Halásztelek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2013.(XII.13.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetben nyújtható szociális és gyermekvédelmi, valamint a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról

Hatályos: 2014. 01. 01- 2015. 02. 27

Halásztelek Város Önkormányzatának Képviselő-testülete (továbbiakban: Képviselő-testület) az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben (továbbiakban: Szt.) 1.§ (2) bekezdésében, 10.§ (1) bekezdésében, a 26.§-ában, a 32. § (3) bekezdésében, a 45. § (1) bekezdésében, a 48.§ (4) bekezdésében, az 50. § (3) bekezdésében, a 92. § (1) – (2) bekezdésében, valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (a továbbiakban: Gyvt.) 18. § (2) bekezdésében, 29. § (1)–(2) bekezdésében, 131. § (1) bekezdésében, 137. § (1) bekezdésében és a 162. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja.


I. FEJEZET


ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK


1. a rendelet célja


1. §


A rendelet célja, hogy a szociálisan rászorult személyek, családok szociális biztonságának megteremtése és megőrzése érdekében meghatározza a szociális és gyermekvédelmi ellátás helyi rendszerét, az egyes ellátási formák igénybevételének feltételeit, valamint a jogosultság érvényesítésének garanciáit.


2. a rendelet hatálya


2. §


A rendelet hatálya kiterjed az Szt. 3.§ (1)-(3) bekezdésében és a Gyvt. 4.§-ában meghatározott azon személyekre, akik Halásztelek Városban bejelentett lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkeznek, továbbá a különös elbírálást igénylő esetben (pl.: életveszély) a városban ideiglenesen tartózkodó személyekre.


II. FEJEZET


ELJÁRÁSI RENDELKEZÉSEK


3. A kérelem tartalmi, formai követelményei


3. §


  1. A pénzbeli, természetbeni támogatási formák igénybevételére irányuló kérelmeket postai úton vagy ügyfélszolgálati időben a Polgármesteri Hivatalban (továbbiakban: Hivatal) kell benyújtani, a Hivatal által e célra rendszeresített formanyomtatványon.
  2. A kérelemnek tartalmaznia, illetve a kérelemhez mellékelni kell:
  1. a kérelmező személyi adatait, TAJ azonosító jelét,
  2. a kérelmezővel közös háztartásban élő, közeli hozzátartozók nevét és személyi adatait, valamint a hozzátartozói minőséget, TAJ azonosító jelét,
  3. a kérelmező és a vele egy háztartásban életvitelszerűen együtt lakó hozzátartozók jövedelemigazolását,
  4. Az 2.§ alá tartozó személyek esetében az ellátás igénylésének időpontjában érvényes tartózkodási engedélyt,
  5. nyilatkozatát, amelyben rögzíti, hogy az általa közölt adatok a valóságnak megfelelnek, és egyben hozzájárul az általa közölt adatainak leellenőrzéséhez.
    1. A lakcím megállapítása szempontjából a személyi adat- és lakcímnyilvántartás adatai irányadók.


4. A döntéshozatal


4. §


  1. A szociális ügyintéző, valamint a Halásztelek Város Önkormányzatának Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálata családgondozóiból álló munkacsoport heti rendszerességgel megtárgyalja az önkormányzati segély, méltányossági közgyógyellátás ügyében benyújtott kérelmeket és javaslatot tesz a támogatási formára, annak összegére. A megtárgyalt ügyekről nyilvántartást vezet.
  2. A Képviselő-testület hatáskörébe tartozó kérelmek elbírálásáról a Szociális, Egészségügyi és Környezetvédelmi Bizottságra dönt.
  3. A Szociális, Egészségügyi és Környezetvédelmi Bizottság döntése elleni fellebbezéseket a Polgármesteri Hivatalhoz kell benyújtani, amely gondoskodik a szükséges iratokkal együtt a fellebbezés Képviselő-testület elé terjesztéséről.
  4. A kérelemben és a jövedelemnyilatkozatban szereplő adatok, tények valódisága az eljárás során szükség esetén, az alábbiakkal ellenőrizhető:
  1. környezettanulmány elkészítése a kérelmező által megadott tartózkodási helyen,
  2. az ügyintéző megkeresheti a polgárok személyi adatait és lakcímét nyilvántartó szervet, helyi gépjármű-nyilvántartót, jövedelemigazolást kiállító munkáltatót, Nemzeti Adó és Vámhivatalt, Magyar Államkincstárt, az illetékes Munkaügyi Központot, Nyugdíjfolyósító Igazgatóságot, társhatóságot,
  3. munkanélküli státusz az illetékes Munkaügyi Központ határozatával igazolható,
  4. házasság felbontását, gyermektartásdíjat, bontóperi ítélettel, vagy a tartásdíj megállapítása, vagy végrehajtása iránti eljárás megindításáról kiállított igazolással kell bizonyítani, amennyiben a tartásdíjról a szülők egyezséget kötöttek, az erről szóló nyilatkozat is elfogadható,
  5. 16. életévét betöltött kérelmező tanulói, hallgatói jogviszonya iskolalátogatási igazolással igazolandó.
    1. A rendeletben szabályozott szociális és gyermekvédelmi ellátásra nem jogosult az, akinek
    2. családja egynél több lakóingatlannal rendelkezik,
    3. családja a Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontjában, illetve a Gyvt. 19. § (7) bekezdésében meghatározott értéknél nagyobb értékű vagyonnal rendelkezik.
      1. E rendelet alkalmazásában a gyermekét egyedül nevelő szülő egyedülállóságát:
    4. amennyiben a gyermek (gyermekek) házasságból született (születtek), a válást és a gyermek elhelyezését bizonyító jogerős bírósági ítélet bemutatásával köteles igazolni, illetve
    5. amennyiben a szülők házasságban, de külön háztartásban vagy élettársi kapcsolatban éltek, de az már megszakadt - köteles nyilatkozni, hogy a gyermek(ek) szülői felügyeletét kettejük közül ki gyakorolja, illetve a másik fél milyen összegű gyermektartásdíj megfizetésére vállal kötelezettséget.
      1. A (6) bekezdés b) pontjában nevesített megállapodásról szóló gyámhivatali jegyzőkönyv, vagy nyilatkozat a felvételtől számított 1 évig fogadható el, ezt követően pedig a gyermekelhelyezés és a gyermektartásdíj tárgyában hozott bírósági döntést lehet csak figyelembe venni.
      2. Önkormányzati segély esetén a megállapított támogatás felhasználásának elszámolása egyedi elbírálás alapján előírható.
      3. Kérelemnek helyt adó átmeneti támogatás esetén egyszerűsített határozat hozható, amennyiben az eljárás során nincs ellenérdekű fél.


