Halásztelek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2006(VII.3.)önkormányzati rendelet

a közterület-használat rendjéről

Hatályos: 2016. 04. 21- 2016. 12. 20

Halásztelek Város[1] Önkormányzat Képviselő-testületének

22/2006. (VI.28.) számú rendelete
a közterület-használat rendjéről


Egységes szerkezetben a 13/2008.(VI.27.), 5/2009.(II.13.), a 10/2012. (V.18.), a 24/2012. (XII.14.) és az 5/2016.(II.11.) számú önkormányzati rendelettel


[2]Halásztelek Város Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk 1. bekezdés a) pontjában meghatározott jogalkotói hatáskörében, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a közterület- használat rendjéről az alábbi rendeletet alkotja:


A rendelet célja, hogy

a)meghatározza a közterületek használatának rendjére vonatkozó szabályokat, figyelemmel a helyi adottságokra, a lakossági igényekre, a műemlékvédelmi, a városrendezési, közlekedésbiztonsági szempontokra;

b)megállapítsa a közterület-használati díj mértékét és fizetésének módját;

c)szabályozza az engedély nélkül tárolt, üzemképtelen járművekkel kapcsolatos eljárást.

Értelmező rendelkezések

1. §.


(1) E rendelet alkalmazásában

a)közterület: a közhasználatra szolgáló, minden olyan önkormányzati tulajdonban álló terület, amelyet rendeltetésének megfelelően bárki használhat. A közterület rendeltetése különösen a közlekedés biztosítása (utak, terek), a pihenő- és emlékhelyek kialakítása, a közművek elhelyezése.

b)reklám: a gazdasági reklámtevékenységről szóló, többször módosított 1997. évi LVIII. törvény 2. §-ának b), g), és m) pontjaiban meghatásozott burkolt-, gazdasági- és összehasonlító reklám, továbbá politikai reklám.

c)reklámhordozó:

  • cégér, címtábla: az épület, építmény, helyiség (csoport) rendeltetésére, jellemzésére, tulajdonosára utaló, azt megjelenítő, a homlokzaton síkban vagy konzolosan elhelyezett, közterületről látható feliratos, rajzos vagy figurás épülettartozékok.
  • szabadtéri reklámhordozó: a reklám közzététele céljából szabadtéren elhelyezett eszköz, ideértve az épületen lévő homlokzati reklámot;
  • az ablakban, az erkélyen elhelyezett;
  • az udvarban álló, az épületek között vagy út (tér) felett átfeszített;
  • az előzőekben felsorolt összes területen állandóan vagy időszakosan kiállított, reklámot hordozó jármű;
  • szerelt, festett vagy vetített, tömör vagy áttört, megvilágított vagy világító, egyedi vagy csoportos, illetve füzér, színes, egyszínű vagy fehér, rögzített, álló, mozgó, villogó felirat, tábla, piktogram, márkajelzés, embléma, hangosító berendezés, tekintett nélkül tartalmára, anyagára, alakjára, méretére;
  • valamint a természetben, árucikk formájában kihelyezett tárgyak.

d)szabad tér: köz- és magánterület; kül- és belterület; vasúti, közúti, vízi létesítmény, műtárgy, természetes vízfelszínek; minden olyan épület, építmény, ingatlan földterület és azoknak olyan részei, amelyek közforgalomnak szánt területről láthatók.

e)reklámszolgáltató: aki tevékenységi körében a reklámot alkotja, létrehozza, illetve ezzel összefüggésben egyéb szolgáltatást nyújt, ideértve azt a szervezetet vagy személyt is, amely (aki) a saját tevékenységét reklámozza.

f)a reklám közzétevője: aki az e rendeletben szabályozott reklám közzétételére alkalmas eszközökkel rendelkezik, és ezek segítségével a reklámot megismerhetővé teszi.

A rendelet hatálya

2. §


(1)A rendelet hatálya Halásztelek Város[3] közigazgatási területén belül az önkormányzat tulajdonában, kezelésében lévő, az ingatlan-nyilvántartásban közterületként (pl. közút, járda, tér) nyilvántartott belterületi földrészletekre, illetve magánterületek közterületről látható részén elhelyezett vagy elhelyezésre kerülő reklámhordozókra –függetlenül azok tartalmától és anyagától-, a mozgó hangosító berendezésekre; továbbá a belterületi földrészletek közhasználatra átadott részére (továbbiakban együtt: közterület) terjed ki.

(2)Rendelkezései minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre vonatkoznak, akik állandó vagy ideiglenes jelleggel a város területén tartózkodnak és tevékenykednek.

(3)Az 1 m2-nél nagyobb felületű hirdetési és reklámcélú építmény, reklámszerkezet és reklám-, cég- vagy címtábla; fényreklám építése, elhelyezése, átalakítása és bővítése építési engedély köteles.

(4)[4]E rendeletnek a közterületekre vonatkozó előírásai nem terjednek ki a közút nem közlekedési célú igénybevételének magasabb szintű jogszabályok által szabályozott kérdéseire.


