Halásztelek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2013.(XII.13.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

Hatályos: 2014. 01. 01- 2019. 08. 31

Halásztelek Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény  (továbbiakban: Vgtv.) 44/C. § (2) bekezdésében és 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, és a Vgtv. 4. § (2) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról az alábbi rendeletet alkotja.


1. A közszolgáltatás tartalma, területe


1. § A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz kötelező közszolgáltatás Halásztelek város közigazgatási területén elhelyezkedő ingatlanon keletkező ideiglenes tárolásra szolgáló gyűjtőhelyről történő begyűjtésre, elszállítására, és az ártalmatlanítás céljából a Halásztelek Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) által kijelölt ártalmatlanító telepen történő elhelyezésre terjed ki.


2. A Közszolgáltató és az ártalmatlanító hely megnevezése


2. § (1) Halásztelek város közigazgatási területén a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatás teljesítésére jogosult, illetőleg kötelezett közszolgáltató: „AD” Szolgáltató Kft., 2310 Szigetszentmiklós, Dr. Varga László u. 42. (továbbiakban: Közszolgáltató).

(2) A Halásztelek város közigazgatási területén lévő ingatlanokon keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizeket a Dél-Pest Megyei Víziközmű Szolgáltató Zrt. (2360 Gyál, Kőrösi út 190.) Dunaharaszti ártalmatlanító helyén kell elhelyezni.

3. A közszolgáltató jogai és kötelezettségei


3. § (1) A Közszolgáltató a közszolgáltatást a hatályos vízgazdálkodási, környezetvédelmi és közegészségügyi jogszabályi előírások szerint köteles ellátni.

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtésére és szállítására vonatkozó szerződés a közszolgáltatás megrendelésével a tulajdonos és a Közszolgáltató között jön létre.

(3) A Közszolgáltató az ingatlantulajdonos bejelentése alapján, vele egyeztetett időpontban, a megrendeléstől számított 48 órán belül köteles a közszolgáltatást elvégezni.

(4) A közszolgáltatás teljesítésének feltételeiről a Közszolgáltató az ingatlantulajdonost írásban köteles értesíteni vagy felhívás közzététele útján tájékoztatni. A közszolgáltatás feltételeiben bekövetkezett változásokról a Közszolgáltató az ingatlantulajdonost - a változás bekövetkezte előtt - írásban értesíteni köteles.

(5) A Közszolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elhelyezésével összefüggő nyilvántartást oly módon köteles kialakítani, hogy az átadási helyen ténylegesen elhelyezett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyisége, minősége és származási helye akadálymentesen, pontosan megállapítható legyen.


4. Az ingatlantulajdonos jogai és kötelezettségei


4. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán keletkező, vagy onnan származó az ideiglenes tárolásra szolgáló közműpótló létesítmények ürítéséből származó, illetve a közüzemi csatornahálózatba, vagy más befogadóba, vagy szennyvíztisztítóba nem vezetett háztartási szennyvizet a környezetvédelmi és a közegészségügyi előírások, illetve az egyéb hatósági előírások szerint gyűjteni, valamint átadni.

(2) Az ingatlantulajdonos köteles a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz tekintetében a közszolgáltatást a megfelelő időben, de évente legalább egy alkalommal a rendeletben megjelölt Közszolgáltatótól megrendelni és elszállíttatni, és részére a jelen rendelet szerinti közszolgáltatási díjat megfizetni.

(3) Az üdülőingatlanok és az időlegesen használt ingatlanok tulajdonosai a (2) bekezdéstől eltérően a közszolgáltatást 24 havonta kötelesek igénybe venni. Annak tényét, hogy az ingatlan üdülőingatlan, illetve időlegesen használt ingatlan, a tulajdonos írásban köteles bejelenti a Közszolgáltatónak.

(5) Az ingatlantulajdonos köteles a közszolgáltatás elvégzéséhez szükséges feltételeket, különösen a szállítójármű számára a gyűjtőhely megközelíthetőségét biztosítani.

 (6) Az ingatlantulajdonos köteles a háztartási szennyvíz gyűjtése során megfelelő gondossággal eljárni annak érdekében, hogy az mások életét, testi épségét, egészségét és jó közérzetét ne veszélyeztesse, a város természetes és épített környezetét ne szennyezze, a növény-, és állatvilágot ne károsítsa, a közrendet és a közbiztonságot ne zavarja.

 (7) Az ingatlantulajdonos köteles a Közszolgáltatónak bejelenteni, ha tulajdonosváltozás vagy egyéb ok folytán a közszolgáltatás igénybevételére kötelezetté válik.