5. Ellátások kifizetése


5. §


A megállapított pénzbeli ellátásokat és támogatásokat a Hivatal a határozatban foglaltak szerint átutalással, postai úton, vagy házipénztári kifizetéssel teljesíti.


6. Jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítése


6. §

  1. A rendszeresen folyósított pénzellátás esetén, a támogatásban részesülő a támogatás alapjául szolgáló körülményekben bekövetkezett változásokat 15 napon belül köteles bejelenteni a szociális ügyintézőnek.
  2. A jogosulatlanul, vagy rosszhiszeműen igénybe vett ellátás esetén az Szt.-ben foglaltak szerint kell eljárni.
  3. Az a személy, aki a visszatérítési kötelezettségnek nem tett eleget, a tartozás fennállása alatt – kivéve, ha az engedélyezett részletfizetési kötelezettségét teljesíti – de legfeljebb a visszatérítésre megállapított határidő időtartama alatt önkormányzati segélyben nem részesülhet.


7. Adatvédelem


7. §


Az eljárás során az információs önrendelkezési jogról és információszabadságról szóló törvényt, valamint az Szt. adatkezelésre vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni.


III. FEJEZET


PÉNZBELI ELLÁTÁSOK


8. Aktív korúak ellátása


8. §


  1. Az aktív korúak ellátása a hátrányos munkaerő-piaci helyzetű aktív korú személyek és családjuk részére nyújtott ellátás. Az aktív korúak ellátására jogosult személyt rendszeres szociális segély illeti meg, ha:
    1. egészségkárosodott,
    2. a rá irányadó nyugdíjkorhatárt 5 éven belül betölti,
    3. 14 éven aluli kiskorú gyermeket nevel, feltéve hogy a gyermek intézményi napközbeni ellátása nem biztosított.
      1. A rendszeres szociális segélyben részesülő személy együttműködésre köteles Halásztelek Város Önkormányzatának Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálatával (továbbiakban: Szolgálat), melynek keretében:
        1. a rendszeres szociális segélyt megállapító határozat jogerőre emelkedését követő 15  napon belül felkeresi a Szolgálatot és nyilvántartásba veteti magát,
        2. a beilleszkedését segítő programról írásban megállapodik,
        3. teljesíti a beilleszkedését segítő programban foglaltakat.
  1. Amennyiben a rendszeres szociális segélyben részesülő személy a (2) bekezdésben foglalt együttműködési kötelezettségét neki felróhatóan két éven belül ismételten megszegi, az aktív korúak ellátására való jogosultsága megszüntetésre kerül.
  2. Az együttműködésre kijelölt szerv
    1. tájékoztatja a rendszeres szociális segélyre jogosult személyt a beilleszkedést segítő program elkészítésének menetéről, a programok típusairól, az együttműködés eljárási szabályairól,
    2. a nyilvántartásba vételtől számított hatvan napon belül a rendszeres szociális segélyre jogosult személy bevonásával kidolgozza az egyéni élethelyzethez igazodó beilleszkedést segítő programot, és arról a segélyben részesülő személlyel írásbeli megállapodást köt,
    3. folyamatosan kapcsolatot tart a rendszeres szociális segélyre jogosult személlyel, és legalább három havonta személyes találkozás útján figyelemmel kíséri a beilleszkedést segítő programban foglaltak betartását,
    4. évente írásos értékelést készít a beilleszkedést segítő program végrehajtásáról, szükség esetén módosítja a programot,
    5. ha a rendszeres szociális segélyben részesülő nem tesz eleget együttműködési kötelezettségének, 8 napon belül jelzi Szociális ügyintézőnek,
    6. a beilleszkedési program végrehajtásáról szóló éves értékelését minden év február 28. napjáig megküldi a jegyzőnek.
  1. Az egyéni program készítése során kitűzött célok, programok:
  1. Segélyezett foglalkoztathatóságának javítása, álláskeresésre felkészítés érdekében: motiváció és készségfejlesztés, képzettség erősítése, egyéni tanácsadás, álláskeresési készségek fejlesztése, pályakorrekciós tanácsadás, képzésbe juttatás, szociális problémák kezelése, mentálhigiénés tanácsadás.
