Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2007.(V.04.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezési tevékenységről

Hatályos: 2016. 02. 11- 2017. 02. 15

Halásztelek Város[1] Önkormányzata Képviselő-testületének

13/2007.(V.4.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezési tevékenységről


Egységes szerkezetben a 26/2008.(XII.19.), 27/2009.(XI.27.), 16/2013.(V.30.),

24/2013.(XII.13.), 4/2014.(II.21.) és a 6/2016.(II.11.) önkormányzati rendelettel!


Halásztelek Város[2] Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV tv. 16. § (1) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva a temetőkről és a temetkezések rendjéről szóló 1999. évi XLIII. tv. 41. §. (3) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján figyelemmel a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. tv. végrehajtásáról szóló 145/1999. (X.1.) Korm. rendeletben, továbbá az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvénynek a halottakkal kapcsolatos rendelkezései végrehajtásáról szóló szabályaira a következő rendeletet alkotja.

I. Általános rendelkezések


A rendelet hatálya


1. §


A rendelet hatálya kiterjed Halásztelek Város[3] Önkormányzatának a  059/2 és a 059/5 hrsz-ú, természetben a 2314. Halásztelek, Bolgárkertész u. 24. szám alatt található,  az önkormányzat tulajdonában lévő köztemetőre és létesítményeire, a temetkezésekkel kapcsolatos tevékenységekre, valamint a köztemető összes látogatójára. 

Értelmező rendelkezések


2. §


      E rendelet alkalmazásában:

  1. temető: a település igazgatási területén belüli, beépítésre szánt, építési használata szerinti zöldfelületi jellegű különleges terület, amely kegyeleti célokat szolgál, közegészségügyi rendeltetésű, és amelyet az elhunytak eltemetésére, a hamvak elhelyezésére létesítettek és használnak, vagy használtak,
  2. köztemető: az önkormányzat tulajdonában lévő temető, továbbá az a nem önkormányzati tulajdonban lévő temető is, amelyben az önkormányzat – a temető tulajdonosával kötött megállapodás alapján – a köztemető fenntartására vonatkozó kötelezettséget teljesíti,
  3. temetési hely: a temetőben vagy a temetkezési emlékhelyen létesített sírhely, sírbolt, urnafülke, urnasírhely, urnasírbolt, valamint az építmény területén, ingatlanán létesített urnafülke, urnasírhely. A temetési helyek egyes formái, a temetés módja, továbbá a földben vagy építményben történő elhelyezkedése alapján különböznek egymástól,
  4. [4] kegyeleti közszolgáltatás: a köztemető fenntartását, továbbá üzemeltetését magába foglaló egyéni és közösségi kegyeleti célú, az elhunyt emlékének megőrzésére irányuló önkormányzati tevékenységek összessége.
  5. [5] E rendeletben fenntartó (üzemeltető) alatt a kegyeleti közszolgáltatási szerződésben megjelölt gazdálkodó szervezet/vállalkozó értendő.

II. A köztemető fenntartása és üzemeltetése


3. §


 (1) A köztemető fenntartásáról és üzemeltetéséről Halásztelek Város[6] Önkormányzata gondoskodik.


  1. [7] A köztemető fenntartását (üzemeltetését) az önkormányzat a Képviselő-testülete által kijelölt gazdálkodó szervezet/vállalkozó útján biztosítja, külön kegyeleti közszolgáltatási szerződés alapján. 


(3) A temető fenntartója évente tájékoztatja az önkormányzatot a fenntartással és az üzemeltetéssel összefüggő tevékenységéről, bevételeiről, kiadásairól. Az üzemeltető ezen tájékoztatót a tárgyévet követő év március 1-jéig köteles a polgármesteren keresztül a Képviselő-testület felé megküldeni.


(4) A temető fenntartója amennyiben a kegyeleti közszolgáltatás mellett temetkezési szolgáltatást is végez, köteles a kegyeleti közszolgáltatást más gazdasági tevékenységétől, így a temetkezési szolgáltatástól számvitelileg elkülöníteni.


(5) [8]A köztemető fenntartójának tevékenysége felett a felügyeleti jogkört a Pest Megyei Kormányhivatal Szigetszentmiklósi Járási Hivatala látja el.


(6) [9] A fenntartó a temető fenntartásáról és üzemeltetéséről a mindenkor hatályos jogszabályban illetve a kegyeleti közszolgáltatási szerződésben foglaltak szerint köteles gondoskodni.


