Halásztelek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2015(III.26.)önkormányzati rendelet

a településrészek és közterületek elnevezésének, továbbá az ingatlanok házszámozásának szabályairól

Hatályos: 2016. 06. 24- 2017. 02. 15

Halásztelek Város Önkormányzat Képviselő-testületének  

8/2015.(III. 26.) önkormányzati rendelete

a településrészek és közterületek elnevezésének, továbbá az ingatlanok házszámozásának szabályairól


Halásztelek Város Önkormányzat Képviselő-testülete a településrészek és közterületek nevének megállapítására, megváltoztatására, nyilvántartására, továbbá az ingatlanok házszámozására vonatkozóan, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Magyarország helyi önkormányzatiról szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 143. § (3) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, tekintettel a helyi építési szabályzatára (HÉSZ), és szabályozási tervére (HSZT), az alábbi rendeletet alkotja:


A rendelet hatálya


1. § 


(1) A rendelet területi hatálya Halásztelek Város közigazgatási területére terjed ki, valamennyi bel- és külterületen levő településrészre és közterületre egyaránt.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, akik, illetve amelyek állandó vagy ideiglenes jelleggel a település területén tartózkodnak, tevékenykednek.


Értelmező rendelkezések


2. § 


E rendelet alkalmazása során

a) Közterüeltnév: a településrészek és közterületek megjelölésére, földrajzi azonosítására, a tájékozódásra szolgál, emléket állít, ismereteket terjeszt, helytörténeti, néprajzi, nyelvi hagyományokat ápol.

      b) Közterület: közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet az       ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván.

c)Házszám: az ingatlannak (beépítetlen földrészletnek, teleknek, épületnek), a vele határos közterület(ek)re megállapított azonosító jele, sorszáma.

d)Környezetrendezési terv: egy adott ingatlanon (földrészleten) elhelyezhető vagy elhelyezett épületek elrendezését és közvetlen környezetét ábrázoló műszaki terv, melyen a megközelítését szolgáló utakat (köz-, illetve magánút, és gyalogút), továbbá a kertépítészeti elemeket (pl. játszótér, utcabútor) kell legalább feltüntetni, M=1:500 léptékben.


Általános szabályok


3. § 


(1) A közterületek nevének megállapítása és megváltoztatása a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

(2)[1] A házszám megállapítása a Polgármesteri Hivatal Jegyzőjének hatásköre, igazgatási eljárás keretében.

      (3) A közterületek nevének megállapítását, megváltoztatását bárki kezdeményezheti. A javaslatot a polgármesternél               kell benyújtani.

(4) A közterületnév megállapítása vagy megváltoztatása előtt – az előkészítés során – az érintett terület lakosságának, civil szerveződésnek vagy a nemzetiségi önkormányzatnak a véleményét meg kell ismerni.


4. § 


(1)A név megállapításakor és megváltoztatásakor figyelembe kell venni a történelmi hagyományokat, a földrajzi környezetet, a természet- és társadalomtudomány eredményeket és a nyelvhelyességi követelményeket.

(2)Figyelemmel kell lenni még a helytörténeti kutatásokra, a természeti környezetre, nemzetiségi és etnikai viszonyokra és arra, hogy az elnevezés valóban betöltse a tájékozódást segítő szerepét.

(3)Az idegen eredetű, a nehezen kiejthető és mesterkélt elnevezéseket mellőzni kell.

(4)Élő személyről településrész, közterület nem nevezhető el.

(5)Helytörténeti, várostörténeti szempontból jelentős földrajzi neveket a képviselő-testület védetté nyilváníthat. A védetté nyilvánított földrajzi neveket sem elő-, sem utótagjában megváltoztatni vagy átalakítani nem szabad.

A közterület-elnevezés szabályai


5. § 


(1)Az új elnevezéseknél betűk, vagy számjegyek nem helyettesíthetik az utcaneveket, a közterület elnevezése szóközöket beleszámítva 50 betűhelynél hosszabb nem lehet.

(2)Nem lehet dátumot tartalmazó elnevezést utcanévnek felhasználni.

(3)Az utca elnevezése a jó erkölcsbe nem ütközhet.