  2. Szinten tartás, társadalmi integráció erősítése érdekében: egészségügyi-szociális mentális állapotot javító intézkedések megtétele, családgondozás, kezelésbe juttatás, intézményi kapcsolódás megőrzése.
  3. Esetlegesen más ellátásba juttatásának segítése: nyugdíj, rehabilitációs járadék, gyermeknevelési ellátások, ápolási díj, társadalombiztosítási tanácsadás, ügyintézés segítése, információnyújtás az ellátásokról és a munkaerőpiaci kapcsolódásokról.
  1. Az együttműködésre kijelölt szerv, az együttműködés során tapasztaltak alapján, szükség esetén (pl. segélyezett szociális és mentális helyzetének javulása vagy romlása esetén) a segélyezett bevonásával módosíthatja a beilleszkedést segítő programot, melyről értesíti a jegyzőt.
  2. Az együttműködésre kijelölt szerv munkája során szorosan együttműködik a Polgármesteri Hivatal szociális ügyintézőjével, valamint az illetékes Munkaügyi Központtal.
  3. Haladéktalanul jelezni köteles a jegyzőnek, ha a rendszeres szociális segélyre jogosult személy együttműködési kötelezettségének nem tesz eleget.


9. Önkormányzati segély


9. §


  1. Létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személy részére az önkormányzat önkormányzati segélyt nyújt.
  2. Amennyiben a kérelmező vagyoni, jövedelmi és egyéb szociális viszonyai ismeretében vélelmezhető, hogy önmaga és családja létfenntartását veszélyeztető problémáját más módon megoldani nem képes, vagy alkalmanként jelentkező többletkiadások, vagy a gyermek hátrányos helyzete miatt anyagi segítségre szorul, egyszeri, vagy meghatározott időtartamra – de legfeljebb 3 hónapra– havi rendszerességgel folyósított önkormányzati segély állapítható meg.
  3. Az önkormányzati segély megállapítása kérelemre, vagy hivatalból történik.
  4. Önkormányzati segély pénzbeli és természetbeni ellátásként egyaránt nyújtható. Természetbeni ellátásként kell megállapítani, ha
    • a kérelem erre irányul, vagy
    • az ellátásban részesülő életvitele alapján indokolt és célravezetőbb.
  5. A természetben nyújtott támogatás formája lehet Erzsébet-utalvány, élelmiszer, tüzelősegély és közüzemi díjhátralék rendezése.
  6. Amennyiben egy határozatban havi rendszeres folyósítással kerül a segély megállapításra, úgy a határozatban rendelkezni kell a későbbi kifizetések időpontjáról és a segély összegéről.


10. §


  1. Önkormányzati segély állapítható meg pénzbeli formában elsősorban:
    1. létfenntartási gondokkal küzdő kérelmező részére,
    2. hosszan tartó betegség idejére,
    3. gyógyszer és gyógyászati segédeszköz beszerzésére, kórházi költség fedezésére,
    4. válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartásához,
    5. gyermek iskoláztatásához, a gyermek fogadásának előkészítéséhez, a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartásának, illetve a gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez, egészségügyi ellátáshoz való hozzájárulásához,
    6. elemi kár, rendkívüli időjárás esetén, amennyiben a károsult biztosítással nem rendelkezik, vagy hathatós segítséget számára az azonnal kifizethető támogatás jelent,

amennyiben családjában az egy főre jutó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át, egyedülálló esetén 200%-át.

  1. Ugyanazon családnak, illetve egyedülálló kérelmezőnek az évente legfeljebb három alkalommal adható önkormányzati segély összegének meghatározása egyedi elbírálással történik, melynek együttes összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át nem haladhatja meg.
  2. Meghatározott időtartamig folyósított önkormányzati segély ugyanazon családnak, illetve egyedülálló kérelmezőnek évente egy alkalommal adható, melynek havonkénti összege nem lehet magasabb az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50%-ánál.
  3. A rendkívüli, létfenntartást veszélyeztető élethelyzetet minden esetben hitelt érdemlő módon igazolni szükséges (pl.: orvosi igazolás, recept, három hónapnál nem régebbi zárójelentés, közüzemi számla, közüzemi szolgáltató kikapcsolási értesítője).


