Halásztelek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2014.(IV.25.) önkormányzati rendelete

a zaj és rezgés elleni védelem helyi szabályozásáról

Hatályos: 2014. 04. 25- 2023. 12. 31

Halásztelek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2014.(IV.25.) önkormányzati rendelete

a zaj és rezgés elleni védelem helyi szabályozásáról

2014.04.25.

Halásztelek Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, valamint a környezet védelmének általános szabályairól szóló többször módosított 1995. évi LIII. tv. 46. § (1) bekezdés c.) pontjában meghatározott feladatkörében a zaj- és rezgésártalom elleni védelem helyi szabályozására a következő rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. § (1) E rendelet hatálya Halásztelek Város közigazgatási területén kiterjed minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre aki, vagy amely állandó vagy ideiglenes jelleggel halásztelek közigazgatási területén tartózkodik, illetve tevékenységet végez.

(2) E rendelet tárgyi hatálya kiterjed a közterületi rendezvények és a magánszemélyek háztartási igényeit kielégítő tevékenységek zajvédelmi szabályaira.

(3) E rendelet hatálya nem terjed ki:

a) a gyülekezési jogról szóló és a választási eljárásról szóló törvény hatálya alá tartozó tevékenységekre,

b) az egyházak vallási tevékenységére.

c) természeti csapás elhárítása érdekében vagy más közérdekű célból végzett tevékenységekre.

(4) E rendelet szabályait kell alkalmazni Halásztelek közigazgatási területén minden olyan, e rendelet hatálya alá tartozó – szabad térben vagy zárt térben működő – zaj- és rezgésforrásra, amely kellemetlen, zavaró vagy káros terhelést okoz.

Fogalom meghatározás

2. § E rendelet alkalmazásában

1. jelentős építési munka:
- bontással és gépi földmunkavégzésével járó valamennyi tevékenység,
- 250m2 alapterületet meghaladó építés, felújítás, átalakítás, bővítés,
- sűrített levegős, elektromos és benzines vágóberendezések üzemeltetése,
- napi 50 tonnát meghaladó anyagmozgatással járótevékenység;
1. közterületi rendezvény: közterületként nyilvántartott, vagy közforgalomnak átadott magánterületen szervezett, alkalmi jellegű, tíznél több személy részvételével megtartott, kulturális (zenés), szabadidős vagy sportcélú esemény.

Engedélyköteles tevékenységek

3. § Jelentős építési munkát végezni, valamint közterületi rendezvény tartani csak a Polgármesteri Hivatal engedélyével lehet.

Közterületi rendezvényekre vonatkozó előírások

4. § (1) Hangosító berendezést igénylő szabadtéri rendezvényt tartani közterületen – a 3. §.-ban foglalt hatósági engedély alapján, az egyéb jogszabályi előírások betartása mellett - az alábbi időintervallumban lehet:

- Munkanapon 1000 – 2100 óra
- Péntek, szombat, ünnepnap 1000 – 2400 óra
- Vasárnap 1000 – 2200 óra
(2) a) A korlátozás nem vonatkozik az állami, az Önkormányzat által szervezett ünnepségek, rendezvények programjához kapcsolódó koncertekre.
b) Szabadtéri rendezvény december 31-én időkorlátozás nélkül tartható.
c) Szabadtéri rendezvény egészségügyi intézmény, gyermekintézmény (óvoda, iskola), szociális intézmény környezetében (100 m-en belül) csak az intézmény vezetőjének hozzájárulásával tartható.
(3) Az (1) bekezdés szerinti engedély iránti kérelmet a zajforrás üzemeltetője a rendezvény tervezett megkezdése előtt legalább 15 nappal köteles benyújtani.
(4) Az (1) bekezdésben meghatározott engedély iránti kérelemhez mellékelni kell:
a) a terület igénybevételére vonatkozó érvényes közterület-használati megállapodást, vagy az erre irányuló kérelem benyújtását igazoló dokumentumot, amennyiben jogszabály ilyen megállapodás kötését írja elő;
b) az üzemeltető nevét, címét (székhelyét), telefon- és faxszámát, elektronikus levelezési címét, az üzemeltetni tervezett zajforrás megnevezését és rövid leírását, működési idejét;
c) helyszínrajzot, melyen fel kell tüntetni a rendezvény által igénybe vett területet, a színpad és a hangszórók elhelyezését, valamint a zajjal várhatóan érintett ingatlanok típusát és elhelyezkedését;
d) azokat a dokumentumokat, amelyekből megállapítható a zajforrás várható zajkibocsátása és a hatásterületen várható zajterhelés;
(5) Amennyiben a kérelemben közölt adatokból az állapítható meg, hogy az üzemeltetni kívánt zajforrásból származó zaj a környéken élők nyugalmát, vagy a zajforrás hatásterületén lévő intézmények működését indokolatlanul zavarná, akkor az (1) bekezdés szerinti engedélyben a zajforrás üzemeltetésének időtartamára, teljesítményére vonatkozó korlátozás írható elő, vagy az engedély megadása megtagadható.
(6) Az (1) bekezdés szerinti engedélyben - indokolt esetben - a rendezvény szervezője részére előírható a zajforrástól származó zajterhelés műszeres vizsgálata és zajvédelmi szakvélemény utólagos benyújtása.

