Szigetszentmárton Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (X. 21.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2021. 10. 22

Szigetszentmárton Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (X. 21.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2021.10.22.

Szigetszentmárton Község Önkormányzatának képviselő–testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja, hatálya

1. § A rendelet célja, hogy Szigetszentmárton község polgárainak és közösségeinek művelődési érdekei és kulturális szükségletei figyelembevételével meghatározza a helyi önkormányzat által ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, feladatellátásának formáját, módját és mértékét.

2. § A rendelet hatálya kiterjed a közművelődési tevékenységben résztvevőkre, az önkormányzat által fenntartott közösségi színterekre, a közművelődési tevékenységet is ellátó természetes és jogi személyekre, egyéb szervezetekre, azok fenntartóira, működtetőire, alkalmazottaira, és a közművelődési alapszolgáltatásokat igénybe vevőkre.

2. Az önkormányzat által biztosított közművelődési alapszolgáltatások köre

3. § Az önkormányzat a közművelődési tevékenységet a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (továbbiakban: Kultv.) 76. §-ában meghatározott közművelődési alapszolgáltatások közül a helyi lehetőségek és sajátosságok figyelembevételével az alábbi alapszolgáltatásokat biztosítja:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása

b) közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése.

3. A közművelődési feladatellátás formája, módja, mértéke

4. § (1) Az önkormányzat a 3. §-ban meghatározott közművelődési alapszolgáltatások biztosítása érdekében közösségi színteret működtet.

(2) A közösségi színtér helyszínéül szolgáló önkormányzati ingatlan: Szent Márton Közösségi Szintér, 2318 Szigetszentmárton, Kossuth Lajos utca 8.

(3) Az önkormányzat e rendeletben meghatározott közművelődési alapszolgáltatások megvalósítására, melyet részben vagy egészben nem tud ellátni – a Kultv. 79. §-a szerinti – közművelődési megállapodást köthet.

(4) A közösségi színtér használati szabályzatát jelen rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza.

(5) A közösségi színtér működtetésének biztosítására az önkormányzat művelődésszervezőt foglalkoztat.

4. A közművelődési tevékenység finanszírozása

5. § (1) Az önkormányzat a közművelődési feladatellátását külön kormányzati funkción látja el, éves költségvetésében ezzel kapcsolatos bevételeit és kiadásait külön kezeli.

(2) Az Önkormányzat közművelődési feladatait költségvetéséből finanszírozza, amelynek forrásai: saját bevétel, központi költségvetésből származó állami hozzájárulás, pályázati forrás.

(3) Az önkormányzat a közművelődési feladat ellátásának személyi és tárgyi feltételeit biztosítja.

(4) A közösségi szintér nem önálló intézmény, az önkormányzat szakfeladat keretében a polgármesteri hivatalon keresztül működteti, költségvetését az önkormányzat költségvetése tartalmazza.

5. Együttműködés

6. § Az Önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátása során együttműködésre törekszik

a) községi székhelyű, helyben működő társadalmi és civil szervezetek, kulturális tevékenységet végző civil szervezetekkel,

b) köznevelési intézményekkel,

c) egyházakkal,

d) a Nemzeti Művelődési Intézettel,

e) a Német Nemzetiségi Önkormányzattal.

6. Hatálybaléptető és záró rendelkezések

7. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Szigetszentmárton Község Önkormányzata Képviselő-testületének a közművelődésről szóló 17/1999.(XII.14.) önkormányzati rendelete.

1. melléklet

Szigetszentmárton Község Közösségi Színterének Használati Szabályzata
Szigetszentmárton Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 7/2021. (X.21.) számú rendeletének mellékleteként a község közművelődési közösségi színterének használati szabályzatát az alábbiakban határozza meg.
A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 73. § (1) bekezdése kimondja, hogy „A közművelődéshez való jog gyakorlása közérdek, a közművelődési tevékenységek támogatása közcél.” A község közösségi színterének szolgáltatásait, programjait bárki igénybe veheti, aki a használati szabályzatban foglalt feltételeket elfogadja.
Közösségi színtér fenntartója: Szigetszentmárton Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (2318 Szigetszentmárton, Telkes utca 10.)
Közösségi színtér székhelye: Szent Márton Közösségi Színtér
Címe: 2318 Szigetszentmárton, Kossuth Lajos u. 8.

1. Közösségi színtér igénybevételének szabályozása

1.1. A helyiségek igénybevételének szándékát a művelődésszervezőtől (tartós távolléte esetén a helyettesétől) legalább 30 munkanappal a tervezett igénybevétel előtt – írásban, vagy szóban – kell kérni. A művelődésszervező az állandó közművelődési programok időpontjának figyelembe

vételével biztosítja a helyiségeket az igénylőknek. Több kérelmező esetén a helyiséghasználati igényekről – a polgármester, illetve a képviselő-testület véleményének kikérésével és figyelembe vételével – a művelődésszervező dönt.

1.2. A helyiségek ünnepnapokon és egyes munkaszüneti napokon (január 1., március 15., Húsvét vasárnap és hétfő, május 1., Pünkösd vasárnap és hétfő, augusztus 20., október 23., november 1., és december 25-26.) nem vehető igénybe, kivéve az önkormányzat és a vele együttműködő - rendeletben feltüntetett – szervezetek saját szervezésű rendezvényei esetében, illetve egyedi döntés alapján.

1.3. A helyhatósági választáson jelöltként nyilvántartásba vett polgármesterjelöltek, képviselőjelöltek, valamint az országgyűlési képviselőválasztáson jelöltként nyilvántartásba vett személyek egy-egy alkalommal ingyenesen vehetik igénybe a közösségi színtér helyiségeit kampányrendezvény tartása céljából az 1.) pontban foglaltak szerint.

