési kötelezettsége


4. §


(1) A felügyelő ellátja a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvényben foglalt feladatokat.


(2) A felügyelő feladatkörébe tartozik még különösen:

a) a közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló önkormányzati rendeletben, valamint

b) a közterület használat rendjének szabályozásáról szóló önkormányzati rendeletben

foglalt rendelkezések végrehajtásának ellenőrzése, betartásuk érdekében a hatáskörébe utalt intézkedések megtétele.


(3) A felügyelő intézkedési jogkörébe tartozik különösen az Önkormányzat tulajdonában, használatában lévő terület és vagyon

a) védelme,

b) közbiztonsági szempontú ellenőrzése,

c) a képviselő-testület egyedi döntése alapján annak lezárása és őrzése,

d) a területre illetéktelenül belépni kívánó személyt igazoltatása, belépésének megakadályozása, az illetéktelenül ott tartózkodó eltávolítása.


(4) A felügyelő köteles feladatának teljesítése során fokozott figyelmet fordítani a lakosok jogos érdekeire, így különösen életük, testi épségük, egészségük és tulajdonuk védelmére.


5. §


(1) A felügyelő feladatai ellátása során együttműködik a rendőrséggel, a hivatásos katasztrófavédelemi szervekkel, a nemzeti adó- és vámhivatallal, az egyéb állami ellenőrző, rendvédelmi és önkormányzati szervekkel, a helyi polgárőrséggel, valamint a feladatai ellátásához segítséget nyújtó egyéb szervezettel. 


(2) A felügyelő a működéséről a jegyző útján ad részletes tájékoztatást az Önkormányzat részére az évenként esedékes hivatali működésről szóló beszámoló keretében.


4. A felügyelői szolgálat ellátása


6. §


(1) A közterület-felügyelet létszáma egy fő.


(2) A feladatkörében eljáró felügyelő hivatalos személy.


(3) A felügyelő feladatát országosan egységes egyenruhában teljesíti.


(4) A közterület-felügyelő szolgálata teljesítésekor egyenruhájára kitűzve viseli az országosan egységes, egyedi azonosító számmal ellátott felügyelői jelvényt. A közterület-felügyelő a település jelképét az egyenruha bal felső karján viseli.


(5) A közterület-felügyelőt szolgálati igazolvánnyal kell ellátni, amellyel intézkedés előtt magát igazolni köteles.


(6) A szolgálati igazolvány tartalmazza a felügyelő arcfényképét, nevét, a munkáltató szerv megnevezését és címét, továbbá a felügyelői jelvény sorszámát.


5. A felügyelő eljárása


7. §


(1) A felügyelő feladatának ellátása során köteles a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény, valamint a közterület-felügyelői intézkedések végrehajtásának módjáról és eszközéről szóló 43/1999. (XI. 26.) BM rendelet szerint eljárni.


(2) A felügyelői járőrszolgálat a közterület-ellenőrzés általános formája.


(3) A járőrszolgálat előre meghatározott útvonalon látja el feladatát.


(4) A felügyelő feladatainak ellátása érdekében rendszeres, illetőleg folyamatos hatósági ellenőrzést végez illetékességi területén.


(5) A felügyelő az intézkedéssel érintett személyről, az intézkedés, vagy az eljárás szempontjából lényeges környezetről és körülményről, tárgyról kép-és hangfelvételt készíthet, amely kizárólag az adott eljárásban használható fel.


(6) A közterület-felügyelő felvilágosítást kérhet feljelentés megtétele, vagy egyéb jogszerű intézkedés céljából az érintettet személyazonosságának megállapítása érdekében igazoltathatja. Azt a személyt, aki személyazonosságát nem igazolja, a legközelebbi rendőri szervhez előállíthatja. A rendőrség megérkezéséig az érintett személyt a közterület felügyelő feltartóztatja.


8. §


(1) A felügyelő köteles intézkedni, vagy intézkedést kezdeményezni, ha a feladatkörébe tartozó jogszabálysértő tényt, tevékenységet, mulasztást észlel, vagy olyan tényt, tevékenységet, mulasztást hoznak tudomására, amely a feladatkörébe tartozó ügyben beavatkozást tesz szükségessé.


(2) A felügyelő intézkedése nem okozhat olyan hátrányt, amely nyilvánvalóan nem áll arányban az intézkedés törvényes céljával. Több lehetséges intézkedés közül azt kell választani, amely az intézkedéssel érintettre a legkevesebb korlátozással, sérüléssel vagy károkozással jár.


(3) A felügyelő köteles a hozzáfordulóknak a tőle elvárható segítséget, valamint felvilágosítást megadni.


9. §


(1) A felügyelő feladatkörében, feladatainak ellátásához személyes adatot kezelhet.


(2) Ha a kép- és hangfelvételen rögzített cselekmény miatt nem indult eljárás, a kép-és hangfelvételt legkésőbb a felvétel készítésétől számított harminc nap elteltével meg kell semmisíteni.


6. A feladat végrehajtásának eszközei


10. §


(1) A felügyelő feladatának jogszerű ellátása során az életét, testi épségét veszélyeztető, vagy személyes szabadsága ellen irányuló támadás, valamint az ilyen támadással közvetlenül fenyegető magatartás elhárítása érdekében testi erőt, könnygázszóró palackot alkalmazhat. A testi erő alkalmazása során felhasználhatóak önvédelmi fogások is.


(2) A felügyelő - ha az eset körülményei lehetővé teszik - előzetesen köteles felhívni az érintett figyelmét a kényszerítő eszköz alkalmazására.


(3) Amennyiben a testi erő, a könnygázszóró palack alkalmazása következtében a jogszerű intézkedéssel szembeszegülő személy megsérül, a felügyelő – tőle elvárható módon – köteles gondoskodni a sérült személy elsősegélyben részesítéséről, szükség esetén annak orvosi ellátásáról.


(4) A testi erő, valamint a könnygázszóró palack alkalmazását, az intézkedést követően haladéktalanul jelenteni kell a jegyző útján a Ráckevei Rendőrkapitányságnak.


(5) A (4) bekezdésben foglalt eszközök alkalmazása támadásra, illetve védekezésre képtelen állapotban lévő személlyel, terhes nővel és tizennégy éven aluli gyermekkel szemben nem megengedett.


7. Záró rendelkezések


11. §


Ez a rendelet a 2021. január 1. napján lép hatályba.




     

          Bencs Tamás                                                                                     Dr. Cseh Balázs

          polgármester                                                                                             jegyző



Záradék:


Jelen rendelet a mai napon kihirdetésre került.

Szigetszentmárton, 2020. december 30.

                                                                                               Dr. Cseh Balázs

                                                                                                       jegyző


Mellékletek