3. §.


A közterületeket, azok építményeit, berendezéseit és felszereléseit rendeltetésüknek megfelelően, állaguk sérelme nélkül, az általános magatartási szabályok betartásával – mindenki ingyenesen használhatja.

A közterület-használat engedélyezése, a közterület igénybevétele; a reklámhordozók elhelyezésének általános szabályai


4. §


(1)  A közterületek rendeltetéstől eltérő használatához közterület-használati engedély (továbbiakban: közterület-használati engedély) szükséges.

(2)  Közterület-használati engedélyt kell beszerezni:

a)a közterületbe 10 cm-en túl benyúló üzlethomlokzat, kirakatszekrény, üzleti védőtető elhelyezésére,

b)mobil elárusító fülke, pavilon ideiglenes elhelyezésére,

c)szobor, emlékmű és köztárgyak elhelyezésére,

d)önálló hirdető berendezések, reklám, fényreklám, cég, cím, útbaigazító, tájékoztató, figyelmeztető táblák, zászlórúd elhelyezésére

e)építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag és törmelék elhelyezésére,

f)mozgóárusításra,

g)kiállítás, alkalmi vásár (búcsú), sport és kulturális rendezvények, valamint mutatványos tevékenység folytatásához,

h)vendéglátó ipari előkert, kitelepülés céljára, üzleti szállítás, illetve a rakodás

i)alkalmával göngyölegek elhelyezésére, árukirakodásra,

j)üzemképtelen jármű ideiglenes tárolására,

k)teher és áruszállításra szolgáló gépjármű, mezőgazdasági vontató, munkagép, pótkocsi tárolására vonatkozóan,

l)az egyes létesítményekhez szükséges gépjármű várakozóhely céljára,

m)a film, televízió, és hangfelvétel készítéséhez, ha az a közterületet rendeltetésszerű használatában 30 percnél hosszabb ideig akadályozza,

n)közlekedésben részt nem vevő reklámhordozó céllal elhelyezett jármű tárolására,

o)[5] kettő vagy annál több eladási, kereskedelmi céllal elhelyezett jármű tárolása közterületen.

p)[6]a Szigetszentmiklósi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának szakhatósági állásfoglalásának birtokában, az úttest és a járda szélétől számított 1,5 méteren túl elhelyezett, létesíteni kívánt, vagy már létesített sziklakertre, fényvisszaverő prizmákkal ellátott útszéljelző pollerre.

(3)  Közterület-használati illetve közútkezelői hozzájárulást kell beszerezni a (2) bekezdésben foglaltakon felül, közüzemi zavar (víz-, gáz-, csatorna-, elektromos hiba) elhárításához, ha az elhárítás időtartama a 72 órát előreláthatólag meghaladja.

(4)  A település közigazgatási területén az 1 m2–nél nagyobb reklámhordozót létesíteni az OTÉK idevonatkozó részeinek alkalmazásával szabad.

(5)  Nem helyezhető el reklámhordozó:

a)a közúti űrszelvénybe nyúlóan,

b)a közpark zöldfelületén,

c)városképi, tájképi látványt, vagy a kilátást gátló vagy rontó módon.

(6)  Reklámhordozó elhelyezhető:

a)belterületi ingatlanokon reklámhordozót az ingatlan telekhatárán és az ingatlan területén belül együttesen 2 m2-ig; az iparterületetek, a II. Rákóczi Ferenc út melletti Szigetszentmiklós felé eső, beépítetlen részén, valamint a külterületi ingatlanokon, 6 m2-ig ;

b)az ingatlan közterület felöli telekhatárán a kerítéssel egybeépítve, annak magasságáig, a közterületbe max. 10 cm-t benyúlva;

c)az ingatlanon belül – közterületről látható módon -, az ott folytatott tevékenységhez szorosan kapcsolódó cégért, címtáblát (pl.: logo, üzemanyagtöltő állomás ártájékoztató oszlopa, stb.)

(7)  Transzparensre ideiglenes, maximum 30 nap időtartamra közterület- használati engedély adható kulturális- vagy sportesemények, ünnepek, illetve új létesítmények (kereskedelmi, kulturális) megnyitásának akciószerű reklámozása céljából.


5. §[7]


6. §


(1)  A közterület-használati engedély iránti kérelmet, az 1. számú  melléklet szerinti tartalommal kell benyújtani. Az engedély megadása a polgármester hatáskörébe tartozik. A döntés meghozatalára az önkormányzati hatósági ügyekre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

(2)  Az engedély,

a)ideiglenes jelleggel, a meghatározott idő elteltéig,

b)a megállapított feltétel bekövetkeztéig, valamint

c)visszavonásig adható.

(3)  Alkalmi, illetve alkalmi idényjellegű árusítási tevékenység végzésére, az alkalomra, az idényre, de évente összesen legfeljebb 3 hónapra adható közterület-használati engedély.