(7)  [10]

III. A temető használatának és igénybevételének szabályai


4. §


(1) A köztemetőben polgári és egyházi szertartással történő temetés egyaránt lebonyolítható.

(2) [11]

(3) [12]

5. §


(1) A temető tisztántartása az üzemeltető feladata, az önkormányzat erre vonatkozó részletes előírásait az üzemeltetővel kötendő szerződésben kell rögzíteni.


(2) A temető környezetének védelme, rendjének és tisztaságának megőrzése, minden látogató kötelessége.                                                                                   


(3)A temetőben végzendő munka időpontját – a sírgondozás és a sírok beültetése kivételével – be kell jelenteni az üzemeltetőnek.


(4) Építőanyagot a temetőbe beszállítani, építési és bontási munkát megkezdeni, vagy bontási anyagot elszállítani csak a fenntartó hozzájárulásával szabad. Az építési hulladékot keletkezésétől számított 3 napon belül el kell szállítani.


(5) A temető területéről sírkövet, síremléket, fejfákat kiszállítani csak az üzemeltető írásos engedélyével lehet.

6. §


(1) A temetőben csak a megjelölt nyitvatartási időben lehet tartózkodni.


(2) A temetőben mindenki a hely jellegének megfelelő magatartást köteles tanúsítani. Tilos a temetőben minden olyan magatartás vagy tevékenység, amely a kegyeleti érzést sértheti.


(3) [13] A temetőbe gépjárművel, motorkerékpárral behajtani, és ott közlekedni tilos. Ez a tiltás nem vonatkozik a mozgáskorlátozottakra, az engedélyezett munkálatokat végzőkre, illetve egyéb gépjárművekre (pl. mentőautó, tűzoltóság, egyéb kárelhárítás) rendkívüli élethelyzetben.

7. §


A vakvezető kutya kivételével a temetőbe állatot bevinni tilos.


8. §


A temetőben elhelyezett tárgyakért, valamint a sírok és síremlékek esetleges megrongálásáért a kezelőt anyagi felelősség nem terheli.


9. §


A temetőben 12 éven aluli gyermek felügyelet nélkül nem tartózkodhat.

 IV. A kegyeleti tárgyak, növényzet elhelyezése,

a sírgondozás szabályai


10. §


(1) A temetőben csak a sírok, síremlékek, urnahelyek díszítésére szolgáló, a kegyeleti jelleget nem sértő tárgyak, növények helyezhetők el. Az engedély nélküli, vagy a temető rendjét zavaró tárgyakat, növényeket a temető üzemeltetője eltávolítja, illetőleg az elhelyezővel eltávolíttatja.


(2) Kegyeleti tárgyakat, a növényeket és egyéb díszítő anyagokat bepiszkítani, rongálni, eltávolítani és szemetelni tilos.

11. §


(1) A sírhely gondozása úgy végezhető el, hogy az ne sértse más elhunyt hozzátartozójának, illetve más látogatóknak kegyeleti érzéseit és ne akadályozza azokat a sírgondozásban.


(2) A munkavégzés során a szomszédos temetési hely nem sérülhet, illetve búcsúztatás alatt a munkavégzéssel keletkezett hang, vagy egyéb hatás nem zavarhatja a szertartást.


(3)A sírhely gondozása során keletkező szemetet az üzemeltető által kijelölt helyre kell vinni.


  1. Tilos a sírhelyek környékét felásni, a talajt elhordani, vagy sírfeltöltésre használni.


  1. A sírhantokon szükséges földpótlás céljára az üzemeltető köteles a temetőben termőföldet tárolni.


  1. A temetőben a sírhelyek bekerítése tilos, erre engedély nem adható.

V. Temetési helyek


12. §


(1) A sírokat egymástól minimum 60 cm, maximum 1 méter távolságra kell elhelyezni.


(2) A sírhelyek árát az önkormányzat képviselő-testület állapítja meg. Ezek összege az üzemeltető javaslata alapján évente felülvizsgálható.


(3) A temetkezési hely használati, illetve újra megváltási díját a temettetőnek előre kell megfizetnie az üzemeltető részére, amit az köteles a temető fenntartása és üzemeltetése körében felmerült költségek fedezésére fordítani.

13. §


(1) Az egyes temetkezési helyeket az elhunyt hozzátartozójának, illetve az eltemettetőnek meg kell váltania (egyszeri megváltás) és ezzel a temetkezési hely felett rendelkezési jogosultságot szerez.