(4)Az utca elnevezéskor előnyben kell részesíteni az irányjelölő és a helyhez kötődő neveket.

(5)A javasolt személynév elnevezés lehet magyar vagy külföldi állampolgár, aki valamely kiemelkedően jelentős munkájával vagy egész életművével országosan vagy nemzetközi viszonylatban olyan általános elismerést szerzett, amely hozzájárult a város, vagy az ország jó hírnevének öregbítéséhez, továbbá példamutató emberi magatartása miatt köztiszteletben áll.

(6)A személy nevét a személy által használt eredeti formában kell feltüntetni.


6. § 


(1)Az utca elnevezéseknél – általában – a következő utcanévi utótagok használhatók:

a)út: jelentősebb közlekedési út,

b)utca: a legáltalánosabb közterületi név, közlekedési útvonal,

c)köz: kis keresztutca,

d)tér: épületekkel, utakkal, utcákkal körülvett közterület,

e)park: bokros, virágos, pázsitos, fásított nagyobb közterület, melyet helyenként szobrok és szökőkutak is díszítenek,

f)sétány: szélesebb, rendszerint fákkal, gyeppel, virágágyakkal szegett, padokkal ellátott közterület,

g)sor: csak az egyik oldalán beépített utca.

(2)Nem szükséges elnevezni a lakótelepek épületei közötti szerviz-, és kiszolgálóutakat, továbbá a mezőgazdasági célú dűlőutakat.

(3)Meglévő utca nevével új utcát elnevezni nem szabad. Kivételt jelent, ha az utótagja különböző (pl. utca-köz).

(4)Ha városrendezés során olyan területet építenek be, ahol korábbi utcanév nem volt, a helyi építési szabályzat jóváhagyását követően a főépítész vagy a településfejlesztési, területrendezési feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység, illetőleg új telek alakításánál a településfejlesztési, területrendezési feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység kezdeményezése alapján a kialakított közterületeket utcanévvel kell ellátni.

(5)Az elnevezett utca természetes folytatásaként nyíló új útszakasz külön elnevezési eljárás nélkül a már elnevezett utca nevét veszi fel (meghosszabbítás).

Nevek megváltoztatása, megszüntetése


7. § 


(1)Az elnevezéstől számított tíz éven belül nem lehet földrajzi nevet megváltoztatni.

(2)Ha egy utca a városrendezés, beépítés következtében két vagy több részre tagozódik, egységes utcaként megszűnik és emiatt már a megfelelő tájékozódás nem biztosított, az elkülönült utcarész/ek/nek más nevet kell adni.

(3)Az utca – városrendezés, beépítés, vagy más módon történő – megszűnésével, külön döntés nélkül, az utca neve is megszűnik. Ebben az esetben a megszűnt utca nevét az utcanévjegyzékből törölni kell, és gondoskodni kell az utca névtáblái összegyűjtéséről.

Utcanévtáblák


8. § 


(1)Az utca nevét a tájékozódást jól segítő utcanévtáblákon kell feltüntetni. Az elhelyezés határidejéről a Képviselő-testület az elnevezésről szóló rendeletben dönt.

(2)Az utcanévtáblát a rendelet 1. számú mellékletében meghatározott minta szerint kell elkészíteni.

(3)Az utcanévtábla kihelyezése, karbantartása és pótlása az Önkormányzat feladata.


9. § 


(1)

a)a városrésznevet, ha van,

b)az utcanév elő- és utótagját rövidítés nélkül,

c)a táblával jelzett tömb első és utolsó házszámát.

(2)Az utcanévtáblán feltüntetett neveknek meg kell egyezniük az utcanévjegyzékben szereplő írásmóddal.


  10. § 


(1)Utcanévtáblát az utca kezdetén, végén, valamint minden betorkolló utcánál, mindkét oldalon, fel kell szerelni.

(2)Az utcanévtáblát kerítésen, villanyoszlopon – jól látható helyen – kell elhelyezni.

(3)Az ingatlan kezelője vagy használója az utcanévtábla elhelyezését és az ezzel kapcsolatos munkálatokat tűrni köteles.