      Az egyes ünnepekhez kapcsolódó alkalmi árusítás céljára közterület használati hozzájárulás az ünnep kezdetét megelőző 20. naptól kezdődő időszakra adható.

(4)  Építési munka végzésével kapcsolatos tevékenységre (állvány, építőanyag, törmelék elhelyezésére) közterület-használati engedély csak az építési munka végzésének tartamára adható.

(5)  Az országgyűlési és az önkormányzati, valamint az egyéb képviseleti szervekbe való választással, továbbá népszavazással kapcsolatos hirdető berendezések elhelyezéséhez a választás kitűzésének napjától; a választások napját követő 30 napjáig terjedő időszakra adható közterület-használati engedély.

(6)  Élelmiszer utcai árusítására közterület-használati engedély csak idényjelleggel, meghatározott idő elteltéig adható.

(7)  A határozott időre szóló közterület-használat legrövidebb időtartama 1 nap, amely kérelemre többször meghosszabbítható.

(8)  Ha az engedély érvényét veszti, az engedélyes saját költségén köteles az eredeti állapotot minden kártalanítási igény nélkül helyreállítani.

(9)  A vendéglátó ipari egységek előkert, terasz (kerthelyiség) jellegű kitelepüléséhez csak akkor adható közterület-használati hozzájárulás, ha az a város arculatát esztétikusan befolyásolja, és elősegíti a kultúráltabb városkép kialakítását, valamint, ha a gyalogos forgalmat nem akadályozza.

(10)Amennyiben a közterületen folytatni kívánt tevékenységet (ide értve az önálló hirdető-berendezések, figyelmeztető és tájékoztató táblák elhelyezését is) jogszabály valamely hatóság vagy más szerv engedélyéhez, hozzájárulásához köti, a közterület-használati engedély csak az engedély, hozzájárulás megléte esetén adható ki.

(11)A közterület használati engedély jogosultja köteles az igénybevett területet és annak környezetét tisztántartani, valamint a keletkezett hulladék elszállításáról - a közterület-használati engedély lejártát követően -  gondoskodni.

(12)A közút nem közlekedés céljából történő igénybevételével járó közterület-használat engedélyezéséhez, valamint az önálló hirdető berendezések, figyelmeztető és tájékoztató táblák elhelyezéséhez a Magyar Közút Kht. Pest Megyei Területi Igazgatósága előzetes hozzájárulását be kell szerezni.

(13)Az élelmiszer árusítás esetében a főállatorvos, valamint Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi szolgálat Ráckeve Városi Intézetének előzetes hozzájárulását is be kell szerezni.

(14)Tilos hirdetést, plakátot, reklámcédulát e célra ki nem jelölt építményre, műtárgyra, köztéri berendezésre, úttartozékra elhelyezni.


7. §


(1)Nem adható közterület-használati engedély:

a)tűz és robbanásveszélyes tevékenység gyakorlására,

b)eseti rendezvények kivételével szeszesital árusítására, szexuális áruk forgalmazására,

c)teher és áruszállításra szolgáló gépjármű, mezőgazdasági vontató, munkagép, pótkocsi, 17 főnél nagyobb befogadó képességű autóbusz közúton, közterületen való tárolására, kivéve a táblával kijelölt közterületeket,

d)a lakosság nyugalmat erősen zavaró vagy a közerkölcsöt sértő tevékenység végzésére,

e)közút és a járda felületének (ideértve a politikai reklámot is) céljára történő használatára,

f)a gépek, gépjárművek javítására, az éjszakára kint hagyott tehergépjárművek, vontatványok és utánfutók tárolására

g)az önkormányzat fenntartásában lévő közintézmények területén hirdető berendezés elhelyezésére,

h)olyan tevékenység gyakorlására, amely a környezetre káros hatással lenne, valamint a közbiztonságot vagy az egészséget veszélyeztetné,

i)közterületen nem árusítható termékek (szeszesital, dohányáru stb.) árusításához

j)szexuális áruk, eszközök értékesítésére és forgalmazására, „peep-show”üzemeltetésére, illetve szexuális szolgáltatásokra,

k)játék és pénznyerő automaták üzemelletésére,

l)főútvonalra üzemképtelen jármű tárolásához,

m)zöldterületre, beleértve a nem szilárd burkolatú sétáló utakat is a parkokban, ha a tervezett használat az ott lévő növényállomány rongálásával, pusztításával, csonkításával, károsításával járna, kivéve a területükön húzódó közművek javításához, létesítéséhez szükséges munkálatokat,

n)ha a kérelmezőnek a városban közterület használati díj tartozása van.

o)[8]az úttest szélétől számított 1.5 méter távolságon belül, és a járda szélétől számított 1.5 méter távolságon belül sziklakert, parkolást gátoló felépítmény, kő, betondarab, útszéljelző poller és bármilyen tárgy elhelyezésére.

(2)  Az önkormányzat (eseti jelleggel) az 1) bekezdés i) pontjában rögzített tilalmat feloldhatja, különösen a városi rendezvények és jogszabályban meghatározott ünnepek alkalmával.