1.4. Az önkormányzat természetbeni juttatásként e szabályzat 1. sz. függelékében meghatározott szervezetek részére ingyenesen biztosítja a közösségi színtér helyiségeinek igénybevételét, más szervezetek esetében a művelődésszervező kezdeményezésére a polgármester dönt a helyiségek ingyenes igénybevételének lehetőségeiről.

2. Közösségi színtér helyiségeinek bérleti díjmentes és díjköteles használata

2.1. Bérleti díjmentes tevékenységek és szolgáltatások:

a) fenntartó önkormányzat és intézményeinek, helyi nemzetiségi önkormányzatoknak a szervezésében megvalósuló rendezvények;

b) e szabályzat 1.3. pontjában meghatározott jelöltek választási kampányának biztosítása;

c) az 1. sz. függelékben meghatározott szervezetek működésének biztosítása;

d) egészségügyi intézmények ingyenes lakossági szűrései esetén;

e) az intézmény saját művészeti csoportjainak, öntevékeny köreinek tevékenysége;

f) mindaz a tevékenység, amelyet az önkormányzat célzott feladatként finanszíroz.

2.2. Bérleti díjköteles tevékenységek és szolgáltatások

a) kirakodóvásári tevékenység céljára, illetve minden egyéb üzleti célú vállalkozás, termékbemutató igénybevételére;

b) nem szigetszentmártoni székhelyű szervezetek által szervezett kulturális, sport és szabadidős tevékenységek;

c) az 1. sz. függelékben nem szereplő szervezetek rendezvényei;

d) esküvő céljára történő igénybevétel, illetve magánszemélyek részére az általuk szervezett magáncélú rendezvények megtartására;

e) nem önkormányzati (nemzetiségi önkormányzat) és intézményei által, valamint az 1. sz. függelékben nem szereplő szervezetek által szervezett zenés, táncos rendezvények;

f) minden olyan kulturális tevékenység, amely a közösségi színtér költségvetéséből közvetlen kiadással jár.

3. Bérleti szerződésre vonatkozó szabályok

3.1. A művelődési ház helyiségeinek bérbeadásáról szóló határozott idejű szerződések megkötésére a művelődésszervező jogosult a 3.2. pontban meghatározottak kivételével. A bérleti szerződésekről, valamint a helyiségekben megtartott rendezvényekről a polgármestert tájékoztatni kell.

3.2. A 2.2. d) pontja szerinti rendezvények esetében a bérbeadásról kizárólag a képviselő-testület dönthet, amennyiben a házasulandók, illetve a magáncélú rendezvény szervezői nem szigetszentmártoni lakosok.

3.3 A színházterem használatáért a nem szigetszentmártoni lakosú/székhelyű bérlő, a rendezvény megtartása előtt 48 órával 200.000.-Ft kauciót köteles befizetni az önkormányzat számlájára, melyet - amennyiben károkozás nem történik a rendezvény ideje alatt-, a rendezvény megtartását követő munkanapon az önkormányzat visszatérít.

3.4 Amennyiben a rendezvényen gépzene vagy élőzene lesz, úgy a rendezvény megtartása előtt a bérlő köteles a Szerzői Jogvédő Hivatal (Artisjus) felé a jogvédő hivatal adatlapján az adatközlésre, illetve az Artisjus által megállapított jogdíj fizetésre. Ezenkívül köteles a rendezvény megtartásáról a Ráckevei Rendőrkapitányság felé írásban tájékoztatást adni. A bérlő a két dokumentumot a rendezvény előtt 24 órával köteles bemutatni a művelődésszervezőnek. Ezek hiányában a rendezvény megtartása nem engedélyezhető.

3.5. Tartós bérbeadás esetén a művelődésszervező által legfeljebb 1 (egy) év időtartamra köthető bérleti szerződés, ennél hosszabb bérletet a képviselő-testület engedélyezhet.

3.6. A bérleti szerződésben rögzíteni szükséges a bérbeadó és a bérlő jogait és kötelezettségeit.

3.7. A bérleti szerződés 3 példányban készül, 1-1 példány a bérbeadó és bérbevevő részére, 1 példányt pedig - számlarendezés céljából - a Polgármesteri Hivatal részére kell biztosítani.

4. A közösségi színtér helyiségeinek bérleti díjait a 2. sz. függelék tartalmazza.

A használati szabályzat hatályba lépése: 2021. október 21.

Szigetszentmárton, 2021. október 21.

Bencs Tamás

polgármester

1. sz. függelék

A közösségi színtér helyiségeit ingyenesen használó szervezetek:

- Önkormányzat és intézményei

- Szigetszentmártoni Általános Iskola

- Nemzetiségi Önkormányzat

- Nemzetiségi énekkar, zenekar, tánccsoportok

- Sváb Hagyományőrző egyesület

- Német Nemzetiségi Zenei Egyesület

- A Szigetszentmártoni sváb tánckultúráért, sváb hagyományokért és Szigetszentmártonért

Egyesület

- Monarchia Zeneművészeti Egyesület

- Vöröskereszt helyi szervezete

- szigetszentmártoni Horgász Egyesületek

- Községi Sportegyesület

- Önkéntes Tűzoltó Egyesület

- Szt. Márton Ifjúsági és Vízisport Közhasznú Egyesület

2. sz. függelék

A közösségi színtér helyiségeinek bérleti díja:

Eseti bérbeadás díja:

Művelődési Ház:
a) színházterem:
b) zene- oktatóterem:
c) előtér:



2130.- Ft/óra
1070.- Ft/óra
530.- Ft/óra

A feltüntetett összegek minimális irányárnak tekintendők, profitorientált tevékenység esetén: az egyeztető tárgyalások során a maximálisan elérhető bérleti díj.