Halásztelek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2017(II.16.) önkormányzati rendelet

a településrészek és közterületek elnevezésének, továbbá az ingatlanok házszámozásának szabályairól szóló 8/2015.(III. 26.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2017. 02. 16- 2017. 02. 16

Halásztelek Város Önkormányzatának  Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Magyarország helyi önkormányzatiról szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 143. § (3) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján  a településrészek és közterületek elnevezésének, továbbá az ingatlanok házszámozásának szabályairól 8/2015.(III. 26.) önkormányzati rendeletét az alábbiak szerint módosítja:


  1. §



Halásztelek Város Önkormányzatának  Képviselő-testülete a településrészek és közterületek elnevezésének, továbbá az ingatlanok házszámozásának szabályairól 8/2015.(III.26.) önkormányzati rendeletének (továbbiakban Ör.)  1. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„1. § A rendelet hatálya egyaránt kiterjed a város bel- és külterületén lévő településrészekre, közterületekre és magánutakra. „


2. §


Az Ör. 2.§ a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„a) Közterületnév: a magyarországi hivatalos földrajzi nevek megállapításáról és nyilvántartásáról szóló 303/2007. (XI.14.) Korm. rendelet vonatkozó rendelkezései szerint megállapított közterület név, továbbá az elnevezett magánút neve és a központi címregiszterről és címkezelésről szóló 345/2014. (XII.23.) Korm. rendelet (továbbiakban: KCR rendelet) 13. § (3) bekezdésében foglalt ingatlan neve a közterületjelleggel együtt.”


  1. §


Az Ör. 3. §-a  helyébe a következő rendelkezés lép:


  1. § (1) A településrész, közterület és magánút nevének megváltoztatását bárki kezdeményezheti. Magánút elnevezésére csak a KCR rendelet 13.§ (2) bekezdése szerinti feltétel teljesülése esetén kerülhet sor.

(2)  A településrész, közterület és magánút megállapítása vagy megváltoztatása előtt – az előkészítés során – az érintett terület lakosságának, civil szerveződésnek vagy a nemzetiségi önkormányzatnak a véleményét meg kell ismerni.

(3) A településrész, közterület és magánút – a KCR rendelet 13. § (3) bekezdése szerinti ingatlanok kivételével – nevének megállapítása vagy megváltoztatása előtt az előkészítés során az érintett terület lakosságának és a magánút tulajdonosának véleményét meg kell ismerni.


(4) A házszám megállapítása a Polgármesteri Hivatal Jegyzőjének hatásköre, igazgatási eljárás keretében.


  1. §


Az Ör. 10. §-a  helyébe a következő rendelkezés lép:


10. § (1) A városban minden közterületet közterületnévvel ellátott magánutat és a KCR rendelet 13. § (3) bekezdése szerint elnevezett ingatlant névtáblával kell jelölni. Az utca névtáblát az utca mindkét oldalán, az utca elején és végén, valamint az utcakereszteződésnél, minden sarokingatlanon - az erre vonatkozó építésügyi, városrendezési és egyéb szabályok szerint -kell elhelyezni.

(2) Az utca nevének megváltoztatása után a korábbi utcanév-táblát a tájékozódás megkönnyítésére áthúzással érvénytelenítve egy évig az új nevet jelző tábla mellett meg kell hagyni.

(3) A tér, park, sétány, külterületi lakott hely, az általánostól eltérő beépítettségű utca névtáblájának elhelyezése az (1)-(2) bekezdésben előírtaktól eltérhet.

(4) A városban a közterület elnevezésekhez tájékoztatás céljából névmagyarázó táblát lehet elhelyezni. Az elhelyezés szükségességéről és tartalmáról a képviselő-testület dönt. A névmagyarázó tábla méretére, anyagára, külső megjelenésére vonatkozóan a Képviselő-testület döntése előtt ki kell kérni a főépítész véleményét. A névmagyarázó táblát az utca 1. számú épületén az utcanévtábla alá kell elhelyezni.

(5) Az ingatlan kezelője vagy használója az utcanévtábla elhelyezését és az ezzel kapcsolatos   munkálatokat tűrni köteles.

(6) Az utcanévtáblán és a névtábla szélétől 100 cm-en belül reklám célját szolgáló feliratot, táblát elhelyezni nem szabad.

(7) Az utcában az ingatlanokat (épületeket és a beépítetlen telkeket) jól látható táblán feltüntetett házszámmal vagy helyrajzi számmal kell ellátni. Ennek ellenőrzéséről a közterület-felügyelő gondoskodik. Az utcanévtáblák kifüggesztéséről az illetékes igazgatási szerveket haladéktalanul értesíteni, a lakosságot pedig a helyben szokásos módon tájékoztatni kell. Az utcanévtáblák kihelyezéséről a Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Irodája gondoskodik


5. §


Az Ör. 12. §-a  helyébe a következő rendelkezés lép:


12. § (1) A sorszámozást az alábbi alapelvek szerint kell megállapítani:

a) A Dunára merőlegesen haladó utcák házszámozását, a kialakultak szerint, mindig az országos főúttól (II. Rákóczi Ferenc úttól) kell kezdeni, a házszámok a Duna felé emelkednek.