(2) Temetkezési helyet – a kettős sírhely üresen maradó felének kivételével – megváltani csak haláleset bekövetkezése miatt lehet.


(3) A rendelkezési jogosultság kezdő időpontja a megváltás napja.


(4) A használati idő azonos időtartammal akkor váltható meg újra, ha a temető, vagy a sírtábla nem kerül lezárásra, vagy átrendezésre. A használati idő korlátozása esetén a díjarányos részét kell megfizetni.

14. §


(1) Amennyiben a hozzátartozó a megváltási idő letelte előtt az elhunytat áttemetteti, a megváltási díjból visszatérítés nem jár.


(2) A megváltott, de fel nem használt temetkezési hely megváltáskori díját a megváltástól számított egy éven belül a kezelési költség levonásával az ügyfél kérésére vissza kell téríteni.


(3) [14] A temetkezésre megváltott hely magánszemélyek között csere, ajándékozás vagy adásvétel tárgya nem lehet.



[14] Módosította a 24/2013. (XII.13.) rendelet. Hatályos: 2013. XII. 13-tól.

15. §


(1) Az elhaltakat az elhalálozás idejének sorrendje szerint következő sírhelyre kell temetni, kivéve a kettős sírhelyeket. Indokolt esetben a temető kezelője ettől eltérhet.


(2) Az elhunyt hamvait tartalmazó urna a lezárt temetőben lévő sírban is elhelyezhető, ezért külön megváltást fizetni nem kell.

16. §


(1) Rátemetésre vonatkozó engedélyt csak akkor lehet adni, ha a sírhely táblát még nem zárták le és a későbben eltemettetett részére sírhely esetén a 25 év, urnasírhely esetén a 10 év nyugvási idő biztosítható.


(2) Ha a rátemetés miatt a sírhely használati ideje meghosszabbodik, a használati díj időarányos részét meg kell fizetni. Ez az 5 évre eső díjnál kevesebb nem lehet.


(3) A rátemetésre vonatkozó engedélyt a fenntartó a sírnyitásra vonatkozó szabályok betartása mellett adhatja meg.

A sírhely méretezése, sírjelek alkalmazása


17. §


(1) A sírhelyek mérete:


  1. az egyszemélyes sírhely mérete 200 x 90 cm,
  2. a kétszemélyes sírhely mérete 200 x 190 cm,
  3. a gyermek sírhely mérete 130 x 60 cm,
  4. [15] az urnafülke (kolombárium) belső mérete 30 x 30 cm,
  5. urnasírhely 65 x 130 cm,
  6. mélyített sírhely 200 x 90 cm


(2) A sírgödör mélysége legalább 200 cm. Koporsós rátemetés esetén a felülre kerülő koporsó aljának legalább 160 cm mélyre kell kerülnie (mélyített sír) a felszíntől.



[15] Módosította a 26/2008. (XII.19.) rendelet. Hatályos: 2012. XII. 20-tól.

18. §


(1) A temetési hely megjelölésére sírjel használható, illetve létesíthető. A sírjel nem foglalhat el e rendeletben meghatározott temetési helynél nagyobb területet, magasságát a helyi építési szabályzat szerint kell kialakítani.


(2) A síremlék és tartozékait, valamint az emlékoszlop tervét (vázrajzát) a temető üzemeltetőjének az elhelyezés előtt be kell mutatni.


(3) A temetési helyen túlterjeszkedő közízlést sértő, vagy oda nem illő felirattal ellátott sírhelyet elhelyezni nem szabad. E szabály a meglévő sírjelek felújításánál is alkalmazni kell.


(4) A halva született magzat sírhelyét jelzőfával kell megjelölni, amelyen a temetés napját és a temetési hely sorszámát kell feltüntetni.


(5) Ha a halva született magzat eltemetéséről – kérésére – közeli hozzátartozója gondoskodott, a sírhelyen kereszt vagy fejfa is elhelyezhető, és azon utónevet is fel lehet tüntetni.

19. §


(1) A sírjel vagy a sírbolt helyreállítására, felújítására a temető tulajdonosa (üzemeltetője) a temetési hely felett rendelkezni jogosultat felhívhatja, illetőleg az állékonyságot, az életet és a biztonságos használatot veszélyeztető állapot (a temetési hely megjelölésével – a temető kapuján (hirdetőtábláján) és a parcella sarkán 90 napra ki kell függeszteni.