A közterület használati díj mértéke, fizetésének módja


8. §


A közterület-használó a közterület-használatáért díjat köteles fizetni. A díj mértékét az 1 számú melléklet tartalmazza. A fizetendő díjat, a megfizetés határidejét és módját a határozatban kell meghatározni.

A közterület-használó a közterület-használati díjat a közterület tényleges használatára, illetőleg a közterületen lévő létesítmény tényleges üzemeltetésére tekintet nélkül köteles megfizetni.

A létesítményekkel elfoglalt közterületek nagyágának meghatározásánál a létesítmény alapterületét és a használathoz szükséges csatlakozó terület mértékét az Országos Településrendezési és Építési Követelményekről (OTÉK) szóló 253/1997. (XII. 20.) Kormányrendelet előírásai szerint kell figyelembe venni. Cég, cím és hirdetőtábla, hirdető-berendezés, transzparens elhelyezése esetén annak felületét kell alapul venni. A díj szempontjából minden megkezdett hónap, nap, m² egésznek számít.


Mentesség a közterület-használati díj fizetése alól


9. §


A polgármester a közterület-használati díj fizetésének kötelezettsége alól (kérelemre) részben vagy egészben felmentést adhat, ha

a)a közterület-használó családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj legkisebb összegét nem éri el,

b)jótékony és közcélú rendezvény esetében,

c)választásokkal kapcsolatos hirdetések engedélyezésére történő igénybevétel esetén.

Jogellenes közterület-használat következményei és a

közterület-használati engedély visszavonása


10. §


(1)Aki közterület-használati engedély nélkül vagy az engedélyben foglaltaktól eltérő módon, illetve azt meghaladó mértékben használ, köteles az Önkormányzat vagy megbízottja felhívására a jogellenes közterület használatot haladéktalanul megszüntetni, továbbá kártalanítási igény nélkül kötelezhető a közterület eredeti állapotának helyreállítására.

(2)Az eredeti állapot helyreállítási kötelezettség elmulasztása esetén az önkormányzat az eredeti állapot helyreállítását, a kötelezettséget elmulasztó költségre elvégezteti, amennyiben a helyreállításra vonatkozó felhívásnak az érintett 8 napon belül nem tesz eleget.

(3)Az Önkormányzat az eredeti állapotot az erre irányuló felhívás mellőzésével és a (2) bekezdésben megszabott határidő elteltére való tekintet nélkül azonnal helyreállíthatja, ha az élet és balesetveszély vagy jelentős anyagi kár, a közrend, közbiztonság, illetve a közterület rendje, rendeltetésszerű használata súlyos sérelmek elhárítása érdekében vagy jelentős közérdekből egyébként indokolt. Az eredeti állapot helyreállításának költségeit ebben az esetben is a jogosulatlan közterület használó köteles viselni.

(4)[9]

(5)[10]

(6)Annak, aki a közterületet engedély nélkül használja, illetve akinek a részére kiadott közterület-használati engedélyt a 11. § (2) bekezdésébe foglalt okok valamelyike miatt rendkívüli visszavonással visszavonják, a jogellenes közterület használat megállapításától számított 6 hónapon belül nem kaphat újabb közterület-használati engedélyt.

(7)A jelen rendeletbe foglalt előírások megtartását a közterület-felügyelő, a jogszabályok szerinti ellenőrzésre jogosult más szervek, illetve az Önkormányzat által megbízott köztisztviselők a helyszínen vagy más alkalmas módon ellenőrzik.

(8)Az 5) bekezdésben meghatározott szabálysértések elkövetése esetén a közterület-felügyelő, vagy hivatal erre felhatalmazott ügyintézője helyszíni bírságot szabhat ki.

(9)[11] Aki közterületet hozzájárulás nélkül, vagy a hozzájárulásban foglaltaktól eltérően használ, a hozzájárulás nélküli vagy az eltérő használat tartamára az egyébként fizetendő közterület-használati díj tízszeresének megfizetésére, pótdíjfizetésre lehet kötelezni a használat időtartamára. Amennyiben a közterület-használat időtartama pontosan nem állapítható meg, úgy egyhavi díjat kell a kötelezés alapjául figyelembe venni.

Az üzemképtelen járművek közterületen történő tárolása


11. §


(1)A rendelet alkalmazása szempontjából üzemképtelen jármű:

a)a hatósági engedéllyel vagy jelzéssel nem rendelkező jármű, amely egyébként közúti forgalomban csak ilyen engedéllyel és jelzéssel vehet részt,

b)baleset folytán megsérült és elhagyott jármű,

c)műszaki állapotánál fogva közúti közlekedésre alkalmatlan jármű.

(2)Közterületen üzemképtelen jármű közterület-használati engedély nélkül nem tárolható, az üzembentartó vagy tulajdonos (a továbbiakban: üzembentartó) az üzemképtelenné vált járművet saját költségén köteles a közterületről 30 napon belül eltávolítani.