b) A Dunával párhuzamosan haladó utcák számai, a kialakultak szerint dél felőli végüktől kezdődnek.

c) A számozás 1-gyel kezdődik és a számok kihagyása nélkül emelkedik.

d) Utcánál a számozás növekedésének irányába nézve jobb oldalon a páratlan, bal oldalon a páros számokat kell alkalmazni. Egy oldalon beépített utcánál a számozás folyamatosan emelkedik (1, 2, 3 stb.), kivételt képez a fejlesztési területek olyan utcái, amely utcák egyoldali beépítésének oka az utca másik oldalának későbbi ütemben történő belterületbe vonása.

e) Az új terek épületeinek, telkeinek számozása folyamatosan emelkedő számsorrendben az óramutató járásával ellentétes irányban történik. A számsor az észak felől betorkolló utca jobb oldalán kezdődik, és a baloldalon ér véget.

f) Új terek kialakítása esetén a terekbe torkolló vagy azokból kiinduló utcák számozása a terek felől kezdődik.

(2) Kétoldalas utcában a számozás növekedésének irányába nézve jobb oldalon a páratlan, bal oldalon a páros számokat kell alkalmazni. Egyoldalas utcában -ha a másik oldal a hatályos építési szabályzat szerint nem beépítésre szánt területként van meghatározva –a számozás folyamatos.

(3) A tér, a park és más hasonló elhelyezkedésű közterület épületeinek, telkeinek számozása folyamatosan emelkedő számsorrendben az óramutató járásával ellentétes irányban történik. A számsor a város középpontja felől csatlakozó utca jobb oldalán kezdődik és a bal oldalán ér véget.

(4) A kialakult számozás után megosztott ingatlan eredeti sorszáma nem szűnik meg, az újonnan kialakított telkek számának megfelelően, a számsor növekedésének irányában kiegészül egy vagy több nem ékezetes, egytagú nagybetűvel A-tól Z-ig, közvetlenül a házszám mögé írva, bármely egyéb írásjel nélkül.

(5) A kialakult számozás után egyesített ingatlanok eredeti sorszámukat megtartják. /pld.: 13-17./

(6) Ha a házszámozást olyan telekhez kapcsolódva kell végrehajtani, amely közvetlenül több közterülethez is kapcsolódik (saroktelek, hátsó szomszéd nélküli telek), és a házszámozás az érintett közterületen már kialakult, akkor a (4) bekezdés szerinti megosztás szabályainak megfelelő alkalmazásával kell az új házszámot képezni.

(7) Amennyiben telekalakítás következtében olyan telekállapot alakul ki, hogy az előzőekben megállapított szabályok valamelyikének alkalmazásával a telek nem számozható be megfelelően, a folyamatosság és áttekinthetőség érdekében, kivételesen meglévő házszám is megváltoztatható az érintett telkek körében.


6 . §


Az Ör. 16. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


16. § (1) A megállapított közterületnevekről és településrésznevekről a Főépítész köteles naprakész nyilvántartást vezetni és abban a változásokat folyamatosan feltüntetni.

(2) Az közterületnév jegyzék a következő adatokat tartalmazza:

a) a közterület névvel ellátott ingatlan városrész szerinti fekvését

b) a közterület nevet,

c) a közterület jelleget,

d) a településrész nevét,

e) az elnevezést megállapító határozat számát,

f) a határozat hatályba lépésének dátumát,

g) a közterületnévvel ellátott ingatlan helyrajzi számát,

h) a közterületnévvel ellátott ingatlan irányítószámát,

i) a korábbi közterület elnevezésre vonatkozó adatokat,

j) annak megjelölését, hogy a közterületnévvel ellátott ingatlan közterület, magánút vagy a KCR rendelet 13. § (3) bekezdése szerinti ingatlan.

  1. Új hivatalos várostérkép elkészítésére, kiadására csak a Polgármesteri Hivatalnál vezetett nyilvántartásokkal történő egyeztetés után kerülhet sor.


  1. A településrész, közterület és magánút nevek megállapításáról és megváltoztatásáról az érdekelt szerveket /a közterületnév változással érintett ingatlan fekvése szerint illetékes központi címregiszter kezelője, a települési címnyilvántartó, rendőrség, mentők, tűzoltók, posta, közlekedési és közüzemi vállalatok, lakossági szolgáltatásokat végzők, stb./ haladéktalanul értesíteni kell, míg a lakosságot a helyben szokásos módon (hirdető, helyi újság, önkormányzati weboldal) kell tájékoztatni.


7. §


Záró rendelkezések


Jelen rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell.


Halásztelek, 2017. február 15.




        Baloghné dr. Nagy Edit s.k.                                   Szentgyörgyi József s.k.

           címzetes főjegyző                                                polgármester




A rendelet kihirdetve:

Halásztelek, 2017. február 16.


  Baloghné dr. Nagy Edit s.k.

       címzetes főjegyző