(2) A közvetlen veszély fennállása esetén az építési engedély köteles sírhely helyreállítását a temető tulajdonosának kérelmére az építésügyi hatóság elrendeli, illetve a kötelezés nem teljesítése esetén a veszélyhelyzetet hatósági úton – a temető tulajdonosának közreműködésével – megszünteti.


(3) A sírjel vagy sírbolt helyreállításáig a temetési helyre további temetkezés nem történhet.

VI. A kegyeleti közszolgáltatások feltételei


20. §


(1) [16]A temető fenntartásának és üzemeltetésének költségeire az önkormányzat biztosítja a fenntartó részére a sírhelyek megváltási, illetve újra megváltási díját, a temető-fenntartási hozzájárulás díját, a létesítményeknek a vállalkozók részéről történő igénybevételének díját, az behajtási díját[16]  úgy, hogy azokat közvetlenül az üzemeltető szedi be.  


(2) A kegyeleti közszolgáltatások ellátásának egyéb pénzügyi és tárgyi feltételeit a kegyeleti közszolgáltatási szerződésben kell meghatározni.



[16] Módosította a 26/2008. (XII.19.) rendelet. Hatályos: 2012. XII. 20-tól.

(17] Módosította a 24/2013. (XII.13.) rendelet. Hatályos: 2013. XII. 13-tól.

Temetési hely használati ideje és megváltási díja


21. §


(1) A temetési hely felett annak van rendelkezési joga, aki azt megváltotta. A rendelkezési jog (használati idő) az alábbiak szerint alakul:


a.) az egyszemélyes sírhely használati ideje 25 év,

b.) a kétszemélyes sírhely használati ideje 25 év,

c.) a gyermeksírhely használati ideje 25 év,

d.) az urnafülke használati ideje 10 év,

e.) az urnasírhely használati ideje 10 év,

f.) mélyített sírhely használati ideje 25 év,

g.)[18]sírbolt használati ideje 60 év.


(2) A temetési hely feletti rendelkezési jog – a (3) bekezdés kivételével – meghosszabbítható (újraváltható),  melynek időtartamára  az (1) bekezdésben foglaltak az irányadók.


(3)[19] A meghosszabbítás nem tagadható meg, kivéve akkor, ha

a)   a temető tulajdonosa a területet átalakítja, vagy más célra kívánja felhasználni; erről a temetési hely felett rendelkezni jogosult nyilatkozatot kérhet,

b)   a temetési hely, sírjel nem felel meg a szabályzat előírásainak.


(4) A sírhelyek megváltási díjait jelen rendelet melléklete tartalmazza.



[18] Megállapította a 26/2008. (XII.19.) rendelet. Hatályos: 2012. XII. 20-tól.

[19] Módosította a 24/2013. (XII.13.) rendelet. Hatályos: 2013. XII. 13-tól.

Temető-fenntartási hozzájárulás díja


22. §


(1) A temetőben vállalkozásszerűen munkát végző (kőfaragó, sírgondozást végző stb.) a temető használata után temető-fenntartási hozzájárulást kötelesek fizetni a temető fenntartójának (üzemeltetőjének).


(2) A temető-fenntartási hozzájárulás díját jelen rendelet melléklete tartalmazza.


(3) A vállalkozó a (2) bekezdés szerinti díjat minden olyan megkezdett nap után köteles a temető fenntartójának megfizetni, amelyen az (1) bekezdés szerinti vállalkozási tevékenységet folytat.

A létesítményeknek a vállalkozók részéről történő

 igénybevételének díja


23. §


(1) Az idegen  temetkezési szolgáltató a temető létesítményeit (ravatalozó, hűtőkamra stb.) e rendelet mellékletében meghatározott bérleti díj fejében veheti igénybe, melyet a fenntartó számlájára az igénybevételt megelőzően köteles befizetni.


(2) A bérleti igényeket az üzemeltető felé kell bejelenteni, a ravatalozó használata esetén legalább az igénybevételt megelőző 24 órával.


(3) Az üzemeltető az igényekről nyilvántartást vezet.


(4) Az üzemeltető a létesítmény átadását az igénylőtől – a más vállalkozó részéről történő korábbi lefoglalás esetét kivéve – nem tagadhatja meg.


