Halásztelek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2016(XII.15.) önkormányzati rendelet

a településképi bejelentési eljárásról

Hatályos: 2017. 01. 01- 2019. 06. 04

Halásztelek Város Önkormányzatának Képviselő-testülete, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23.§. (5) bekezdésében és a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 10.§ (1) és 12.§ (2) bekezdésében meghatározott jogalkotási jogkörében eljárva, tekintettel a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településfejlesztési eszközökről, valamint az egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 23. § (1) bekezdésben foglaltakra a következőket rendeli el.


1. Általános rendelkezések


1.§


E rendelet célja Halásztelek Város építészeti, városképi értékeinek védelme és igényes alakítása érdekében a hatósági engedélyhez vagy az Étv. 33/A. § szerinti egyszerű bejelentéshez nem kötött építési tevékenységek, reklámelhelyezések és rendeltetésmódosítások tekintetében - a helyi adottságok figyelembevételével - a városképi illeszkedéssel követelmények érvényesítése, valamint beépítésre szánt területek rendeltetésszerű használatának biztosítása, összességében az épített környezet rendezett és esztétikus kialakítása.



2.§


(1) E rendelet hatálya Halásztelek Város közigazgatási területére terjed ki.


(2) E rendelet hatálya kiterjed továbbá minden természetes személyre, jogi személyre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, aki (amely) a Halásztelek Város közigazgatási területén:


a) jogszabályban hatósági engedélyhez vagy az Étv. 33/A. § szerinti egyszerű bejelentéshez nem kötött építési tevékenységet kíván végezni,

b) reklám-berendezést helyez el, tart fenn vagy kíván elhelyezni, valamint ilyen céllal felületet alakít ki,

c) meglévő építmény, építményrész, önálló rendeltetési egység használatát, rendeltetését a használatbavételi, fennmaradási engedélyhez vagy az eredeti rendeltetéséhez képest megváltoztatja.

2. A településképi bejelentés eljárási szabályai


3. §


(1) A településképi bejelentési eljárás az ügyfél által a polgármesterhez benyújtott bejelentésre indul, melyhez papíralapú dokumentációt vagy a dokumentációt tartalmazó digitális adathordozót kell mellékelni a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet (továbbiakban: Kr.) 23. § (2) és (3) bekezdésében foglaltaknak megfelelően.


(2) Az (1) bekezdés szerinti dokumentáción felül benyújtandók az épülettel kapcsolatos metszetek és a Helyi Építési Szabályzat előírásainak teljesítését igazoló, a telek beépítettségére, az ingatlan tervezett zöldfelületére és az épület építménymagasságára vonatkozó idomtervek.


4. §


(1) a) a tervezett építési tevékenységet, reklámelhelyezést vagy rendeltetésváltoztatást - kikötéssel vagy anélkül - tudomásul veszi és a bejelentőt erről a tényről igazolás megküldésével értesíti, ha a bejelentés megfelel a Kr. 23. § (2) és (3) bekezdésben meghatározott követelményeknek és a tervezett építési tevékenység, reklám vagy rendeltetés illeszkedik a településképbe, és megfelel a Halásztelek Város Helyi Építési Szabályzatában és Szabályozási Tervében előírt követelményeknek.

b) megtiltja az építési tevékenység, reklámelhelyezés vagy rendeltetésváltoztatás megkezdését és - a megtiltás indokainak ismertetése mellett - figyelmezteti a bejelentőt a tevékenység bejelentés nélküli elkezdésének és folytatásának jogkövetkezményeire, ha a bejelentés nem felel meg a 23. § (2) és (3) bekezdésében meghatározott követelményeknek vagy a tervezett építési tevékenység, reklám vagy rendeltetésváltoztatás nem illeszkedik a településképbe és nem felel meg a Halásztelek Város Helyi Építési Szabályzatában és Szabályozási Tervében előírt követelményeknek.


(2)A bejelentés tudomásulvételét tartalmazó döntés közlését követő napon - az esetlegesen előírt kikötések betartásával - megkezdhető, ha ahhoz más hatósági engedély nem szükséges.


5. §


(1)A polgármesternek a településképi bejelentéssel kapcsolatos döntését a települési főépítész készíti elő.


(2)A polgármester a tervezett építési tevékenység, reklámelhelyezés, rendeltetésváltoztatás tudomásulvételéről a bejelentőt igazolás megküldésével értesíti.


(3)A tervezett építési tevékenységet, reklámelhelyezést, rendeltetésváltoztatást az igazolás kiállításának dátumától számítva 1 éven belül meg kell valósítani, ennek hiányában ismételten településképi bejelentési eljárást kell kezdeményezni.


(4)Az építési tevékenységgel, reklámelhelyezéssel kapcsolatos, illetve a rendeltetésváltoztatás megtiltásáról szóló döntés ellen a kézhezvételtől számított 15 napon belül a polgármesterhez benyújtott, a Halásztelek Város Önkormányzatának Képviselő-testületének címzett fellebbezésnek van helye. A fellebbezésről a Képviselő-testület a beérkezést követően, soron következő rendes ülésén dönt.


(5)  A települési főépítész ellenőrzi a polgármester megbízásából a bejelentési kötelezettség teljesítését, a bejelentett tevékenység folytatását, a településképi bejelentés tudomásulvételéről vagy a bejelentett építési tevékenység, reklámelhelyezés, rendeltetésváltoztatás megtiltásáról szóló döntésben foglaltak betartását.


3. Záró rendelkezések


6.§


Ez a rendelet 2017. január 1. napján lép hatályba.


Halásztelek, 2016. december 14.



          Baloghné dr. Nagy Edit s.k.                     Szentgyörgyi József s.k.

                                                               címzetes főjegyző                                 polgármester


A rendelet kihirdetésre került:

Halásztelek, 2016. december 15.


                                                                      

              Baloghné dr. Nagy Edit s.k.

           címzetes főjegyző