(4)Az utcanévtáblán és a névtábla szélétől 100 cm-en belül reklám célját szolgáló feliratot, táblát elhelyezni nem szabad.

(5)Az utcában az ingatlanokat (épületeket és a beépítetlen telkeket) jól látható táblán feltüntetett házszámmal vagy helyrajzi számmal kell ellátni. Ennek ellenőrzéséről a közterület-felügyelő gondoskodik.

(6)Az utcanévtáblák kifüggesztéséről az illetékes igazgatási szerveket haladéktalanul értesíteni, a lakosságot pedig a helyben szokásos módon tájékoztatni kell. Az utcanévtáblák kihelyezéséről a Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Irodája gondoskodik.


11. § 


(1)Megváltozott utcanevek tábláit a tájékozódás zavartalansága érdekében az elnevezéstől számított két évig eredeti helyükön kell hagyni és piros színű, átlós áthúzással kell ellátni.

(2)

a)megrongálni, beszennyezni,

b)eltakarni, vagy bármely más módon tájékoztató jellegét megszüntetni,

c)jogtalanul kihelyezni, eltávolítani.

Házszámozás


12. § 


(1)A sorszámozást az alábbi alapelvek szerint kell megállapítani:

a)A Dunára merőlegesen haladó utcák házszámozását, a kialakultak szerint, mindig az országos főúttól (II. Rákóczi Ferenc úttól) kell kezdeni, a házszámok a Duna felé emelkednek.

b)A Dunával párhuzamosan haladó utcák számai, a kialakultak szerint dél felőli végüktől kezdődnek.

c)A számozás 1-gyel kezdődik és a számok kihagyása nélkül emelkedik.

d)Utcánál a számozás növekedésének irányába nézve jobb oldalon a páratlan, bal oldalon a páros számokat kell alkalmazni. Egy oldalon beépített utcánál a számozás folyamatosan emelkedik (1, 2, 3 stb.), kivételt képez a fejlesztési területek olyan utcái, amely utcák egyoldali beépítésének oka az utca másik oldalának későbbi ütemben történő belterületbe vonása.

e)Az új terek épületeinek, telkeinek számozása folyamatosan emelkedő számsorrendben az óramutató járásával ellentétes irányban történik. A számsor az észak felől betorkolló utca jobb oldalán kezdődik, és a baloldalon ér véget.

f)Új terek kialakítása esetén a terekbe torkolló vagy azokból kiinduló utcák számozása a terek felől kezdődik.

(2)A kialakult számozás után megosztott ingatlanok eredeti sorszáma megszűnik, az újonnan kialakított telkek számának megfelelően, a számsor növekedésének irányában az A, B, C, D stb. jelölést kapják közvetlenül, szóköz nélkül a házszám után írva (pl.: 9A.).

(3)Azonos telken minden rendeltetési egységet a házszámtól szóközzel elválasztott nagybetűvel és az ép. toldalékkal kell ellátni (pl.: 9 A ép.).

(4)A kialakult számozás után egyesített ingatlanok az eredeti sorszámukat megtartják (pl.: 13-17).

(5)Lakótelepi, vagy telepszerűen elhelyezett épületek számozását beépítési terv készítésével kell megállapítani.

(6)A II. Rákóczi Ferenc út házszámozását – a településhatár kezdetétől – az út folytatásaként kell értelmezni és az (1) bekezdésnek megfelelően kell eljárni.

(7)Ingatlan házszámát megállapítani csak belterületen lehet, kivéve az olyan külterületi ingatlanokat, ahol az utca házszámozási rendje már kialakult (Diófasor utca, Meggyfa utca, Cseresznyefa utca, Almafa utca, Körtefa utca, Eperfa utca, Barackfa utca, Szilvafa utca, Mandulafa utca, Gesztenyefa utca, Szamóca utca, Málna utca, Ribizli utca, Szeder utca, Szőlő utca).

13. § 


(1)Az építménnyel, épülettel rendelkezőingatlanokat a közterületről, utcáról jól látható táblán feltüntetett számmal kell ellátni. Az utcában több ingatlan azonos számmal nem jelölhető.