(5) Amennyiben a temetkezési szolgáltató az (1) bekezdésben foglalt befizetési kötelezettségének nem tesz eleget a temetői létesítményt nem veheti igénybe.


(6) [20]



[20] Hatályon kívül helyezte a 24/2013. (XII.13.) rendelet. Hatálytalan 2013. XII. 13-tól.

A sírásás szolgáltatása vállalkozók részéről történő

igénybevételének díja


24. §


(1) A temetkezési szolgáltató a sírhely kiásását a temető üzemeltetőjétől rendelheti meg, az igénybevételt megelőzően legalább 72 órával korábban[21].


(2) A sírásás szolgáltatására egyebekben a létesítményeknek a vállalkozók részéről történő igénybevételére vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni.


(3) A sírásás szolgáltatása vállalkozók részéről történő igénybevételének díját jelen rendelet melléklete tartalmazza.



[21] Módosította a 24/2013. (XII.13.) rendelet. Hatályos: 2013. XII. 13-tól.

A temetési szolgáltatás illetőleg a temetőben végzett

egyéb vállalkozói tevékenységeknek temetői rendje 22


25. § (22)


A köztemetőn belüli, az elhunyt hűtésével, ravatalozásával, a temetőben erre a célra rendszeresített szállító járművön történő szállításával, továbbá a hamvaknak az erre szolgáló berendezéssel történő szórásával, urnaelhelyezéssel, sírásással, sírhelynyitással, sírbahelyezéssel, visszahantolással, újratemetéssel és exhumálással kapcsolatos feladatok ellátására az üzemeltető szakszemélyzetének és berendezésének igénybevétele kötelező (az üzemeltető által biztosított szolgáltatások).


[22] Módosította a 4/2014. (II.21.) rendelet. Hatályos: 2014. II. 21-től.

Szociális temetés 23


25/A. § [23]





[23] Hatályon kívül helyezte a 4/2014.(II.21.)rendelet. Hatályos: 2014. II. 21-től.

VII. Vegyes rendelkezések


26. §


Az üzemeltető köteles a temető bejáratánál kifüggeszteni a fenntartó nevét, címét, tartózkodási helyét és idejét, a kegyeleti szolgáltató és temető nyitvatartási idejét, a temető rendjére vonatkozó szabályokat, valamint az elhelyezhető síremlékek méretét.


27. §


(1) Szabálysértést követ el és 30.000,- Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható, aki a temető rendjére vonatkozó szabályokat megszegi, feltéve, hogy cselekménye más, magasabb szintű jogszabály alapján büntetőjogi, vagy szabálysértési elbírálás alá nem esik.


(2) A fenntartóval szemben az (1) bekezdés alapján nincs helye eljárásnak.

Záró rendelkezés


28. §


A rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, egyidejűleg hatályát veszti a 22/2000.(XI.29.) rendelet és valamennyi módosítása.


Halásztelek, 2007. május 3.


Baloghné dr. Nagy Edit sk.                                    Szentgyörgyi József sk.

                                    jegyző                                                                polgármester



Rendelet kihirdetve: Halásztelek, 2007. május 9.


Baloghné dr. Nagy Edit sk. jegyző



A rendelet a 26/2008. (XII.19.), 27/2009. (XI.27.), 16/2013. (V.30.), 24/2013. (XII.13.), 4/2014. (II.21.) és a 6/2016.(II.11.) számú rendelettel egységes szerkezetbe foglalva.

Hatályos: 2016. február 11.


A rendelet kihirdetve:

Halásztelek, 2016. február 11.


Baloghné dr. Nagy Edit

     címzetes főjegyző

1. sz. melléklet[14]


Díjak


  1. A behajtási díj mértéke gépjárművel történő minden behajtáskor: 160.- Ft + ÁFA/behajtás, illetve éves bérlet váltható, melynek ára 4 000.- Ft+ ÁFA/év.