(3)Üzemképtelen jármű közterület-használati engedélyét az üzemben tartónak kell megkérni.

(4)Üzemképtelen jármű közterületen történő tárolására közterület-használati engedély a KRESZ-ben meghatározottakon túl legfeljebb 30 napra adható.

A közterület-használati hozzájárulás tartalma


12. §


(1)A közterület-használati engedélynek a közterület-használat jellegétől függően tartalmaznia kell:

a)a jogosult nevét és lakóhelyének, illetve székhelyének, telephelyének címét,

b)a közterület használat célját és időtartamát, illetve azt a feltételt, amelynek bekövetkeztéig a hozzájárulás érvényes,

c)a közterület használat helyének, módjának, mértékének és egyéb feltételének pontos meghatározását,

d)utalást arra, hogy az engedélyt csak a közreműködő szakhatóságok hozzájárulásában foglalt előírások megvalósítása esetén érvényes,

e)az engedély érvényének megszűnése, vagy annak visszavonása esetén az eredeti az állapot (kártalanítási igény nélküli) helyreállításának kötelezettségét,

f)közterület használati díj fizetési kötelezettség esetén a díj mértékét és megfizetésének módját,

g)a jogosult közterületet érintő tevékenységében részt vevő bejelentett családtagjainak, illetve alkalmazottjainak nevét és lakcímét,

h)közterület-használat jellegétől függően az egyéb hatósági, szakhatósági előírásokról és kikötésekről szóló tájékoztatást, a városképi követelményeket, a környezetvédelmi, valamint a munka- és balesetvédelmi előírásokra történő utalását,

i)a közterület-használattal járó járulékos költségek (energia, vízdíj stb.) viselésének és megfizetésének módját,

j)a közterület-használat időtartama alatt a szükséges állagmegóvási, karbantartási és tisztántartási kötelezettség előírásait,

k)az esetleges szerzői jogdíj megfizetésére irányuló kötelezettség teljesítésére szóló felhívást,

(2)A közterület-használati engedélyt meg kell küldeni:

a)a kérelmezőnek,

b)az eljárásban érintett hatóságoknak, szakhatóságoknak,

c)közterület-felügyelőnek,

d)mindazoknak a felügyeleti, ellenőrző és rendészeti hatóságoknak, amelyek hatáskörét a közterület használattal kapcsolatos tevékenység érinti.

(3)A közterület-használati engedély megtagadását közölni kell:

a)a kérelmezővel,

b)a közterület-felügyelővel.

A közterület-használati hozzájárulás érvényességének megszűnése

és a közterület-használat szüneteltetése


13. §


(1)  A közterület-használati engedély érvénye megszűnik:

a)az engedélyben meghatározott idő elteltével, vagy feltétel bekövetkeztével,

b)a közterület-használat és használatának rendjét érintő jogszabályok megváltozása következtében történő visszavonással,

c)a hozzájárulásban vagy a közterület-használatra, illetve az ezzel kapcsolatos tevékenységre vonatkozó jogszabályokban foglaltak miatti rendkívüli visszavonással.

(2)Az (1) bekezdés b) pontja szerinti esetben a közterület-használati hozzájárulás érvénye a jogszabályi változás hatálybalépését követő 30. napon szűnik meg.

(3)Megszűnik a közterület-használati hozzájárulás érvénye akkor is, ha a közterületen folytatott tevékenységre jogosító okirat érvénye megszűnik, vagy a jogosult tevékenység folytatására való jogosultságát egyébként elveszti.

(4)Megszűnik a közterület-használati hozzájárulás érvénye a jogosult halálával, vagy (jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező tagság esetén) a jogutód nélküli megszűnésével.

(5)Megszűnik a közterület-használati hozzájárulás érvénye akkor is, ha a jogosult bejelenti az Önkormányzatnak, hogy a közterület-használatával felhagy, egyidejűleg visszaadja. Ebben az esetben a már esedékesé vált és befizetett közterület-használati díjat visszakövetelni nem lehet.

(6)Az országgyűlési, önkormányzati és egyéb választással keletkező testületekbe való választással, továbbá népszavazással összefüggésben a választási hirdető berendezések elhelyezése céljából adott közterület- használati hozzájárulás érvénye a választások befejezését követő 30. nappal szűnik meg.


14. §


(1)[12]

(2)Rendkívüli visszavonással visszavonható a közterület-használati engedélyt, ha a jogosult a közterület (felhívás ellenére) a hozzájárulástól eltérő célra és módon, illetve azt meghaladó mértékben használja vagy díjfizetési kötelezettségnek tartósan (két hónapot meghaladóan) nem tesz eleget. Ebben az esetben a korábban befizetett közterület-használati díjat visszakövetelni nem lehet.


15. §


(1)A közterület-használati hozzájárulás érvénye a 14. § (1) bekezdés a) pontjában szabályozott esetben a lejárta előtt legalább 15 nappal korábban benyújtott kérelmére, meghosszabbítás engedélyezésére az e rendeletben az eredeti hozzájárulás megadására vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni.