11. §


  1. Önkormányzati segély állapítható meg pénzbeli ellátásként annak a jogosultnak, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy tartásra köteles hozzátartozó volt ugyan, de a temetési költségek viselése saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti, és
  1. családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át,
  2. egyedül élő személy esetében a jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-át.
  1. A temetési költségek finanszírozására nem állapítható meg az önkormányzati segély annak, aki a hadigondozásról szóló törvény alapján temetési hozzájárulásban részesül.
  2. Az (1) bekezdés szerint megállapított segély összege nem lehet kevesebb, mint 20.000 forint, és nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át, egyedül élő esetén annak 250%-át.
  3. A segély iránti kérelemhez csatolni kell a halotti anyakönyvi kivonatot és a temetés költségeiről szóló, a segélyt kérő vagy egy háztartásban élő családtagja nevére kiállított számlák eredeti példányát.
  4. Az (4) bekezdésben meghatározott számlákat a kérelmező részére vissza kell adni. A megállapított segély összegét – vagy a kérelem elutasításának tényét – illetve a határozat számát a számlákra rá kell vezetni.


12. §


Rendkívüli méltánylást érdemlő körülmények esetén a 10.§ (1) bekezdésben meghatározott egy főre jutó jövedelemtől, valamint a támogatás összegétől családonként évente egy alkalommal 50.000 Ft erejéig el lehet térni.


IV. FEJEZET


TERMÉSZETBEN NYÚJTOTT ELLÁTÁSOK


10. Köztemetés


13. §


  1. Akinek nincs vagy nem lelhető fel az eltemettetésre köteles hozzátartozója, vagy az eltemettetésre köteles személy az eltemettetésről nem gondoskodik, annak közköltségen történő eltemettetéséről – a halálesetről való tudomásszerzést követő 21 napon belül – a helyben szokásos legolcsóbb temetés formájában köztemetés elrendelésével a polgármester gondoskodik.
  2. A polgármester, a köztemetés költségeinek megtérítési kötelezettsége alól részben vagy egészben különös méltánylást érdemlő körülmények fennállása esetén mentesítheti az eltemettetésre köteles személyt.
  3. Nem rendelhető el köztemetés, ha tartási-, életjáradéki-, illetve öröklési szerződés alapján, mások eltartásában lévő személy eltemettetéséről az eltartást vállaló személy köteles gondoskodni.
  4. Amennyiben az elhunyt olyan ingatlanvagyonnal rendelkezett, melynek értéke fedezi a temetés költségeit, úgy a hozzátartozóval jegyzőkönyvben kell rögzíteni, hogy hozzájárul az önkormányzat javára az ingatlan terhére történő jelzálogjog bejegyzéséhez. A jelzálogjog bejegyzéséről a köztemetést elrendelő határozatban rendelkezni kell.
  5. Amennyiben az elhunyt személy eltemettetésére köteles személy fellelhető, úgy a tudomásra jutástól számított 15 napos határidő kitűzésével fel kell szólítani, hogy gondoskodjék az elhunyt személy eltemettetéséről.


11. Méltányossági közgyógyellátás


14. §


  1. Méltányosság jogcímén közgyógyellátásban részesülhet az a szociálisan rászoruló személy, akinek gyógyszerköltsége olyan magas, hogy létfenntartása veszélyeztetése nélkül ezt nem képes viselni, és
  1. családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át, egyedül élő esetén annak 250%-át, és
  2. a havi rendszeres gyógyító ellátás mértéke az 5.000 Ft-ot meghaladja.
  1. A jogosultság megállapítására az Szt. 50. § (4) bekezdésében foglaltakat kell alkalmazni.


12. Szemétszállítási díjkedvezmény


15. §


  1. Szemétszállítási díjkedvezmény állapítható meg szociális rászorultság alapján annak az egyedül élő nyugdíjasnak, aki
  1. saját nevére szóló szolgáltatási számlával rendelkezik, és
  2. nincs elmaradt tartozása a szolgáltató felé.
    1. Nem állapítható meg támogatás annak a kérelmezőnek,
    2. aki ingatlanát bérbeadással hasznosítja
    3. akinek az ingatlanán életvitelszerűen más személy tartózkodik,

kivéve: kérelmező gondnoksága alá helyezett személy, fogyatékos, I-II. csoportú rokkant.

  1. Szemétszállítási díj 50%-os támogatásra jogosult, az az egyedül élő nyugdíjas, akinek a jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-át nem haladja meg.
  2. A szemétszállítási díjtámogatás a kérelem benyújtását követő hónap első napjától a tárgyév december 31. napjáig állapítható meg.
  3. A megállapított támogatás összege a szolgáltatást nyújtó gazdasági szervezetnek kerül átutalásra.