  1. A sírhely megváltásának díjai:


Egyszemélyes sírhely                  használati ideje 25 év             20 000.-Ft + ÁFA

Kétszemélyes sírhely                   használati ideje 25 év             30 000.-Ft + ÁFA

Gyermeksírhely                            használati ideje 25 év             ingyenes

Urnafülke                                     használati ideje 10 év             15 000.-Ft + ÁFA

Kettes urnafülke                          használati ideje 10 év             35 000.-Ft + ÁFA

Urnasírhely                                  használati ideje 10 év             20 000.-Ft + ÁFA

Kripta (kettes)                              használati ideje 60 év           100 000.-Ft + ÁFA

Kripta (négyes)                            használati ideje 60 év           200.000,-Ft + ÁFA     


  1. A temető fenntartási hozzájárulás díj mértéke: 5 000.- Ft+ÁFA/nap.


  1. A temető egyes létesítményei vállalkozók részéről történő igénybevételének díjai:


Ravatal-berendezés                      10 000.- Ft + ÁFA alkalmanként

Épület bérleti díj                          10 000.- Ft + ÁFA

Kriptába helyezés                        20 000.- Ft + ÁFA

Urnafülke (kolumbárium) meglévő

sírhelybe behelyezés                    3 000.- Ft + ÁFA

Urnafülke (kolumbárium) lap

behelyezése                                  1 000.- Ft + ÁFA

hűtés-tárolás                                 1 000.- Ft + ÁFA/nap.


  1. A sírásás szolgáltatása vállalkozók részéről történő igénybevételének díja:

Sírásás                                          16 000.- Ft + ÁFA

Sírnyitás                                       18 000.- Ft + ÁFA

Mélyített sírásás                           18 000.- Ft + ÁFA

Gyermeksír ásása                           7 500.- Ft + ÁFA

Hantolás                                         8 500.- Ft + ÁFA

Urna sírásás                                    6 000.- Ft + ÁFA

Urnasír hantolás                             3 000.- Ft + ÁFA                                        

    

     VI.        Az üzemeltető által biztosított szolgáltatások díjai


Elhunyt- és hamvak átvétele                                          24 000.- Ft + ÁFA

Temetőn belüli szállítás                                                    8 000.- Ft + ÁFA

Ravatalozás koporsós temetésnél                                   16 000.- Ft + ÁFA

Ravatalozás urnás temetésnél                                        12 000.- Ft + ÁFA

Sírnál történő ravatalozás                                               20.000,- Ft + ÁFA

Exhumálás           5 éven  belül                                       90 000.- Ft + ÁFA

                            5-15 év között                                    70 000.- Ft + ÁFA

                            15 éven túl                                          50 000.- Ft + ÁFA


Az új kettes urnafülkék első megváltásakor a fenti díj nem tartalmazza (ezeket – záró lap és betűvésés - az egységes arculat érdekében minden esetben az üzemeltető biztosítja):

  • záró lap árát:

fekete lap              20 000.-Ft+ÁFA

fehér lap                18 000.-Ft+ÁFA

  • betűvésés árát:           450.-Ft+ÁFA/betű

2. sz. melléklet[15]





[1]

Módosította a 24/2013. (XII.13.) rendelet. Hatályos: 2013. XII. 13-tól.

[2]

Módosította a 24/2013. (XII.13.) rendelet. Hatályos: 2013. XII. 13-tól.

[3]

Módosította a 24/2013. (XII.13.) rendelet. Hatályos: 2013. XII. 13-tól.

[4]

Megállapította a 26/2008. (XII.19.) rendelet. Hatályos: 2012. XII. 20-tól.

[5]

Megállapította a 26/2008. (XII.19.) rendelet. Hatályos: 2012. XII. 20-tól.

[6]

Módosította a 24/2013. (XII.13.) rendelet. Hatályos: 2013. XII. 13-tól.

[7]

Módosította a 26/2008. (XII.19.) rendelet. Hatályos: 2012. XII. 20-tól.

[8]

Módosította a 24/2013. (XII.13.) rendelet. Hatályos: 2013. XII. 13-tól.

[9]

Módosította a 26/2008. (XII.19.) rendelet. Hatályos: 2012. XII. 20-tól.

[10]

Hatályon kívül helyezte a 24/2013. (XII.13.) rendelet. Hatálytalan 2013. XII. 13-tól.

[11]

Hatályon kívül helyezte a 26/2008. (XII.19.) rendelet. Hatálytalan 2012. XII. 20-tól.

[12]

Hatályon kívül helyezte a 26/2008. (XII.19.) rendelet. Hatálytalan 2012. XII. 20-tól.

[13]

Megállapította a 26/2008. (XII.19.) rendelet. Hatályos: 2012. XII. 20-tól.

[14]

Módosította a 6/2016.(II.11.) rendelet. Hatályos: 2016. II. 11-től.

[25] Hatályon kívül helyezte a 4/2014.(II.21.) rendelet. Hatályos: 2014. II. 21-től.