Zaj- és rezgés elleni védelem általános előírásai

5. §

1. létesítményt, berendezést telepíteni, üzemeltetni, bővíteni, bármilyen tevékenységet folytatni hétvégén, munkaszüneti és ünnepnapokon egyáltalán nem, hétköznap 20:00 óra – 7:00 óra között nem lehet.
2. A Halászteleken lakók nyugalmának biztosítása érdekében veszélyes mértékű környezeti zajjal járó kivitelezési, építési, bontási tevékenység – a közvetlen veszélyelhárítástól eltekintve – nem végezhető:
- munkanapokon 20:00 óra és 07:00 óra között,
- hétvégén, munkaszüneti és ünnepnapokon 20:00 – 09:00 óra között.
1. A kertépítéssel és zöldfelület-fenntartással kapcsolatos zajt keltő tevékenység (pl.: robbanó motoros fűnyírás, motoros fakivágás, kerti traktor működése) a lakóövezetben nem végezhető:
- munkanapokon 20:00 - 8:00 óra között,
- hétvégén, munkaszüneti és ünnepnapokon 20:00 – 08:30 óra között.
1. A lakóépületek rendeltetésszerű használatát biztosító különböző technikai berendezésekre (különösen felvonókra, kazánokra, szivattyúkra, szellőző- és klímaberendezésekre - ide értve az egyedi klímaberendezéseket is, vízellátási, csatornázási, fűtési, világítási berendezéseket) a külön jogszabályban az üzemi zajforrásokra előírt külső környezeti zajterhelési, és épületen belüli zajterhelési határértékeket kell alkalmazni.
2. Tilos a hangerősítő, hangkibocsátó rendszert alkalmazó riasztóberendezésekkel történő indokolatlan, különleges zajokozás. A berendezések megfelelő műszaki állapotáról a tulajdonos köteles gondoskodni.
3. Pirotechnikai termékek szabadtéri felhasználása 17:00 órától 22:00 óráig engedélyezhető alkalmanként legfeljebb 30 percig terjedő időtartamra. Kivételt képez az állami ünnepi tűzijáték időtartama és szilveszter éjjele.

Szankciók

6. §

1. Aki az 4. és 5. §-ban meghatározott rendelkezéseket megszegi, vagy nem életszerű, a környezetének egészség károsító hatásra alkalmas módom él engedélyével közigazgatási bírsággal sújtható, vagy súlyosabb, a környezet életvitelszerű használatát, területfelhasználását vagy a közérdeket sértő esetben az engedély visszavonását is eredményezheti.
2. A Halásztelek közterületei tekintetében a rendelet betartását Halásztelek Közterület-felügyelője jogosult ellenőrizni, aki jogsértés esetén helyszíni bírságot szabhat ki.

Záró rendelkezések

7. §

.

1. Ez a rendelet kihirdetése napján lép hatályba.
2. E rendelet előírásait a hatályba lépést követően megindított eljárásoknál kell alkalmazni.
Halásztelek, 2014. április 24.

Baloghné dr. Nagy Edit s.k. Szentgyörgyi József s.k.

jegyző polgármester
A rendelet kihirdetve:
Halásztelek, 2014. április 25.
Baloghné dr. Nagy Edit jegyző s.k.