13. Tűzifa támogatás


16. §


  1. Az önkormányzat vissza nem térítendő természetbeni támogatást – tűzifát – biztosít 25.000,- Ft értékben annak a személynek:
  1. akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át,
  2. egyedül élőknek, ha az egy főre jutó jövedelme nem haladja meg az öregség nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át.
    1. A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától.
    2. A tűzifa támogatás e rendelet hatálya alatt egy alkalommal igényelhető. Kizáró ok, ha az ingatlanban élő személyek bármelyike lakásfenntartási támogatásban részesül.
    3. A tűzifában részesülő személy a tűzifát nem értékesítheti, nem adhatja át másnak, csak saját célra használhatja fel.

V. FEJEZET


SZEMÉLYES GONDOSKODÁST NYÚJTÓ ELLÁTÁSOK


14. Általános szabályok


17. §


  1. Személyes gondoskodás keretében biztosított szociális és gyermekjóléti alapellátás formái:
  1. Gyermekjóléti szolgálat
  2. Családsegítés
  3. Étkezés
  4. Házi segítségnyújtás
  5. Nappali ellátás
  1. A személyes gondoskodás igénybevétele általában önkéntes, az ellátást igénylő vagy törvényes képviselője (továbbiakban: kérelmező) kérelmére történik.
  2. A gyermekek védelméről és gyámügyi igazgatásról szóló törvény által meghatározott esetekben – ha a gyermek védelme az ellátás önkéntes igénybevételével nem biztosított – a személyes gondoskodás kötelező igénybevételét kell elrendelni.
  3. A személyes gondoskodást nyújtó ellátás iránti kérelmet Halásztelek Város Önkormányzatának Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálatánál kell benyújtani.


15. Gyermekjóléti szolgálat


18. §


  1. A gyermek testi, lelki egészségének, családban történő nevelésének elősegítése érdekében a gyermekjóléti szolgálat feladatait a Gyvt. 39–40. §‑ai határozzák meg.
  2. A gyermekjóléti szolgáltatás térítésmentes. A szolgáltatást a szülő, más törvényes képviselő kérelmére, illetve a Gyvt. 17. § (1) bekezdésében felsorolt intézmények és személyek jelzése alapján végzi.
  3. A gyermekjóléti szolgáltatást az önkormányzat Halásztelek Város Önkormányzatának Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat útján biztosítja.


16. Családsegítés


19. §


  1. Családsegítés keretében gondoskodik a szociális vagy mentálhigiénés problémák, illetve egyéb krízishelyzet miatt segítségre szoruló személyekről és családokról.


  1. A családsegítés keretében ellátandó feladatokat az Szt. 64.§ (4) bekezdése, valamint a menedékjogról szóló 2007. évi LXXX. Törvény 32/C.§-a határozza meg.
  2. A szolgáltatás igénybevétele térítésmentes.


  1. Az önkormányzat a családsegítést Halásztelek Város Önkormányzatának Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálatán keresztül biztosítja.


17. Étkezés


20.§


  1. Halásztelek Város Önkormányzata legalább napi egyszeri meleg étkeztetést biztosít azon szociális rászorultak számára, akik önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani.
  2. Az (1) bekezdés szempontjából rászorulónak kell tekinteni:
    1. a 70 éven felüli,
    2. a tartósan beteg egyedülélő,
    3. a fogyatékos,
    4. a szenvedélybeteg, és
    5. a hajléktalan kérelmezőt.
  3. Az ellátás módja lehet:
    1. étkezés elvitele saját erőből,
    2. étkezés házhoz szállítással.
  4. Az ellátásért térítési díjat kell fizetni, melynek összege
    1. 450 Ft + 50 Ft kiszállítási díj/nap, ha a kérelmező jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 % -át.
    2. 510 Ft + 50 Ft kiszállítási díj/nap, ha a kérelmező jövedelme meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 % -át.
  5. Nem kell térítési díjat fizetni, ha a kérelmező nem rendelkezik jövedelemmel, vagy jövedelme nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét.
  6. Az étkeztetésért fizetett térítési díj a kérelmező jövedelmének 30 %-át nem haladhatja meg.
  7. Az önkormányzat e feladatát a saját konyháján keresztül látja el.
  8. A szolgáltatás igénylése iránti kérelmet e rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza.
  9. A Polgármesteri Hivatal Jegyzője az e rendelet 2. sz. mellékletét képező megállapodást köt a szolgáltatást igénybe vevővel.