(2)Nem hosszabbítható meg a hozzájárulás érvényessége a 13. § (6) bekezdésében szabályozott esetekben.

(3)Nem hosszabbítható meg a hozzájárulás érvényessége, ha a meghosszabbítást kérőnek közterület-használati díjhátraléka van.


16. §


(1)[13]

(2)[14]

(3)[15]


17. §


(1)Ha a közterület-használati hozzájárulás érvényét veszti, a jogosult kártalanítási igény nélkül köteles a közterület eredeti állapotát (különösen annak tisztaságát) haladéktalanul helyreállítani.

(2)Az (1) bekezdés szerinti kötelezettség a jogosult építési engedély alapján végzett munka esetében akkor terheli, ha az eredeti helyreállítását a hozzájárulás megadásának feltételeként előírták.

(3)Az Önkormányzat az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kötelezettség teljesítésére a közterület-használat jellegétől függő, de legfeljebb 15 napos halasztást adhat a jogosult kérelmére.

(4)A közterület-használattal járó kötelezettségek (így különösen a közterület-használati díj megfizetése) szempontjából azt az időt is be kell számítani a közterület-használatba, ameddig a jogosult az eredeti állapotot hiánytalanul helyre nem állította az esetben is a tulajdonost terhelik a tervezési és kialakítási költségek.




18. §


A közterület használatának összege tekintetében ezen Rendelet 1. számú melléklete irányadó.

Egyéb rendelkezések


19. §.


(1)A reklámhordozók és környezetük jó karbantartásáról a reklámhordozók tulajdonosai köteles folyamatosan gondoskodni. Az elhanyagolt, tönkrement reklámhordozókat, ha azokat a tulajdonosai a felszólítás ellenére sem hozzák rendbe, az ingatlan tulajdonosának el kell távolítania, a közterületen lévő reklámhordozót a Polgármesteri Hivatal eltávolítja.

(2)A reklámozott tevékenység megszűnésével egy időben a reklámhordozót a reklámhordozó tulajdonos, illetve ha ő nem teljesíti, az ingatlan tulajdonosa köteles eltávolítani és a helyszín eredeti állapotát helyreállítani.

(3)A lejárt engedélyű reklámhordozók az engedély nélkül elhelyezettekkel azonos elbírálás alá esnek.

(4)A mindenkori jogszabályokban meghatározott tilos reklámot, vagy engedély nélküli reklámot, a reklámhordozó tulajdonosának értesítése mellett a Polgármesteri Hivatal közterületről – a kártérítési igény kizárásával – eltávolítja, illetve a reklám eltávolítására az ingatlan tulajdonosát kötelezi.

(5)A reklámhordozók építési engedély kérelmének az egyes építményekkel, építési munkákkal és építési tevékenységgel kapcsolatos építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokról szóló, többször módosított 46/1997. (XII. 29.) KTM rendeletben előírtakon túl kötelező melléklete a reklámhordozót ábrázoló 1:20 méretarányú színezett rajz vagy fotó,és az elhelyezést bemutató fotomontázs.

(6)Az építési engedély megadása nem mentesíti a kérelmezőt az egyéb jogszabályokban előírt szakhatósági állásfoglalások és engedélyek beszerzése alól.

(7)Az engedélyes köteles a reklámhordozó építési engedélyt a helyszínen tartani és azt ellenőrzés alkalmával bemutatni.

(8)A közhasználatú zöldterületeket és azok építményeit, berendezéseit és felszereléseit a rendeletetésüknek megfelelő célra és módon – állaguk sérelme nélkül – mindenki ingyenesen használhatja.

(9)Aki a közhasználatú zöldterület állapotát valamely engedélyezett tevékenységgel összefüggésben megváltoztatja, köteles a tevékenysége befejezését követő 30 napon belül az eredeti állapotot – a szükséges mértékben – helyreállítani.

(10) [16]


Záró rendelkezés


20. §


Ezen rendelet 2006. augusztus 1. napján lép hatályba, hatályba lépésével egyidejűleg a közterületek-használat engedélyezésével kapcsolatos eljárásról szóló 17/1995. (IX. 15.) számú KT. rendelet hatályát veszti.



Halásztelek, 2006. június 27.



            Baloghné dr. Nagy Edit sk.                                                   Stoffán Antal sk.

                        jegyző                                                                        polgármester



A rendelet kihirdetve:

Halásztelek, 2006. július 3.


Baloghné dr. Nagy Edit sk.

jegyző



A rendelet a 13/2008.(VI.27.), 5/2009.(II.13.), 10/2012. (V.18.), 24/2012. (XII.14.) és az 5/2016.(II.11.) számú önkormányzati rendelettel egységes szerkezetbe foglalva.

Hatályos: 2016. február 11.