(8) Az ingatlantulajdonos mentesül a közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó kötelezettsége alól, ha a nem használt vagy beépítetlen ingatlanán háztartási szennyvíz nem keletkezik, és ennek tényét írásban bejelenti a Közszolgáltatónak.


5. A közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó szerződés egyes tartalmi elemei


5. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos helyi közszolgáltatás igénybevételéről szóló szerződésben meg kell határozni a szerződéskötő feleket: a Közszolgáltatót és a Megrendelő ingatlantulajdonost.

(2) A szerződésben meg kell jelölni:

a) a közszolgáltatás igénybevételének kezdő napját,

b) a teljesítés helyét,

c) a begyűjtési gyakoriságot,

d) a felek jogait és kötelezettségeit.

(3) A szerződésben rendelkezni kell továbbá:

a) a közszolgáltatási díjról és alkalmazásának feltételeiről,

b) a közszolgáltatási díj megfizetésének módjáról,

c) a szerződés módosításának, felmondásának feltételeiről,

d) az irányadó jogszabályok meghatározásáról.


6. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésével és elszállításával kapcsolatos kötelezettségek, a közszolgáltatás igénybevételének módja és feltételei


6. § (1) Az ingatlantulajdonos a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet az ingatlana területén belül, zárt, vízzáró kivitelű közműpótló létesítményben köteles gyűjteni.

(2) Közműpótló létesítménybe csak kommunális, vagy összetételében kommunális jellegű szennyvíz vezethető. Tilos a közműpótló létesítménybe mérgező-, tűz- és robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet vagy egyéb olyan anyagot elhelyezni, amely veszélyeztetheti a begyűjtést, ürítést végző vagy más személyek élet- és testi épségét, egészségét, valamint a szennyvíztisztító telep rendeltetésszerű működését és a műtárgyainak állagát.

(3) Az ismeretlen összetételű szennyvizet veszélytelenségének, vagy veszélyességének megállapításáig veszélyes hulladéknak kell tekinteni, amely esetekben a Közszolgáltató a mindenkori jogszabályi előírások figyelembevételével megfelelő intézkedések mellett megtagadja annak elszállítását.

(4) A Közszolgáltató a háztartási szennyvíz elszállítását nem tagadhatja meg, kivéve a (3) bekezdésben foglaltakat és azt az esetet, ha a szennyvíz az arra kijelölt átadási helyen szennyvízelvezető törzshálózatba vagy szennyvízelvezető műbe a külön jogszabályok szerint nem helyezhető el.


7. Személyes adatok kezelésére vonatkozó rendelkezések


7. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles a Közszolgáltatónak 15 napon belül bejelenteni személyes adatait, ha tulajdonosváltozás, vagy egyéb ok folytán a közszolgáltatás igénybevételére kötelezetté válik.

(2) Az Önkormányzat felhatalmazza a Közszolgáltatót a szerződő fél személyes adatainak kezelésével, a mindenkor hatályos adatvédelmi rendelkezések betartásával.


8. A közszolgáltatás díja


8. § (1) Az ingatlantulajdonosnak a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos kezelési közszolgáltatás igénybevételéért közszolgáltatási díjat kell fizetnie, amelynek díja:

  1. csatornázott területen: bruttó 3201,- Ft/m3
  2. nem csatornázott területen: bruttó 2868,- Ft/m3


(2) Az (1) bekezdésben meghatározott közszolgáltatási díj a szippantott szennyvízre vonatkozó rezsicsökkentésről, valamint egyes törvényeknek a további rezsicsökkentéssel összefüggő módosításáról szóló 2013. évi CXIV. törvényben meghatározott rezsicsökkentést tartalmazza.


9. Záró rendelkezések


9. § (1) E rendelet 2014. január 1. napján lép hatályba.

(2) Jelen rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti az önkormányzat és a lakosság együttműködésével megvalósuló ivóvíz, szennyvíz és csapadékvíz elvezetést szolgáló közműépítésekről és a kapcsolódó hozzájárulásokról szóló 15/2003. (VII.2.) rendelet, valamint a tengelyen szállított szennyvízszolgáltatás díjáról szóló 18/2010. (XII.17.) számú önkormányzati rendelet.


Halásztelek, 2013. december 12.




                            Baloghné dr. Nagy Edit                                   Szentgyörgyi József

                                                              jegyző                                                       polgármester




A rendelet kihirdetve:

Halásztelek, 2013. december 13.


Baloghné dr. Nagy Edit jegyző