18. Házi segítségnyújtás


21.§


  1. Házi segítségnyújtás keretében gondoskodik elsősorban azon személyekről, akik otthonukban önmaguk ellátására saját erőből nem képesek és róluk nem gondoskodnak.
  2. A házi segítségnyújtás igénybevételét megelőzően a jegyző kezdeményezi a gondozási szükséglet vizsgálatát.
  3.  A jogosultságot a jegyző állapítja meg a benyújtott igazolások alapján.
  4. Az önkormányzat a szolgáltatás díját
    1. 180 Ft/órában határozza meg, ha az igénylő jövedelme több, mint az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 101 %-a, de kevesebb, mint 200 %-a,
    2. 300 Ft/órában határozza meg, ha az igénylő jövedelme több, mint az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 201 %-a, de kevesebb, mint 300 %-a,


  1. 600 Ft/órában határozza meg, ha az igénylő jövedelme több, mint az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-a.
  1.  a)    Nem kell térítési díjat fizetni, ha a kérelmező nem rendelkezik jövedelemmel, 

                vagy jövedelme nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét.

         b)    A házi segítségnyújtásért fizetett térítési díj a kérelmező jövedelmének 25 %-át nem

                haladhatja meg.

  1. A szolgáltatás igénylése iránti kérelmet e rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza.
  2. A Polgármesteri Hivatal Jegyzője az e rendelet 2. sz. mellékletét képező megállapodást köt a szolgáltatást igénybe vevővel.


19. Nappali ellátás


 22. §


  1. A nappali ellátás a hajléktalan személyek és elsősorban a saját otthonukban élő, egészségi állapotuk vagy idős koruk miatt szociális és mentális támogatásra szoruló, nagykorú, önmaguk ellátására részben képes személyek részére biztosít lehetőséget a napközbeni tartózkodásra, társas kapcsolatokra, valamint az alapvető higiéniai szükségleteik kielégítésére.


  1. Az önkormányzat a nappali ellátást a saját intézményében biztosítja.

VI. FEJEZET


SZOCIÁLPOLITIKAI KEREKASZTAL


23. §


  1. Az önkormányzat e rendeletben meghatározott feladatok megvalósulásának, végrehajtásának folyamatos figyelemmel kísérésére szociálpolitikai kerekasztalt hoz létre.


  1. A szociálpolitikai kerekasztal tagjai:
  • Halásztelek Város Polgármestere
  • Halásztelek Város Önkormányzatának Jegyzője
  • Halásztelek Város Önkormányzat Szociális Bizottságának Elnöke
  • Halásztelek Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat képviselője
  • Halásztelek Város Polgármesteri Hivatal szociális ügyintézője
  • Nevelési-oktatási intézmények vezetői, gyermek és ifjúságvédelmi felelősei
  • Háziorvosok, fogorvosok, védőnők
  • A helyi nyugdíjas, mozgáskorlátozott és ifjúsági szervezetek képviselői
  • Civil szervezetek vezetői, képviselői
    1. A kerekasztal vezetője Halásztelek Város Polgármestere.
    2. A kerekasztal évente legalább egy alkalommal ülésezik, az ülést Halásztelek Város Polgármestere hívja össze.

Szerkesztés...

VII. FEJEZET


ZÁRÓ RENDELKEZÉS


24. §


  1. E rendelet 2014. január 1. napján lép hatályba.
  2. A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Halásztelek Város Önkormányzat Képviselő-testületének a rendszeres szociális segélyben részesülő, egészségkárosodottnak nem minősülő személyek együttműködésének eljárási szabályairól szóló többször módosított 8/2009. (III.27.) önkormányzati rendelete, a gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló többször módosított 9/2009. (III.27.) önkormányzati rendelete, a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások intézményi térítési díjáról szóló 14/2009. (V.29.) önkormányzati rendelete, valamint a felnőtt korúakra vonatkozó szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló többször módosított 2/2012. (II.14.) önkormányzati rendelete.



Halásztelek, 2013. december 12.




Baloghné dr. Nagy Edit                                   Szentgyörgyi József

                                   jegyző                                                       polgármester



A rendelet kihirdetve:

Halásztelek, 2013. december 13.



Baloghné dr. Nagy Edit
jegyző 

1. sz. melléklet


KÉRELEM

a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez


1. Az ellátást kérelmező adatai:


Név:……………………………………………………………………………………………………….

Születési név:……………………………………………………………………………………………

Anyja neve:……………………………………………………………………………………………….

Születési helye, időpontja:………………………………………………………………………………..

Lakóhelye:………………………………………………………………………………………………..

Tartózkodási helye:……………………………………………………………………………………….

Állampolgársága:…………………………………………………………………………………………

Bevándorolt, letelepedett vagy menekült, hontalan jogállása, szabad mozgás és tartózkodás joga: ……..……………………………………………………………………………………………..