Baloghné dr. Nagy Edit

                            címzetes főjegyző

[17] 1. számú melléklet a közterület-használati díjakról



KÖZTERÜLET-HASZNÁLAT JOGCÍME

DÍJSZÁMÍTÁS

EGYSÉGE

DÍJ

1.) Reklámhordozók:



a)közterületen 10 cm-ig nyúló üzlethomlokzat (portál), kirakatszekrény, üzleti védőtető (előtető), mobil hirdetőtábla

Ft/m2/hó

 1.000,-

b)önálló, hirdető-berendezés, zászlórúd

Ft/m2/hó

 1.000,-

c)cég- és címtábla, oszlopon elhelyezett max. 2 m2 alapterületű hirdetőtábla

Ft/oldal/év

20.000,-

d)cég- és címtábla, oszlopon elhelyezett max. 6 m2 alapterületű hirdetőtábla

Ft/oldal/év

60.000,-

e)közlekedésben részt nem vevő reklámhordozó céllal elhelyezett jármű tárolása

Ft/hó

30.000,-

2.) Kereskedelmi, szolgáltató és           

     vállalkozási tevékenység



a)árusító és egyéb építmény (pl.: zöldség, gyümölcs, virág, könyv, hírlap árusítására szolgáló pavilon) elhelyezése

Ft/m2/hó

  2.000,-

b)alkalmi árusítás, javító-szolgáltató tevékenység, helyi őstermelőknek az árusítóhely 2 m2 -ig  díjmentes

Ft/m2/nap

 1.000,-

c)mozgóárusítás (fenyőfa, dinnye, egyéb)

Ft/nap

 2.000,-

d)idényjellegű árusítás (dinnye, zöldség, gyümölcs, egyéb)

Ft/m2/nap

   400,-

e)kiállítás, vásár, alkalmi vásár (búcsú)

Ft/m2/nap

    300,-

f)vendéglátó-ipari előkert céljára; üzleti szállítás vagy rakodás alakalmával göngyölegek elhelyezése; árukirakodás

Ft/m2/hó

 2.000,-

g)útlezárást igénylő játékfilm-forgatás

Ft/nap

30.000,-

h)[18] kettő vagy annál több eladási, kereskedelmi céllal elhelyezett jármű tárolása

Ft/darab/hét

  1.000,-

3.) Szórakoztató tevékenység



a)mutatványos tevékenység

Ft/m2/nap

    1.000,-

4.) Építési - szerelési munkálatok



a)építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag, építési törmelék, sitt

Ft/m2/hét

      500,-

b)konténer tárolása

Ft/db/hét

    1.000,-

c)egyes létesítményekhez a közút területén kívül szükséges gépjármű várakozóhelyek (KRESZ  betartásával)

Ft/db/év

   50.000,-

d)üzemképtelen jármű tárolása közterületen (max. 30 nap)

Ft/db/hó

   10.000,-

5.)[19] Közlekedésigazgatási díjak



a)   Telephelyet igazoló Hatósági bizonyítvány kiállítás

Ft/db

3.000,-

b)Helyi vállalkozók, helyi telephellyel rendelkező  tehergépjárművek tárgyévre szóló behajtási engedélye

Ft/db

3.000,-

c)Ideiglenes 1 napra szóló behajtási engedély

Ft/db

3.000,-

d)Tárgyévre szóló egy éves behajtási engedély 7,5<24                 max: 24 tonna

Ft/db/év

65.000,-

e)Tárgyévre szóló egy éves behajtási engedély 24<40                    max: 40 tonna

Ft/db/év

135.000,-

f)Üzemképtelen jármű tárolása közterületen

      max: 30 nap

Ft/db/hó

10.000,-

KÉRELEM

Halásztelek Város Önkormányzatának tulajdonában lévő közterületek használatához



Gazdasági társaságok, társadalmi és egyéb szervezetek esetében:

Kérelmező/igénylő neve: _________________________________ telefon: _________________

Kapcsolattartó ügyintéző neve: ____________________________ telefon:__________________

Székhelye: ____________________________________________________________________

Adóigazgatási azonosító száma: ___________________________________________________


Egyéni vállalkozó esetében:

Kérelmező/igénylő neve: _________________________________ telefon: _________________

Lakcíme: ______________________________________________________________________

Vállalkozói igazolvány száma: _____________________________________________________

Magánszemély esetén:

Kérelmező/igénylő neve: _________________________________ telefon: _________________

Lakcíme: ______________________________________________________________________

Közterület-használat ideje: 200... _____________hó ____naptól 200…. ________________hó ____napig.