(2)A házszámtáblát – hacsak fizikai akadálya nincs – a bejárat közelébe, a házfalra, vagy az kerítéskapura kell elhelyezni.

(3)Az ingatlan tulajdonosa köteles az építménnyel, épülettel rendelkezőingatlant házszámmal ellátni és annak folyamatos karbantartásáról gondoskodni, amelynek ellenőrzéséről a közterület-felügyelő gondoskodik.

(4)Házszámváltozás esetén a 11. § (1) bekezdésben foglaltak szerint kell eljárni.

Hatásköri és eljárási szabályok


14. § 


(1)Amennyiben az elnevezni kívánt utca több tulajdonos osztatlan közös tulajdonában van, úgy – amennyiben közösen az ingatlan több mint 1/2-ed tulajdoni részilletőségével rendelkeznek – a tulajdonostársak több mint fele közös kérelemben kérheti az utca elnevezését.

(2)A kérelemben meg kell jelölni az elnevezni kívánt utca javasolt nevét, és csatolni kell az ingatlan hiteles, 60 napnál nem régebbi tulajdoni lapját.

(3)A polgármester a kérelem beérkezését követően egyeztetést kezdeményez az érintett lakossággal, esetlegesen érintett civil szervezetekkel és a képviselő-testület szakbizottságaival.

(4)A polgármester a (3) bekezdés szerinti egyeztetés lefolytatását követően, az elnevezés iránti kérelmet – a Pénzügyi Bizottság előzetes véleményezése után – a Képviselő-testület elé terjeszti. Az utca elnevezéséről a Képviselő-testület dönt.


15. § 


(1)A számtáblák egységes elkészítéséről és kihelyezéséről új földrészlet (épület, beépítetlen telek) esetében – a tulajdonos (kezelő) költségére – a Polgármesteri Hivatal a Városüzemeltetési Irodaútján gondoskodik.

(2)Városrendezés, utcateljes újraszámozása vagy hatósági intézkedés esetén a költségek a Polgármesteri Hivatalt terhelik.

(3)Házszám változását a népesség-nyilvántartásban illetve a személyi okmányokban – bejelentésre –át kell vezetni.

Utcanévjegyzék


16. § 


(1)A városi utcanévjegyzéket (útkataszter) a Polgármesteri Hivatal településfejlesztési, területrendezési feladatok ellátásáért felelős szervezeti egysége vezeti.

(2)   A városi utcanévjegyzék a következő adatokat tartalmazza:

a)      az utcanév elő- és utótagja,

b)      az elnevezés időpontja,

c)      a határozat száma,

d)      az elnevezés indoka,

e)      korábbi utcanévre vonatkozó adatok,

f)       az utcanév védettsége.


Vegyes és záró rendelkezések


17. § 


(1)Utca- és házszámtábla szándékos vagy gondatlan rongálása, eltávolítása esetén a felmerülő költségeket a rongálóra át kell hárítani.


Záró rendelkezések


  18. § 


(1)A rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

(2)A rendelet által a házszámozásban történő változás esetén, az eljárás lefolytatásához szükséges előkészítési folyamatot haladéktalanul meg kell kezdeni, az érintett lakosságot – a helyben szokásos módon – értesíteni kell.

(3)A rendelet hatálybalépésével hatályát veszti a településrészek és közterületek elnevezésnek, továbbá az ingatlanok házszámozásának szabályairól szóló 8/2011. (IV. 29.) önkormányzati rendelet.


Halásztelek, 2015. március 25.



Baloghné dr. Nagy Edit s.k.                                                   Szentgyörgyi József s.k.

                           jegyző                                                                              polgármester                           



A rendelet kihirdetésre került:

Halásztelek, 2015. március 26.


     Baloghné dr. Nagy Edit s.k.

                 jegyző



A rendelet a 21/2016.(VI.23.) önkormányzati rendelettel egységes szerkezetbe foglalva.

Hatályos: 2016. június 24..


A rendelet kihirdetve:

Halásztelek, 2016. június 23.


Baloghné dr. Nagy Edit s.k.

jegyző


[1]

Módosította a 21/2016.(VI.23.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2016. június 24. napjától. 

Mellékletek