Társadalombiztosítási Azonosító Jele:……………………………………


Az ellátást kérelmező cselekvőképes:                    igen                 nem


Amennyiben nem, úgy

törvényes képviselőjének:

a) neve:…………………………………………………………………………………………….

b) lakóhelye:………………………………………………………………………………………

c) telefonszáma:……………………………………………………………………………………


a tartására kötelezett személy:

a) neve:…………………………………………………………………………………………….

b) lakóhelye:………………………………………………………………………………………

c) telefonszáma:……………………………………………………………………………………


Legközelebbi hozzátartozójának:

a) neve:…………………………………………………………………………………………….

b) lakóhelye:………………………………………………………………………………………

c) telefonszáma:……………………………………………………………………………………


2. A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételére vonatkozó adatok:


  • Szociális étkeztetés igénybevétele:                                           □

Mely időponttól kéri a szolgáltatás biztosítását (hónap, nap): ………………………………………

Milyen gyakorisággal kéri a szolgáltatás biztosítását: ……………………………………..


Az étkeztetés módja: (megfelelő részt szíveskedjen jelölni)

a)  elvitellel                       □

b)  kiszállítással                  □


  • Házi segítségnyújtás igénybevétele:                                          □

Mely időponttól kéri a szolgáltatás biztosítását (hónap, nap): ………………………………………

Milyen gyakorisággal kéri a szolgáltatás biztosítását: ……………………………………..

Igényelt segítség: ……………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………….


3. Kérelmemhez mellékelten csatolom a gondozási szükséglet megítélését szolgáló, rendelkezésre álló leletek és szakvélemények másolatát.



Dátum:…………………………




     ………………………………………………

az ellátást kérelmező (törvényes képviselő) aláírása


JÖVEDELEMNYILATKOZAT


Az ellátást kérelmező személyre vonatkozó személyes adatok:

Név: ..........................................................................................................................................

Születési név: .............................................................................................................................

Anyja neve: ................................................................................................................................

Születési hely, idő: ......................................................................................................................

Lakóhely: ...................................................................................................................................

Tartózkodási hely: ......................................................................................................................

(itt azt a lakcímet kell megjelölni, ahol a kérelmező életvitelszerűen tartózkodik)

Telefonszám (nem kötelező megadni): .........................................................................................


Az ellátást kérelmező személyre vonatkozó jövedelmi adatok:

 A jövedelem típusa

 Nettó összege

 Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó


 Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, szellemi és más önálló tevékenységből származó


 Táppénz, gyermekgondozási támogatások


 Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások


 Önkormányzat és munkaügyi szervek által folyósított ellátások


 Egyéb jövedelem


 Összes jövedelem



Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a közölt adatok a valóságnak megfelelnek. A térítési díj megállapításához szükséges jövedelmet igazoló bizonylatokat egyidejűleg csatoltam. Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak az eljárás során történő felhasználásához.


Dátum: ................................................

................................................................
Az ellátást igénybe vevő
(törvényes képviselő) aláírása




EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTRA VONATKOZÓ IGAZOLÁS

Szociális rászorultság igazolása egészségi állapot alapján


(a háziorvos, kezelőorvos tölti ki)



Név (születési név): .........................................................................................................................

Születési hely, idő: ...........................................................................................................................

Anyja neve: …………………………………………………………………………………………….

Lakóhely: ........................................................................................................................................

Társadalombiztosítási Azonosító Jel: ................................................................................................


Házi segítségnyújtás igénybevétele esetén:

  1. önellátásra vonatkozó megállapítások:

önellátásra képes                     részben képes                              segítséggel képes

  1. szenved-e krónikus betegségben:                               igen                 nem

(Igen válasz esetén)………………………………………………………………

  1. fogyatékosság típusa (hallássérült, látássérült, mozgássérült, értelmi sérült) és mértéke:…………………………………………………………………………………………
  2. rendszeres orvosi ellenőrzés szükséges-e:                   igen                nem
  3. gyógyszerek adagolásának ellenőrzése szükséges-e:   igen                nem
  4. szenvedett-e fertőző betegségben 6 hónapon belül:    igen                nem
  5. egyéb megjegyzések:……………………………………………………………………………….

Dátum: …………………………

P.H.

                          …………………………………

                                     háziorvos / kezelőorvos



(szükség esetén külön melléklet csatolható az igazoláshoz)

2. sz. melléklet

MEGÁLLAPODÁS

szociális alapellátás biztosítására


amely létrejött egyrészről a Halásztelek Polgármesteri Hivatala,  mint szociális szolgáltatást nyújtó, másrészről …………………………………………………..(név) ……………………………………………. (település) …………………………………..utca ……….házszám alatti lakos, mint szociális szolgáltatást igénybe vevő között a mai napon az alábbiak szerint:


1. Az ellátás időtartama:              határozatlan időtartamú                határozott időtartamú

Az ellátás igénybevételének kezdő időpontja:. ………év ………. hó……… nap.

Az ellátás igénybevételének befejező időpontja (határozott időtartamú ellátás esetén):

…………. év…………… hó………… nap.