A közterület-használat célja: ______________________________________________________

A kért közterület nagysága: ______________ m2

A kért közterület helyének pontos leírása: ______________________________________________________________________________

______________________________________________________________________________

______________________________________________________________________________

______________________________________________________________________________


Korábbi hozzájárulás iktatószáma: _________ / _________



Halásztelek, 200... _______________hó ____nap


______________________________

                                                                                 kérelmező /igénylő aláírása


A kérelemhez a kérelmezőnek az alábbi mellékleteket kell csatolni:


  • Gazdasági társaság esetén 1 pld. cégbíróság bejegyzéssel ellátott társasági szerződés (másolat) 30 napnál nem régebbi cégkivonat
  • Egyéni vállalkozó esetén, vállalkozói igazolvány (másolata)
  • Társadalmi és egyéb szervezetek esetén: nyilvántartásba vételüket igazoló okirat
  • A közterület-használat helyét, módját és mértékét m2-ben tartalmazó méretezett helyszínrajzi vázlatot 1:1000 méretarányban (közút és járda területének igénybevétele esetén, forgalomtechnikai helyszínrajzon, amely tartalmazza a forgalomtechnikai hozzájárulást is),
  • helyszínfotó,
  • Az elhelyezni kívánt létesítmény, berendezés, reklámtábla műszaki leírását,
  • terveit.
  • az árusításhoz kihelyezésre kerülő mobil asztal fotója, rajza
  • kitelepülés esetén nyilatkozata, hogy napernyővel, ponyvával rendelkezik.
  • Szigetszentmiklós Rendőrkapitányságság szakhatósági nyilatkozata (2311 Szigetszentmiklós, Gyári út 88.)
  • Szemétszállítási szerződés másolata (terasz esetében, pavilon esetében, zöldség gyümölcsárusítási kérelemnél, terasz igénylésekor)
  • A közút nem közlekedés céljából történő igénybevételével járó közterület használat engedélyezéséhez, valamint az önálló hirdető berendezések, figyelmeztető és tájékoztató táblák elhelyezéséhez a Pest megyei Közúti Igazgatóság előzetes hozzájárulását be kell szerezni (MAGYAR KÖZÚT KHT. 1024 Budapest, Fényes Elek u. 7-13.)
  • Az élelmiszer árusítás esetében a főállatorvos, valamint az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi szolgálat Ráckeve Városi Intézetének előzetes hozzájárulását is be kell szerezni (2300. RÁCKEVE. Kossuth L. u. 25)
  • A meglévő létesítményre vonatkozó közterület-használati hozzájárulás meghosszabbítása esetén (városképvédelmi szempontok figyelembevétele miatt) fotót kell csatolni.


FIGYELEMEZTETÉS:


Pontos és egyértelmű helymeghatározás, valamint a meglévő létesítmény fotója nélkül benyújtott kérelem érdemben nem bírálható el.


A közterület-használati eljárás a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény,

A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény, Halásztelek Város Önkormányzatának a közterület-használat rendjéről szóló rendelet előírásai, továbbá egyéb jogszabályok vonatkoznak.


[1]

Módosította az 5/2016.(II.11.)önkormányzati rendelet. Hatályos: 2016. II. 11-től

[2]

Módosította az 5/2016.(II.11.)önkormányzati rendelet. Hatályos: 2016. II. 11-től


[3]

A rendelet szövegét a 14/2016.(IV.21.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította. Hatályos: 2016. IV. 21-től

[4]

Megállapította: 13/2008 (VI.27.) rendelet. Hatályos 2008. VII. 1-től.

[5]

Megállapította: 24/2012 (XII.14.) rendelet. Hatályos 2012. XII. 14-től.

[6]

Megállapította: 5/2016.(II.11.) rendelet. Hatályos 2016. II. 11-től.

[7]

Hatályon kívül helyezte a 14/2016.(IV.21.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatálytalan: 2016. április 21. napjától

[8]

Megállapította: 5/2016.(II.11.) rendelet. Hatályos: 2016. II. 11-től.

[9]

Hatályon kívül helyezte a 10/2012 (V.18.) rendelet. Hatálytalan 2012. IV. 15-től.

[10]

Hatályon kívül helyezte a 10/2012 (V.18.) rendelet. Hatálytalan 2012. IV. 15-től.

[11]

Megállapította: 24/2012 (XII.14.) rendelet. Hatályos 2012. XII. 14-től.

[12]

Hatályon kívül helyezte a 13/2008 (VI.27.) rendelet. Hatálytalan 2008. VII. 1-től.

[13]

Hatályon kívül helyezte a 13/2008 (VI.27.) rendelet. Hatálytalan 2008. VII. 1-től.

[14]

Hatályon kívül helyezte a 13/2008 (VI.27.) rendelet. Hatálytalan 2008. VII. 1-től.

[15]

Hatályon kívül helyezte a 13/2008 (VI.27.) rendelet. Hatálytalan 2008. VII. 1-től.

[16]

Hatályon kívül helyezte a 10/2012 (V.18.) rendelet. Hatálytalan 2012. IV. 15-től.

[17]

Módosította: 5/2009 (II.13.) rendelet. Hatályos 2009. III. 1-től.

[18]

Megállapította: 24/2012 (XII.14.) rendelet. Hatályos 2012. XII. 14-től.

[19]

Megállapította az 5/2016.(II.11.) rendelet. Hatályos: 2016. II. 11-től.