2. A szolgáltatás formája: (a választott alapellátás aláhúzandó)

  1. Étkeztetés
  2. Házi segítségnyújtás


A szolgáltatás módja, köre: (a választott alapellátás aláhúzandó)

  1. Étkeztetés esetén:
  • elvitelre
  • kiszállítással
  1. Házi segítségnyújtás esetén:
  • alapvető gondozási-ápolási feladatok
  • személyi és lakókörnyezeti higiéné megtartása
  • közreműködés a háztartás vitelében
  • segítség a környezettel való kapcsolattartásban
  • vészhelyzet kialakulásának megelőzése
  • egyéni és csoportos szabadidős programok
  • segítés a szociális ellátásokhoz


3. Térítési díj:

A szolgáltatásokért fizetett térítési díjat Halásztelek Polgármesteri Hivatala  …………../2013 Kt. rendelete határozza meg.

A személyi térítési díj évente felülvizsgálatra kerül és a jövedelemvizsgálat, valamint a mindenkori intézményi térítési díj függvényében változik.

A személyi térítési díjat Halásztelek Polgármesteri Hivatal Jegyzője a fenti rendelet vonatkozó rendelkezései alapján

  1. Étkeztetés esetén: ……………………… Ft/adagban állapította meg.
  2. Házi segítségnyújtás esetén: …………………..Ft/ órában állapította meg.


Az étel házhozszállításának díja 50 Ft/alkalom.


A térítési díjat havonta utólag, a tárgyhót követő hónap 10. napjáig kell megfizetni Halásztelek Polgármesteri Hivatal Pénztárába.

Ha az ellátást igénybe vevő díjfizetési kötelezettségének nem tesz eleget, Halásztelek Polgármesteri Hivatal Jegyzője 15 napos határidő megjelölésével írásban felhívja a kötelezettet az elmaradt térítési díj megfizetésére. Az 1 hónapot meghaladó díjhátralék esetén az ellátás biztosítását szüneteltetni kell.

4. A megállapodás módosítása, megszűnése:

A megállapodás módosítását bármelyik fél kezdeményezheti. A módosításra közös megegyezés, illetve jogszabályi változás esetén van lehetőség.


A megállapodás megszűnik, ha a jogosult a szolgáltatást már nem kívánja igénybe venni, ha a településről elköltözik, vagy a szolgáltatást igénylő halálával. Minden esetben az igénybevevő (törvényes képviselője, vagy hozzátartozója) köteles ezt legkésőbb az utolsó szolgáltatás igénybevételi napon írásban bejelenteni Halásztelek Polgármesteri Hivatalában.


A személyes gondoskodás körébe tartozó ellátást meg kell szüntetni, ha:

a) Az ellátás megállapítása határozott időre vagy feltétel bekövetkeztéig történt.

b) Az ellátott az ellátást előzetes bejelentés nélkül tartósan (legalább 4 hétig) nem vette igénybe és ezt utólag elfogadható módon nem mentette ki.

c) Az ellátott magatartásával az ellátást lehetetlenné teszi vagy akadályozza.

d) Az ellátott részére megállapított intézményi térítési díj megfizetését figyelmeztetés ellenére elmulasztotta, feltéve, hogy annak megfizetésére egyébként képes lenne.


5. Panasztétel lehetősége, kivizsgálási módja:

Jogosult a szolgáltatással kapcsolatos panaszával a Szociális, Egészségügyi és Környezetvédelmi Bizottsághoz fordulhat. A panasz kivizsgálásának eredményéről a Bizottság elnöke a jogosultat írásban tájékoztatja.

Jogosult igénybe veheti az ellátottjogi képviselő segítségét is. Az ellátottjogi képviselő vonatkozásában a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló1993. évi III. törvény 94/K §-a az irányadó.


6. Az ellátást igénybe vevő tájékoztatása :

Az ellátást igénybe vevő tudomásul veszi:

- a biztosított szolgáltatás tartalmáról és feltételeiről,

- étkeztetés esetén a figyelemfelhívást a melegen fogyasztandó étel felforralására,

- a Halásztelek Polgármesteri Hivatal által vezetett nyilvántartásokról,

- a panaszjog gyakorlásának módjáról,

- az ellátás megszűnésének eseteiről,

- a fizetendő térítési díjról, teljesítési feltételeiről, továbbá a mulasztás következményeiről szóló tájékoztatást.


Az ellátást igénybe vevő kijelenti, hogy:

- adatokat szolgáltat az 1993. évi III. törvény alapján vezetett nyilvántartásokhoz,

- a szociális ellátásában a jogosultság feltételeit érintő lényeges tények, körülmények megváltoztatásáról 15 napon belül értesíti Halásztelek Polgármesteri Hivatalát.


6. Megjegyzés:

Jelen megállapodásban nem szabályozott kérdésekben a Ptk., valamint az ágazati jogszabályok rendelkezései az irányadók.


A szolgáltatást igénybe vevő, illetve törvényes képviselője kijelenti, hogy a megállapodásban foglaltakat megismerte, megértette és aláírásával egyidejűleg egy példányát átvette.


Halásztelek,  ……..év………hó………..nap


                        …………………………….                                     ……………………………

             Szolgáltató                                                     Szolgáltatást igénybe vevő